7 Skäl till varför Blanes är en bra familjedestination

Blanes har länge varit en av Costa Bravas mest populära familjedestinationer. Turismen i den här fiskebyn startade så tidigt som på femtiotalet, och år 2007 var Blanes den första kuststaden att få certifikatet "Familjeturist Destination" från den Katalanska Turistbyrån.
 
Blanes
Den charmiga strandstaden erbjuder många bra aktiviteter för barn, med allt från fina lekplatser på vackra platser runt om i staden till vattenparker och olika utflykter organiserade av museer och företag. Ungefär 70 restauranger har även certifikatet då de erbjuder barnmenyer, barnstolar och många andra tjänster som underlättar för barnfamiljen. Ännu en bonus är stadens breda variation på fritidshus i Blanes för familjen - ni kan enkelt hitta just det som passar dig och din familj bäst.

I följande text har vi listat våra topp 7 aktiviteter som kan avnjutas under er semester i Blanes!

1. En stor variation av stränder

De flesta stränderna i Blanes är perfekta för just familjer med barn då stränderna har underbart, lugnt vatten och mjuk, fin sand. De mer centrala stränderna har bra faciliteter och bekvämligheter, såsom duschar, toaletter, kiosker, badvakter och uthyrning av solstolar och parasoller.
 
s' Abanell, Blanes
På de två största stränderna i Blanes (och på hela Costa Bravas kust), Platja de Blanes och S’Abanell, kan ni hyra utrustning till en mängd olika vattensporter - volleyboll, vindsurfing, vattenskidor, parasailing, segling och båtturer. För de allra minsta i familjen så finns det speciella vattenaktiviteter anordnade på Kids’ Club som är en sluten utomhusanläggning med kvalificerad personal som hjälper dina barn att ha roliga och säkra möten med havet.

Om ni föredrar mindre och lugnare stränder, omringade av naturen, så rekommenderar vi ett besök till en av Blanes charmiga, små vikar. Cala San Francesç är en förtrollande, liten vik med naturen nära till hands som fortfarande erbjuder enklare faciliteter såsom toaletter, duschar och dricksfontäner - det bästa av två världar. Läs mer om de bästa stränderna i Blanes.

2. Den avslappnande atmosfären i en strandstad

Blanes har även en lång strandpromenad med härliga terrasser, en cykelbana och marknadsstånd som är härlig att promenera längs och upptäcka under kvällen. Ni kan även hoppa på ett litet turisttåg som tar er på en tur längs vattnet, eller så kan ni åka på en båttur.

Blanes hamn

Ni kan promenera till hamnen, som är fylld med både fiskebåtar och yachter, där kan ni  även passa på att äta nyfångad fisk och färska skaldjur direkt från Medelhavet! Om ni inte är hungriga så rekommenderar vi fortfarande ett hamnbesök så att ni kan upptäcka fiskmarknadens livade stämning, det är en av de få fiskmarknaderna som fortfarande är aktiva i Costa Brava området.

Om ni hyr en semesterbostad nära stranden i Blanes, så kommer ni enkelt att kunna se och upptäcka dessa saker utan att det blir stressigt med transporterna.

3. En fantastisk utsikt från slottet

Ännu en härlig familjeaktivitet är den lättare vandringen uppför San Juan (‘Sant Joan’ på katalanska) till slottet med samma namn. Slottet är beläget på en höjd på 173 meter och bjuder på en underbar panoramavy över Blanes, hamnen, stränderna och kustlinjen.

På väldigt klara dagar så kan ni se Montjuic, berget som ligger i centrala Barcelona. Det finns många skyltar med information gällande vad du kan se och upptäcka i omgivningen längs med leden.

Blanes slott
Glöm inte att ta med er vatten för vandringen! Det kan även vara en god idé att antingen gå på morgonen eller på kvällen då det inte är för varmt, och ni bör alla bära bekväma kläder och skor samt skydda er från solen med kepsar och solskyddsfaktor. Om dina barn är för små för en vandring uppför berget så är det även möjligt att köra upp via serpentinvägarna. På toppen så hittar du gratis parkering.

