Karneval och folkfest på Teneriffa

När du läser på om vad karnevalen på Teneriffa innebär, så kommer du att få tre olika påståenden som förklarar festivalen i stora drag. Ett av påståendena är att karnevalen handlar om parader bestående av människor i extravaganta kostymer. Två; att det är den näst största karnevalen i hela världen, efter Rio de Janeiros karneval. Till sist har vi påstående nummer tre; karnevalen äger rum i Santa Cruz. 

Om det verkligen är den näst största karneval i världen är diskutabelt - men en sak är säker, den är både enorm och pompös. Vad gäller de andra två påståenden så är de inte fel, men de målar heller inte upp hela bilden av festivalen. De mest ambitiösa karnevalerna på Teneriffa äger alltid rum i Santa Cruz, men det finns många andra fantastiska karnevaler att besöka i år!

Dansare under karnevalen på Teneriffa

Teneriffas karnevals historia

Karnevalen på Teneriffa fördes till Kanarieöarna av spanska och portugisiska sjömän och köpmän som var på väg till den nya världen efter erövringen av ön 1496. Med starka band som upprättats med Amerika så tog karnevalen på Teneriffa gradvis mer av en sydamerikansk atmosfär än en spansk.

Liksom karnevaler överallt, så var det från början en ursäkt för festande med mat och dryck före fastan. Teneriffa har inte tidigare varit känt för sin gastronomi, men något har hänt de senaste åren! Detta ogillandes skarpt av den katolska kyrkan som gång på gång försökte att förbjuda det. Det var inte förrän det spanska inbördeskriget bröt ut som man tillslut lyckades få bort karnevaler - men bara under en kort tid. I Teneriffa började man istället fira 'vinterfester' direkt efter krigets avslut. Myndigheterna under Francos regim hade en tendens att blunda för vad alla visste var karnevaler, trots att det hade förbjudits i hela Spanien.

Efter Francos död 1975, var namnet 'vinterfest' borttaget och namnet karneval 
återinfördes officiellt. Ända sedan dess så har karnevaler i Spanien bara växt sig större och mer extraordinära. 

Syd Amerikanska influenser på Teneriffa

När äger karnevalen rum?

Eftersom just tillställningen 'karneval' är kopplad till fastan så är det en vandrande händelse och brukar äga rum någon gång under slutet av februari eller början av mars. Karnevaler på Teneriffa är i regel så stora tillställningar att det ofta finns evenemang och tävlingar i veckorna som leder upp till karnevalen. Under 2018 kommer festivalen firas mellan den 12 januari till 18 februari och ifall du vill besöka karnevalen, se till att hyra ett fritidshus på Teneriffa, nära det event som just du vill besöka!

Varje kväll sänder lokala TV stationer murga-tävlingar. Murgas är populära band och musiker som klär ut sig till clowner för att, väldigt passionerat, sjunga satiriska sånger som kritiserar de som sitter vid makten just då. Du kommer att utsättas för dem natt efter natt, och i slutet av festivalen så kan visorna redan kännas gamla.

Murga grupp, Karnevall, Teneriffa

Karnevalen på Teneriffa når sin höjdpunkt när galan för valet av karnevalens drottning äger rum i Santa Cruz. Showen är som en blandning mellan en varieté och en Miss World skönhetstävling. Galan är väldigt storslagen och varar oftast i flera timmar.

Det är den första chansen du får att se de deltagarna i tävlingen om att bli karnevalens drottning. Men det som drar flest besökare är faktiskt inte deltagarna själva - utan deras kostymer!

Att se de otroliga dräkterna, som mer liknar konstverk, gör att de kommande timmarna av att lyssna på enbart spansk popmusik, känns mer tilltalande. Två dagar senare så når karnevalen gatorna med en vecka av glamouröst festande.

Karnevalens drottning, Teneriffa

Man får inte glömma att, medan Santa Cruz håller de allra största tillställningarna, så har städer såsom Puerto de la Cruz, La Laguna och La Orotava även de stora, spännande karnevaler. Puerto de la Cruz håller till exempel den mest lättillgängliga historiska karnevalen i området - perfekt för turister att hyra en bostad på södra Teneriffa!

Det finns även mindre tillställningar i nästan alla byar och städer över hela Teneriffa, med några riktigt mysiga karnevaler i orter på den södra delen av ön. Trots att de karnevaler på den norra delen av ön är de som är störst och därmed mest populära, så är karnevalen i Los Cristianos en riktig favorit bland turister och semesterfirare.

Vad händer under karnevalen på Teneriffa?

Det finns tre stycken huvudparader under de största karnevalerna på Teneriffa. Cabalgata är öppningsparaden, som välkomnar alla besökare. I denna paraden hittar du karnevalens drottning, hennes damer, murgas, dansgrupper och andra som känner för att ta del av paraden. Det enda kravet för att gå i paraden är en passande karnevaldräkt. Santa Cruz har en berömda Cabalgata (huvudparad) med en enormt sprudlande atmosfär som smittar av sig på alla - det är nästan omöjligt att inte känna lyckan och förväntan som sprider sig!

Karneval, Teneriffa

Coso apoteosis är karnevalens avslutande parad. Coso paraden i Santa Cruz är det event under karnevalen som flest turister besöker, främst kommer de från öns vackra byar på södra delen av Teneriffa. Coso i Santa Cruz är större än den som äger rum i Puerto de la Cruz men den sistnämnda anses faktiskt vara roligare.

Dansare, parader , Teneriffa

Sardinens begravning är en av de mest surrealistiska karnevalerna som firas - en självklar favorit hos öns semesterfirar. På askonsdagen (som är onsdagen efter fettisdagen) träder en sardin av papier-maché fram och bärs runt på gatorna, följd av dansande och glittrande drag queens. I slutet av paraden eldas sardinen upp samtidigt som fyrverkerier skjuts upp i himlen.

Sardin-begravningen Teneriffa

Ännu ett evenemang som inte får missas är det högklackade sko maraton som hålls i Puerto de la Cruz. Det är en unik tillställning som går ut på att drag queens, i höga klackar och färgsprakande dräkter, springer en slags hinderbana genom stadens gator. Det är en riktig skrattfest som är oerhört populär på ön! 

Högklackat sko maraton, Teneriffa

Karnevalens gatufester på Teneriffa

Paraderna är både roliga och fascinerande att uppleva. Karnevalen är en fest för folket och gatufesterna är det som anses var festivalens hjärta och själ. Nästan varje kväll under veckan klär tiotusentals människor upp sig, för att dansa och sjunga från midnatt till gryningen. Det är ansträngande och spännande att njuta av en karneval på Teneriffa, då det förväntas att du klär upp dig och går ut för att dansa på kvällarna.

De bästa gatufesterna sker under invigningsdagen, måndagen och festivalens sista dag. Tyvärr så är måndags-natten i Santa Cruz dagen innan deras coso. Då är generellt sätt energinivån och entusiasmen inte lika hög som under karnevalens invigning. I Puerto de la Cruz sammanfaller deras sista gatufest med deras coso, detta för att avsluta karnevalen med en pangfest!

Gatufest, Santa Cruz karneval, Teneriffa

Efter detta så är karnevalen på Teneriffa över- något som kan behövas så att Teneriffas lokalbefolkning kan få en chans att återhämta sig.