De 4 största och bästa karnevalerna i Spanien

I Spanien är endast några få veckor om året som passerar utan en stadsfest av något slag. Under de lugnare månaderna mellan jul och påsk, så hittar underbara Spanien fortfarande på en anledning att festa, det allra vanligaste firandet är en färgsprakande karneval.

Karneval är en enorm, musikfylld gatufest. Städerna vaknar till liv med de pompösa karnevalerna där skrattet ekar längs gatorna. Under karnevalen kommer du att hitta medeltida riddare, clowner, pirater, superhjältar, och mycket mer runt om i staden. Ta dig ut på gatorna och njut av festligheterna! 

Cadiz Karnival

Spaniens karnevaler - en unik upplevelse

Karnevaler firas över hela världen, men ingen karneval är lik de i Spanien. Karnevalerna i Spanien är varken så estetiskt extravagant eller så dans-orienterade som karnevalerna du hittar i Genua (Italien) och Brasilien, men det vackra med Spaniens karnevaler är hur inkluderande de är. De välkomnar människor i alla åldrar och medolika bakgrunder att delta i festligheterna! Detta skapar en oslagbar stämning för alla karnevalfirare som bestämmer sig för att resa till Spanien i februari.

Cadiz Karnival

Besökarna ser detta som ett tillfälle att klä upp sig och att för en kväll - ändra sin identitet. Människor släpper all sin vardagliga stress och oro i den alternativa, fantastiska verklighet som karnevalen erbjuder. Karnevalens ursprung ligger egentligen i antika Rom, men det dröjde inte länge innan karnevalfirandet började spridas genom Europa. Under de veckorna som ledde upp till fastan brukade medborgarna i staden hålla stora fester och karnevaler med kopiösa mängder mat och alkohol på bordet innan fastans begränsningar började. 
 
Karnival i Spanien
 
Under åren har många myndigheter, inklusive Franco-regimen i Spanien, försökt förbjuda det livade karnevalfirandet men varje gång det lyckats stängas ner så har karnevalen återuppstått i en annan form. Idag är karnevalerna i Spanien större än någonsin och växer för varje år. Karnevalen brukar dra igång med en kändis som ger sin välsignelse att officiellt starta firandet och i samma sekund börjar gatufesten. Karnevalen varar vanligtvis i ungefär en vecka och inkluderar allt från parader, tävlingar och kostymer till cirkusartister och gatuteater.
 
Teneriffa karnival, Santa Cruz, Teneriffa
 
Höjdpunkten i firandet sker under tisdagen, som är karnevalens näst sista dag, och följs av en avslutningsceremoni på askonsdagen när "Entierro de la Sardina" eller "Jordfästningen av Sardinen" äger rum. Denna ceremoni är en parodi på en begravning, då en gigantisk sardin i papier-maché bärs runt på gatorna och sedan sätts i brand - som symboliserar avskedet till livets njutningar innan fastan börjar.
 
Karnevalens drottnings

Spaniens karnevaler 

Karnevalen firas i olika regioner över hela Spanien, men de allra största festerna hittar du på de vackra Kanarieöarna, i festliga Teneriffa, i den historiska staden Cadiz i regionen Andalusien, i det böljande, gröna landskapet som är Galicien och på stranden i party-staden Sitges.
 
Gran Canaria karneval

Karnevalen på Teneriffa

Den största karnevalen på Teneriffa äger rum i februari i huvudstaden Santa Cruz. Karnevalen lockar människor från både hela ön och hela världen. Det är ett oslagbart evenemang och passar alla som är på semester på Teneriffa. Det bästa av karnevalen hittar du på Santa Cruz största torg som är dekorerad med ljus, glitter, musik, dans och en pulserande feststämning .
 
Teneriffa karneval
 
Karnevalen varar i en hel vecka och är ständigt i liv och rörelse med gatufester, aktiviteter, band, dansgrupper, kostym-tävlingar och olika sorters parader. Den delen av karnevalen som kallas för "coso" klassas som den viktigaste händelsen i karnevalen och sker på tisdagen. Det är då den största paraden och den officiella avslutningen av karnevalen äger rum - coso lockar flest åskådare av alla tillställningar under hela karnevalveckan.

Karnevalen i Cadiz

Staden Cadiz fann inspiration för sin egna karneval i den karneval som staden Genua, i Italien, har. Genom historien har städerna Cadiz och Genua gjort en hel del handel och många italienare bosatte sig i den andalusiska staden under denna tiden. Efter en period med stor saknad för festligheterna som italienarna hade i Genua så skapade de en ny karneval i Cadiz, som till stor del liknade de karnevaler de haft i Italien. Karnevalen i Cadiz har sedan dess varit oerhört populär och vuxit till en av de största festivalerna i hela Spanien.
 
Cadiz karneval
 
Under karnevalen i Cadiz så är klädseln enkel - hitta din mest magnifika kostym, lev dig in i din karaktär och delta i galenskapen! Liksom karnevalen på Teneriffa är karnevalen i Cadiz fylld med musik, dans, cirkusakter, parader, flottor och fantastiska kostymer. Allt detta får du uppleva under 10 magiska dagar!
 
Cadiz karneval

Karnevalen i Sitges

Sitges är en av Spaniens mest gayvänliga destinationer. Karnevalen i Sitges sker i pride-anda och är mer glamourös och pompös än karnevalerna i övriga Spanien. Under loppet av sju dagar så kommer mer än 250.000 människor för att besöka denna lilla kuststad och fylla den med färg, musik och fest.
 
Sitges karneval
 
Paraderna i Sitges karneval är lite extra häpnadsväckande med sina ljusa flottor och en karneval kung och drottning som åker på flottorna, vinkandes till åskådarna.

Karnevalen i Galicien

Karnevalerna i Galicien skiljer sig från de festiva karnevalerna på Teneriffa, i Cádiz och i Sitges. Karnevalerna i Galicien kallas även för "Entroido" eller "Antroido" och har ett mer historiskt tema. I varje galicisk by hittar du en karneval, alla med teman som skiljer sig lite från varandra, men alla har en röd tråd då de visar upp ett mer historiskt och traditionellt tema snarare än det typiska, dansanta karneval temat.
 
Peliqueiros under Galiciens karneval
 
Majoriteten av de största och mest intressanta galiciska karnevalerna äger rum i provinsen Ourense. Om du besöker Ourense strax efter jul så kommer du redan att kunna se förberedelserna för karnevalerna. Galicien är hem till några av de största och mest besökta karnevalerna i hela Spanien.. 
 
Peliqueiro under karnevalen i Galicien
 
Karnevalen i Laza är den äldsta karnevalen i hela världen och karnevalen i Xinzo är den längsta karnevalen i Europa. Huvudpersonerna  i båda karnevalerna kallas för "peliqueiros" och deras utsökta (men tunga) kläder väger nästan 20 kilo. Den tunga klädseln består av en hög huvudbonad med pompoms, en mask, en kort jacka, en vit skjorta, en halsduk, en slips, en livrem, spetsade shorts med tofsar, röda strumpor och strumpeband och självklart byxor.

Sardinens begravning i slutet av karnevalen 

Var du än väljer att fira karnevalen i Spanien i februari så avslutas alla karnevaler på samma sätt - med den underliga traditionen av "Entierro de la Sardina" eller "Jordfästningen av Sardinen". Under denna tillställning så bärs en stor sardin, gjord av trasa, tyg eller papper mache, genom gatorna på en enorm flotta som ser ut som en tron. Det hela avslutas med en stor brasa och fyrverkerier.
 

Sardinens begravning i slutet av karnevalen

En konstig, men oerhört fascinerande, vecka av fester och traditioner väntar dig när du besöker de spanska karnevalerna. Det är verkligen en unik och spännande fest som ger dess besökare en smak av Spaniens kultur och kärlek! Om du funderar på att besöka Spanien i februari så bör du verkligen besöka en av dessa fantastiska gatufester - och glöm inte att packa ner din mest glittriga kostym!

Rekommenderade artiklar för dig: