Familjesemester i Figueres

Om du har valt att besöka Figueres, du är säkert låst till viss del av Dalis konst och magi. Dalís Teatro-Museo, designad av Dali själv, är det bästa stället att uppleva konstnärens eccentriska arbete. Män i Figueres finns också mycket mer än bara Dali. I följande guide går vi igenom de bästa aktiviteterna som du kan göra under din familjesemester i Figueres. För att enkelt få ut det mesta ur staden så rekommenderar vi även att du bokar din semesterbostad i Figueres.
 
Glöm all stress och tidspress - Figueres bjuder på en lugn och spännande semester. Varför inte åka på en resa in i Dalis surrealism; En unik plats där du kan låta fantasin flyga.

Teatro-Museo Dalí

Låt börja med Salvador Dalis imponerande Teatro-Museo. Byggnaden, som tidigare var Figueres stadsteater, ritades om av den katalanska konstnären Dali. Som alltid så lät Dali fantasin flöda och fann mycket inspiration av landskapet. Motiv som Alto Ampurdán och havet syns återskapat i denna spektakulära byggnad.
 
Teatro-Museo Dalí i Figueres
Hans mål med sina verk var ofta att bjuda på en unik upplevelse - och denna byggnaden var inget undantag. Fasaden är målad i en slående röd färg, prickade med i guld och vitt. Byggnaden toppas av många stora, vita ägg. Inuti kan du besöka ett stort antal rum, alla dekorerade med Dalis egna verk och fyllda med information om konstnären och de tavlor som du ser.
 
Teatro-Museo Salvador Dalí i Figueres
 
Även i byggnaden som står bredvid kan du besöka utställningar smyckade av Dalís verk, både på utsidan och insidan. Byggnaderna är otvivelaktigen helt utöver det vanliga. Besöket till Dalis Teatro-Museo rekommenderas för både vuxna och barn. Med sin blandning av färger, former och motiv, så lämnar besöket ingen oberörd. Du kan köpa entrébiljetter via deras hemsida för att undvika långa timmar av kö i solen på plats.

Även i byggnaden som står bredvid kan du besöka utställningar smyckade av Dalís verk, både på utsidan och insidan. Byggnaderna är otvivelaktigen helt utöver det vanliga. Besöket till Dalis Teatro-Museo rekommenderas för både vuxna och barn. Med sin blandning av färger, former och motiv, så lämnar besöket ingen oberörd. Du kan köpa entrébiljetter via deras hemsida för att undvika långa timmar av kö i solen på plats.

En charmig by vid Medelhavet

Dalís Teatro-Museo har hjälpt Figueres att bli så stort som det är, idag är Figueres huvudstaden i regionen Alto Ampurdán. Men dess historia går tusentals år tillbaka i tiden. För länge sedan hjälpte grekerna och romarna till att utveckla den vinproduktionen om idag är så känd i Empordà. Historien om staden genomsyrar dess rika, urbana arv än idag.
 
Museo-Teatro Dalí i Figueres
 
Några av de vackraste torgen i staden, Rådhustorget och de gamla judiska kvarteren, är byggda under medeltiden. Från den medeltida muren som stod runt staden så är det bara tornet Gorgot som står kvar. Du kommer att känna igen direkt tornet direkt när du närmar dig Dalís Teatro-Museo, eftersom det har använts som en del av byggnaden.
 
De bästa byggnaderna dock är kanske de som ligger längs Ramblan som byggts i en modern stil. De är sanna arkitektoniska pärlor av det sena 1800-talet och början av 1900-talet. Byggnaderna, som idag är hem till många affärer, restauranger och museer, är värda ett besök. Den historiska stadskärnan är full av små torg med terrasser, intressanta skulpturer och monumentet - varför inte promenera runt och insupa dess kultur och historia?

Slottet Sant Ferran

Ännu ett rekommenderat besök under din familjesemester i Figueres är Castell de Sant Ferran befästning (San Fernando) belägen vid den övre delen av viken Rosa, som även har en spektakulär panoramautsikt över omgivningarna.
 
