De 10 roligaste aktiviteterna på Costa Bava

Costa Brava är ett underbart resmål för en familjesemester. Här finns allt man kan önska sig: bra väder, vackra stränder och vikar, livliga fester och festivaler, historiska platser, byar, gamla slott och pittoreska städer. Listan är lång!
 
Playa de Palangres - Costa Brava
 
Flera av  kuststäderna som Blanes och den familjevänliga staden L'Estartit har blivit tilldelade certifikat för att vara mycket bra städer för en familjesemester. Det finns också några vackra städer som ligger inåt landet såsom Figueres, som är ett perfekt resmål för en kulturell dag med familjen. Det finns flera andra alternativ för en oförglömlig familjeresa längs med Costa Bravas kust.

Nedan följer några städer att välja mellan, där alla kan stoltsera med omtyckta attraktioner och kulturella aktiviteter.

1. Stränderna

Empuriabrava, Costa Brava

Costa Bravas stränder måste utan tvekan vara först på denna lista, när det gäller att tillsammans njuta av en semester med nära och kära. I de flesta kuststäderna kan du välja mellan stora sandstränder med alla faciliteter och tjänster, eller små, gömda vikar mellan skog och klippor.

Om du ser fram emot att koppla av och läsa en boka på stranden medans dina barn leker på stranden med eller utan barnpassning, så rekommenderar vi ett besök till familjedestinationen Blanes.

Blanes

Denna tidigare fiskeby har stränder med lugnt vatten, utmärkta faciliteter och en barnklubb under sommaren - en sluten utomhusanläggning med kvalificerade bildskärmar som organiserar roliga badaktiviteter för de små.

Eller vad sägs om fantastiskt L'Estartit? Huvudstranden, Platja Gran, har också en barnklubb. Den är känd som Mini Beach Club och är öppen under juli och Augusti.

Platja Gran L’Estartit, Costa Brava

Klubben erbjuder olika aktiviteter för barn att delta i - med fokus på lagarbete och utveckling av interpersonella färdigheter - inklusive utomhusaktiviteter, vattenaktiviteter och olika workshops. Dina Barn kommer att ha roligt medans du kan njuta av lugna stunder på stranden.

2. Costa Bravas vattenparker

Aquabrava, Costa Brava

Det finns inget bättre sätt att njuta av sommarvärmen än i det svalkande vattnet. Om du sedan lägger till ett dussintals vattenrutschbanor och pooler så har du verkligen alla ingredienser för en rolig dag med familjen.

Det finns ett flertal vattenparker på Costa Brava som är kända för att erbjuda hög kvalitet på underhållningen, säkerheten och komforten. De har faciliteter och aktiviteter för barn i alla åldrar och passar därför hela familjen. Följande vattenparker hittar du längs den vackra, spanska kusten, nära flera härliga badorter.

Aquabrava, Roses

Aquabrava, Costa Brava

Aquabrava är en välkänd vattenpark som du hittar på Costa Bravas kust. Aquabrava har mer än 19 olika attraktioner; rutschkanor, pooler, jacuzzis, konstgjorda floder och berg-och-dalbanor.


Det finns spännande lekområden med vattenfall för de allra minsta barnen och parken garanterar ständigt säkerhet med de många badvakterna som vaktar poolerna. För mer information kan du besöka vattenparkens hemsida
http://www.aquabrava.com/

Aquabrava vattenpark Roses

Water World, Lloret de Mar

Precis utanför Lloret de Mars centrum hittar du den bästa vattenparken på hela den spanska östkusten och den största i Europa: Water World. Water World är en enorm park som erbjuder ett brett utbud av attraktioner för alla olika åldrar. Du kommer att hitta allt från rutschkanor och pooler till varma källor och picnic-områden. Parkens stolthet är den 40 meter höga rutschkanan med en lutning som känns nästintill vertikal!