4. Fascinerande traditioner och festivaler

Såsom en livlig strandstad bör så har Blanes många sevärdheter, gatumarknader och andra evenemang året om. Noche de San Juan i Blanes är en av dessa; det är en magisk natt i Juni som firas samtidigt på många stränder runtom i Spanien, men det sägs att det bästa firandet äger rum i Katalonien. Blanes toppar listorna i Noche de San Juan firande - staden har ju trots allt ett berg och ett slott som namngetts efter detta helgon.

Fyrverkerier i Blanes

Om ni är i Blanes i slutet av juli så kommer ni att få uppleva den mest imponerande fyverkeri-festivalen på hela Costa Brava och en av de bästa i Europa. Festivalen lockar flera tusen besökare och är en del av Fiesta Mayor, Blanes stora sommarfestival. Ni kommer att få uppleva livemusik och många spanska familjetraditioner, såsom parader med gigantiska, eldsprutande bestar och folklig dans. I augusti äger en liknande, men mindre, tillställning rum som kallas Fiesta Mayor Pequeña och betyder Blanes lilla stora sommarfestival.

Även under vintern så finns det många spännande evenemang för hela familjen, såsom Carnival, som äger rum i februari. Carnival har en enorm parad och program fulla av underhållning - varav ett är speciellt skapad för barn. Reyes Magos, De Tre Vise Männens Parad, som hålls i Blanes den 5:e januari är ännu ett måste för familjer med barn.

5. Fantastiska botaniska trädgårdar

Om ni vill ha en fin stund tillsammans med familjen på en vacker och avslappnande plats så är Blanes botaniska trädgårdar något för er! Här kan titta på vackra blommor och ta några bilder tillsammans i den förtrollande miljön, som minne från semestern.

Marimurtra

Marimurtra botaniska trädgård, Blanes

Marimurtra i Blanes anses vara en av de bästa botaniska trädgårdarna i Europa. Med sitt läge  högst upp på en bergstopp så erbjuder denna trädgården en underbar vy över Medelhavet och de charmiga, klippiga vikarna som ligger strax under berget.

Mer än 300.000 människor besöker Marimurtra botaniska trädgård varje år - det kallas för den bästa sevärdheten på hela Costa Bravas kust. Hela familjen kommer att älska denna platsen, inklusive barnen. Utöver de 4.000 olika arter av plantor så finns det även papegojor som inte är skygga för människor. Papegojorna sägs gilla att vara med i familjebilderna!
 
Cala Bona, Cala San Francesc, Blanes
Ni når enkelt Marimurtra till fots då det ligger endast 1,5 km från Blanes stadskärna - gå via gatan Passeig de Carles Faust som ligger bakom hamnen. Varför inte kombinera ert besök till den botaniska trädgården med en utflykt till en av de vikarna som ligger under trädgården och berget? Vi rekommenderar den vackra och familjevänliga viken Cala San Francesç. Marimurtra botaniska trädgård är öppen varje dag mellan 10.00 - 17.00 och inträdet kostar 6.5 euro.

Pinya de Rosa

En annan välkänd botanisk trädgård är Pinya de Rosa. Från trädgården har ni en magnifik utsikt över havet, och de 7000 tropiska arter som växer här. Här kan ni bland annat kika på många kaktusar, aloe vera plantor och palmer!
 
Treumal, Blanes
Efter besöket till Pinya de Rosa botaniska trädgård så kanske det skulle sitta fint med ett dopp i det blå? När ni betalar ert inträde (4 euro per person) så får ni gratis parkering och bara några hundra meter bort ligger en fin, liten vik som heter Cala Treumal. Det passar perfekt att besöka viken Cala Treumal efter er tur i Pinya de Rosa då trädgårdens öppettider är begränsade till förmiddagen - måndag till lördag, 9.00 till 13.00.

Santa Clotilde

Lloret de Mar, botaniska trädgårdar Santa Clotilde

Om ni inte kan få nog av botaniska trädgårdar som de vi nämnt ovan så kan ni även besöka Santa Clotilde i Lloret de Mar, som ligger precis bredvid Blanes.

