De magiska festivalerna i Galiciens byar

Karnevalen Entroido  (eller Antroido) är en festival i Galicien som utövas och firas väldigt passionerat - särskilt i provinsen Ourense. Efter att denna vackra del av Spanien hade överlevt ett strängt, kyrkligt inflytande, politisk censur och alla de andra problem som tiden har fört med sig, så är det nu möjligt att njuta av det underbara, färgsprakande Galicien som vi ser idag! Galicien är främst populärt och berömt för sin skönhet men även på grund av alla de spännande och minnesvärda festivaler som uppstår under Spaniens många helgdagar!

Karnevalen, Carnaval de Laza - Peliqueiros

Även om det finns dussintals av orter med unika karnevaler och festivaler så finns det åtta olika entroidos (festivaler) som är utsedda till Galiciens bästa entroidos - speciellt för turister. Varje festival är unik och kommer definitivt att ge dig härliga glädjerus som följer med långt efter karnevalens avslut. Festivalerna kan tyckas tävla med varann gällande vilken av dem som har de mest färgstarka karaktärerna och de mest extravaganta kostymerna och maskerna.

De som anses vara Galiciens bästa karnevaler är följande:

Laza, med sina kända peliqueiros;

Xinzo de Limia, där du träffar las pantallas;

Verincigarrones kungarike;

Viana do Bolo, med de underliga boteiros;

Coppers, där elegans är nyckelordet;

Manzaneda, en stor maskerad;

Maceda; hem till felos som är kusin till både cigarrones och peliqueiros och sist men inte minst; kvintessensen Carnival of Xenerais da Ulla.

Det är ett perfekt tillfälle att organisera en semester till de mindre kända delar av landsbygden i Galicien under karnevalerna. Här kan du njuta av den rika kulturen och de otroliga landskap som denna del av Spanien har att erbjuda.

Karnevalen, Carnaval de Laza - peliqueiros

Ourenses magiska triangel

Vi tror knappast att det är en tillfällighet att 6 av de 8 mest kända karnevalerna i Galicien går att hitta i Ourense. Området verkar nästa osa av estetisk glöd! Området vi talar om är den berömda triangel som bildas av kommunerna Xinzo de Limia, Laza och Verin. Denna fascinerande trio börjar att förbereda sig för karneval tiderna direkt efter julen. Det är området som älskar sina karnevaler och vi älskar deras karnevaler precis lika mycket! 

Du kan ta dig hit med bil från den vackra staden Vigo, vilket tar cirka 1.5 timme beroende på vilken av byarna du vill besöka.

Carnaval de Laza - peliqueiro

Karnevalen i Laza

Karnevalen i Laza tros vara en av de äldsta karnevalerna i världen! Festens kungar är peliqueiros, vars utsökta, och tunga klädsel väger nästan 20 kilo,  består av en hög hatt med pompoms, en mask, en kort jacka, en vit skjorta med en halsduk knuten uppe på, en slips, ett bälte, kortbyxor i spets med många tofsar, röda strumpor, strumpeband, ett par svarta skor, mönstrade strumpbyxor och ytterligare några plagg!

Den första gången du kommer att kunna se en av dessa unika karaktärerna i karnevalen är under entroido, som är på söndagsmorgonen. På starten för entroidos så samlas till 150 peliqueiros tillsammans för att skapa en Estrea do Peliqueiro.

Karnevalen, Carnaval de Laza - peliqueiros

 

Stora ko-bjällror är bundna till los peliqueiros midja (varje ko-bjällra väger ungefär ett och ett halvt kilo) och informerar om deras ankomst - likt åskan som meddelar om stormen. Karnevalens kungar, los peliqueiros, kommer snart springandes ner för gatan, hoppandes och viftandes med sina piskor. Piskorna tvekar de inte att använda mot de som står i vägen för dem - enligt traditionen får du inte röra vid los peliqueiros.

