12 enastående festivaler att besöka när du reser med familjen

Söker du en härlig destination för din nästa semester med familjen? Då rekommenderar vi Spanien som är svårslaget när det kommer till att hitta underhållning för hela familjen - med sina färgsprakande karnevaler! Det mesta firandet är utformat för familjer att delta i, så om du vill tillbringa lite kvalitetstid med dina barn så är Spanien din destination.

Det kulturella utbudet kan nästan inte vara mer varierat. Under Spaniens högtider så kan du hitta allt från ridning och medeltida dagar till sportevenemang och sällsynta festivaler! Läs vidare för att lära dig mer om de roliga evenemangen som du inte får missa.

Följande tillställningar kommer du att kunna delta i om du väljer Spanien som din nästa semesterdestination;

Calafell Familjehelg

1. Lev dig in i magins förtrollande illusion

Varje eftermiddag, den 5 januari, fylls gatorna i Spaniens största städer med magi, lek och fest. Kungarna Melchor, Gaspar och Baltasar, med sina hjälpredor och assistenter, hälsar på och vinkar till alla barnen när de glider genom staden på sina flottor. När de sen är klara med kalaset så besöker de varje hem i landet för att dela ut julklappar.
 De tre kungarna
Kungarnas Parad är en sant spektakel fullt av illusioner och magi. Hela paraden och området omkring fylls av dans och lek, men kvällens höjdpunkt är när kungarnas flottor åker förbi. Kungarna, som sitter på vackra troner, kastar konfetti och godis till barnen som står vid sidan av. Om du besöker Spanien i början av januari så kommer du att kunna ta del av denna magnifika paraden med dina barn! Paraden äger rum den 6:e,Januari som är en helgdag i Spanien.

2. Klä ut dig precis som du vill

Efter att ha överlevt dystra och mörka januari så är det dags för några av de mest färgstarka festivalerna Spanien har att erbjuda! Dessa karnevaler och festivaler är perfekta för hela familjens underhållning. Dina barns kreativitet och fantasi får flöda i både dans och utklädnad. Om du är i Spanien i slutet av februari så får du vara förberedd på mycket glitter och glamour!

Karnevaler i Spanien innebär mycket mer än bara en färggrann kostym. I många städer förekommer även parader, spel, tävlingar, dans och ibland även teater som berättar om högtidens historia. Särskilt imponerande är karnevalerna Teneriffa, Cádiz och Aguilas (Murcia), vars firande verkligen har uppmärksammats av internationella turister. I Ourense är karnevalerna en speciell och unik upplevelse som har stort värde för de som deltar och arrangerar karnevalerna.

Karnevalen i Santa Cruz de Tenerife är en av de mest populära karnevalerna runt om i världen. Under de två veckorna som festivalen pågår, är staden fylld med färg, rytm, show, glädje och en hel del kul!

Peliqueiros i en karneval

3. Känn värmen i Las Fallas i Valencia

Om du vill överraska dina barn med en spännande utflykt så kan du besöka festivalen Las Fallas i Valencia. Denna festivalen är verkligen unik och liknar ingen annan i världen. Las Fallas är full av färg, animerade figurer, ljus och mycket, mycket eld. Festivalen riktar sig främst till familjer, därför är det speciellt organiserat för att passa barn. Du kommer att hitta lugna, men spännande, attraktioner såsom Europas högsta pariserhjul! Arrangörerna har verkligen lyckats skapa en plats som passar hela familjen med tillställningar som glädjer de vuxna, tonåringarna och barnen.

Under morgonen så kan du gå runt i staden och kika på de olika las fallas, du kommer inte att kunna missa dom med deras unika former och slående färger. Vid lunch så kan du delta i Mascletás, som är ett återskapande av ett riktigt krig med smällare och krut. Vi råder dig dock att inte delta i slaget på torget då det ofta blir en hög koncentration av människor just här, och i och med det så kan stämningen lätt bli stressad. För att enklast kunna njuta av Las Fallas så rekommenderar vi att hyra en bostad i Valencia stad.

Sist men inte minst har vi natten, då det inte finns något bättre än att beundra skönheten i Valencias upplysta gator. 

 
En Fallas, Valencia

4. Flyg högt i den internationella Vind Festivalen i Valencia

I början av april är den intensivt blå himlen över stranden Malvarrosa tillfälligt bruten av de skinande färgerna från de hundratals drakarna som flyger under den 21 upplagan av "Festival Internacional del Viento Ciudad de Valencia" (Internationella Vind Festivalen i Valencia). Det är ett oerhört unikt och magiskt evenemang, där du kan sitta på stranden och spana på de stora, enastående drakarna som flyger i himlen. Eller varför inte flyga din egna drake?

