Spaniens senaste tillskott till UNESCOS lista över världsarv: Antequeras dösar

Antequeras dösar är en samling megalitiska monument (med konstruktioner gjorda av enbart stora stenar, samverkande utan användning av murbruk) som ligger i regionen Antequera, Andalusien. Regionen är känd som "hjärtat av Andalusien" på grund av sitt centrala läge mellan provinserna Malaga, Granada, Cordoba och Sevilla.

Provinsen Malaga sträcker sig från Antequera ner till där Marbella möter provinsen Cadiz, om du vill ha ett boende i Malaga så är detta ett perfekt läge, och du kan lätt nå Antequera härifrån.

Antequera

Precis utanför staden Antequera kan du hitta de 5000 år gamla arkeologiska under som kallas Menga Dolmen, Viera Dolmen och Tholos de El Romeral Dolmen, de ligger bara några kilometer bort. De sattes till listan den 15:e juli 2016, vilket gör detta till det sjunde UNESCO världskulturarv i Andalusien, och det 45:e i hela Spanien!

Dolmens historia

Menga Dolmen, Antequera

Menga Dolmen och Viera Dolmen tros ha byggts mellan 3500 f.Kr. och 3000 f.Kr. av bönder som bodde i den bördiga dalen Guadalhorce under den neolitiska perioden och Kopparåldern från 5000 f.Kr. till 2200 f.Kr. El Romeral konstruerades något senare, eventuellt runt 2500 f. Kr.

La Peña de los Enamorados, Antequera

Enligt UNESCO så är dösarna "ett enastående exempel på megalitisk arkitektur och bland de mest erkända i världen". I detta geologiska komplex så ingår det även två spektakulära bergsformationer - La Peña de los Enamorados (Kärlekens hopp) och El Torcal de Antequera - som båda är av stor betydelse eftersom det har hjälpt avgöra positioneringen av dösarna när de byggdes här för tusentals år sedan.

Menga Dolmen

Menga Dolmen, Antequera

Menga Dolmen är den längsta i Europa med nästan 30 meter. Den största stenen väger fenomenala 180 ton, vilket är 140 ton mer än den största stenen vid Stonehenge. Ingången till Menga är 45 grader nordost, ståendes i riktning mot Peña de los Enamorados, vilket gör detta till en av de enda dösarna i Europa som står inför ett naturlig landmärke.

Menga Dolmen, Antequera

Den unika placering är också betydelsefullt i förhållande till sommarsolståndet, då solen skiner direkt på toppen av Peña de los Enamorados, vilket resulterar i att Menga Dolmens entrè badar i morgon solljus. Det  tros att solljuset på dösarna ska ha haft någon mystisk betydelse för stammarna som ursprungligen byggde dessa strukturer.

Viera Dolmen

Viera Dolmen, Antequera

Utseendemässigt så är Viera Dolmen mer regelbunden än Menga och El Romeral. Ingången vetter 96 grader öst, alltså följer den ett standardmönster som många andra iberiska megaliter gör.

Viera Dolmen, Antequera

En intressant egenskap hos just denna dösen är den bakersta stenen, som har ett hål i mitten - detta var inte en del av den ursprungliga strukturen men gjordes senare av gravplundrare!

Tholos de El Romeral Dolmen

El Romeral Dolmen, Antequera

Tholos de El Romeral Dolmen kan kallas för en "falsk kupol” eller en “falsk tholos". Inne i den djupaste kammaren finns det ett falskt kupoltak som inte kan ses från utsidan, och det sägs vara ett av de bästa exemplen på ett falskt kupoltak på hela den Iberiska halvön. Väggarna i denna dösen är gjort av murverk och övertäcks av jord samt en cirkel av träd.

El Romeral Dolmen, Antequera

I den djupaste kammaren i dösen så finns det en 20cm lång platta, gjord i kalksten, vars ursprungliga syfte är okänd. Än det finns inga bevis på att den skulle ha använts för människooffer.

Ingången till El Romeral står vänd 199 grader sydväst och, precis som Menga Dolmen, i riktning mot ett naturligt landmärke - berget Comorroro de las Siete Mesas, som är en del av bergskedjan El Torcal de Antequera.

På eftermiddagarna, under vintersolståndet, så skiner solen direkt på den bakre väggen av dolmens kammare som ligger längst in, vilket skapar ett kraftigt och minnesvärt intryck.

 

Om du vill se dösar, uppleva landsbygden och spännande, spansk kultur så rekommenderar vi en semester i Antequera, du kommer inte att bli besviken!

Mer information

Entré: Gratis

Öppettider: 1 januari - 31 mars och även 16 september - 31 december

Tisdag till lördag: 9.30 till 17.30

Söndagar och helgdagar: 9.00 till 15.30

Måndagar: Stängt

1 april - 15 juni
Tisdag till lördag: 9.00 - 19.30

Söndagar och helgdagar: 9.00 till 15.30
Måndagar: Stängt

15 juni - 16 september (sommartid)

Tisdag till söndag: 9.00 - 15.30

Måndagar: Stängt

Karta