10 Fantastiska stränder på Costa Brava

De kallar det den "robusta, vilda kusten" på spanska. Oavsett vad namnet betyder eller kusten kallas så är Costa Brava verkligen en spektakulär plats. Följ med oss och upptäck 10 fantastiska stränder för din nästa semester vid stranden på Costa Brava!

Stranden Sa Boadella, Lloret de Mar

Om du gillar stränder och natur så är Costa Brava något för dig - kusten erbjuder en fantastisk kombination av båda. Dess behagliga Medelhavstemperatur gör det till en populär semesterdestination, men du kan alltid även hitta små, gömda vikar och stränder med färre besökare.

De gömda platserna hittar du alltid lite längre ifrån centrum än de mer populära stränderna, men det är alltid värt besväret att ta sig dit. Nedanför avslöjar vi de gömda platsernas hemligheter, vad du kan förvänta dig och var du hittar dem (längst ner hittar du en karta).

Sant Pol de Mar

Stranden Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar är en av de mest välbehållna hemligheterna längs Costa Bravas kust. Denna unika vik med vackra sanddyner och grunt vatten är perfekt för familjer med barn, speciellt eftersom den har ett lekområde för barn i Parque de las Dunas och en barnklubb på stranden under sommarsäsongen som heter “Club Infantil”.

Stranden är nästan 1 km lång och 25 meter bred. Den erbjuder en mängd av tjänster, inklusive toaletter, duschar, en strandpromenad och uthyrning av vattensportutrustning. Du kan prova på segling, kajaker, vindsurfing och vattenskidor på stranden. Om du gillar att snorkla, så har stranden en mängd grottor belägna runt om stranden. Grottorna omges av färggranna fiskar och växter.

Cala Sant Francesc, Blanes

Blanes - Stranden Cala Sant Francesc

Den charmiga byn Blanes, som tidigare var en fiskeby, är nu en populär semesterdestination för de som söker en strandsemester. Blanes har nämligen en unik kombination av både långa, bekväma sandstränder med faciliteter nära till hands, och klippiga vikar omringade av naturliga landskap.

Cala Sant Francesc erbjuder dess besökare gyllene sand, lugnt vatten och en lugn atmosfär i närheten av en granskog. Denna söta, lilla stranden är bara 220 meter lång och 35 meter bred. Du hittar de mest grundläggande faciliteterna här; duschar, kiosker, solstolar, parasoll, badvakter, parkering och en restaurang, så den passar även barnfamiljer.

Cala Sant Francesc är även känd under namnet ‘Cala Bona’ som betyder ‘den vackra viken’. Den ligger ungefär 2 kilometer från Blanes stadskärna, nära den förtrollande botaniska trädgården Marimurtra. Det är perfekt att kombinera ett besök till den botaniska trädgården med en dagsutflykt till den vackra viken.

Det finns ett flertal olika sätt att nå viken; om du vill promenera till den så kan du först gå mot den botaniska trädgården Marimurtra och sedan fortsätta förbi den på samma gata, i ungefär 500 meter. Vill du ta bilen till viken så kan du köra mot badorten Lloret de Mar, ungefär 100 meter innan du når avfarten som leder dig ut från Blanes så ska du följa skylten som pekar mot 'Urbanització Cala Sant Francesc’ till höger.

Om det inte finns någon ledig parkeringsplats så kan du använda det underjordiska parkeringshuset. För att undvika att inte hitta en parkeringsplats, så kan du även ta bussen.

Sa Caleta, Lloret de Mar

Lloret de Mar - Stranden Sa Caleta

Den lilla stranden Sant Feliu de Guíxols kan du enkelt nå till fots eller med bil, den ligger precis intill den största stranden i familjeområdet Lloret de Mar. Det är inte många som besöker den gömda stranden på bara 110 meter och 15 meter i bredd, eftersom den ligger bredvid en av områdets mest populära stränder.

