Detta kan du hitta på i Roses

Den stora variationen av stränder och idylliska vikar i kombination med det rika kulturarvet i Alto Ampurdán gör staden Rosas och dess omgivning till ett spännande resmål. Det passar främst dig som vill kombinera sol och strand med kulturhistoriska sevärdheter.

Om du söker efter några riktigt bra tips som hjälper dig att göra det mesta av din strandsemester i Roses så är det bara att fortsätta läsa - i följande artikel presenterar vi det bästa området har att erbjuda.
 
Viken Cala Canyelles i el Cabo de Creus

1. Njut av vackra stränder och vikar

Roses största attraktion är, utan tvekan, den stora kvantiteten och kvaliteten av stränder och vikar som erbjuds kring denna stad, ifall du är en riktig strand-älskare så är finns det gott om fantastiska stränder runt om i Spanien. Du kan hitta allt från stora stränder till gömda, små vikar - alla med paradisliknande turkost vatten. Här kan du enkelt njuta av semestern utan krångel.

Om du vill njuta av stadens mindre befolkade stränder, en ensam stund i naturen, så rekommenderar vi den klippiga strandsträckan som skiljer Roses och Cadaqués isär, längs naturparken Cabo de Creus. Här kan du känna solens värme på de olika klippformationerna som hittas längs med stränderna, och upptäcka de gömda, små vikarna i området. De små vikarna är totalt skyddade av naturen och dess lugn ger ett intryck av att tiden har stannat.
 
Stranden Playa Palangres i Roses
 
Om du reser med barn och föredrar att ha de flesta bekvämligheterna nära till hands, utan att behöva lämna stadskärnan, så kommer du att gilla den 1800 meter långa stranden i Roses centrum. Du kan även spana in stranden i Punta, som är 550 meter lång och erbjuder klart, grunt vatten. Om du ha en dagsutflykt eller picknick utan att behöva gå långt så rekommenderar vi stranden Palangres, belägen mindre än 1 km från Roses. Palangres är perfekt då stranden har bänkar och bord längs den mjuka sanden.

Viken Cala el Canadell

För er som älskar vattensporter så erbjuder Roses en underbart vacker strand för kajakturer, kitesurfing och segling. Dessutom så har staden en hamn som lockar många snorklare och dykare med sitt spännande marina liv och kristallklara vatten.

2. Besök fästningen i Roses

Det mest kända och besökta monumentet i Roses är utan tvekan den massiva fästningen La Ciudadela, ett tidigare militärt fort, inom vilken man har gjort grekiska och romerska arkeologiska fynd.
 
Ciudadela de Roses
 
La Ciudadelas historia går ända tillbaka till 1100-talet, då en mur började byggas för att skydda klostret Santa Maria de Roses. Kung Karl I fortsatte sedan byggandet av muren för att skydda Roses från eventuella piratattacker och det ledde så småningom till byggandet av fortet som vi ser idag.

Det erbjuds idag guidade turer i, och runt, fortet som ger besökaren möjligheter att upptäcka utvecklingen och betydelsen La Ciutadella har.

Öppettider under sommaren:
juni - september från 10:00 till 20:00
juli - augusti från 10:00 - 21:00

Öppettider under vintern:
september - maj, tisdag - söndag från 10:00 till 18:00

3. Promenera i staden

En av de bästa attraktionerna i staden Roses är dess omfattande strandpromenad, fylld med restauranger, statyer och skulpturer. Det är ett perfekt ställe för en härlig eftermiddags promenad, särskilt när solen går ner, de lägre temperaturerna tillsammans med de varma havsvindarna gör det till en behaglig plats.
 
Promenera i Roses

När du går längs strandpromenaden kommer du att korsa de två hamnarna i Roses, en av hamnarna är för fiske och den andra för vattensporter. Förutom den underbara utsikten du får över Medelhavet på strandpromenaden så finner du en serie skulpturer och monument, varav några är från 1700-talet. För att enklast kunna njuta av Roses centrum och omgivning så rekommenderar vi att du bokar en semesterbostad i Roses.

4. Besök slottet Trinidad

Trinidad slott är en renässansfästning som byggdes på 1500-talet på en gammal helgedom som ligger på den så kallade spetsen Poncella, precis i början på en av vikarna i Roses.

