Njut av en familjesemester i Tossa de Mar

Tossa de Mar är en perfekt stad att besöka om du vill njuta av en härlig familjesemester på Costa Bravas kust. Den medeltida, gamla staden är omgiven av imponerande murar som reser sig direkt ur havet - och det är bara en av de många sakerna som gör Tossa de Mar till en av de charmigaste byarna på Costa Bravas kust.
 
Ringmuren i Tossa de Mar
 
Idag vill vi visa dig de bästa aktiviteterna och sevärdheterna i och runt Tossa de Mar, som du kan besöka med din familj för att få en minnesvärd semester:

Det medeltida Vila Vella

Utöver dess stränder så står området ut mycket för sina medeltida monument. Vila Vella är en medeltida, gammal by som är belägen alldeles intill viken i Tossa de Mar. Ovanför kan staden ses som en labyrint av kullerstensgator och vackra medelhavshus. Du kan enkelt förlora dig i Vila Vellas historia då ett besök hit är som en resa till det förflutna - det känns som om tiden stannade i Vila Vella under 1200-talet och aldrig startades igen.

Idag är Vila Vella den enda medeltida stad på den katalanska kusten med original muren fortfarande kvar runtom sig. Här hittar du nu många hantverksbutiker och restauranger som specialiserat sig på lokala och traditionella rätter. De gotiska fönstren som sitter i många av stadens byggnader ger verkligen staden rätt atmosfär och skänker den stor skönhet – ett besök hit är ett måste.
 
Vila Vella i Tossa de Mar
 
I hjärtat av Vila Vella finner du Tossa de Mars stadsmuseum. Museet ligger i en byggnad från 1400-talet och kallas för ’Casa Falguera’ eller ’Cal Governador’. Stadsmuseet i Tossa de Mar var det första museet i hela Spanien som öppnade en avdelning för modern konst, och är i skrivande stund värd till en rad verk inspirerade av landskapet och kulturarvet i orten. Bland konstnärerna hittar du namn som Marc Chagall och André Massón. Museet belyser även områdets arkeologiska kvarlämningar, men de allra viktigaste kvarlämningar hittar du på platsen Els Ametllers, där de ställs ut.

Om du vill lära dig så mycket du bara kan om staden Tossa de Mar så är det bästa alternativet att boka både din familjesemester och din semesterbostad i Tossa de Mar - när det är avklarat så är det bara för dig och din familj att njuta av områdets alla aktiviteter och sevärdheter.

Utsikten från ringmuren

När solen börjar gå ner så rekommenderar vi att du går upp mot toppen av den högsta muren i Vila Vella Tossa de Mar och njuter av utsikten tillsammans med havets varma vindar. Du får även en bra vy över den 300 meter långa muren som omringar staden, en vy som du sent kommer att glömma! På vägen upp till utsiktsplatsen kommer du att passera de intressanta tornen som sammankopplar muren på olika platser, och resterna av den gamla kyrkan Sant Vicenç, som ligger på en imponerande klippa femtio meter över havet.
 
Kvarlämningar från kyrkan Sant Vicenç

En annan utsiktsplats som vi rekommenderar att besöka är fyren i Tossa de Mar, som ligger på stadens högsta punkt och är byggd på den platsen som ett slott en gång stod. Fyren i Tossa de Mar utmärker sig för det museum som hittas inuti. På museet hittar du just nu en utställning om fyrar i Medelhavet, där du kan hitta all typ av information om fyrarna längs Medelhavets kust.

En resa till den antika staden Turissa

Ett riktigt intressant besök för hela familjen finns i området runt den romerska villan Els Ametllers ruiner. Du hittar kvarlämningarna i utkanten av Tossa de Mar, på en sluttning som går ner mot havet. Villan placerades en gång i tiden där för att markera början på staden. Trots stadens ringa storlek så är det spännande att gå nerför dess gator och upptäcka resterna av termalbad och mosaikkonst - vissa fynd tros vara över 2000 år gamla. I flera konstverk som hittats kan man se namnet Turissa inristat, och just därför har staden fått namnet Turissa Tossa de Mar.

Ringmuren i Tossa de Mar

Äventyrsparker för familjen

I utkanten av Tossa de Mar finns det flera nöjesparker där du kan spendera en rolig dag med familjen. En av våra favoritparker är Gnomo Park, en park som kretsar runt gnomesvärlden. Parken ligger i den närliggande staden Lloret de Mar, cirka en 20 minuters bilresa från Tossa de Mar.

Parken är på 40 000 kvadratmeter och erbjuder olika typer av attraktioner, som barnområden, äventyrskretsar, ett stort utbud av spel, golf och ett vuxenområde. Naturligtvis får vi inte glömma gnomerna som kommer att underhålla dig under ditt besök.

Aquabrava, Costa Brava
I Lloret de Mar hittar du också vattenparken Waterworld, som är en oas fylld av roliga aktiviteter för hela familjen. Det är omöjligt att vara uttråkad på Waterworld, eftersom parken har vågbassänger, flera glidbanor, jacuzzi, barnområden och mycket mer.

Ta en titt på Waterworlds hemsida, där kan du hitta intressanta erbjudanden om du reser med din familj. Vissa erbjudanden inkluderar även en tågresa från Tossa de Mar eller den plats där du bor. Och det är inte allt, med din biljett till Waterworld kan du gå in på Aquabrava, som är en annan otrolig vattenpark på Costa Brava.

Aquabrava, Costa Brava

Paintball i Can Garriga

Vilken aktivitet hade du helst överraskat dina barn med, kanske en kamp med färgade bollar? Om så är fallet så hittar du Paintball Can Garriga, Tossa de Mar, centralt beläget i staden. Det finns både klassisk paintball för vuxna och ungdomar men även en mindre, mildare form av paintball som passar bättre för barn, mellan 7 och 13 år.

Alla familjemedlemmar kan delta i denna unika strid där ni jobbar tillsammans i lag. Under leken så måste du gömma dig, planera ditt nästa drag och röra dig smidigt så att du inte upptäcks och blir träffad av dina motståndare. Det är verkligen en spännande lek som kräver all din uppmärksamhet. Varför inte göra leken extra roligt och mötas föräldrar mot barn i lag? Det kommer att bli en upplevelse som dina barn sent kommer att glömma!

En utsikt från Tossa de Mar

En naturskön vandring längs kusten

Den kuststräckan som skiljer städerna Tossa de Mar och Lloret de Mar åt är full av klippor och vackra, gömda stränder. Det finns en populär vandringsled som ansluter alla stränder och vikar till varandra, leden heter Camí de Ronda och är ett måste under din semester i området.

Ursprungligen användes Cami de Ronda som en säkerhetsled för att enkelt kunna övervaka Medelhavets kust och skydda sig från piratattacker. Den användes även av fiskare för att få bättre tillgång till de många vikarna där deras båtar låg förtöjda. Det är på grund av dessa två anledningar som leden Cami de Ronda sträcker sig över hela Costa Bravas kust, vilket även gör den till en underbar vandringsled som löper parallellt med hela kusten, i skuggan av Kataloniens vackra pinjeträd.

Cykla längs med kusten

Om du vill vandra leden och utgår från Tossa de Mar så rekommenderar vi att du följer Camí de Ronda söderut, endast eftersom vyerna är vackrare åt det hållet. Dessutom så kan du enkelt ta en paus vid en av stränderna längs vägen, för att äta en bit mat eller ta ett dopp i havet.


Om du hellre vill gå norrut så kommer du att upptäcka andra härliga vyer och monument. Du kommer bland annat att passera utsiktsplatsen Sant Jaume, bara en kilometer från Tossa de Mars centrum, och från vilken får du en bra utsikt över hela staden och Costa Bravas klippiga kust. Tossa de Mar erbjuder många alternativ och möjligheter till aktiviteter för familjer som är på semester, till så stor utsträckning att vi vill platsa staden på vår lista över ’Topp 10 familjedestinationer i Spanien.’

 The Sa Riera Park: the green lungs of Tossa de Mar

Det stora naturområdet i Tossa de Mar är Sa Riera Park på 5 hektar, som nästan sträcker sig ner till centrum av Tossa de Mar. Det är den perfekta platsen för en picknick, eftersom du hittar bord och bänkar runt om i parken. Utöver detta kan barnen njuta av de olika områdena och dess aktiviteter. Tack vare alla tjänster som erbjuds är Sa Riera Park den perfekta platsen för promenader, vila eller leka på med barnen.

Det bästa med parken är dock skönheten i den naturliga miljön och floran du hittar här. Under din promenad i parken hittar du ekar, typiska tallar och till och med 100-åriga träd, som den engelska eken Buen Retiro, som är mycket älskad av lokalbefolkningen.

Parken Sa Riera

Tossa de Mars stränder – ett blått paradis

Stränderna i Tossa de Mar är några av de vackraste i världen, dess skönhet fick den franska konstnären Marc Chagall att beskriva den här staden som "ett blått paradis". I centrum hittar du Playa Grande, huvudstranden i Tossa de Mar, med klart, lugnt vatten, gyllene sand och alla de tjänster och faciliteter som du kan tänkas behöva.
 
Tossa de Mars kust
 
Vi rekommenderar verkligen att vandra längs Camino de Ronda söderut för att upptäcka stränder som Santa María de Llorell, viken Figuerola och Llevado. Även norrut finns det paradisliknande stränder, dock är de mycket vildare och naturligare. Stränderna i norr passar bättre för dig som gillar naturnära stränder utan faciliteter eller andra typer av tjänster, då ska du söka efter stränderna Calas som Salionç, Givarola och Futadera. Även dessa stränder har kristallklart vatten, belägna mellan klippor, och är omgivna av rik växtlighet.
 
Det mest bekväma men samtidigt spännande alternativet för familjen att upptäcka stränderna längs kusten är via båt. Båtarna avgår från Playa Grande och seglar till nästan alla stränder. Många av de har glasgolv och de flesta stannar till vid minst en grotta under resan - så det är en starkt rekommenderad upplevelse som visar kustens vikar och marina liv.
 
Ringmuren i Tossa de Mar

Glöm inte att ta med dig cyklop och snorkel - Costa Bravas havsbotten är fantastisk, och full av liv i form av olika växter och djur. Kom ihåg att många av dessa vikar inte erbjuder några tjänster, så du måste ta med dig rejält med mat och vatten så att det räcker för en heldag på stranden.
 
Stranden Playa Grande i Tossa de Mar

Tossa de Mar är en favorit bland många föräldrar för när de vill avnjuta en familjesemester på Costa Bravas kust. Sevärdheter som Vila Vella, områdets magnifika stränder och dess natursköna omgivningar gör det till en mycket attraktiv plats att njuta av tid med familjen på.
 
Förutom att vara en destination för sol och strand, så erbjuder Tossa de Mar ett rikt kulturarv med magnifika monument och antika städer, omgivna av murar och mosaik. Boka din semester till Tossa de Mar och gör dig redo för att njuta av några oförglömliga dagar!