10 Charmiga byar i Spanien

Spanien är ju känd för sina stränder och det är framför allt på kusten som många av oss spenderar våra semesterdagar. Majoriteten av oss kan dessutom namnge de större städerna trots att vi aldrig varit på plats, men om man vill upptäcka en annorlunda men typisk sida av Spanien och allt det vackra som tillkommer får man ta sig lite längre in mot landet och bergen. Upptäck den andra sidan av Spanien genom att besöka de små byarna vi listar här nedanför.

Poble Espanyol 

Poble Espanyol, Barcelona

OK, det här är egentligen inte en riktig by utan man kan se det som en finare version av Las Palmas på Gran Canarias Pueblo Canario. Byggd i en sluttning i Montjuïc inför Barcelonas Internationella utställning 1929 är det här engentligen ett friluftsmuseum som har bevarats i väldigt bra skick och här kan man avnjuta gammal och modern konst, arkitektur och gastronomi i en trygg och lugn miljö. Sammanfattat är detta en utflykt som passar hela familjen om man är i närheten av Barcelona.

Frigiliana

Frigiliana

När man tänker på en typisk andalusisk by kan man näst intill se en bild av Frigiliana. Denna traditionellt vitkalkade stad ligger sju kilometer norr om den eleganta semesterorten Nerja. Stilen i området är typiskt andalusiskt och här hittar man en kulle som erbjuder en fantastisk utsikt över Frigiliana och självklart området "El Fuerte". Detta är också platsen där den sista kampen som ledde till nederlaget av morerna i Axarquia hölls 1569. I slutet av Augusti hålls det en festival med namnet "Festival de los tres culturas" vilket är en fest där man firar stadens historia och den samexistens som har pågått emellan de kristna, muslimska och judiska traditionerna.

Deiá

Deia, Mallorca, Sierra de Tramuntana

Ta dig mot norra delen av Mallorca så hittar du Deia, en härlig by med mycket att upptäcka. Denna by som ligger nära kusten har en fantastisk utsikt över "Serra de Tramuntana"och platsen har också varit en plats som inspirerat många litterära talanger som Robert Graves och Anaïs Nin. Här hittar man också en underbar natur med apelsin och olivträd som blickar nedåt över medelhavet.

Valldemossa

Valldemosa, Mallorca

En halvtimmes bilfärd från Deia, längs C-710 och PM-111 kan man hitta vår nästa favoritby, Valldemossa. Liksom Deia har denna stad över loppet av historien lockat till sig många litterära besökare som t.ex. George Sand och Jorge Luis Borges. Även kompositörer som Chopin och Horovitz kunde inte låta bli att ta del av den inspiration som erbjuds av den otroliga skog och naturområden som idag främst består av mandelträd, olivträd och stora ek träd.

Canillas de Albaida

Canillas de Albaida, Malaga

Canillas de Albaida har med sin moriska förflutna en historia likt Frigiliana. Denna by är värd ett besök särskilt runt tiden då Andalusiens Vin och Sol festival pågår, en tillställning som firats sedan 1300-talet. Tidigare har också byn varit känd som bara Albaida vilket betyder "vit", ett namn den har fått tack vare de vita blommorna som kan hittas blomstrande runt alla hörn området.

Las Negras

Las Negras village, Nijar

Las Negras i Almeria är en av de få byar som har allt enligt oss. Byn ligger nästintill den vackra och omsorgsfullt bevarade naturparken Cabo de Gata-Nijar. Tydligen är det så att namnet till byn föddes när fiskare från närliggande San Pedro aldrig återvände från en katastrofal resa till sjöss. Detta ledde till att alla änkor, klädda i svart, vände sig till närliggande grannbyar för hjälp vilket till slut skapade grunden för namnet Las Negras.

MascaTenerife - Masca

Kanarieöarna som är hem för lyxiga tillflyktsorter som Las Americas och Los Cristianos är också hem till Spaniens också högsta berg, Teide. Här i närheten hittar man Masca, en liten by på ön Teneriffa. Trots att byn inte har mycket mer än sin centrala torg och en liten kyrka så kan man inte undvika att njuta av den fantastiska luften och den fina skogen som består av palmer och barr träd i överflöd.

Artenara 

Artenara, Gran Canaria   

På samma sätt som folk tror att Teneriffa endast har fina stränder så missar folk också allt det vackra på Gran Canaria utöver stränderna Playa del Inglés och Puerto Rico. Bege dit mot mitten av ön till den högsta byn för att hitta Artenara. Här hittar du en riktig spansk by där lokalbefolkningen fortfarande lever i grottor i stil med familjen Flinta... nästan.

 

Pedraza

Pedraza village, Segovia, Castilla y Leon

Res tillbaka i tiden med ett besök i Segovia där du kan uppleva den härliga medeltida Pedraza. Den lokala maten har inte utvecklats mycket sedan dess och områdets kockar bjuder på matlagning som fortfarande går i medeltida stil. Så om du tittar på menyn runtomkring i byn ska du inte bli överraskad om du erbjuds måltider som består av rostad spädgris och liknande maträtter.

Grazalema

Grazalema village

Inbäddat bland Andalusiens Sierra del Pinar ligger den härliga byn Grazalema, ännu en i raden av traditionellt vita byar i Spanien. Byn ligger i den nordöstra delen av Cadiz-provinsen och för den som planerar en aktiv semester är detta en bra bas för att utforska det lokala området. Under de första åren av 1900-talet, under frihetskriget drabbades Grazalema av angrepp och belägringar från Napoleons trupper som delvis förstörde byn.