Om du uppskattade Vind Festivalen i Valencia så finns det ett liknande evenemang som äger rum i mitten av november. I en naturparken i Corralejo, Fuerteventura, hittar du  "Festival Internacional de Cometas" ( Internationella Drakfestivalen) där drakar i alla färger och former flyger genom parken. De har även workshops för barnen där de kan lära sig att bygga sin egna drake!

Internationell drakflygar-festivalen

5. Snabba bilar i Llorets Formula weekend

Om din familj gillar motorsporter så kan vi starkt rekommendera Formula Weekend i Lloret. Denna festival hålls i mitten av maj i Lloret de Mar, Girona, och är den perfekta platsen för familjer att njuta av en värld av motorsport! Festivalen har gokart banor, tävlingar, utställningar och Ferrari körupplevelser. Utöver det har de även mer barnvänliga aktiviteter för de familjer som vill besöka festivalen med mindre barn. Det passar utmärkt att hyra ett fritidshus i provinsen Girona ifall du vill ha smidig tillgång Lloret de Mar. Om det du söker är att känna spänning och adrenalinet pumpa så är Ferrari körupplevelsen passande för dig!

Om du inte kan vänta med dina ferrari drömmar till i maj så har vi goda nyheter för dig - du kan besöka Ferrari land i Port Aventura, Tarragona. 


En ferrari under Lloret Formula Weekend
Vid ungefär samma tid i maj hålls den fantastiska blomsterfestivalen "Temps de Flors" i den närliggande staden Girona. Detta är den bästa tiden att upptäcka de judiska kvarteren i staden på ett nytt, blommigt sätt!
 
Blomsterfestivalen Temps Des Flors

6. Starta din sommar med festivalen San Juan

Festivalen San Juan är en av de äldsta och mest magiska festivalerna i Spanien. San Juan firas över hela landet men vi rekommenderar att du, just för denna högtid, bor och firar den vid kusten. Natten till den 20 juni så välkomnar spanjorerna ankomsten av sommaren genom att tända stora brasor på stränderna, så att sommaren kan se vart den ska anlända. Denna tradition har hållts vid liv ända sedan 1300-talet.

I många större städer, såsom Barcelona och Valencia så kan du även se fyrverkerier denna magiska kväll. Om du inte vill vara vid elden på stranden med dina barn så är det en utmärkt idé att söka sig till en hög punkt, som Montjuic Park i Barcelona, och njuta av utsikten över bränderna på stranden och bränderna på natthimlen i form av fyrverkerier.

Kvällen Noche de San Juan
Vid denna tid firas även Full Moon Party på stränderna i Barcelona. En klassisk fest med musik och dans. Den självklara huvudattraktionen under Full Moon Party är fullmånens mystiska sken.

7. Res till det förflutna med en medeltida festival

Skulle du vilja resa tillbaka till det förflutna? I så fall ska du infinna dig i staden Briones i La Rioja den tredje veckan i juni. Här hittar du tidsmaskinen till arrangörer som anordnat den underbara festivalen som för dig tillbaka till 1400-talet! Under festivalen så kan du upptäcka medeltidens olika yrken, se jonglörer, leka traditionella lekar, se danser och upptäcka den spännande maten från en annan tid.

Mer än sju hundra av lokalbefolkningen klär sig i tidsenlig kostym för att representera denna resa in i det förflutna, och alla gator i byn är fyllda med halm och facklor för ge dig känslan av att du har rest till medeltiden. Verkligen en härlig festival för hela familjen!

Medeltidsmarknad
Lika imponerande som festivalen är den medeltida mässan Montblanc, i provinsen Tarragona, som återskapar hur Sant Jordi slåss mot draken för att rädda prinsessan. Mässan har även en stor medeltida marknad, full av hantverk, smycken och närproducerad mat. Vi rekommenderar dig mer än något annat att se ljus- och eldshowen i  "La Noche del Dragón" (Drakens natt) och den romantiska "Entrega de la Rosa" (Leveransen av en Ros).
 
Medeltidsfestivalen i Lloret de Mar

8. En festival av och för familjer - Calafell familjehelg

Föreställ dig en festival där hela familjen tillsammans är huvudpersonerna, det är kärnan i Calafells familjehelg som hålls i början av maj i Calafell, Tarragona. Alla festivalens aktiviteter är utformade för exakt hela familjen och har alla de faciliteter som behövs för när man är ute med de allra minsta i familjen.
 
Under hela helgen kan ni tillsammans avnjuta familjemiddagar, matlagningskurser och workshops för barn, pjäser, högläsning och roliga vattenaktiviteter! De flesta aktiviteter är gratis men det finns några få aktiviteter som du kommer behöva betala en liten peng för. Vill man ha en dag i Tarragona så finns staden 1 timme iväg från Barcelona och här finns det mycket att se, speciellt under festivalen. 
 
Calafell Familjehelg

9. Njut av en semester i Augusti 

Om du har planerat att besöka Spanien på sommaren har du tur. Det är vid denna tiden på året som Spaniens städer är som mest fyllda med karnevaler, festivaler och parader. Tillställningarna passar dig som är bosatt i Spanien lika mycket som du som bara är på besök, alla är välkomna. Augusti är den månad som firas mest, vi uppmuntrar dig att göra som spanjorerna gör - njut av musiken och aktiviteterna på de lokala folk-festivalerna!

I Madrid är sommarens höjdpunkt "Veranos de la Villa" som erbjuder lite av allt under sin festival. Du kommer att hitta konserter med populärmusik, jazz och elektronisk musik, olika danser på de största torgen, biografer med utomhusevenemang, drakflygning, rugby matcher och mycket mer!

I Barcelona är "Las Fiestas de Gracia" den stora attraktionen under sommaren. Gatorna i stadsdelen Gracia omvandlas till olika sorters unika miljöer som alla erbjuder olika saker, från mat och godis till dans och aktiviteter. Det är heller ingen brist på konserter, aktiviteter för yngre och traditionellt sagoberättande!

Festivalen Veranos de la Villas, Madrid

10. Upptäck kulturen i söder på Malagas festival

Ännu ett av alla de evenemang som hålls i Spanien i augusti är "Feria de Agosto" som även kallas "Feria de Málaga". Festivalen i augusti är inte endast en festival, utan två; "La Feria de Día" och "Feria de Noche"! (En festival för dagen och en för kvällen.)  På dagen är gatorna dekorerade med hundratals blommor, bås och stånd med alla typer av mat och dryck. Du kommer dessutom att kunna få chansen att uppleva en av de bästa paraderna med traditionell musik och dans, som slingrar sig genom centrum. För de yngre gästerna finns det barnbås med spel, workshops, teater, dockteater och alla typer av aktiviteter som anordnas!

På kvällen övergår dagsfestivalen till en kvällsfestivalen. Efter en heldag i solen kan du på kvällen besöka sevärdheterna i området som ofta förlänger sina öppettider under högtiderna och du kan njuta av områdets bästa flamencosång i båsen som ligger nära centrum, som du märker så är Malaga mer än bara stränder!

Festivalen, Feria de Málaga

11. Älska jorden under Festival Boreal i Teneriffa

Under Boreal Festival i Los Silos,Teneriffa, kan du resa runt jorden utan att lämna ön. Ta med dig hela familjen på ett äventyr de sent kommer att glömma - njut av internationell mat, dans, och musik och upptäck en av de mest mångkulturella festivalerna i Spanien! Den hålls i mitten av september och inträdet är gratis.

I slutet av september firas "Noche de los Volcanes" (Vulkanernas Natt) i Puerto de la Cruz, Teneriffa. Detta är ett europeiskt initiativ som tillåter hela familjen att närma sig den vetenskapliga världen lite ytterligare. I det vetenskapliga temat så kommer ni att hitta aktiviteter, dokumentärer, teaterföreställningar och guidade turer i det vulkaniska landskapet!

Festivalen Boreal

12. En festival för alla: La Fiesta de las Capacidades

I december månad är kommunen Arona i Teneriffa fylld med kulturella aktiviteter, helt gratis och tillgängliga för alla målgrupper. Hela festivalen och dess tillställningar är till för att ge ny, mindre fördomsfull, syn på funktionshinder, genom kultur och innovation.

Under dessa dagar kan vi ta del av dans, teater och konserter, alla relaterade till temat mångfald och öppenhet. För de små barnen finns det spel, berättelser och dockteater som lär ut värdet av tolerans och jämlikhet, samtidigt som det är roligt! Högtiden La Fiesta de las Capacidades är det bästa exemplet på att lära genom lek.

Festivalen, Festival de las Capacidades
I Spanien försvinner inte firandet, det fortsätter hela året om, och som vi sett ovan så är de flesta av festivalerna utformade för att njutas av tillsammans med hela familjen - det finns nästan alltid särskilda aktiviteter även för de riktigt små.

Över hela landet finner vi de mest enastående festivalerna, så välj den som passar dig och din familj bäst i smaken och gör dig redo att njuta av några dagar fulla av musik och magi i vackra Spanien.