De 10 bästa stränderna i Spanien

Spanien har nästan 5.000 kilometer kustlinje med otaliga stränder och badorter, både vid Medelhavet och Atlanten. Längs kusterna och på öarna kan du välja och vraka bland vackra stränder. Föredrar du isolerade badvikar eller populära citystränder med alla faciliteter? I Spanien finns stränder för varje smak.

Historiskt sett har turisterna letat sig till stränderna längs Costa del Sol och Costa Blanca. Även om du självklart hittar fantastiska stränder på dessa platser, har vi gjort denna guide så att du även kan upptäcka några av Spaniens bästa stränder på andra håll.

  • Port de Pollença (Mallorca)
  • Sotavento (Fuerteventura)
  • Mónsul (Andalusien)
  • Cala Turqueta (Menorca)
  • Cala Sant Vincent (Ibiza)
  • Cala Fonda (Katalonien)
  • La Concha (Baskien)
  • Ses Illetas (Formentera)
  • Las Catedrales (Galicien)
  • Bolonia (Cádiz)

Port de Pollença, Mallorca

Playa de Pollensa på Mallorca

Mallorca är hem till några av de finaste stränderna i Spanien. På Port de Pollença-stranden är Serra de Tramuntana-bergen den perfekta kulissen till det turkosa vattnet och den vita sanden. Om du hyr en strandvilla på Mallorca är ett besök till denna vik ett måste. Inte bara på grund av de vackra omgivningarna, utan också för den långa strandpromenaden med traditionella butiker och restauranger.

- Se fler av Mallorcas bästa stränder.

Sotavento, Fuerteventura

Fler av Spaniens bästa stränder hittas på Fuerteventura. Denna Kanarieö är perfekt för "strandhoppning" och har bland annat blivit utnämnd till ett ”Quality Coast"-resmål. Välj bland familjestränder eller ställen som är idealiska för surfing.

Playa de Sotavento är en orörd naturstrand på sydöstra Fuerteventura, som sträcker sig över 9 km med gyllene sand och turkost vatten. Vid lågvatten uppstår en sandbank mellan 100 och 300 meter från kusten, och till följd av detta, en 3 km långgrund lagun, som är perfekt för vattensporter.

Mónsul, Andalusien

Solnedgång på Playa Mónsul i Cabo de Gata

På Almería-kusten semestrar du nära några av Spaniens finaste stränder. Här finns Parque Natural de Cabo de Gata - Andalusiens längsta naturskyddade kuststräcka - som är ett av de bästa resmålen för en semester i södra Spanien.

Detta område har undgått massturismen och är orört, med magiskt vackra stränder. Det är här som du hittar Playa de Mónsul, som Stephen Spielberg ansåg vara "den bästa stranden i Spanien”, efter att han hade filmat en Indiana Jones-film på plats.

- Upptäck fler av Andalusiens bästa stränder.

Cala Turqueta, Menorca

Cala Turqueta på Menorca

Från staden Ciutadella på södra Menorca är det lätt att nå till Cala Turqueta. Eftersom stranden är en av Menorcas mest berömda är det väl skyltat uppifrån vägen. Du kan också gå hit från Cala Macarella, längs Camí de Cavalls. Viken, som är vackert omgiven av tallar, är tack vare sin vita pärlsand och otroligt azurblåa vatten, en av Spaniens mest pittoreska stränder.

- Se fler av Menorcas bästa stränder.

Cala Sant Vicent, Ibiza

Cala Sant Vicent på Ibiza

Några av Spaniens bästa stränder kan hittas på Ibiza. Cala de Sant Vicent lockar många besökare med sin ljusa fina sand och kristallklara grunda vatten, som skimrar i olika turkosa nyanser. Små berg och vackra pinjeträd omger viken, och bara 200 meter ovanför hittar du den viktigaste arkeologiska grottan på ön: Cova des Culleram.

Cala Fonda, Katalonien

Cala Fonda i Tarragona

Cala Fonda i provinsen Tarragona - även kallad Waikiki, efter den bästa stranden på Hawaii - är ett gömt paradis mellan klipporna. Denna strand är extra populär bland nudister på grund av sitt intima läge och svårtillgänglighet. Cala Fonda tar sig in på vår lista över Spaniens bästa stränder eftersom det är en vacker plats med en lång sandremsa, frodig vegetation, kalkstensklippor och grunt, stilla vatten.

La Concha, Baskien

Playa de La Concha i San Sebastián är formad som ett snäckskal

San Sebastián är en av de bästa stranddestinationerna i norra Spanien. Lokalbefolkningen är, förståeligt nog, stolta över att ha Spaniens mest kända urbana strand precis utanför dörren.

La Concha-stranden har fått sitt namn från sin form av ett snäckskal, vilket också gör den till en av de mest karakteristiska och populäraste stränderna i Europa. De naturliga omgivningarna är minst sagt storslagna, då stranden är inramad av två gröna berg, Urgull och Igeldo, på var sin sida av bukten. Playa de La Concha erbjuder gyllene sand, härlig atmosfär och fin utsikt över den pyttelilla ön Santa Clara.

Ses Illetas, Formentera

Rosa sand och turkost vatten på Illetas-stranden

Det är enkelt att koppla av under en semester på Formentera, den minst exploaterade av de Baleariska öarna. Ses Illetas-stranden var traditionellt populär bland öns konstnärselit och hippiecommunity. Med den speciella rosa nyansen som finns längs kustlinjen samt det otroligt turkosa badvattnet, som för ens tankar till vattnet i Bahamas eller Indonesien, är denna strand en av de mest ikoniska i Spanien.

Las Catedrales, Galicien

Ett naturligt klippvalv på Playa de Las Catedrales i Galicien

Las Catedrales är en riktig naturskatt i regionen Galicien. Det officiella namnet är Praia de Augas Santas - ”stranden av det heliga vattnet”. Den är framförallt känd för sina spektakulära klippformationer som påminner om en katedrals struktur. Det är bäst att besöka ”katedralstranden” vid lågvatten, så att du kan vandra runt på sanden, under valven och beundra klipporna.

För att värna om den känsliga miljön finns det en begränsning på antalet besökare per dag, så du måste boka online för den dag du vill åka ut hit.

Playa de Bolonia, Cádiz

Vågor och sand på Playa de Bolonia i Cádiz

Hyr en villa i någon harmonisk by i Cádiz och besök Bolonia-stranden. Detta är förmodligen den mest kända stranden i Cádiz som sträcker sig hela 4 km med vit sand och azurblått vatten, en skarp kontrast till de omgivande bördiga landskapen. På denna strand förflyttar sig sanddynen konstant då det ofta blåser hårda vindar. Kolla vindstyrkan innan du åker hit, ibland kan det blåsa så hårt att det inte går att bada.