Fördjupa dig i stränderna i Calella de Palafrugell

Regionen GironaCosta Bravas kust är full av charmiga fiskebyar, klippor, stränder och små vikar som påminner mycket om paradiset. Den här gången stannar vi i Calella de Palafrugell - byn som anses vara en av de vackraste byarna vid Medelhavet. Dess eleganta, vita hus och fascinerande kust sätter ribban högt och vi garanterar att om du åker på en semester hit så kommer du snart att vilja åka tillbaka.
 
Många av dess stränder är anslutna med en strandpromenad som går mellan dem, det är en härlig eftermiddagsaktivitet att promenera längs den. Om du vill promenera en längre sträcka och samtidigt njuta av den oöverträffade utsikten över kusten så ska du spana in vandringsleden Camino de Ronda, som går genom de spanska, vackra landskapen och för dig till de mest avlägsna och gömda stränderna. Vi har förberett en guide så att du inte ska  missa något under din semester, i följande text får du läsa om de bästa stränderna i Calella de Palafrugell:
 
Calella de Palafrugell

El Golfet

Vi kommer att nämna stranden Cala del Golfet först för att det är en av de bästa stränderna hittar du på hela Costa Brava. Dess naturliga skönhet är en riktig pärla. Den skyddas av rödaktiga klippor som format sig, nästan som väggar, runt stranden och har kristallklart vatten. Inom gångavstånd ligger den förtrollande botaniska trädgården Cap Roig som passar bra att besöka när du får myror i benen efter att ha tagit det lugnt på stranden en hel dag. Cala del Golfet är den vackraste stranden längs hela Calella de Palafrugells kust.

Stranden är 75 meter lång och 20 meter bred, och det är den mest perfekta platsen att njuta av natur, sol och hav på. Det som kommer att fånga din uppmärksamhet först är de stora klipporna vid dess sidor och den fantastiska färgpalett som omgivningen är målad med: de röda klipporna, den guldiga sanden, de gröna träden i den botaniska trädgården Cap Roig och det strålande turkosa havet. Det pittoreska landskapet kommer vara svårt att glömma.

Playa de El Golfet
Stranden är belägen i en liten vik som ligger mellan Punta d'Els Forgats och Cap Roig, och tack vare det så skyddas viken väl från vinden Tramontana. Från stranden har du bra utsikt över de små öarna Illas Formigues, som är rekommenderade dyk-och snorklingsplatser.

Du kan ta dig hit från Calella via den vackra vandringsleden Camino de Ronda som går längs kusten. Vandringen från Calella till El Golfet tar ungefär 35 minuter. Observera att El Golfet inte erbjuder några tjänster alls så om du reser barn eller en familjemedlem eller vän med funktionshinder så får ni planera väl. Trots att stranden inte har några tjänster att erbjuda så klassas det, på grund av sitt läge och otroliga skönhet, som en av de bästa stränderna i Spanien.

Playa de El Golfet i Calella de Palafrugell

Port Bo eller Playa de les Barques

Bortsett från de vackra, vita husen och de smala gatorna så är Calella de Palafrugell mest kända arkitektoniska element Les Voltes. Les Voltes är en byggnad som består av många vita bågar eller valv, den står på stranden och fungerade en gång som en tillflyktsort för sjömän. Mittemot Les Voltes hitta du den vackra stranden i Port Bo.
 
Port Bo är en central strand med alla typer av tjänster tillgängliga: duschar, uthyrning av hängmattor och parasoll, första hjälpen och mycket mer. Det är ett perfekt val för de dagarna då du vill ha en bekväm dag på stranden, med allt nära till hands. Dess steniga havsbotten och kristallklara vatten lockar även många dykare och snorklare, varför inte prova på det själv?
 
Playa de Las Barcas i Calella de Palafrugell
Stranden kallas ibland även för ‘Playa de les Barques’ (båtarnas strand) eftersom många har sina små fiskebåtar både för ankare och på stranden här. Varje år under juli månad utspelas Habaneras på stranden Port Bo, en show med mer än 50 år av tradition. Texterna och melodierna som sjungs påminner oss om Spaniens historia, om det viktiga förhållandet mellan Katalonien och Kuba på 20-talet.

Playa de En Calau

Precis bredvid Port Bo hittar vi ytterligare en urban strand, känd som Playa de En Calau. Även denna stranden har alla typer av tjänster som du kan tänkas önska: duschar, badvakter, toaletter och ramper för rullstolsbundna. Bland lokalbefolkningen så är stranden En Calau känd som ‘la Vela" som betyder ‘segling’. Vid ena änden av stranden ligger Club de Vela Calella och det finns därför många båtar på stranden.

