På äventyr i Ribeiro-regionen del 1

Ribeiro förknippas av många enbart med gott vin från Spanien. Området ligger i Spaniens nordöstra hörn av Galicien strax norr om Portugal. Och mycket gott vin kommer från dessa jordar. Vad många inte vet är att detta område döljer ofattbara skönhet lite vida sidan av allmänna vägar.

Här finns mångfärgade branta kullar och mjuka knölar som verkar för att gömma hemligheten av det goda livet. De smala bördiga dalarna med hjälp av hela färgpaletten och gästerna här har alltid något nytt att se, nya färger och nyanser ständigt framväxande som årstiderna växlar.

Vi ger dig här en guide till det vackra och inte så kända områdena i Riberio-regionen. 

Miño-floden

Ribeiro är fylld av lugna dalar och lundar där det växer en underbar blandning av ek, tall, kastanj, björk, vide och al som alla verkar utformade för fåglarnas och besökarnas njutning. Stigar och vägar är båda fantastiska galiciska familjejordbruk (Pazos), med balkonger och beundransvärda romanska kyrkor, där traditionella galiciska religiösa monument (cruceiros) dekorerar kyrkans grunder som vackra dystra blommor av sten.

Cruceiros - traditionella galiciska religiösa monument  

Dessa monument kan hittas på många ställen i Galicien och är lätta att känna igen. De består huvudsakligen av en plattform med en sockel som är en piedestal. På toppen finns en kapillär som är dekorerad med tecken och naturligtvis ett kors med Jesus ofta i sällskap med ett helgon eller Jungfru Maria.

Leiro

I landskapet kan du också de många vackra gamla broarna både passeras och beundras. De förbinder de många floderna och bifloderna i området som är med att bidra till att området är så fruktbart och ger så goda förhållanden för vinodling. De olika byggnaderna i området och den vackra naturen kan förmodligen få fantasifulla besökare att känna att de transporteras till en saga men såvitt vi vet finns det varken älvor eller hobbits i området.

Låt oss ta ett mer ingående besök till detta paradis och en berusande region - Ribeiro som utgör grunden för en serie av resor runt Galicien och angränsande regioner.

Regionen Ribeiro

Ribeiro är den mest traditionella vinregionen i Galicien. Det har odlats vin här sedan romarna bodde här. Senare togs vinproduktionen över av bland andra munkar från olika kloster, men redan på 1100-talet gav sig också aristokratiska familjer och jordbruksägare in på att framställa vin.

Från medeltiden till 1800-talet var området känt för produktionen av sött vin från soltorkade druvor. Denna dryck var känd som Ribadavia och många pilgrimer på väg till Santiago de Compostela drag sig berusade på den. År 1932 fick området sin klassificering som "la Denominación de Origen Ribeiro", ofta förkortat på vinflaskor till bara Ribeiro.

Idag Ribeiro särskilt känd för sina vita viner som har en frisk, fruktig smak med ett uns av syra. 80% av områdets vinproduktion är vita viner som till största delen kommer från sorten Treixadura. Andra varianter är: Albariño, Godello, Torrontes, Loureira, Macabeo och Albillo.

I första hand produceras röda vin på sorterna: Caiño, Ferrón, Sousón, Brancellao, Mencía, Garnacha and Tempranillo.

Vingård

Vår gemensamma resa startar i Oseira. Oseira hör inte rättmätigt till regionen Ribeiro men Ourense, men ur ett historiskt perspektiv bör Oseira nämnas här.

Oseira-klostret

Klostret ligger i den lilla socken San Cristovao de Cea med 3000 invånare och var det första klostret i Cisterciensorden som grundades i Galicien år 1141. Den är belägen i den intrikata älvdalen i Oseira. Det är bara möjligt att nå klostret via en slingrande väg som går genom dalen. Här ligger klostret majestätisk och ser ut över ett stort område som det är vackert och välintegrerat i.

Klostret är stora och förlängts flera gånger som byggts för donationer från några av kungarna, inklusive kung Alfonso VI. Klostrets egna verksamheten har också inkomster. Munkarna visste tidigt att uppskatta områdets rikedom när det gäller naturresurser och att utnyttja områdets traditionella recept.

Munkarna på Oseira kloster kunde således tekniken för att mala mjöl och baka, och brödet de bakade, gav senare staden Cea smeknamnet "Villa del Buen Pan" (Den goda brödbyn). Bröd från Cea är känt i hela Galicien för sin smak och konsistens, och bröd från Cea är en av de få bröd i Spanien som är skyddade från sin geografisk beteckning. Så glöm inte att köpa en av dessa välsmakande bröd på väg till Oseira!

 Oseira-klostret

Så fort klostret blev kloster var det ett av de rikaste och mäktigaste i norra delen av den iberiska halvön. Klostret blev som ett resultat centrum för alla handelstransaktioner i de regioner vi nu känner som Ribeiro och Carballino och klostret hade även köpt fastigheter i kustområdet i Rias Baixas (galiciska för Rías Bajas).

Och även om det är känt att romarna var de första att producera vin i Ribeiroregionen och hitta de vinstockar som kunde passa klimatet, var cisterciensermunkarna på 1200- och 1300-talet de som skapade avgörande betydelse för utvecklingen av plantering och odling av vin i området runt floden Miño.

Kyrkan i Oseira

Denna påkostade och magnifika byggnad består av flera arkitekturer från olika konstnärliga perioder. Särskilt anmärkningsvärt är de ändringar och restaureringar som är från renässansen.

