De bästa matfestivalerna i Spanien 2020

Om du älskar att upptäcka nya smaker när du reser, och njuta av typiska rätter från de platser du besöker, så kommer säkert något från det spanska köket att smaka!  Vi har skapat en guide för de mest utsökta, gastronomiska evenemang för 2020.

Det spanska köket har så mycket mer än bara paella och tapas att erbjuda. Med Medelhavet alldeles runt hörnet så kännetecknas den spanska gastronomin av sina färska livsmedel och höga kvalitet. Årets kulinariska  festivaler hålls över hela landet, det skryts om vem som kan laga de mest traditionella rätterna bäst och de senaste innovationerna i köket visas upp. 

Läs vidare - vi kan försäkra er att ni inte kommer att lämna något kvar på tallriken:

Gastronomifestivalen i Madrid

1. Gastronomisk festival i Madrid

Vi börjar vår lista med en av de mest kosmopolitiska evenemangen i Spanien, Gastrofestival de Madrid. Från 21 januari - 5 februari hittar du olika restauranger, museer, marknader och affärer i Madrid som tillsammans bjuder på en resa till våra sinnen.

Programmet innehåller Gastrofestivalens nya menyer, skapta av internationellt kända kockar, matlagnings workshops, kulinariska resmål och utställningar med temat Gastronomi på några av de största museerna i staden. Om du har allergier så är du minst lika välkommen! Det finns allt från årets glutenfria  menyer till alternativ utan tomat, nötter och så vidare - ingen går hungrig från Gastrofestivalen. Besök Madrid under dessa dagar för att få chansen att upptäcka de senaste trenderna inom det kulinariska området!

Gastronomifestivalen i Madrid

2. Festivalen gurumelo i Villanueva del Fresno, Extremadura 

I mars åker vi vidare, från Madrid till Villanueva del Fresno i Extremadura, för att njuta av deras årliga festival som snuddar vid den mytologiska världen och i synnerhet amanitas ponderosas eller gurumelo, som är festivalens huvudattraktion.

Hemligheten till hur man hittar denna svårfunna svamp lockar hundratals människor till festivalen varje år, främst från Spanien och Portugal. Festivalen erbjuder guidade turer där de förklarar hur och var den sällsynta svampen kan hittas. För er som är lite äldre och inte vill klättra runt i skogen så finns det andra alternativ än svampturen - ni kan delta i en av de många kulinariska workshops som erbjuds, delta i matprovningarna, se konserter och kika på de kreativa foto- och konstutställningarna.

 
Svampen Gurumelo

3. Barcelonas Ölfestival

Ölfestivalen i Barcelona är den viktigaste ölfestivalen i södra Europa. Om du brinner för öl, dess utveckling och ett brett utbud av smaker och texturer så rekommenderar vi starkt att du unnar dig en resa till Barcelona i slutet av mars.

Festivalen flyttades nyligen till L'Hospitalet, som ligger en halvtimme med tunnelbanan från centrala Barcelona, för att kunna hållas i en större lokal. Det passar bra att hyra bostad i Barcelona stad när du ska besöka festivalen eller Barcelona, då staden är stor med smart infrastruktur så blir det aldrig svårt att ta dig runt. Tack vare flytten så har festivalen nu plats för cirka 350 olika ölsorter, med öl från bland annat belgiska, engelska och ryska bryggerier. Dessutom förväntas representanter från Brau Beviale ha ett stånd under Barcelonas ölfestival, som experter redan vet, är detta en av de viktigaste ölfestivalerna i världen.

 
Barcelonas Ölfestival

4. Körsbärsblomster i dalen Jerte, Extremadura

Den vackraste vyn i hela landet får du, precis i början av våren, i det förtrollande området Extremadura i Spanien. Med ankomsten av varmt väder och sol så börjar blommorna på mer än en miljon körsbärsträd att blomma i dalen Jerte. Dess kullar färgas sedan vita av alla de små blombladen som faller till marken, vilket skapar ett fantastiskt och idylliskt landskap.

I år börjar blomsterfestivalen Fiesta del Cerezo 18 mars och varar fram till i början av maj, genom olika faser. De första veckorna av festivalen kallas Despertar del Valle, det är då träden vaknar till liv och träden börjar få knoppar. Därefter, i april, kommer Floración de los Cerezos. Det är då som blommorna blommar. I början av maj påbörjas den sista fasen av festivalen, Lluvia de Pétalos, då blombladen på de vackra blommorna börjar falla till marken. Firandet äger rum i de olika städerna i dalen och inkluderar gastronomiska- och kulturella evenemang, guidade turer och marknader fyllda med hantverk. I Extremadura behöver du aldrig vara hungrig, vilket passar de flest på semestern.

Körsbärsblomster i dalen Jerte, Extremadura

5. Festivalen Vivid  - vin från Emordá, Costa Brava

I april startar en ny, förbättrad variant av favoriten Vivid vinfestivalen i Costa Brava igång. Om du älskar att provsmaka olika goda viner så kan vi lova dig att denna festival kommer att leva upp till dina förväntningar!

Med mer än hundra olika aktiviteter såsom; vinprovning, vin-terapi, utflykter till vingårdar, öppethus i olika produktioner och specialiserade aktiviteter för yrkesverksamma inom denna sektor - så kan det knappast gå fel! Arrangörerna till denna festivalen vet verkligen vad de sysslar med och det märks. