Topp 5 karnevaler i Spanien

Karnevalen i Alicante

Varje år runt februari brukar Alicante fira med en färgglad karneval som varar i tre veckor, den består av dagliga gatufester. Staden är känd för att vara en öppen icke-kommersiell festival och dess invånare är särskilt stolta över den stora paraden på huvudgatan La Rambla och El Barrio i början av februari då gatorna fylls med fantastiskt färgrika kostymer, långa parader, musik och självklart en massa dans.

Karneval-dronning, Tenerife

Karnevalen i Cadiz 

Karnevalen i Cadiz är en av de mest berömda karnevalerna i världen, den är tillsammans med sin "systerkarneval" på Teneriffa  officiellt erkänd som "Fiesta de Interés Turístico Internacional" (av internationellt turistvärde). Under Francoregimen var karnevalen officiellt förbjuden, så 1967 flyttades karnevalen i Cadiz till maj månad, festen definierades istället som en lokal stadsfestival i hopp om att kunna fortsätta traditionen utan några problem. Cirka10 år senare, 1976 flyttade festen tillbaka till februari vid sidan av andra festligheter. Karnevalen är som mest känd för den enorma gatufesten den sista lördagen då människor från alla håll samlas och firar tillsammans på gatorna i imponerande kostymer.

Karneval danser, Santa Cruz, Tenerife

Karneval i Jerez

Jerez karnevalen är  den största bland stadens stora evenemang och den är mest känd för sina imponerande hästuppvisningar och dräkter. Ursprungligen fanns det folk vid namn "pregoneros" som gick genom gatorna och proklamerade olika nyheter och information till stadens invånare på uppdrag av myndigheterna. Under karnevalen har el Pregonero till uppgift att hålla karnevalens öppningstal. Det är en stor ära att bli utvald och det är ofta kända personer från kulturella genrer som musik och tv som får den möjligheten.

Så stor betydelse har "el Pregonero" för karnevalen att myndigheterna i Cadiz beslöt sig för att avblåsa karnevalen år 2002 när det bara var en ung man som stod i valet. År 2003 hölls inte karnevalen och 2004 var festen tillbaka för full rulle och så har det fortsatt år efter år sen dess.

Karneval på Gran Canaria

"Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria" är en av de äldsta i Spanien och går tillbaks ända till 1500-talet. En av karnevalens största evenemang är "Fiesta de los Indianos", en fest som hålls för att hedra de ättlingar till emigranter som reste till Sydamerika efter den spanska erövringen och som anlände till Gran Canaria på 1800-talet med sina förvärvade rikedomar. Traditionen bjuder på en fest där alla är klädda i vit, som mest har karnevalen en åskådarsumma på dryga 200 000 personer som varje år deltar i paraden som sträcker sig över staden på totalt 6 km.

Seden med att alla ska vara klädda i vitt uppstod i gamla dagar p.g.a..av att ett fartyg som anlände till ön lastad med mjöl, några påsar var dåliga och tvungna att slängas. Den första karnevalen på Gran Canaria började år 1998 och då infördes en transvestit tävling, "Gala de elección del Drag Queen del Carnaval", i samband med detta skapades en referens som många andra karnevaler och fester runtomkring i världen har tagit efter.

Karneval Las Palmas Gran Canaria

Karneval på Teneriffa

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife är som sagt, "syster karneval" till karnevalen i Cadiz. Sedan 1987 har  karnevalen haft ett nytt tema varje år. "Rome" var den första och bland de många mer eller mindre fantasifulla temorna har man hunnit se event som inkluderar skräckfilmer, 1001 Arabian Nights, medeltidstema, Det lyckliga 20-talet, mode och många andra roliga teman.

Läs mer om Karnevalen på Teneriffa.

Dansere karneval Tenerife

Karnevaler firas i de flesta delar av Spanien men intensiteten varierar beroende på stad. Många rekommenderar till exempel att besöka Barcelona under karnevalstider. Att besöka de omkring liggande städerna som Sitges och Tarragona för att uppleva karnevalen är ett alternativ som många utnyttjar under lediga tider. Det kan också finnas skillnader  mellan offentliga festivaler och formella evenemang, så fråga dig fram  på lokal nivå eller skriva till oss innan du går på karnevaler i Spanien.