Parken är öppen under sommarsäsongen, 22 juni till 17 september. Vi rekommenderar att du försöker besöka parken på en veckodag istället för under helgen då den lätt blir väldigt full av människor. För mer information besök Water Worlds hemsida http://www.waterworld.es/
 
Water World, Lloret de Mar

Aquadiver, Platja d'Aro 

Precis som Water World så har Aquadiver faciliteter och tjänster för barn och vuxna i alla åldrar; en vågmaskin, pooler, varma källor, barnpooler, picnic-områden, solstolar, duschar, butiker, restauranger, första hjälpen och mycket mer! Aquadiver är öppen under sommarsäsongen, mellan 9 juni till 11 september.

Håll utkik efter deras familjeerbjudanden, såsom Familjepaketet som innefattar 2 vuxna och 2 barn (2 x +1,20m och 2 x -1,20m) för 85€. Inträdet gäller hela dagen. Om du vill besöka parken två dagar i rad så finns det även bra erbjudanden för det. För mer information besök Aquadivers hemsida http://aquadiver.com/

Pals vattenpark
Om du älskar vattenparker så kommer du gilla att höra att både Water World och Aquadiver ägs av samma företag. Det innebär att du för köpet av ett inträde kan besöka båda parkerna.

Vattenparken i havet, Empuriabrava

Du som gillar havet mer än pooler kan fortfarande besöka en spännande vattenpark i spännande Empuriabrava. Den magnifika parken Platja d’Empuriabrava består av ett imponerande uppblåsbart komplex, bara några meter från stranden.
 
Vattenpark i Fuengirola

Komplexet har inte bara rutschkanor men även trampoliner, lekområden, hinderbanor och stora flytande plattformar. Det är verkligen en vattenpark i havet! Företaget som äger det flytande slottet heter Aquamar Camm och priset för en biljett är 6€ för en halvtimme och 25€ för en heldag!

3. Tropiska trädgårdar som barnen kommer att älska

Fjärilsparken i Empuriabrava

Fjärilsparken i Empuribrava

Fjärilsparken i Empuriabrava är en fantastisk, tropisk trädgård som sträcker sig över 1000 kvadratmeter. I parken hittar du många olika typer av växter och djur som både du och dina barn kommer att älska; med allt från sköldpaddor och papegojor till leguaner och exotiska fjärilar - en fröjd för ögat!

Trädgården erbjuder djuren och växterna ett underbart, tropiskt klimat med en temperatur på 28 grader och en luftfuktighet på 80%. Det känns lite som att besöka en annan, färggladare värld.

Botaniska trädgårdarna i Blanes

Blanes har två spektakulära botaniska trädgårdar som båda erbjuder en otrolig utsikt över Medelhavet. Besök till båda parkerna kan kombineras med en utflykt till den paradisliknande viken som ligger strax under trädgårdarna!

Marimurtra botaniska trädgård, Blanes
Den första trädgården Marimurtra, anses vara en av de bästa attraktionerna på hela Costa Brava. Dina barn kommer garanterat att älska denna trädgården - den är hem till mer än 4000 arter växter och tama papegojor som gärna är med på familjebilderna.

Den andra trädgården är Pinya de Rosa, som besitter en häpnadsväckande vy. Här hittar du mer än 7000 olika tropiska arter, bland annat palmer, kaktusar och aloe vera plantor. Efter Pinya de Rosa kan du ta med barnen till viken som ligger under Cala de Treumal, för ett välförtjänt dopp i havet.
 
Stranden Cala Treumal, Blanes

4. Naturreservat och vandringsleder

Om du gillar natur eller vill komma till några av de dolda vikarna på Costa Brava som inte är tillgängliga med bil, finns det många spår som du kan följa. Den mest kända långvägen är Camino de Ronda (GR 92), som du lätt kan känna igen med det internationella tecknet på en vit rand över en röd rand.

Det finns också flera naturparker att välja mellan. De ger dig möjlighet att gå för familjen promenader, utforska naturen tillsammans eller göra roliga utomhusaktiviteter som cykling eller ridning. Du kan upptäcka djur på vägen och utmana dina barn att känna igen växter och träd eller att klättra kullar för att njuta av fantastisk utsikt.

Cabo de Creus

Ett naturreservat på Costa Brava som din barn kommer att njuta av att få utforska är Cap de Creus. Här erbjuds besökarna fantastiska vandringsleder, som passar och är roliga för hela familjen! Den led du bör gå längs med familjen är Paratge de Tudela (cirka två timmar lång). Eftersom år in och år ut har vinden eroderat landskapet och skapat geologiska former som liknar olika djur.

 Paratge de Tudela
Om du använder din fantasi med barnen, kommer du att hitta olika djur som kamel, sjölejon, en gorilla, etc. Skyltar längs med vandringsleden kommer att hjälpa dig att identifiera de intressanta bergarterna. Du kommer att gå mellan olika klippformationer som inspirerat den berömda konstnären Salvador Dalí.

Viktigt: ta med kepsar, solskyddsmedel och vatten eftersom det finns ingen skugga! Om du blir för varm, kan ni alltid dyka ner i havet i en av de pittoreska vikarna i parken.

5. Vattensport

Costa Bravas kust
 
Vattensporter är jättehärliga aktiviteter att engagera sig åt i solen. I de flesta kuststäder längs med Costa Brava kan dina barn prova kurser i olika sporter som vindsurfing eller kajakpaddling. Det finns självklart även kurser för vuxna ifall du vill prova på något själv -  kanske wakeboarding eller vattenskidor?
 
Att paddla kajak är en spännande familjeaktivitet att rekommendera - ni hittar på något roligt tillsammans samtidigt som ni får upptäcka kusten på ett nytt sätt. En annat enkel aktivitet som du kan hitta på längs kusten är snorkling - du hittar charmiga små vikar med klippiga rev som du kan snorkla runt överallt längs Costa Brava. Om du gillar att dyka så rekommenderar vi starkt det välkända dyk-området kring den skyddade Medesön.
 
Kajak, Costa Brava

6. Vackra vandringsleder

Om du verkligen gillar att se nya platser och saker under din semester, men samtidigt inte vill röra på dig alldeles för mycket så finns det ett litet turisttåg som enkelt kan visa dig runt området - dina barn kommer älska det också! Utöver de vanliga turisttågen som går längs med kusten så finns det ett par som går inåt landet också, som även är intressanta för vuxna och ungdomar.

Roses Expresståg

Roses Expresståg för turister går runt den vackra viken i Roses på olika utflykter, dessa är älskade av både barn och vuxna, och erbjuder mycket rolig och lärorik information. Det finns 5 olika rutter att välja mellan.
 
Roses Expresståget
En av rutterna går upp till Puig Rom, varifrån du kan njuta av en spektakulär utsikt över Alto Ampurdián, med naturreservatet Aiguamolls i Empordà i bakgrunden. En av de andra rutterna, den som går via Falconera, erbjuder istället en underbar utsikt över viken i Roses och Medesöarna. Falconera-rutten är väldigt avslappnande och perfekt för dig som reser med hela familjen på semester till Roses.

Cadaqués

Om du är på semester med dina barn i Cadaques så är det verkligen en utmärkt idé att utforska omkringliggande område via ett av dessa turisttåg. Tågen avgår från Cadaques stadskärna och du har två olika rutter att välja mellan; en som går strax utanför staden för att verkligen visa Cadaques utkant, och en rutt som går till fyren vid Cap de Creus. Rutten till fyren passerar även viken Portlligat och Dalis Casa-Museo. Både rutterna erbjuder spektakulära vyer över staden och Costa Brava!
 
