En semester i Calella de Palafrugell på Costa Brava

"Vad skulle jag göra om jag inte kom från Medelhavet? " Hur ofta tänker du på den plats som inspirerade Joan Manuel Serrat att komponera sina välkända,  efterlämnade brev? Platsen som Serrat talar om är en liten by i Nedre Ampurdián som kallas Calella de Palafrugell, belägen på Costa Bravas kust. Även om vi inte har fötts i Medelhavet , kan vi alltid känna all din upphetsning touring kusten.

Calella de Palafrugell anses vara en av de vackraste byarna i Costa Bravas område. De vita husen, labyrinterna av kullerstensgator, träbåtarna i hamnen och magin i de små vikarna - alla detaljer gör Calella till en sagoliknande plats, perfekt för en oförglömlig semester.
 
Calella de Palafrugell

Stränderna i Calella de Palafrugell

De centralt belägna stränderna, som Port Bo och En Calau, är perfekta för dig som vill njuta av havet utan att behöva åka långt eller planera alldeles för mycket. Men om du åker en bit bortanför centrum, via Camino de Ronda, så kommer du att upptäcka de mer charmiga stränderna. Om du är en riktig strandälskare så finns det gott om fantastiska stränder i Spanien.

Vi rekommenderar att du fortsätter en bit på Camino de Ronda för att tillslut nå den botaniska trädgården i Cap Roig - vid trädgårdens fötter hittar du den vackra stranden El Golfet.
 
Ursprungligen var Camino de Ronda använt som ett skydd från piratattacker men idag har det blivit en förtrollande vandringsled, som ibland kallas för Costa Bravas ryggrad. Du kan vandra leden till fots, med cykel eller med häst. Det är en härlig aktivitet för dig som gillar att upptäcka och njuta av naturen.
 
Stranden El Golfet

Port Bo, området runt hamnen

Port Bo är en stadsdel i Calella de Palafrugell som är känd för sina vackra, vita hus som ser ut över havet. Området har förklarats som en "kulturell tillgång av riksintresse" och vi rekommenderar verkligen en promenad genom dess gator om du besöker området.

Bland dess arkitektur är "Las Vueltas" det mest kända. Las Vueltas är en av de välvda arkaderna som ligger endast några meter från stranden i Port Bo, där sjömännen brukade arbeta. Idag så finner vi, istället för sjömän, terrasser och restaurang längs med stranden. Här kan du njuta av områdets rika gastronomi medan du njuter av utsikten över havet.
 
Las Vueltas i Port Bo, Calella de Palafrugell

Den botaniska trädgården och slottet Cap Roig

Söder om Palafrugell ligger det ett helt magnifikt slott, Castillo de Cap Roig. Dess ursprung går ända tillbaka till 1927, då den ryska översten Woevodsky och hans fru Dorothy Webster, som var expert på att samla antikviteter och köpa mark i Cap Roig, flydde den ryska revolutionen. På denna gård bestämde de sig för att bygga ett slott genom att dra nytta av fornlämningarna - som bestod av ett kloster, en kyrka och ett torn. Arbetet med slottet kom att pågå fram till 1974 och har lett till ett spektakulärt kulturellt monument av nationellt intresse.
 
Calella de Palafrugell
 
Botaniska trädgården i Cap Roig anses vara en av de bästa botaniska trädgårdarna i hela Medelhavets område. Den är indelad i olika terrasser som leder till havet - de första tre är anslutna via trappsteg och sluttar därefter försiktigt ner till stranden.

En rundtur i den botaniska trädgården är en givande och vacker upplevelse, du kommer att kunna uppleva av den varierande vegetationen från hela världen samtidigt som du njuter av solen och den enastående panoramautsikten över kusten. I sommar så firas den berömda festen "Jardin Cap Roig Festival" i trädgården och den kommer även att vara värd för en rad utställningar av hyllade konstnärer.
 
Botaniskaträdgården i Cap Roig, Calella de Palafrugell

Den iberiska byn San Sebastián de la Guarda

Ett bra sätt att avsluta en underbar dag av sol och strand är med ett besök till San Sebastián de la Guarda, ruinerna av fyra byggnader som är runt 7000 år gamla. Det kan kännas helt otroligt att det fortfarande är möjligt att promenera genom dess gator.

Platsen där de står är 156 meter över havet, i bergen som utgör Cabo de San Sebastián. Från denna plats så är solnedgången över den natursköna Ampurdián helt makalös - det är värt promenaden för att få njuta av utsikten. Kusten runt Gironas provins är fylld av små pärlor, så om du har bokat din semester och boende på Costa Brava, har du mycket att se fram emot.

Evenemang i Calella de Palafrugell

Det härliga klimatet, med varma somrar och milda vintrar, gör Calella till en destination att rekommendera året om. Naturligtvis så kan du upptäcka områdets stränder bättre under sommaren men Calella saknar aldrig sin vackra natur, kulturella evenemang eller traditionella festivaler.
 