Sant Feliu de Guíxol ligger i området Baix Empordà, som kommer ge dig en känsla av att ha rest tillbaka i tiden - området är orört förutom det medeltida slott som ligger på kullen precis ovanför stranden. Stranden erbjuder finkornig, gyllene sand och de klippiga sidorna av stranden är perfekt för dig som gillar att snorkla!

Cala Giverola, Tossa de Mar

Stranden Cala Giverola, Tossa de Mar

Tossa de Mar har några drömliknande stränder att erbjuda. 5 kilometer norr om stadskärnan kan du njuta av denna (bilden ovanför) natursköna strand, mitt i naturen. Sanden är gyllene och finkornig, perfekt för att slappna av på, och havet är klart och turkost.

Cala Giverola är ungefär 170 meter lång och bredden är allt mellan 15 till 50 meter på sina platser. Du hittar en mängd olika tjänster på stranden, vilket underlättar ditt besök. Det finns duschar, toaletter, solstolar, och kajaker och båtar som du kan hyra för att upptäcka området.

Det finns även ett företag som arrangerar båtturer längs med kusten i båtar med glasbotten - det är otroligt spännande att få upptäcka hela Medelhavet under utflykterna, både ovanför och under havsytan. Om du blir hungrig så rekommenderar vi att du provar paella eller fideuà på restaurangen som har en terrass med utsikt över hela viken. Här finns det även en strandbar, en så kallad ‘chiringuito’.

Glöm inte att ta med dig cyklop, snorkel och fenor om du har det! Det kan även vara roligt att ta med en kamera om den är vattentålig. Vattnet vid stranden blir snabbt djupt så det är perfekt för simning, dykning och snorkling. Innan du går borde du även klättra upp på det närliggande berget för att få en otrolig utsikt över viken.

Det är lätt att nå Cala Giverola med bil. Den vackra staden Pola-Giverola kommer att bli synlig om du tar vägen mellan Tossa de Mar och Sant Feliu, det är mot den du ska köra. Det finns en parkering vid stranden när du kommer fram.

Cala Bona, Tossa de Mar

Viken Cala Bona, Tossa de Mar

3 kilometer norr om Tossa de Mar ligger denna delikata, lilla viken. Den ligger väldigt skyddad i slutet av ett klippigt sund. Det finns inte mycket plats för handduken på den här pyttelilla stranden - den passar bättre för dig som vill simma eller snorkla och sedan torka på de varma klipporna. Det är en oerhört behaglig plats att besöka då den är helt fri från vågor och är vindstilla. Dess kristallklara vatten tillsammans med det natursköna läget mellan berg och skog gör det till en oas-liknande plats.

Atmosfären är väldigt avslappnad under sommaren då stranden har en mysig chiringuito som erbjuder mat, drinkar, musik och en härlig utsikt över viken och alla de båtar som ligger förankrade i den.

Cala Bona är enklast att nå med båt - en möjlighet som få tyvärr har. Du kan istället gå till viken från kulturcentret i Tossa de Mar eller från närliggande Calas de Pola, som ligger strax norr om viken. Från båda platserna är det inte mer än en 20 minuters promenad genom den svala skogen. 

Cala Rovira, Platja d'Aro

Platja d'Aro - Stranden Cala Rovira

Om du söker efter en förstklassig sandstrand, så ska du besöka Platja d’Aro. Stranden erbjuder 650 meter av den finaste, gyllene sanden.

Du hittar denna idylliska Medelhavsstranden en biltur från Gironas flygplats. Den är enkel att hitta och väl på plats finns det många tjänster som hjälper dig att ha en avslappnande dag på stranden; kiosker, butiker, toaletter och duschar bland annat.

Cala del Pi, Platja d'Aro

Stranden Platja d'Aro - Cala del Pi

Med finkornig sand och underbart, klart vatten omringat av rik vegetation är Platja d’Aro ett paradis. Du kommer inte att finna några strandbarer eller faciliteter på stranden, den är helt orörd, vilket gör den till en riktig pärla.
Stranden är 65 meter lång och 15 meter bred, och består främst av finkornig, gyllene sand.

Blandningen av sandstranden i mitten och klipporna längs dess sidor gör viken till en favorit bland snorklare.
Platja d’Aro är belägen vid Costa Bravas nordligaste punkt så det är enklast att nå denna dolda vik med bil via vägen som går mot Calonge.

Cala San Roque, Calella de Palafrugell

Stranden Calella de Palafrugell

Du behöver inte nödvändigtvis leta efter den perfekta, dolda viken mitt ute i ingenstans - den charmiga kuststaden Calella de Palafrugell har många okända, vackra stränder. En av dessa vikarna heter Sant Roc, eller på katalanska El Canyers. Sant Roc är bara 40 meter lång och är fylld av stora stenar, så det är inte helt lätt att hitta en plats att lägga handduken på. Trots dess lilla storlek så är viken ett måste att besöka då det är en typisk vik för den spanska kusten, vattnet är kristallklart och perfekt för dig som gillar att snorkla.

För att nå stranden behöver du gå nedför trapporna som finns vid utsiktsplatsen - utsiktsplatsen erbjuder en exceptionell panoramautsikt över viken i Calella. En gång i tiden användes stranden av fiskare, att det fortfarande finns charmiga tecken på dess historia kvar på stranden gör den bara ännu mer älskvärd.

Tamariu

Stranden Tamariu, Costa Brava

Välkommen till det vackert solblekta Tamariu. Familjer älskar denna orörda strand som erbjuder kristallklart vatten och alla de faciliteter som du kan tänkas behöva under en avkopplande dag i solen, toaletter, duschar, ett dykcenter, segelklubb, kajaker till uthyrning och mycket mer. Stranden är ungefär 180 meter lång och 40 meter bred, och vackert omringad av grönska.

Om du inte gillar att få dina fötter och saker sandiga eller fuktiga så kan du njuta av utsikten och havsvinden vid en av strand-restaurangerna. Du kan beställa utsökt, färsk fisk varje dag vid dessa restauranger.

Det finns även en förtjusande strandpromenad längs stranden som du kan promenera. Tamariu ligger endast en timmes biltur från den historiska staden Girona, du kan enkelt åka från den ena staden till den andra via motorvägen A-7/E-15.

Sa Tuna, Begur

Stranden Sa Tuna, Costa Brava, Begur

Denna pittoreska vik är en av de mest bildsköna längs hela Costa Bravas kust, med charmiga fiskebodar och lugnt, klart vatten. Stranden i sig är 80 meter lång och 15 meter bred, och den har de vanligaste tjänsterna tillgängliga, såsom duschar och en parkering.

Begur brukade kallas “lilla Afrika” förr, då den ligger lite separat, som en egen kontinent, från resten av Costa Brava. Trots att den ligger avsides så ligger den fortfarande bara en timmes bilväg från storstaden Barcelona..

La Pletera, L'Estartit

Stranden La Pletera, Costa Brava

Stranden La Pletera är stadens L’Estartits dolda skatt. På grund av dess mer avsides läge inuti naturreservatet Ter Vell, så är den lite svårare att nå än områdets andra stränder. La Pletera är helt okänd för många och känns därför som ett riktigt paradis för de få som har turen att känna till det.

Den friska luften och den rika grönskan som omger stranden garanterar en dag av total avkoppling. Om du blir uttråkad av att ligga på stranden en hel dag så kan du prova på att snorkla, dyka eller kitesurfa!

Det enda negativa med stranden är att du måste lämna staden för att hitta den. Naturreservatet är del av ett miljöprojekt som skapats för att främja tillväxten av områdets naturarv. Andra landskap och naturliga landmärken som är del av detta projektet är sanddynerna, sjöarna och våtmarkerna i Baix Empordà. Utöver L’Estartits lyxiga sandstränder så hittar du även några mer egna, klippiga vikar som är spännande att utforska i området.

El Pedrigolet, L'Escala

Stranden El Pedrigolet, L'Escala

Den unika, lilla viken Pedrigolet som ligger bland stränderna i L’Escala, har gjort sig förtjänt av en plats på vår lista framförallt för att den är så väl gömd att du enkelt kan spendera en heldag här utan att stöta på någon annan. Det är som att ha en egen privat strand!

Den lilla stranden består av små stenar och klippor, och är 6 meter lång och 15 meter bred. Den är belägen mitt emellan två större stränder, Rec del Molí och Portixol. Du kan endast nå Pedrigolet till fots - du följer en av lederna som går från områdets utsiktsplats neråt mot viken. Viken är skyddad från starka vindar och är därför perfekt för snorkling.

Jämfört med många andra stränder i området så erbjuder Pedrigolet inte några tjänster eller aktiviteter. Det är snarare viken som du ska välja om du vill koppla av i total ensamhet, i ett med naturen.

Empuriabrava

Empuriabrava, Costa Brava

Beundra den Blå Flaggan som viftar i vinden på den största stranden på hela Costa Brava, Empuriabrava har tilldelats utmärkelsen tack vare dess renlighet och service - stranden har alla faciliteter och tjänster som du någonsin kan tänkas vilja ha.

Från stranden får du en vacker utsikt över semesterstaden Roses, Cap de Creus och Montgri Massif. Längs hela stranden, som är 1575 meter lång och 90 meter bred, finns en strandpromenad som sträcker sig ända från Les Llaunes i söder till La Rubina i norr. Stranden är oerhört enkel att nå och erbjuder många parkeringsplatser. Det är en väldigt bra strand för barnfamiljer.

El Canadell

Stranden El Canadell, Calella de Palafrugell, Catalonia

Om du reser längs kusten från Llafranc så heter den första stranden som du möter El Canadell. Den är 200 meter lång och 30 meter bred, det är den största av Calella de Palafrugells stränder. Beundra de lyxiga lägenheterna och villorna längs Costa Bravas kust medans du tar en härlig promenad vid stranden.

Den härliga sandstranden El Canadell erbjuder många faciliteter och du kan enkelt nå den med bil eller buss, det finns en parkering alldeles i närheten.

Cap de Creus

Området Cap de Creus, Costa Brava

Utforska det förtrollande landskapet som inspirerade den store, spanske konstnären Salvador Dalí, vars hem i Port Lligat du kan besöka. Dalís tidigare hem som nu även fungerar som ett museum ligger bland vackra, turkosa vikar och böljande grönska. Området som heter Cap de Creus är Spaniens östligaste punkt och definitivt ett måste att besöka om du är på semester i närheten.

El Port de la Selva

Costa Brava, Hamnen Puerto de la Selva

En gång i tiden var Port de la Selva en liten fiskeby, som idag har utvecklats till ett populärt resmål. Staden har behållt sin charm med sina vitkalkade hus, den pittoreska fiskehamnen och sin spektakulära utsikt.

Den största stranden i byn består av en blandning av sand och småsten, och är mycket populär bland barnfamiljer eftersom du hittar restauranger, toaletter och parkeringsplatser bara några meter från stranden. Det går även att ta en båttur till det närliggande Cap de Creus eller om du känner dig mer äventyrlig, varför inte ta och prova på jetski eller parasailing?

Platja del Pi, Port Bou

I närheten av Figueres, norr om provinsen Girona, bara ett stenkast från den franska gränsen, kan du upptäcka några av de vackraste stränderna på Costa Brava.

Viken Cala del Pi är en härlig, liten vik omgiven av klippor med en fascinerande kontrast mellan de mörka stenarna och det kristallklara vattnet. Känd för sin avslappnade atmosfär är det vanligt att nudister och naturälskare tar sig hit. Platsen är även bra för dykning och snorkling, med en färgglad och intressant havsbotten.

Stranden ligger endast 500 meter från stranden i Portbou, och du kommer enklast hit genom att följa den berömda vandringsleden Camí de Ronda. När du går längs vandringsleden, så kommer du upptäcka naturens gömda skatter och förstå varför kusten Costa Brava är ett resmål i absolut världsklass.

Karta