Dali Museum, Portlligat

Ris-turism, Pals

Den medeltida byn Pals är känd för dess skönhet och historia, men visste du att Pals även omringas av stora risodlingar? Risodlingarna har funnits i området i snart 500 år och mellan april - oktober kan du åka på en ristur mellan fälten för att lära dig mer om denna oväntade tradition! Under turen åker du i ett litet turisttåg med en guide som informerar om dess historia och produktion - turen passar vuxna såväl som barn.

Tåget stannar även vid kvarnen där du får lära dig mer om tekniken som användes förr - guiden demonstrerar även hur den användes.
 
Risfält, Pals
 
Under turen kommer du att få fina, bildsköna vyer över risfälten med berget Montgrí i bakgrunden. Berget Montgrí är även del av naturreservatet med samma namn: Montgrí. I naturreservatet Montgrí kan du cykla eller rida olika leder, fågelskåda eller upptäcka Pals orörda stränder. Läs mer om Pals i vår familjeguide till Pals här!

Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell

I Calella kan du åka med turistbussen Julivia som tar med dig till olika sevärdheter, monument, stränder, vikar och utsikter runt i området. Det finns så mycket att göra i detta vackra området - hela familjen kommer att älska det! Du kan hitta på en mängd olika aktiviteter med allt från vandring och kulturella evenemang till festivaler och besök till botaniska trädgårdar.

7. Båtturer

Vill ni hellre avnjuta en avkopplande båttur tillsammans? Medelhavets lugna vatten är perfekt för detta!

Båttur, Costa Brava

Du kommer att kunna njuta av den värmande solen samtidigt som du upptäcker hela Costa Bravas gömda stränder och vikar på en av dessa båtar. Du kan även visa dina barn havets hemligheter genom den glasbotten som många av båtarna har.

De mest populära båtturerna på Costa Brava är de som går förbi Medesöarna, Cap de Creus, Cadaques eller bara längs med Costa Bravas kustlinje.

Tossa de Mar

Från Lloret de Mar (och ett flertal närliggande stränder) kan du boka båtturer som åker till många olika platser. Du kan ta båten till Blanes, Santa Susanna och Calella bland annat. För mer information angående båtturerna, och andra familjeaktiviteter, läs vår familjeguide till Tossa de Mar!

8. Adrenalinfyllda aktiviteter

Adventure Parc Costa Brava

Costa Brava Adventure Parc, Pals

I både Pals och Platja d'Aró kan du uppleva unika utomhusäventyr med dina barn. Parc Aventura vid Costa Brava är en äventyrspark som du hittar bland trädtopparna. I denna parken kan du tillbringa en fantastisk dag i en tallskog som erbjuder mer än 80 äventyrsaktiviteter bland träden. Du hittar allt från dragkedjor, rep, nät och broar till tunnlar och klättring.

De har tjänster och aktiviteter för barn och vuxna i alla åldrar, och det finns till och med en speciell lekplats för barn mellan 1- 5 år. Det finns två Parc Aventura, en i Pals och en i Platja d'Aró - så du kan enkelt välja att besöka den som ligger närmast din semesterbostad på Costa Brava. Parkerna erbjuder både spänning och lek för dig och dina barn, ni kommer definitivt att lämna parken med ett minne för livet! För att läsa mer om denna underbara parken mitt i Costa Bravas natur, gå in på deras hemsida: http://www.costabravaparcaventura.com

Costa Brava Adventure Parc, Pals

Gokart


Om du och din familj gillar när adrenalinet kickar igång under era utflykter så rekommenderar vi att ni tävlar i gokart på en av Costa Bravas banor.

Go Karts L’Escala är ett underbart, litet företag beläget längs med kusten. De har funnits i över 30 år och har mycket erfarenhet med att arrangera spännande tävlingar runt banor som är fulla av svängar och hinder. Du kommer att kunna tävla mot dina barn i bilar som har återskapats för att efterlikna autentiska Formula 1 bilar. I slutet får vinnaren en plats på podiet, en trofé och en flaska mousserande!
 
Gokart

 

Karting Roses

Ännu en bra gokartbana är Karting Roses. Detta företaget har en bana för vuxna på över 850 meter och en mindre bana för barn mellan 5-10 år. Det finns dessutom bilar med två säten så att du som förälder kan åka med ditt barn och på så sätt dela den spännande upplevelsen. Det finns en storbildsskärm som visar din tid, hastighet och allmänna prestation samt en bar med en terrass för dig som bara vill ta det lugn medans resten av familjen tävlar.

Självklart finns det ytterligare ett par platser på Costa Brava kusten för dig som vill prova gokart, du kan bland annat spana in företag som Blanes Karting och Karting Palamos.

Empuriabrava Flygsimulator

Bortsett från de många utomhusäventyren Costa Brava har att erbjuda så finns det även ett alldeles fantastiskt luftäventyr att uppleva! Tänk dig att berätta för dina barn att ni idag kommer att kunna flyga - helt utan flygplan. Det är fullt möjligt om du tar med dem till den otroliga flygsimulatorn i Empuriabrava.
 
Windoor realfly, Costa Brava
 
För ungefär tre år sedan öppnades en så kallad vindtunnel i Empuriabrava, av ett katalanskt företag som heter Windoor Realfly i den fantastiska staden L'Escala. Det fungerar så att tunneln producerar ett kontinuerligt flöde av luft som genereras av fyra kraftiga turbiner, och detta skapar i sin tur känslan av att falla fritt eller flyga, samtidigt som det är helt säkert och övervakat. Eftersom det inte finns några risker alls så får även de yngsta barnen delta - barnen måste bara vara 4 år eller äldre för att få prova.
 
I vindtunnel når det genererade luftflödet upp till 300 kilometer i timmen vilket får alla, barn som vuxna, att lätta från marken. För att gå in i tunneln kommer du att behöva ha en speciell kostym med hjälm. Du behöver inte oroa dig för någonting - det är bara att njuta av upplevelsen och den magnifika utsikten som du kommer att ha över viken i Roses genom tunnelns glas. Och självklart kommer du att kunna få några unika bilder och videos med dig hem från denna oförglömliga upplevelsen med dina barn!

9. Minigolf

Mini-golf

Minigolf är en klassisk, mer avslappnad aktivitetet att göra tillsammans. Du kan bland annat besöka Garbi Mini Park i Blanes eller Minigolf Carmansó, precis i Empuriabravas historiska centrum, om du vill prova på den älskade aktiviteten. Minigold Carmansó har funnits ända sedan 1983 och är en välkänd favorit i staden. Var du än bor längs hela Costa Brava så kommer du definitivt att ha en minigolfbana i närheten!

10.  Familjefestivaler

Santa Tecla, Sitges
Spanien har många underbara festivaler och fiestas, speciellt under sommarmånaderna, så det är en god idé att spana in stadens kultur-agenda under din semester. Familjen är viktig i Spanien, och det är därför många av dessa festivaler har organiserat en mängd familjeaktiviteter som passar även de yngre barnen under festivalerna. Du kan bland annat hitta parader, workshops, shower och lekar speciellt anpassade för barn.
 
Blanes fyrverkerier
För mer information gällande de bästa evenemangen i Spanien varje år så kan du spana in vår lista över Spaniens topp 12 festivaler för familjer.

På Costa Brava finns det bland annat Lloret Formula Weekend (i Lloret de Mar) och Temps de Flors (blom-festivalen i Girona) i maj, den internationella fyrverkerifestivalen och Fiesta Mayor i Blanes i juli. Bortsett från fyrverkeri shower så är de imponerande mänskliga tornen och paraderna bestående av jättar och eldslukare en vanlig syn på lokala festivaler i Katalonien.

Självklart finns det många andra platser och evenemang som du kan besöka med hela familjen i Spanien - som något av de många fascinerande museerna, mystiska slotten eller det vackra landskapet. Vad du än väljer så tror vi att ni kommer ha en oförglömlig semester.