6. En rolig dag med barnen

Det finns många platser i Blanes där hela familjen kan spendera en spännande eftermiddag tillsammans. Ni kan gå och bowla, spela minigolf i Garbí Mini Park eller tävla i gokart på Blanes Karting.
Om ni är sugna på en heldag så finns det några vattenparker och äventyrsparker i området nära Blanes:

Waterworld, Lloret de Mar

Om ni uppskattar en dag fylld av vatten och kul i solen så ska ni åka till Lloret de Mar som är grannstaden till Blanes. Precis utanför Lloret de Mars stadskärna (endast 12 minuter med bil från Blanes) hittar ni den bästa vattenparken på Spaniens västkust och den största i hela Europa.

Water World, Lloret de Mar

Denna gigantiska vattenparken som heter Water World har ett brett utbud av roliga attraktioner, passande för alla olika åldrar. Det finns bland annat flera vattenrutschkanor, en vågpool och många jacuzzis. Ända sedan år 2010 så har det även funnits en 40 meter hög rutschkana med en så brant lutning att den nästan verkar vertikal - en spännande attraktion för de som vågar!

Från Blanes går det en gratisbuss till Llorets de Mar Water World. Bussen avgår varje halvtimme så ingen större reseplanering behövs. Parken har säsongsöppet mellan 22 maj och 17 september, varje dag från 10.00 till 19.00 mellan juli och augusti. I maj, juni och september så stänger parken lite tidigare eftersom solen då går ner lite tidigare. Om möjligt så rekommenderar vi att ni besöker parken på en veckodag då parken har mindre besökare, så ni får spendera mer tid på attraktionerna och mindre tid i kö. (För mer information kan ni besöka deras hemsida: http://www.waterworld.es/)

Aquadiver, Platja d'Aro 

Pals waterpark
Om ni är beundrare av vattenparker så har vi ett tips till er! Både Water World och Aquadiver, i Platja d’Aro, ägs av samma företag och har ett oslagbart erbjudande - biljetten du får vid köp av inträde till den ena parken fungerar även kostnadsfritt som inträde till den andra vattenparken! Precis som Water World så har Aquadiver attraktioner för barn och vuxna i alla åldrar; vågpooler, en hydroterapi pool, barnpooler, lekområden för små barn och picnic områden för när ni blir hungriga.

Marineland, Palafolls

Ännu en härlig vattenpark, perfekt för en dagsutflykt, är Marineland i Palafolls. Marineland ligger endast 10 minuter från Blanes och är inte bara en vattenpark utan även ett delfinarium som erbjuder delfinshower och lärorika aktiviteter för barn. (För mer information besök deras hemsida: https://www.marineland.es)

Parc Aventura Costa Brava 

Nära Pals, bara en timmes åktur från Blanes, så kan ni åka på denna unika utomhus upplevelsen:

Costa Brava Parc Aventura

Parc Aventura Costa Brava är en äventyrspark belägen bland trädtopparna. Här kan du spendera en heldag i en vacker tallskog med mer än 80 äventyrliga aktiviteter! Det finns bland annat linbanor, fallande aktiviteter, rep, nät, broar och tunnlar.

Det finns aktiviteter som passar alla åldrar, till och med en speciell lekplats för barn i åldrarna 1 - 5, som erbjuder mer uppmärksamhet till barnen av säkerhetsskäl. Parken, som är utbredd på över 3 hektar mark, har även spännande tävlingar som testar er styrka och skicklighet.

Parc Aventura Costa Brava är en park som ni sent kommer att glömma, där ni kan koppla bort och bara leva i stunden, omringade av Costa Bravas vackra natur. (För mer information besök deras hemsida: http://www.costabravaparcaventura.com)

7. En spännande dag i staden Barcelona

Barcelona - Parc Guell

Den livade staden Barcelona ligger endast en timma med bil från Blanes - ett besök är ett måste under er semester i Spanien. Barcelona kommer att erbjuda hela familjen en fullspäckad dag med många aktiviteter, lämpliga även för de yngsta i familjen. För tips och inspiration, läs vår guide till det barnvänliga Barcelona.

Om ni missade fyverkeri-festivalen i Blanes så får ni i Barcelona en andra chans. Barcelona har många sommarfestivaler som inkluderar häftiga fyverkerishower och roliga parader som barnen kommer att gilla.

Karta