De 14 mest sällsynta och spektakulära festivalerna i Spanien

Vi har rest över hela Spanien på jakt efter de mest unika och ovanliga festivalerna landet har att erbjuda. Från strider med tomater, vin och mjöl till dansande skelett och höga, mänskliga torn. Kan du tänka dig något mer spännande och spektakulärt att hitta?

En stark längtan efter en fantasivärld, fylld av mystik, och en dag av festande har resulterat i det mest färgsprakande firandet - som har allt du kan tänka dig! Har vi lyckats fånga din uppmärksamhet än?

1. La Vijanera Fiesta i Silió (Molledo), Kantabrien

Vi startar vår lista med Europas första karneval för året: Vijanera hålls varje år i Kantabrien, på årets första söndag. Här hittar du extravaganta "zarramacos" som visas upp iklädda färgglada skal, stora klockor och spetsiga hattar.

Varje zarramaco har en specifik roll och tillsammans arbetar de, hela Silio runt, för att köra iväg onda andar. Efter att ha läst verser, så har de ett satiriskt, kritiskt avslut på året - ett som bäst upplevs för att helt förstås! Därefter så fortsätter de med en björnjakt, som symboliserar seger för det goda över det onda och bringar med det lycka till det nya året. Detta är verkligen en festival som har allt och lite till: skratt och skoj, vidskepelse, kultur och spänning.

2. Las Fallas i Valencia

Las Fallas hålls varje år i staden Valencia, i mitten av mars och är en riktig show som bjuder på allt mellan himmel och jord; humor, eld och spänning. Under hela året så går människor ihop i olika föreningar som hjälps åt att tillsammans bygga stora papp-statyer som är extremt kritiska till den politiska världen. Du kommer att hitta allt från kända personer till olika evenemang och händelser som skett i världen, porträtterade i de olika papp-statyerna.

Dessa statyer, som kan överstiga 20 meter i höjd, är spridda över hela Valencia. Du kan uppskatta statyernas skönhet och humor tills natten mellan den 19-20:e mars då allt bränns upp. Dessförinnan så utses självklart en vinnare över de underbara konstverken, det utses genom en folkomröstning. Om du är intresserad av Las Fallas och vill läsa mer om festivalen och hur du kan njuta av den till fullo, så se vår guide till Las Fallas i Valencia.

3.  Festivalen Santa Marta de Ribarteme i As Neves, Pontevedra

Skulle du våga gå en parad i en kista och ta med kläder som du skulle bära på dagen för din begravning? San Xosé de Ribarteme, är en av de mest underliga och häpnadsväckande festivalen i världen. Festivalen har fått titeln eftersom personerna som leder paraden ligger i just kistor! De människor som ligger i kistorna är människor som varit nära döden och har erbjudit sig att vara delaktig i paraden för att visa jungfru Maria sin tacksamhet för att de lever.

I denna begravningsfest är det familjen till den sjuka som bär kistorna. De vill tacka jungfrun och hennes mirakel genom att visa att de bär vikten av de sjuka och de levande och att de gärna bär sin familjs börda på sina axlar. Utöver denna mycket underliga parad och de olika religiösa händelser som utspelar sig under Santa Martas festival så kommer du att kunna njuta av live  musik som spelas av olika orkestrar och band. Musiken är väldigt typisk för galiciska festivaler under sommaren.

4. La Tomatina i Buñol, Valencia

Den sista onsdagen i augusti så hålls varje år en av de mest uppfriskande sommarfestivalerna i Spanien. Byn Bunol blir brottsplatsen för en strid, där vapnet kommer att vara cirka 140 ton tomater.

Under festivalen 2012 deltog lite mer än 50.000 personer i La Tomatina. Med det i åtanke så är det definitivt rekommenderat att köpa biljett till den populära festivalen i förväg. På grund av den höga efterfrågan så kan det även vara svårt att hitta boende under denna tiden.

Glöm inte att kika efter boende i Valencia eller i närliggande städer för att sedan ta en kort bil- eller busstur till festivalen. Vi rekommenderar att du tar dig en titt på ett semesterhus i Valencia för att kombinera festivalen La Tomatina med andra roliga aktiviteter under din semester!

5. Tarragona, en tävling i att bygga mänskliga-torn

I Tarragona kan du varje år ta del av den magnifika festivalen Torres Humanas. Det är det största evenemanget i världen av sin sort! Du hittar festivalen i början av oktober och den pågår i två konkurrens fyllda dagar. De mänskliga tornen som byggs kan nå upp till 10 meter i höjd, bara med hjälp av styrka och lagarbete.