Om du vill gå längs stranden så finns det en gångväg i trä som du kan följa. Trots att stranden är 75 meter lång så är den oftast helt full av människor, mycket på grund av dess bekvämlighet och det stora antalet barer, restauranger och butiker som ligger nära strandpromenaden.
 
Playa de En Calau

Port de Malaspina

Om du går vidare förbi stranden, längs strandpromenaden, så når du stranden Port de Malaspina. Port de Malaspina är 50 meter lång och 10 meter bred. Vi rekommenderar denna stranden om du reser med barn då dess kristallklara vatten är mycket lugnt och grunt, och den fina, gyllene sanden är enkelt att leka i eller koppla av på. Stranden erbjuder alla typer av faciliteter och tjänster så under sommarmånaderna blir den snabbt helt fullsatt - så var där i god tid om du vill ha en plats!
 
Liksom alla centrala stränder i Calella så är även Port de Malaspina omgiven av ett stort antal kritvita hus. Husens ljusa färger blir ännu mer intensiva när den starka solen skiner under dagen. Den bilden; av de vita husen, stranden och solen är en av de mest karakteristiska vyerna på Gironas kust. Om bokar ditt semesterhus på Costa Bravas kust så kan du göra dig redo för att vakna till denna vy varje dag.
 
Calella de Palafrugell

El Port Pelegrí

Om du fortsätter vidare längs vandringsleden Camino de Ronda når du snart stranden Port Pelegrí. Port Pelegrí ligger söder om Calella och är skyddad av två stora klippformationer. Uppe på den ena klippan hittar du utsiktsplatsen Burricaires, varifrån du kan njuta av en underbar panoramautsikt över hela kusten.
 
Port Pelegrí är en av de mest omtyckta stränderna i Calella eftersom dess storlek, 75 meter lång och 30 meter bred, försäkrar besökare mer utrymme. På grund av dess vackra havsbotten och rika marina liv så hittar du många företag i närheten som erbjuder dyk- och snorklingturer samt uthyrning av vattensportutrustning. Om du snarare känner för att ta det lugnt så kan du istället ta en drink på någon av de barer som kantar strandpromenaden.
 
Playa El Port Pelegrí

El Canadell och Els Canyissos

Om du vill hitta en härlig strand att besöka utan att behöva lämna Calellas stadskärna så rekommenderar vi stranden El Canadell, även kallad Els Canyissos, som är 200 meter lång och 30 meter bred. Stranden har alla slags tjänster nära till hands, perfekt om du reser med familjen. Du måste dock gå ner för en trappa från strandpromenaden för att nå den, så den är inte rullstolsanpassad.
 
Strandpromenaden som löper längs hela kusten går även längs El Canadell, samt de karaktäristiska, vita husen, vars dörrar är målade i en mängd olika färger. De vita husen med de färgglada dörrarna tillsamman med den vackra stranden ger platsen en unik skönhet som du sent kommer att glömma.
 
Calella de Palafrugell

Sant Roc och Els Canyers

En annan central, liten strand i Calella de Palafrugell är Sant Roc, även kallad för Els Canyers. Stranden är bara 40 meter lång och ganska stenig så det är svårt att hitta utrymme för att lägga ner din handduk, men dess pittoreska skönhet och kristallklara vatten gör det värt ett besök.
 
För att nå stranden får du gå nedför en cirkulär trappa som går från en utsiktsplats, från vilken du får en enastående utsikt över bukten Calella. Utöver dess kristallklara vatten som är perfekt för snorkling, så gillar vi att Sant Roc brukade vara en strand som fiskare gick ut ifrån - du kan fortfarande se många båtar och nät i närheten.
 
Sant Roc är inte vidare familjevänlig då stranden består av klippor och stenar, så om du besöker stranden med barn, håll ett öga på dem.
 
Calella de Palafrugell
 
När vädret är härligt och skönt, och solen reflekteras över havet, då finns det inget bättre än att snorkla eller dyka i Medelhavet under din strandsemester. De vackra, idylliska husen i Calella de Palafrugell och dess kust är ett paradis där du kan åka på fantastiska utflykter, eller bara njuta av en härlig strand.

När du planerar din semester i förväg och bokar i tid, så kan du hitta ett fritidshus i Calella de Palafrugell till ett bra pris. Om du nu funderar på att tillbringa din semester med nära och kära vid havet i Spanien, har du nu hittat din destination.