Festivalen el entroido, i Laza börjar långt innan los peliqueiros kommer springandes på söndagsmorgonen. Under de fyra Viernes de Folión så bildas en livad festival med bland annat en nattlig parad genom staden med endast facklor som lyser upp. I paraden så marscheras det till endast trummor och andra dånande ljud som skapas för stämningens skull.

Karnevalen, Carnaval de Laza - peliqueiros 

Om det finns en fest innan karnevalen med alla los peliqueiros så kommer det garanterat att finnas en efter karnevalen också!Mycket återstår att njuta av under karnevalen i Laza. Lunes Borralleiro är en av de dagarna med lek och fest som många ser fram emot, både av lokalbefolkningen och besökare.

På morgonen äger Farrapada rum, en ofarlig strid som kan vara väldigt klibbig men enormt kul - det enda vapnet som får användas är trasor insmorda i lera! Var försiktig, du kan lätt hamna i en situation som lämnar dig helt och hållet täckt i lera!

Karnevalen, Carnaval de Laza (Galicien) - peliqueiros 

Det bästa kommer senare på eftermiddagen, med den allra roligaste tillställningen; Bajada de la Morena. (Denna hel-galna del av karnevalen är olämplig för de som lätt blir stressade.) Nu delar los peliqueiros rampljuset  med en karaktär som har ett stort tjurhuvud och enorma horn, allt detta händer samtidigt som kilovis med mjöl och myror, som tidigare retats upp med hjälp av vinäger, kastas ut!

Allt detta skapar tillsammans ett av de mest unika momenten under karnevalen i Laza - något som duverkligen inte får missas!

Xinzo de Limia, Verin och Cobres

Den entroido som sker i Xinzo sägs vara den längsta karnevalen i Europa. Och det är förmodligen sant då det finns fem helger av evenemang och festande dedikerad till denna högtid varje år! Den första av dem kallas Domingo Fareleiro, som återigen använder sig av mjölkastning i sitt stora firande.

I Verin börjar den största karnevalen sitt firande med en dag som kallas Jueves de Comadres (kvinnornas dag) där även män klär sig som kvinnor för att fira deras mammors, fruars, systrars och döttrars dag. Följande tisdag så hittar du ännu ett massivt evenemang som äger rum: den stora paraden av flottor och cigarrones..

Karnevalen, Carnaval de Laza - peliqueiros


   

En Cobres (i Vilaboa, i provinsen Pontevedra) är en av de viktigaste dagarna i los entroido (festivalen) Martes de Carnaval. Denna festivalen är även den mest eleganta av los entroidos i hela Galicien!

Men festen fortsätter inte bara i de karnevaler och städer som vi nämnt ovan, utan de fortsätter även i över 200  andra städer i Galicien! Så nu till den sista frågan, när vill du åka på din semester till Spaniens festligaste region?

Gastronomi

Det är svårt att besöka, eller ens tala om, festivalerna i Galicien utan att även gå in på det gastronomiska temat. Karnevalerna i Galicien kan inte uppskattas till fullo utan att ha provat områdets utsökta specialiteter. I Viana do Bolo så firas det med en parad, samtidigt som Fiesta de la Androlla firar korven som är en traditionell maträtt för området.

Grytan är utan tvekan den svårslagna favoriten under karnevalens tider. I grytan finns det nästan alltid kött, helst nötkött, kyckling eller fläsk, tillsammans med grönsaker såsom kål, potatis, kikärtor och lök. På många platser hittar vi ytterligare några favoriter; kokt skinka, revben och bacon.

Orejas, en vanlig maträtt under festivalen 

Rova, om den är i säsong när karnevalen hålls, kan utan överdrift konsumeras i mängder. Den betraktas nämligen som en nationell grönsak, speciellt i Galicien.

Desserterna som går att finna under de berömda karnevalerna förtjänas också att nämnas. Bland de mest populära är pannkakor och orejas. Den sistnämnda består huvudsakligen av mjöl, ägg, smör och ibland anis. Och ja, de är mycket mastiga och oerhört goda!

Ifall du inte är övertygad av festerna och maten, så finns det även mycket natur och kultur i Galicien för de intresserade!

Karta