Castells har utsetts till ett kulturarv av Unesco, så att ditt besök är nästan obligatoriskt. Om du inte kan komma till festivalen i just Tarragona så kan du alltid ta en kik på programmet för att hitta de andra städerna Torres Humanas firas i. Under högtiderna Merce, Sant Jordi eller La Diada kan du också uppleva de mänskliga tornen, som aldrig utesluts i det katalanska firandet. Missa inte din chans, hitta det bästa boendet i Katalonien redan nu!

Mänskligatorn tävling i Tarragona

6. Vin-krig i Haro, La Rioja

El vino Rioja är en av de mest kända festivalerna i Spanien, vilket är lätt att förstå för denna märkliga, spanska festival är en strid helt och hållet i vin!

Det sägs att det hela började under en pilgrimsfärd till helgedomen Los Riscos de Bibilio, den 29 juni, då en bybo beslutade sig för att kyla ner sin trötta följeslagare genom att hälla vinet han hade i sitt kärl över honom. Det måste ha varit roligt, för i dag har festivalen blivit en stor del av Spanien och växer för varje år! Under vin-slaget El vino Rioja används upp till 130.000 liter vin. Lockande, eller hur?

Vin-krig i Haro, Spanien

7. Cascamorras i Guadix och Maza, Granada

Detta är utan tvekan en av de roligaste spanska festivalerna, men det finns många fler spanska festivaler som du kan gå på! Cascamorras är en clown klädd i ljusa färger och kommer från staden Guadix. Den 6:e september, varje år, kommer Cascamorras till staden Baza för att försöka stjäla en bild på Virgen de la Piedad, jungfrun av nåd. Alla grannar hjälps åt för att förhindra honom från att stjäla bilden genom att kasta svart färg på honom och jaga honom genom gatorna i staden.

På den nionde dagen återvänder Cascamorras till Guadix tomhänt, vilket i sin tur gör Guadix befolkning upprörda och stackars Cascamorras återgår till att bli jagad. Denna festival, med mer än fem århundraden av historia i ryggsäcken, är den som är mest underhållande då vi får jaga clownen Cascamorras genom gatorna samtidigt som vi försöker få tillbaka bilden av Virgen de la Piedad helt oskadd.

Cascamorras fest i Spanien

8. Blomsterfesten i Ibi, Alicante

Varje år, den 28 december, utför los Enfarinats en unik typ av rättvisa och lag på det stora torget i Ibi (Alicante) genom ett traditionellt slag i mjöl, ägg och grönsaker! Denna roliga festival är en hyllning till folkets makt och själva dagen ägnas åt att samla pengar som sedan kommer att doneras till välgörenhet. Den som vägrar att betala, kommer att få mjöl-bomber och ägg-granater riktade mot sig!

Vid lunchtid upphör elden så att alla kan njuta av en måltid och sedan ta en siesta till eftermiddagen då dans och strider fortsätter! Los Enfarinats är en av de roligaste festivalerna i Spanien, full av musik, mjöl och skoj! 

Mjölkrig i Alicante, Spanien

9. Vinlusens festival i Penedés, Katalonien

Under natten den 7 september dansar gigantiska vinlöss tyst in i Sant Sadurní d'Anoia och hoppar genom stadens gator. På den 8:e "angrips" staden av de enorma vinlössen och en spektakulär parad av eld, gnistor och musik uppstår vid deras försvinnande.

La Fiesta de la Filoxera, vinlusens festival, är ett roligt sätt att förstå vad som skedde då,  i slutet av nittonhundratalet,  i samband med odlingen av cavan. Om du är nyfiken och vill veta mer om cavan mörka historia så rekommenderar vi att besöka festivalen eller området Penedés och därefter tappa bort dig i de katalanska vingårdarna!

Vinlusens festival i Penedés, katalonien

10. Tamborrada i San Sebastián

Direkt på morgonen den 20 januari i San Sebastian drar en av de bullrigaste och mest underhållande festivaler runt om i landet igång: Tamborrada. Det är en festival som samlar mer än 15.000 människor, beväpnade med sina trummor och en stor önskan om en underbar dag!

Denna fest har en lång historia - den går ända tillbaka till Napoleons ockupation av staden, när kvinnorna spelade trummor som ett hån mot fransmännen. Idag symboliserar Tamborrada ett förenat folk och den starka, baskiska identiteten.

Samhällets kulinariska kultur har spelat en viktig roll för att främja denna händelse, som ni ser på bilden. Många människor väljer att gå klädda i traditionella baskiska kläder eller att klä sig som kockar.