Vi rekommenderar att ta en tur runt slottet - i varje rum finns det informativa affischer som förklarar slottets roll i historien. Dessutom finns det, i ett av de lägre belägna rummen, en utställning med gamla fotografier på Roses och Costa Brava. Det bästa av allt är dock utsikten över bukten som kan avnjutas under större delen av vägen dit och tillbaka - därför rekommenderar vi att besöka slottet vid solnedgång.

Trinidad fästning, Roses
 
Trinidad slott förstördes nästan helt under frihetskriget, då de spanska trupperna inte ville att fransmännen skulle ta över slottet och stred in i det sista för att få behålla sitt fort. Fortet stod kvar i detta skick ända fram till 2002 då renoveringar på det fallande fortet inleddes, inte helt utan kontroverser, befolkningen ville behålla så mycket av historien och ursprungs designen som möjligt.

Öppettider under sommaren:
juni - september: måndag - söndag från 17:00 - 22:00

Öppettider under vintern:
oktober - maj: lördagar 15:00 - 18:00, söndagar och helgdagar 10:00 - 14:00

5. Megalitiska Roses

Toppen av de kulturella besöken sker i bergen, i Cabo de Creus, som omger staden Roses. Här upptäcker vi en mängd fornlämningar som betraktas som en kulturell tillgång av riksintresse, och är i direkt kontakt med naturen.

Megalitiska kvarlämningar i Roses
Dessa fornlämningar består av flera dösar och bautastenar från stenålder tidens konst. De började först dokumenteras 1912 och har ännu inte upptäckts i sin helhet, så håll ögonen - du kanske du stöter på något nytt!

Det stora mysteriet i det hela är: hur byggdes dessa enorma, tunga monument för över 5000 år sedan? Ifall du älskar att besöka fornlämningar under din semester så finns Antequeras dösar i provinsen Malaga.

6. Åk till parkerna: Cabo de Creus och Marismas del Ampurdán

Området runt Roses är hem till två av de viktigaste naturreservaten i Katalonien: parken Aiguamolls del Empordà (Marismas del Ampurdán) och parken Cabo de Creus Park.
 
Cap de Creus
Båda platserna är häpnadsväckande från en såväl estetisk som biologisk synvinkel. Marismas del Ampurdá är en tillflyktsort för tusentals flyttfåglar och har, genom hela parken, informationstavlor och skyltar för olika vandringsleder. Cabo de Creus består av en mängd spektakulära små öar och vikar med ett oerhört rikt havsliv. Det tar bara en liten stund att nå naturreservaten från Roses och de är verkligen värda att upptäcka. Om du redan har besökt dessa parker och söker andra utflykter så rekommenderar vi vår guide över de 5 bästa utflykterna i Roses.

7. Njut av musik och vin under festivalen Sons del Mon

Varje sommar håller Ciudadela de Roses en serie konserter som ingår i den berömda "Sons Festival del Mon", som äger rum i olika delar av Costa Brava. Musikkonserterna kombineras med tillställningar som visar upp områdets lokalproducerade vin. Du kanske redan har hört talas om Spaniens rika gastronomi men visste du att Costa Brava har några restauranger med Michelinstjärnor?
 
Festivalen Sons del Mon, Roses

Konserterna under Sons del Mon Festival hålls av välkända, nationella och internationella, artister och erbjuder underhållning i en mängd olika stilar. Allt från flamenco till katalanska rockmusik och klassisk folk spelas. Före varje föreställning så är det tradition att provsmaka viner från de bästa vingårdarna  i Empordà. Detta är definitivt en av de bästa kulturevenemang i Spanien på sommaren - ett måste om du är i området!

Det breda utbudet av musik och underhållning gör Roses till ett starkt rekommenderat resmål för semestrare. Tack vare sitt unika läge, belägen på sidan av ett litet berg, bara några meter från havet. Om du vill upptäcka Costa Brava så är Roses den perfekta platsen att utgå från.

Alldeles i närheten av denna stad så kan vi enkelt njuta av de bästa stränder och vikar vid Gironas kust. Området erbjuder även ett oöverträffat historiskt och kulturellt arv som ni sent kommer att glömma.