Calella de Palafrugell

Garoinada

I kommunen Palafrugell så firas "la Garoinada", som är en tillställning som sträcker sig mellan januari och mars, där vi kan smaka på "garoinas" som på svenska heter sjöborre - som är stjärnprodukten i områdets gastronomi.

La Garoinada firas på många olika platser på Costa Bravas kust och du kan därför smaka på läckra, närproducerade rätter i hela området under denna tid, inte bara i Palafrugell.

En annan tillställning som ingen matälskare bör missa är dagarna kring "Es Niu". Es Niu är en maträtt, typisk för regionen Palafrugell, som är nästan omöjligt att hitta på restaurangmenyer. För att få till en perfekt Es Niu så kan tillagningstiden sträcka sig i upp till 5 timmar. Detta gastronomiska evenemang äger rum under månaderna oktober och november - så om du vill lära dig att laga denna unika maträtt så rekommenderar vi ett besök till området under vintermånaderna.
 
Calella de Palafrugell

Fiestas de Primavera

Den 15 maj firas, i staden Palafrugell som ligger endast 10 minuter från Calella, ett av de mest underhållande evenemangen våren har att erbjuda. Det är "Fiestas de Primavera", vårens festival, som firas. Pompösa kostymer och enorma flottor dansar runt till musiken i hela byn. Festivalens ursprung går tillbaka till 1963 och kan kallas för en motreaktion på förbudet mot karnevaler och dess firande. Motreaktionen var en sådan framgång att människor från hela Katalonien kom till Palafrugell för att delta i Costa Bravas höjdpunkt, Fiestas de Primavera.

Habaneras sånger i Calella de Palafrugell

I över 50 år har startskottet från festivalen Havaneres hörts varje år på den första lördagen i juli. Calella de Palafrugell är hem till denna festival, som klassas som en av de bästa händelserna i Costa Brava. Denna festivalen markerar början av sommarsäsongen, med utomhuskonserter och andra sommartillställningar. Festivalen har vuxit oerhört snabbt och mycket under årens lopp och klassas nu som ett landmärke i Katalonien.

Takten präglas av habanera, en typisk katalansk musikalisk genre, med låtar som tagit inspiration från Karibien. Vi vet inte om de är låtarna, miljön eller Cremat, festivalens inofficiella dryck gjord på kaffe, rom och brandy; men under Havaneres så fortsätter festen hela natten. Vid slutet av musikföreställningarna så vill folket fortfarande ha mer och fortsätter därför att sjunga Habanera från sina platser på terrasser och barer. Calella utstrålar en enorm glädje och vitalitet under dessa dagar - du bör inte missa den om du är i området!
 
Habaneras sånger i Calella de Palafrugell

Costa Brava Jazzfestival

I oktober så minskar antalet turister på Costa Brava, men den milda temperaturen och de perfekt soldagarna är inte förbi. Dessa slutmånaderna av den heta sommaren är perfekta för att njuta av och upptäcka den naturliga charmen som Calella erbjuder. Och om du ändå är i området, varför inte besöka den välkända tillställningen Jazz Festival Costa Brava i Palafrugell?

Jazzfesivalen håller i många konserter och försöker kombinera traditionell jazz med den senaste musiken i genren - resultatet är en riktig höjdare för öronen. De har lyckats väl med kvaliteten på musikerna som håller det spännande med oväntade blandningar av modern och klassisk jazz.
 
Jazzfestival, Costa Brava

Trädgårdsfestivalen Jardins de Cap Roig

Om du inte uppskattar någon av de många gratis konserterna som området håller i under sommaren så kan du mellan 7 - 22 juli augusti njuta av den bästa internationella musik och dans i Calella de Palafrugell under festivalen "Jardins de Cap Roig". Det är den 17: e upplagan av festivalen och i år kommer den att innehålla fler föreställningar än någonsin. Den har redan upp till 28 konserter inplanerade, med internationella artister som Norah Jones, Anastacia, Jason Derulo och Andrea Bocelli på schemat.

Festival de Jardines Cap Roig härliga musikaliska utbud tillsammans med dess läge i den vackra botaniska trädgården i Palafrugell, har gjort den till en internationellt erkänd Sommarfestival.

Utöver musiken så har området en välkänd gastronomisk värld. Du kan återhämta dig efter konserterna på restaurangen Via Veneto, i Emporadà, som varje år förnyar sin Michelin stjärna.
 
Cap Roig, Costa Brava
 
Detta har varit en guide till det bästa Calafell de Palafrugell har att erbjuda. Som ni har läst, så har denna lilla pärla vid kusten i Girona allt du behöver för din semester: en idyllisk miljö och ett varierat kulturutbud året om.

Boka din semesterbostad till Calella de Palafrugell eftersom, som Joan Manuel Serrat sjunger, när vi en gång besökt Calella så är det den enda plats vi kommer att kunna tänka på därefter.