Tamborrada trumm-festival i San Sebastián

11. Forsränningen i Nargó, Lleida

Kan ni föreställa er att korsa en flod med en träflotte? I Katalonien klassades detta som en normal aktivitet tills det senaste århundradet. Raiers transporterade nämligen virke från Pyrenéerna på floderna, som slutligen skulle nå havet. För er som är intresserade så kan ni på den tredje lördagen i augusti se återskapandet av denna händelsen live.

Invånarna i Coll de Nargó visar upp en stor del av historien genom att, i tidsenliga kläder, passera en sträcka av floden Segre. Serge är en flod med många strömmar, stenar och andra faror så spänningen är på topp och återskapandet fängslande. Festivalen avslutas alltid med en extremt populär måltid där ni kan njuta av deras färgsprakande gastronomi. 

Deltagare i Coll de Nargó, Spanien

12. Dödsdansen i Verges, Girona

Just skärtorsdagen  i den spanska staden Verges skulle nog kunna kallas för en demonisk dag. Om du går ut på gatorna på just denna dag så kommer du att springa på en parad, men inte vilken färggrann parad som helst - i Verges så är det skelett som dansar på gatorna till ljudet av trummor.

Det är Dödsdansen du ser, en pjäs som är en del av processionen av Verges och äger rum varje skärtorsdag. Danse Macabre är en kuslig dans som innefattar att de fem skeletten placeras på kors och går längs med gatorna som endast lyses upp av dystra facklor. Detta är definitivt en unik upplevelse som garanterat kommer att ge er rysningar.

Verges ligger mycket nära Costa Bravas kust, så under ditt besök rekommenderar vi starkt att du bor i ett fritidshus på Costa Brava istället så att du även kan upptäcka den oerhört vackra naturen i området!

De dödas dans i Spanien

13. Fira nyårsafton i augusti i Berchules, Granada

När du är i Spanien så kommer du aldrig att behöva oroa dig för att du ska missa en fest. Spanjorerna älskar en riktigt bra fest och väljer just därför att återskapa vissa tillställningar flera gånger om året. Detta måste vara den exakta filosofin som människorna i Berchules lever efter då de bestämde att återupprepa nyårsaftonen den första lördagen i augusti och skåla in det nya året igen!

När invånarna i Berchules, år 1994, inte kunde höra de traditionella klockorna klinga, på grund av ett fel i återutsändning av klockspelet som lagats, så bestämde de sig för att fira ankomsten av det nya året i augusti istället. Det kan vara svårt att hitta boende i Berchules men det finns gott om fritidshus i Granada Klockspelet ska enligt tradition bringa lycka och tur till det nya året - något som Berchules befolkning inte ville missa.

Idén om att fira nyårsafton två gånger om året blev så populärt att festivalen nu inte slutar att växa. Sommarnyår lockar över 10.000 människor till staden varje år. De kommer för att njuta av sandkakor, vindruvor och litervis med goda drinkar i sommarvärmen. Nyårsafton är roligare med värmen som sommaren erbjuder och, om möjligt, ännu roligare om man är nära stranden eller vid ett fritidshus i Granada med pool och bra utsikt!

Jul och nyår, Berchules, Spanien

14. Traditionen "Salto del Colacho" - Castrillo de Murcia, Burgos

"Salto del Colacho" är en tradition som firas varje år i juni i Castrillo de Murcia, en liten by i provinsen Burgos. Festivalen, vars historia går tillbaka till 1621, kombinerar kristna och hedniska element för att fira att godheten segrar över det onda.

Traditionen är en spektakulär show, som formodligen är lite olämplig för oroliga föräldrar. Vid slutet av processionen välsignar en pastor de barn som föddes det senaste året i området. De små bebisarna läggs sedan på kuddar och ställs framför små altare dekorerade med blommor.

Det är vi denna tidpunkt "colacho" tar över scenen. En man som är klädd i rött och gult träder fram och representerar djävulen, som sedan springer genom gatorna med en piska och i sin tur attackeras han av smällare och förolämpningar. När "colacho" kommer dit barnen har placerats på kuddarna, hoppar han över dem för att skingra de dåliga andarna för att ge barnen skydd och hälsa. I slutet av ceremonin får barnen blommor över sig innan de återvänder till sina föräldrars armar och då börjar festen med fans och dryck.

Vill du uppleva något helt nytt och annorlunda? Över hela Spanien kommer du att kunna hitta olika extraordinära fester som aldrig misslyckas med att spela bra musik, servera god mat och bjuda på spännande äventyr eller förtrollande shower. Om du vill uppleva ett traditionellt och originellt Spanien så är detta en bra start; de ovanstående 14 spanska festivalerna som du inte får missa!

Rekommenderade artiklar för dig: