De bästa HBTQ-evenemangen i Spanien

Spanien är ett av de mest HBTQ-vänliga länderna i världen. Event, festivaler och prideparader har firats i Spanien i många år och du kan hitta dessa i alla delar av landet, från huvudstaden Madrid till Kanarieön Gran Canaria.

Det här året lovar att bli speciellt, då man i byar och städer landet över håller på att förbereda fester av många olika slag. Så vart du än väljer att spendera din semester i Spanien kommer du att kunna ta del av festerna och glädjen.

El Orgullo i Madrid

1. Madrid Gay Pride

Madrid är internationellt känt för att vara en av Europas mest öppna och gayvänliga städer. Under Gay Pride är Chueca-kvarteret och de viktigaste gatorna i centrum värd för en rad aktiviteter, utomhuskonserter och prideparader.

El Orgullo-festivalen i Madrid

Madrids Pride-evenemang (kallas för Orgullo Gay de Madrid) är en av de största HBTQ-festerna i hela Europa och lockar över två miljoner deltagare från hela världen. Den består av konserter, aktiviteter och fester, bland annat en högklackstävling, en vattenkamp, en Mr Gay España-tävling och turer i Chuecaområdet. Under helgen då prideparaden äger rum fylls Madrids gator med underhållning, glädje och mycket liv.

Madrid Gay Pride

Ett kulturellt område kallat Pride Village ligger i Madrid Río, och platsen är värd för alla typer av pedagogiska och kulturella aktiviteter som passar hela familjen. Madrid Pride är lämplig för barn, så om du planerar en familjesemester till Spanien, överväg att inkludera detta evenemang på din lista över aktiviteter.

2. Barcelona Gay Pride

Gay Pride Barcelona

Även om arrangemanget inte är lika stort som Madrid Pride, anses Barcelona Pride vara den största LGBT-händelsen omkring Medelhavet. Detta är en festival som du inte får missa om du hyr en semesterlägenhet i Barcelona. Festligheterna börjar med en ceremoni på torget Plaça Universitat, som ligger precis utanför där Barcelonas Eixample-distrikt tar vid. 

Hamnen Moll de la Fusta kommer att vara värd för alla typer av LGBT-fester och aktiviteter. Hela staden samlas ute på gatorna för att beskåda den stora Prideparaden, som startar på Plaza España och fortsätter ner för en av Barcelonas huvudgator, Avenida del Paral·lel, och vidare till hamnen. Stora flak med firande deltagare, regnbågsflaggor och mer än 20.000 människor, i alla åldrar och med olika sexuella läggningar deltar i detta evenemang, som strävar efter att öka medvetenheten och kämpar för ökad jämställdhet.

3. Sitges Gay Pride

Sitges Pride

Sitges Pride är perfekt för strandälskare. Den vackra kuststaden Sitges är hem till detta populära evenemang som inte har slutat växa sedan starten. Denna upplaga kommer att locka tusentals människor med sina gratiskonserter, DJs och modevisningar.

Den stora händelsen under Sitges Pride är huvudparaden som kommer att hållas i vanlig ordning längs med strandpromenaden. Du kan förvänta dig närvaro från internationella DJs och artister, stora flak och tusentals personer som gör paraden till en av de bästa längs Medelhavet i sommar. Ett evenemang du inte får missa ifall du ska besöka Sitges i år!

4. We Pride Festival - Madrid

We Pride Festival hålls i Madrid

We Pride-festivalen - som också äger rum i Madrid - är ett av världens största gay-evenemang. Det är en unik upplevelse som kombinerar den bästa elektroniska musiken med alla slags konstnärliga uttryck, från musik och dans till spännande dekorationer och visuella effekter. Arrangemang äger rum på olika platser i Madrid och lockar tusentals människor varje år. Det här är 10 dagar av festande, frihet och färg!

5. Velvet - Ibiza

Velvet Pride på Ibiza

Velvet är ett levande evenemang där endast kvinnor får delta. Festligheterna äger rum på en privat plats på Ibiza. Under 4 dagar står poolfesterna, klubbkvällarna, musik, sol, strand och sport i centrum för upplevelsen. Den här helgen syftar till att främja glädje, vänskap, ny kärlek och liv med hjälp av sol och sangria!

6. Delice Dream Spring Break - Torremolinos

Delice Dream i Torremolinos

Det hålls många roliga aktiviteter och evenemang under denna veckas firande, inklusive Mister Delice Dream-tävlingen, "olympiska spelen", strandfester och poolfester med några av de bästa europeiska DJs. Torremolinos är en perfekt gayvänlig plats att bo på under detta evenemang, eftersom staden är full av klubbar, barer och stränder med ett varmt hav och en gassande sol.

7. Maspalomas Gay Pride - Gran Canaria 

Maspalomas Gay Pride kommer att äga rum i Europas gayparadis på Gran Canaria. Nästan 10.000 deltagare fyller gatorna i Maspalomas under de tio dagarna som festivalen äger rum med shower, parader, poolfester och båtturer.

8. ARN Culture Pride - Teneriffa

ARN Culture Pride på Teneriffa

ARN Culture Pride kommer att hållas på Teneriffa. Denna festival har skapats i syftet att sammanföra kultur, näringsliv och kollektiva HBTQ-rättigheter. Under fem dagar i Arona hålls konserter, utställningar, litterära föreläsningar och en filmserie om sexuell mångfald. Alan Turing-priset kommer även delas ut till en av de mest framstående personligheterna i datorvärlden.

9. Wonder Gay Festival - Torremolinos

Wonder Gay Festival är en av de bästa pride-evenemangen som äger rum under sommaren på Costa del Sol. Evenemanget lockar tusentals människor från Madrid och många andra platser, och folk går ner till de vackra stränderna på Costa del Sol för att fira och festa med internationellt kända DJs.

10. Circuit Festival - Barcelona

El Festival Circuit i Barcelona har bara ett mål: att göra denna sommaren till den bästa i ditt liv. Detta är en av de största händelserna i sommar i Europa, med mer än tjugo olika fester och upp till 70.000 personer, mestadels utlänningar, vilket gör Barcelona till en av HBTQ-huvudstäderna under sommarmånaderna.
 
Detta år är festivalen åter fylld med extravagans, kultur, sport och prideaktiviteter. En del internationellt kända DJs kommer att spela, och det hålls även ett fantastiskt party på vattenlandet Illa Fantasia Vilassar de Dalt.
 
På systerfestivalen Girlie Circuit Barcelona - den största festivalen i Europa för kvinnor - förväntas det att mer än 10.000 kvinnor kommer att delta i denna upplaga, som kommer att äga rum runt om i Barcelona.

11. LesGaiCineMad - Madrid

LesGaiCineMad

Denna festival skapades i syfte att producera och visa lesbiska, homosexuella och transsexuella-kortfilmer, dokumentärer och videokonst. Festivalen har blivit större för varje år och är idag en internationellt ledande filmfestival med fokus på HBTQ.
 
Runt 12.000 deltagare förväntas att delta i denna festival där filmer kommer visas och diskuteras mellan gästtalare och publik.

12. Maspalomas Fetish Week - Gran Canaria

Maspalomas "fetisch-vecka"

Maspalomas "fetisch-vecka" är tillbaka, en årlig händelse för olika fetischer. Under veckan anordnas olika temafester i köpcentrumet Yumbo Centre (Gran Canaria) där deltagarna klär ut sig passande för tillfället oavsett om det är i läder, kedjor eller underkläder.

Detta är ett spännande evenemang som inte lämnar någon oberörd. Under festivalen bjuds det på flera DJs, pornografiska föreställningar, utställningar av fetisch konst, poolpartys och mer. Dessutom lockar även oktobersolen och fint väder tusentals människor till Kanarieöarna, som är ett av världens mest attraktiva resmål.

13. MadBear - Madrid

MadBear Madrid

Samtidigt som den första "puenten" (långhelg) i december, arrangeras MadBear-festivalen i Madrid. MadBear är en rolig gatufest för björnar, björnungar, jägare och åskådare. Dessutom fortsätter det roliga på natten med middagar och fester på olika platser runt om i Chueca-området - och innan festivalens slut ska Mister Madbear 2021 utses.
 
Om du inte vill vänta till december, kan du åka till Torremolinos i augusti för att njuta av Mad Bear Beach. Årets upplaga innehåller båtfester, pool- och strandpartyn och under denna period finner du troligtvis de största och kraftigaste männen på hela Costa del Sol här.

14. We Party New Year Festival - Madrid

We Party New Year Festival i Madrid

I Madrid hålls de största HBTQ-evenemangen under både sommar och vinter. We Party New Year Festival är den största gayfestivalen under vinterhalvåret i Europa. Det handlar om 7 galna nätter, då nästan 20.000 unga vuxna samlas för att okontrollerat festa in det nya året i Madrid.
 
Kom och njut i slutet av december av internationella DJs samt underhållning av alla slag. Utan tvekan kommer detta att bli ett musikaliskt paradis med en storslagen fest, ofta med många dansare framme på huvudscenen. Finns det något bättre sätt att säga adjö till det gamla året än att omge sig med de snyggaste killarna och den skönaste energin på en av de galnaste festerna i Madrid?

Runt om i Spanien anordnas många HBTQ-festivaler för att fira frihet och sexuell mångfald. Tack vare det spanska folkets fördomsfrihet och tolerans, blir dessa arrangemang allt mer framgångsrika i världen och har fått stort internationellt erkännande. Det bästa av allt är att de är öppna för allmänheten, så oavsett din sexuella läggning så är du välkommen till allt det roliga.

Rekommenderad läsning: