La Tomatina - tomaternas fest i Valencia

Var med i världens största matkamp!

Till den årliga tomatfestivalen, La Tomatina, i Valencia möts 20 000 matglada människor med 100 ton (150 000 st!) övermogna tomater.

Ta på simglasögonen och dina mest slitna skor så sätter vi igång.

(Gillar du inte att kasta tomat, kan du enkelt utforska den spanska förkärleken för nyckfulla fester ändå - det är utan tvekan en spansk fiesta för alla)

La Tomatina, Buñol

 

La Tomatina i dag

Festligheterna håller hus i denna lilla orten Buñol38 km från Valencia stad. Normalt har Buñol 9 000 invånare, men under La Tomatina tredubblas invånarantalet. Själva det stora slaget äger rum den sista onsdagen i augusti och kampen är i gång kl 11 på förmiddagen. Som startsignal startas den enorma vattenkanonen och precis en timme senare startar den igen som signal till alla deltagare att upphöra med tomatkastningen.   

Butiksägarna täcker sina fasader med plast för att skydda dem mot röd smet. Men för Buñols gator är tomatkrigen välgörande. När gator städas efter kampen är de renare än tidigare eftersom syran i tomaterna har en renande effekt. 

Tomatina Festival Buñol

Historien om La Tomatina

Det finns fler historier om hur Tomatinafestivalen startade men den vanligaste är att en grupp pojkar 1945 började att kasta tomater pga av ett gräl. Andra återupptog idén följande år och gjorde det till en tradition. Myndigheterna stängde ner festligheterna och i början av 1950-talet var traditionen förbjuden. Den återuppstod 1957 när Buñols invånare i protest mot förbudet höll en ceremoniell begravning av en jättetomat.

Under Francoregimen förbjöds festivalen igen på grund av de religiösa elementen - de började hålla festen som en hyllning för att hedra byns skyddshelgon, Luis Bertran och Mare de Deu dels Desemparats ("Guds moder och försvarslös", en av Jungfru Marias många namn).

Tomato battle in Bunol

La Tomatina återinfördes 1970 men fram till 1975 fanns det ingen officiell organisation av festen och folk tog själv med tomater.

Efter att antalet besökare i Buñol under 2012 nådde cirka 50 000 personer beslutade de lokala myndigheterna att begränsa antalet deltagare genom att införa ett biljettsystem. Det säljs nu totalt 20 000 biljetter som kostar 10€ styck.

Tomatina - Tomatfestival i Valencia

Fakta om La Tomatina

  • Tomaterna kommer från Extramadura där de är billigare än i Valencia.
  • Tomaterna kommer till Buñol i lådor på lastbilar varifrån de hälls och kastas ner till deltagarna. 
  • Innan den stora striden börjar hålls en tävling om vem som kan klättra upp på stolpe insmord med tvål (Palojabón) och ta skinkan som finns på toppen. Den som når skinkan får behålla den. 
  • Officiellt börjar festivalen först när skinkan är hämtad med då det kan ta tämligen lång tid att nå toppen av den glatta pålen är det inte praxis. 

3 goda råd

  1. Kom ihåg att det är obligatoriskt att krama tomaterna hårt innan de kastas .
  2. Bär stängda skor så du inte kommer till skada och inte tappar skorna under tiden. 
  3. Simglasögon kan vara till hjälp och sätt ner t-shirten i byxorna så att kanten förblir ren och torr för då kan du torka ögonen med den. 

Video om La Tomatina från insidan av en tomatlastbil

 

För mer information om La Tomatina besök deras officiella hemsida här.

Semester i Buñol

Omkring Buñol finns det goda möjligheter till vandring, klättring och cykling i den vackra, bergiga naturen.

Buñol Valencia natur

Före gastronomien finns det också upplevelser som väntar. I det bergiga området är sniglar och svamp några av de viktigaste ingredienserna tillsammans med ett stort urval av kött. Även deras gazpacho (en kall grönsakssoppa) tillagas med kanin eller rapphöna.

Har du en större önskan om att få mat som serveras i finare format rekommenderas vi dig att delta i matfestivalen Feria Gastronomica y Cultural de La Tomatina, som hålls exakt en månad innan La Tomatina. Denna festival inkluderar tävlingar bland områdets bästa restauranger, jazzkonserter, filmvisning och gastronomiska debatter.

La Tomatina, Buñol

Vill du uppleva La Tomatina från första parkett är det lämpligt att hitta boende i god tid. Se om din drömbostad finns bland våra semesterbostäder i Valencia.