Guadix - ett magiskt landskap bland bergstoppar

Beläget på norra sidan av Sierra Nevada hittar du Guadix inbäddad vid foten av berget. Här dyker plötsligt och överraskade en liten livlig stad upp efter att du kört länge längs en platt platå, raka romerska vägar och kilometer av oliv- och vinlundar. Ett magiskt landskap möter dig som är omgärdat av snöbeklädda bergstoppar. 

Om du vill upptäcka bergen Sierra Nevada under din resa till Spanien hittar du vårt urval av Guadix semesterbostäder här

sierra nevada

Att ta sig hit

Guadix kliver fram från de bördiga, jordbruksomgivningarna och du kommer att upptäcka en ganska provinsiell plats att besöka. Kanske tar du en promenad längs den trädkantade huvudgatan och de lokala butikerna och undrar om du klivit in i en annan tid.... Och om du är ett anrikt modelejon så kan du bli lite besviken.

Gammalmodigt som det är så har staden sin charm och det finns turistattraktioner att spana in. Pedro Antonio de Alarcón känd från El sombrero de tres picos (trekantade hatten) kom från Guadix. Han föddes här 1833. Och så finns här arkitektur med det vridna tornet. Låt oss ta en promenad och ta en närmare titt på Guadix.

Guadix

En bra startpunkt?

Från alla tänkbara utkiksställen kommer du att se katedralen så låt oss börja här. Catedral de la Encarnación de Guadix är en spretig gotisk byggnad, en byggnad i barockstil som påbörjades på 1500-talet och byggdes utanpå en tidigare moské. Den röda sandstenen glittrar i eftermiddagssolen. Här startar och slutar den lokala tågturen varje halv timme för ett pris av€5 (priset är från 2014). Du kan hoppa på och se de lokala höjdpunkterna utan att slita ut dina skosulor om du vill. Att komma inuti kyrkan får du betala för. Vi gick in efter mässan för att titta runt men blev vänligt visade ut igen av en liten noggrann man som bar på en enorm nyckel. Han var troligtvis ivrig att låsa om sig och gå och äta några tapas före lunch. 

Om du kan ta dig förbi honom finns det här också ett museum på insidan med en bra audioguide. 

katedralen i Guadix

Det stora torget

Till vänster om katedralen, gå tvärs över gatan och gå mot ett av valven mot det stora torget som är känt som Las Palmas eller Plaza de la Constitucion. Här ligger även turistkontoret till vänster där du kan hämta massor med aktuell lokal information och en översiktskarta innan du fortsätter din färd. Utomhus finns här också många trevliga barer och caféer under portikerna som erbjuder dig ett urval av prisvärda Menu del Día. De är ofta utmärkta på utsidan och priset varierar mellan €8-10 for en trerätters lunch. 

Maten är ur det lokala köket, enkla spanska lantköket som är vällagat och efter säsong. Vi var väldigt glada över dessa stora musslor som erbjöds som en tapasrätt, tillagad med vitlök och sherry till en kladdig sås. Nå väl du ser enbart skalet här nedan men du kanske kan fantisera fram resten....

tapas

Grottdistriket

Efter lunch beger du dig till Barrio de las Cuevas, grottdistriket med en fantastisk utsikt över stan. Du kanske undrar vilken planet du är på här! Du ser ut över de många tornspirorna, tornen och de kupolformade tornen i Guadix. Det här är hemland för flintan och liknar definitivt boningarna som tillhörde figurerna i Familjen Flintstones. 

Böljande gräsklädda sluttningar varvas med spirande skorstenar som ser ut att bära Don Quixotic-hattar. Vad som ser ut som fasader till vanliga hus är ingrävda i jorden. Alla här lever en underjordisk tillvaro och de har gjort så sedan förhistoriska tider.

grottor

Grottmuseum

Du kan se hela platsen från El Mirador (utsiktsplatsen), en 360 graders vy. Gå sedan ner till torget bredvid kyrkan och besöka grottmuseet (2,60 € styck) som vi gjorde. Den vänliga flickan på biljettkontoret var glad och småpratade och visade oss sedan allt, inklusive en riktigt bra videofilm (finns även på engelska om du vill) innan du lämnas att utforska "uppvisningsgrottan". Det var verkligen fascinerande med interaktiva skärmar med massor av information. Det bör ta dig ungefär en timme att se det hela.

grottdistriket

Forna tider

Det finns en möjlighet att få en fascinerande inblick i gångna tider - designade och inredda rum som ger dig ledtrådar till invånare från forna tider. Här finns ett sovrum, ett kök, ett skafferi, ett arbetsrum med verktyg och även den gamla svinstian, eftersom djuren skulle ha levt här inne med familjerna. Du finner också inramade brev och en berättelse om den ursprungliga familjen från denna grotta med anekdoter och minnen om hur lyckliga de var, även historier om fattigdom och att leva i svåra tider.

grottorna i guadix

Modernt vardagsliv i grottan

Idag finns det tusentals människor som lever livet som Fred och Wilma i grottdistriktet - även om storbildsplasma-TV-apparater har ersatt inhägnaderna i svinstia, och lyx har ersatt svåra tider. En stor del av grannskapet (barrio) betraktas fortfarande som en zigenarområde och du bör vara uppmärksam på om udda motbjudande karaktärer som hänger där ber om kontanter eller försöker övertala dig att besöka sin egen grotta.

* Bästa tipset - tacka artigt men bestämt nej och håll dig till de guidade turerna och officiella museerna.

grottboende

Stadiga temperaturer

När du väl kommer utanför och är något bländad av det vita solljuset efter den svala och mörk grottan ta sikte precis runt hörnet till en liten grottbar för en drink (refresco), där du också serveras en välsmakande tapa. Denna grottmiljö bjuder in till en behaglig miljö även mitt i vintern i Granada eftersom temperaturen i grottorna håller stadiga 18 grader året runt.

Guadix

Nere i centrala stan

Gå nerför tillbaka längs ner med den branta backen till staden.

Här finns andra sevärdheter att se innan du lämnar staden. Den gamla staden är det område vi rekommenderar dig att utforska. Du kan du gå tillbaka till de nya delarna senare för äta mat eller ägna dig åt kvällsshopping. Alla butiker har öppet till 21:00, senare än vanligt i Spanien. Så vi börjar igen vid domkyrkan och fortsätt din tidiga kvällspromenad runt Guadix. Smala gator, gränder och gamla, utslitna stentrappor tar dig med runt varje hörn och bjuder in dig att utforska och se vad som finns där.

torget i Guadix

Huvudsakliga attraktioner

  • Alcazaba - 1000-tal. Hänger ut över staden och bjuder på en fantastisk utsikt över staden och ovannämnda grottdistriktet.
  • Iglesia de Santiago - gulligt och lätt att känna igen med sitt blå- och grönkaklade klocktorn 
  • Keramik- och grottmuseet - beläget nära Alcazaba och inkluderar en stor samling av keramik från olika historiska epoker. 
  • Palacio de Los Marqueses de Villalegre - aristokratisk arkitektur när den är som vackrast med tvillingtorn i hörnen. 
  • Palacio de Penaflor - medeltida hus för adelsmän med trävinklade balkonger och ett annat exempel av arkitektur som kan hittas i varje hörn av gamla stan. 

Varför inte vandra glatt runt med din kamera och se vad som dyker upp? Det finns arkitektur att spana på i varje hörn och del av staden. Så nu är det officiellt. Om du besöker Granada så är Guadix definitivt väl värt ett besök!