Slottet San Fernando
 
Castell de Sant Ferran stora storlek gör det till en av de största militära fästningarna i Europa. Den byggdes på 1700-talet och står idag i ett helt otroligt skick efter många renoveringar och reparationer. Det är möjligt att lära dig mer om fästningen genom de guidade turer som byggnader erbjuder.

Du kan välja att besöka fästningen under ett ‘normalt besök’, men du kan även återuppleva historien genom de mer äventyrliga turer som erbjuds; ni hoppar in i minibussar för att sedan tas till de uppblåsbara båtarna som leder dig och din familj till underjordiska cisterner. Detta lärorika äventyr är något som barnen oftast älskar!

Om du vill besöka Castell de Sant Ferran så krävs det att du gör en bokning online.

Sport och utomhusaktiviteter i Figueres

Om du reser med barn så letar du förmodligen efter specifika aktiviteter som är stimulerande för hela familjen. Vi gissar på att det är en bonus om ni kan vara utomhus och tillsammans njuta av naturen? En av våra favorit aktiviteter för familjer är luftballongs turer. Föreställ er att flyga högt över det spanska landskapet med vingårdar och Ampurdáns dalar under era fötter!
 
Slottet San Fernando i Figueres
 
I Figueras hittar ni även flera paintball parker, perfekt för familjer med äldre barn som söker en spänningsfylld aktivitet. Ännu en möjlighet till ett utomhusäventyr är att hyra kajak i Boadella och sedan följa Muga floden för att nå de antika ruinerna som står nedsänkta under vattnet.
 
Du kan även besöka Costa Bravas kust och upptäcka dess fantastiska stränder och gömda vikar. Inte långt ifrån Figueres ligger städerna Roses och Empuriabrava, bara en liten bit från naturreservaten Cabo de Creus och Aiguamolls. Spana in vår guide över de roligaste sakerna att hitta på i Roses för att inte missa något.

Områdets många museer

Vi nämnde tidigare att Figueres historiska centrum är fyllt med affärer, restauranger, terrasser och charmiga torg, men även dess museer förtjänar ett särskilt omnämnande. Notera det stora antalet museer som finns i Figueres, med tanke på vilken liten stad Figueres är. I staden kan du besöka l'Empordàs Tekniska Museum (Museo de la Técnica de l’Empordà), det Elektriska Muséet (Museo de la Electricidad) och Kataloniens Leksaksmuseum (Museo del Juguete de Cataluña).
 
Teatro-Museo Salvador Dalí i Figueres
 
Låt oss stanna vid Leksaksmuseet, det kanske är mer intressant om du reser med barn men är underhållande även för vuxna. Det ligger i hjärtat av staden, på Rambla de Figueres, och innehåller upp till 4000 olika leksaker: kartong hästar, cyklar, nallar, dockor och mycket mer. Leksaksmuseet är ett litet paradis för barnen som besöker det och en resa tillbaka till  barndom för de vuxna som besöker det.

Festival del Circo: Elefant d’Or

Figueres är en stad med ett fullspäckat kulturprogram med mängder av aktiviteter året om. En av de många tillställningarna som hålls är Circus Festival: Elefant d'Or som verkligen har förtjänat sitt goda rykte och är, efter bara fyra år sen dess första upplagan, bland de bästa festivalerna av sitt slag i Europa.
 
Festivalen har mer än 80 internationella artister inbokade, som alla tävlar om att vinna den gyllene elefanten. Artisterna fokuserar mycket på avancerade koreografier som kommer att fascinera dig till fullo.

Slottet Sant Fernando i Figueres
 
Figueres är den perfekta platsen att avnjuta din familjesemester på. Dess rika arv, kvaliteten på muséerna och dess vackra omgivningar försäkrar er dagar av avkoppling och lärorika utflykter. Vänta inte för länge med att hyra ett fritidshus i Figueras, ju snarare du gör det desto billigare kommer det att bli!