Detaljer från kyrkans tak, Oseira

Cistercian inflytande på arkitektur är i allmänhet stor och deras kyrkobyggnader är några av gotiska periodens viktigaste byggnadsverk. Detta gäller förvisso också här i Oseira. I synnerhet är klostrets tre klostergångar och klosterkyrkan från den första halvan av det trettonde århundradet enastående exempel på cisterciensisk arkitektur och de är enastående på den iberiska halvön.

Den Cistercienser arkitektur var "ljusarkitektur" som kännetecknas av byggnader som har högt välvda tak och valv som automatiskt skulle göra att besökaren skulle känna sig liten och höja blicken uppåt. Syftet var att få besökaren att tänka och känna mindre på materialet och mer för det immateriella, det vill säga, Gud.

Utsikt över Oseira 

Carballiño, i Palacios fotavtryck

Avståndet mellan Oseira och Ribadavia, Ribeiro fascinerande huvudstad Ribeiro, är 35 km. Ungefär mitteellan dem ligger en liten stad som heter Carballiño, som trots sina bara 14.000 invånare är känd i hela Galicien tack vare sin mycket populära sommarfest Festa do Polbo (bläckfiskfesten).

Historiskt sett har den bästa bläckfisken i Galicien (vissa skulle säga i hela världen) traditionellt serverats här, hela 70 kilometer från havet. Skälet till detta paradoxala faktum finns enligt uppgift i livsmedelsälskande munkar i Oseira där bläckfisk var en eftertraktat rätt att äta.

Vera Cruz-templet Förutom dessa fantastiska kulinariska läckerheter som stadens krögare erbjuder i Carballiño bör ett stopp här inkludera även tid att beundra templet Vera Cruz. Det bär en väl igenkänd signature av Antonio Palacios.

Han är särskilt känd för att vara det viktigaste arkitektbidraget till Madrids utveckling till en modern storstad. Han stod bakom inredningen av de första tunnelbanestationerna och väl kända byggnaden i hjärtat av Madrid, El Palacio de Comunicaciones, som idag är stadens rådhus. Det sägs att på hans dödsbädd sa: "Jag hittade en stad av tegel och ändrade det till en i granit".

Vera Cruz-templet. 

Trots framgångarna i Madrid förblev Palacios djupt kopplad till Galicien där han ofta hämtade sin inspiration och sina motiv. Han efterlämnade också ett antal projekt i området kring Vigo.

I templet Vera Cruz finns en stor blandning av stilar, från romansk till gotiska, i kombination med både neo-traditionalist och medeltida lösningar. Kort sagt, detta är ett tempel som bör ses.

Vandringsrutten

Den i Spanien mycket välkända författaren och journalisten Álvaro Cunqueiro är känd för att omnämna Galicien som "landet av tusen floder." Och här finns mycket riktigt många floder! De finns i många olika storlekar: stora, medelstora små och diminutiva. Det finns de som är bifloder som rinner ut i större vattendrag. Vissa når havet och bildar flodmynningar. En enda flod rinner, som den enda i Europa, med havet på en helt speciellt sätt: Xallas, som mynnar ut i havet i ett imponerande vattenfall på över 100 meter.

Castrelo de Miño

Floder och Ribeiro är nära sammankopplade . Floderna i regionen är som viktiga nerver som ger vatten till alla byar i området och hålla jordarna fertila. Floden Oseira rinner till exempel ut i Arenteiro-floden, vilken i sin tur rinner ut i Avia, som fortsätter ut till Miño. Det är alltid möjligt att hitta även en liten biflod eller en mynning.

Det finns tre stora floder. Avia flyter med starkt flöde genom området från norr till söder vilket resulterar i ett landskap av djupa dalar från flodens källa i Avión till sitt möte med Miño floden i Ribadavia. Den stora galiciska floden Miño löper tvärtemot tyst och ödmjukt till Ribeiro från sydöst.


Strax före Miño flödar ut i Ribeiro-området intill Arnoiafloden till den vänstra stranden. Floden har sin källa i Vilar de Barrio och med sina 84,5 km är den den längsta floden i provinsen Ourense.

Strömmen är ganska stark i floden, vilket kan ha gett flodens dess namn, som "Ar", inom hidrónimo, (det vill säga namngivningen av vattenmassor) som betyder "vatten som flödar". (Floden Arno som passerar genom Florens är ett annat exempel på en flod, med samma prefix). Om du följer floden kommer du att uppleva många små men vackra vattenfall.

Avia-floden i Ribadavia 

På denna sträcka av Miño är det en katamaranväg från vilket det är möjligt att beundra denna vackra dal från ett annat perspektiv. Om du vill njuta av vattensporter är kommunen Castrelo de Miño full av överraskningar. Här finns en segelklubb på en stor reservoar från vilken du kan ägna dig åt aktiviteter som rodd, segling och paddling. Allt detta sker i en fantastisk naturomgivning av vingårdar och med silhuetten av kyrkan Santa Maria som blickar ut över området.

Vattenbassänger i Cerves

För de mer äventyrliga är vattenbassängerna i Cerves förbi Melón ett måste. Det är en brant flod full av nästan otillgängliga raviner, vattenfall och sublima pooler. Den branta vägen inbjuder till extrema sporter som canyoning. Tänk på att stenarna inte är utan risk och se därför över lämpliga säkerhetsåtgärder.

Miño

I detta skede av rutten är det naturligt att ta en paus. Men gå med på den andra delen där vi fortsätter vår väg genom regionen Ribeiro. Här kommer vi att öppna upp en del av områdets oenologiska hemligheter, besöka ett av de största forten på halvön och uppleva en underbar by fylld med herrgårdar som ligger i mitten av en knasigt böjt landskap. Dessa är bara några av höjdpunkterna i vår nästa avsnitt.