Njut av Cadaqués med familjen

Det finns ingen bättre plats på Costa Brava för en avkopplande familjesemester än Cadaqués. Den vackra, gamla stan är full av vita hus som trängs på berget över havet, och dess naturliga miljö är en rik blandning av arter och djur. Den vackraste platsen av de alla är naturreservatet Cabo de Creus, som försäkrar dig roliga natur- och kulturrika dagar, då timmarna känns som de bara flyger förbi.
 
Panoramautsikt över Cadaqués
 
Cadaqués är en stad fylld av skönhet och kultur. Denna magiska plats har fångat ögonen hos många konstnärer, bland de mest kända har vi namn som Picasso och Dali. Även vi har fått upp ögonen för Cadaqués och det är just därför vi vill dela med oss av alla de aktiviteter som väntar dig om du väljer att boka din nästa semester till den förtrollande staden.

Tapas, gallerier, butiker och alla de vackra platser dess historisk centrum kan erbjuda

Vår guide går igenom hur du och din familj njuter till fullo av Cadaqués charmiga labyrint av kullerstensgator och vitkalkade hus med blå detaljer. Du kommer att vilja ta med dig kameran för staden i sig ser ut precis som ett vykort - en vacker gammal by som vaktar över havet.
 
Cadaqués historiska centrum
 

Varför inte strosa runt på strandpromenaden i solnedgången och njuta av den svala havsbrisen och skönheten i den moderna arkitekturen som kan ses längs vägen? Du kan även klättra upp till kyrkan Santa Maria de Cadaqués, som är den högsta punkten i staden, och därifrån njuta av en vacker utsikt över bukten.

Runt centrum finns många barer och restauranger, perfekt för en vinprovning eller en utekväll. Prova de traditionella rätterna, ofta baserade på färsk fisk, och vinerna som är producerade i området. Det är en idealistisk plats för att njuta av en lugn familjesemester. Cadaqués är dessutom omgiven av charmiga byar som är spännande att besöka på en dagsutflykt. Vi rekommenderar att du bokar din semesterbostad på Costa Brava för att njuta till fullo av dess vackra landskap.

Cadaqués historiska centrum

Dalis hem - Casa-Museo

Vi fortsätter med en aktivitet som både vuxna som barn kommer att tycka om: ett besök till Dalis fantastiska Casa-Museo. Den berömda, katalanska konstnären valde att placera sin verkstad och sitt hem på bukten Protlligat i Cadaqués. Hans hem betraktas idag som en levande varelse under perioden Dali bebodde huset då det var en del av hans arbete - i ständig förändring och utveckling.

Besöket till Dalis Casa-Museo är verkligen en upplevelse och du kommer att kunna upptäcka rummen i hans hus, hans verkstäder och trädgårdar. I varje rum finns det underliga detaljer och målningar som skapar den surrealistiska känsla som endast geniet Dalis kunde skapa.

Casa-Museo
 

Det är även intressant att upptäcka bukten Portlligat när du väl är i området - dess utsikt över havet, fiskebåtarna på sanden, stränderna och klippor var inspiration för Dalí, vilket kan ses då de ofta är avbildade i hans målningar. Om du besöker Cadaqués så är en dagsutflykt till Dalís Casa-Museo ett måste.

Öppettider:
Från 16 september till 6 januari, och från 10 februari till 14 juni: 10.30 - 18.00
Från 15 juni till 15 september: 9.30 - 21.00
Inträde: 11 euro för vuxna och gratis för barn under 8 år.

 
Playa de Portlligat

Sol och strand i paradiset

Havet och vinden Tramontana har hjälpt till att skulptera den vackra kustlinje som står i området idag, full av små vikar och klippor. Utöver dess skönhet så är Cadaqués stränder perfekta för familjesemestern då de erbjuder många typer av tjänster. En av de mest populära stränderna för familjer är stranden Ros, detta på grund av dess klara, grunda vatten och utsikten från sanden över Cadaqués, med bergen Puig de Paní och Puig de Bufadors i bakgrunden.

Om vi lämnar centrum en stund och istället besöker Cap de Creus, så finner vi många av områdets smultronställen. Trots att stränderna i Cap de Creus är svårare att nå, och inte kan erbjuda så många tjänster som de mer centrala stränderna kan så är de fortfarande värda att besöka. Stränderna i Cap de Creus ligger lugn, rik växtlighet och erbjuder kristallklart, turkost vatten.

 
Cala Rostella

Hitta lejon och kameler i Cap de Creus

"Det är en mytologisk plats, gjord för gudar snarare än män och behöver fortsätta att vara precis som det är." På så sätt beskrev Dalí detta område, med de idylliska landskapen och de vackra stränderna kring Cap de Creus. Naturreservatet är även känd för sin fantastiska vandringsled - en rolig utmaning för hela familjen.

En av våra favorit leder är Paratge i Tudela, vars start ligger en halvtimmes bilfärd från Cadaqués. Du kan enkelt lämna bilen på parkeringen, det kostar 5 euro, och därifrån starta din vandring längs leden. Hela vandringen tar någonstans mellan 2 - 3 timmar beroende på ditt tempo. Glöm inte din hatt, solkräm eller vatten då det är dåligt med skugga längs med vägen.

 
Paratge de Tudela

Längs med hela vandringen får du och din familj upptäcka de underliga och spännande geologiska formerna som utgör dessa landskap, ständigt påminda om Dalis extraordinära målningar. Om du stannar upp för en sekund och låter fantasin vandra så kan du se olika djur, människor och saker forma sig i träden du ser runt om dig, bergen eller molnen. Konstnären har själv sagt att han sett hur vindens pustar skulpterat något som liknar kameler, sjölejon och gorillor för honom.
 
För att hjälpa dig att identifiera alla de intressanta bergarterna så har informationsskyltar placerats ut längs med hela vägen. Missa inte Roca Cavallera, som inspirerade Dalí att skapa ett av sina mest berömda verk "The Great Masturbator" - som i dag hänger i Reina Sofia-museet i Madrid (el Mueso Reina Sofía de Madrid). Inget passar bättre som avslut för din vandring än ett dopp i Cala Culip med fyren Cap de Creus, den näst äldsta fyren i Spanien, i bakgrunden.

Cadaqués

Tåget i Cadaqués

Om du vill upptäcka Cadaqués omgivningar utan att vandra så kan du alltid åka det charmiga, lilla turisttåget. Cadaqués turisttåg avgår från stadens centrum och du kan välja mellan tågets två olika rutter; en rutt är cirkulär och går främst genom Cadaqués centrum, och den andra rutten för oss till fyren i Cap de Creus och passerar bukten Portlligat och Dalis Casa-Museo.

Tåget erbjuder guidade turer på flera olika språk och hjälper dig förstå vilken påverkan Cadaqués historia har haft på staden i dagsläget. Längs vägen kommer du att kunna ha en underbar panoramautsikt över omgivningen - så luta dig tillbaka och njut av den spanska skönheten och dess historia.

Nya äventyr i Cadaqués

Är en semester ens en semester utan att ha provat lite nya äventyr? Cadaqués härliga natur lämpar sig verkligen för nya erfarenheter med familjen. På stranden i Portlligat hittar du Kayaking Costa Brava som är ett företag som specialiserat sig på havskajaker. Hos dom kan du hyra säkra kajaker för att göra spännande utflykter med kunniga guider.

Den vanligaste rutten att paddla är den längs kusten i Cap de Creus, här får ni möjlighet att upptäcka vikar, grottor och hemliga stränder. Kayaking Costa Brava erbjuder speciella turer för familjer med enkel- eller dubbel kajaker samt en båt som följer med för stöd och säkerhet längs vägen.
 
Kajak, Costa Brava
 

Ännu ett sätt att njuta av kusten i Cadaqués och Cap de Creus är via en båttur runt området. En av de mest kända företagen erbjuder en historisk båt, med kapten och besättning, som heter Charter Sant Isidre och byggdes år 1925. Båten har nyligen renoverats och erbjuder många olika utflykter längs kusten (med goda möjligheter till dykning eller snorkling i det härliga Medelhavet.)
 
Barco Adela är ännu en båt som erbjuder olika utflykter längs Cap de Creus. Du kan nästan välja helt själv hur du vill åka för att få besöka de stränder och platser som du har spanat in. Har du funderat på om du vill njuta av en härlig soluppgång eller solnedgången, eller varför inte passa på att åka ut när det är fullmånen? Det finns många olika möjligheter!

Cadaqués
 

Du bör vi inte missa chansen att upptäcka det fascinerande marina livet i denna regionen - det finns många dykskolor som kan hittas på stränderna eller vid piren i Cadaqués. Med ledning av en instruktörer så kan du upptäcka alla de undervattensgrottor, sjunkna fartyg och djuren som det stora blå i Cap de Creus erbjuder. Det är definitivt något som du inte kommer att glömma.
 
Detta var vår guide till en perfekt familjesemester i Cadaqués! Vi hoppas att den kommer till användning och att du snart känner för att boka din semester till charmiga Cadaqués. Vi ses på stranden!