Cadiz karneval - Costa de la Luz

Det dröjer inte länge på året innan gatorna i den vackra staden Cadiz fylls med olika kostymklädda-fester, utspridda över 11 vilda dagar. Karnevalen brukar hållas mellan slutet av februari och början av mars. Under denna tid så kommer gatorna i Cadiz historiska centrum, och de äldsta kvarteren i staden, att översvämmas med pompös dans, musik och festligheter.

Spana in denna video från karnevalen i Cadiz  - det kommer att ge dig en uppfattning om vad som väntar!

Video: Cadiz karneval 

Karnevalen i Cadiz historia


Rötterna till Karnevalen i Cadiz sägs gå ända tillbaka till 1400-talet, då italienska köpmän baserade i den historiska kuststaden. Köpmännens hemlängtan och nostalgi för den traditionella, italienska karnevalen har i allra högsta grad påverkat det som idag har blivit en av de största och viktigaste karnevalerna i Spanien.

Karnevalen i Cadiz blev officiellt blivit utsedd till 'En festival av turistiska intressen' den 16 februari 1980. Sen dess har karnevalen bara fortsatt att växa och besöks nu av både lokalbefolkningen och tusentals utländska turister, år efter år.

Cadiz karneval

Det är väl känt att det spanska nattlivet vill gärna festa hela natten och gärna långt in på småtimmarna. Under de 11 dagarna som utgör karnevalen i Cadiz  förstärks fiestan ytterligare något - gatorna fylls helt med människor som väntar ivrigt på att få se parader, fyrverkerier, komiker, dockteater, akrobater och för att njuta av karnevalens oändliga utbud av musik! Cádiz är den perfekta platsen att besöka i Spanien året runt, om du söker efter fest, stad och strand.

Vad ska jag ha på mig när jag besöker Karnevalen i Cadiz?

Vad är en karneval utan sina storartade kostymer? Att klä upp sig fungerar alltid, men i detta fall är det inte det bästa alternativet. Om du verkligen vill känna att du är en del av denna magnifika karnevalen, så kommer du att vilja klä upp dig i dina mest grandiosa kläder.

Utklädda under Cadiz karnevalen

Dräkterna som bärs av besökare innefattar allt från galna solglasögon och hattar till hela kostymer, vild makeup och ett skådespeleri att gå tillsammans med utseendet och kostymen. Du kommer att kunna se människor i unika dräkter och ambitiösa samordnade gruppkostymer!

Kostymer under Cadiz karnevalen

Tveka inte - packa ner din märkligaste utklädnad och ge dig ut på gatorna! Njut av de vackra människorna och den livade musiken som du hittar längs dessa historiska calles (gatorna). Runt varje hörn finns överraskningar; satiriska sånger och självklart mängder av dans, skratt och skoj! Du kommer att vara delaktig i en tillställning som bara kan upplevas på karnevalen i Cadiz. 

Parader, flottor, och musik under karnevalen i Cadiz

Cadiz karneval
De mest populära händelserna i karnevalen måste vara paraderna som, tillsammans med de berömda musiktillställningarna, leds av både förtrollande gatumusikanter och mer professionella artister och band.

Under paraderna så kommer du att kunna njuta av färgstarka flottor som bär dansare, sångare och akrobater. Alla ger sitt allra bästa i dessa magiska framträdanden som endast utlovar sina åskådare en oförglömlig show. Paraderna är favorithändelsen för de flesta under karnevalen; utöver musiken, dansen och de praktfulla kostymerna så älskar barnen även att fånga godiset som ständigt kastas från flottorna!

Kör under karnvalen

Musik är en av de viktigaste delarna av den magiska karnevalen i Cadiz. Detta framgår extra mycket i och med den "officiella tävlingen" som hålls på Grand Teatro Falla - där en vinnare utses precis i tid för karnevalen att börja.

Några av de mest kända musikgrupperna som du kommer att se är; Chirigotas som sjunger om aktuella händelser på ett komiskt och satiriskt sätt, de stora Coros körerna, som växlar mellan komiska och mer allvarliga sånger och ackompanjeras av gitarrer, och så kommer du även att kunna se de kvicka Comparsas som sjunger satiriska sånger om politik. Alla musikerna bär genomtänkta, glamourösa kostymer och du hittar dem runt om hela staden under de 11 dagarna av festligheter.

Du kommer med stor sannolikt även att springa på Cuartetos kvartetter, som visar upp komiska sketcher och improv-shower med musik. Deras uppvisningar görs i små grupper tillsammans med bara ett eller ett par instrument. Och glöm inte Romanceros, underhållare som kan hittas på gatorna runt om i Cadiz med stora affischer som hjälp för att berätta sina roliga historier.

Den bästa maten i Cadiz

Cadiz har onekligen en underbar kulinarisk upplevelse att erbjuda, med goda viner och gastronomi. Stadens rika matkultur består främst av fisk och skaldjur, mycket tack vare sitt geografiska läge.

Under karnevalen så kommer du antagligen att äta ute mycket, något som vi rekommenderar till 100% - speciellt om du vill uppleva karnevalen som lokalbefolkningen gör. Gatorna i Cadiz fylls med otaliga tapasbarer där du kan beställa utsökta, hemlagade tapas. Antingen så kan du sitta ned för att äta eller så kan du ta med din mat och fortsätta utforska staden medan du äter. Du vet att du är bland gaditanos (Cadiz lokalbefolkning) när du ser människor äta fantastisk mat ur take-away lådor längst med gatorna. En klassisk syn under karnevalen!

Cadiz karnevalen

Några av de bästa spanska tapas att prova är bland annat; den spanska räktortillas, sjöborre, olika fisk och skaldjur tillsammans med mängder av utsökta marinader. Du kanske även vill prova fritura, som är olika typer av billig, stekt fisk som serveras i stora portioner. 

Några rekommendationer på var du kan äta de bästa tapas:

  • Casa Manteca
  • El Faro
  • Mesón Las Américas
  • Atxuri
  • Balandro
  • Sopranis

Ännu en restaurang att spana in är den berömda El Ventorrillo del Chato, som känd som en av de platser som bidragit till ursprunget av spanska tapas.

Boende under karnevalen i Cadiz

Du kommer kanske att få höra att du inte ens ska tänka på sömn under karnevalen, men det är en god idé att få lite vila mellan festligheterna.

Ett bra alternativ för boende är att välja en semesterlägenhet i provinsen Cadiz. Räkna med att det kan vara svårt att hitta boende i Cadiz under denna tid då människor från hela Spanien, liksom många andra länder, besöker Cadiz just för karnevalens skull.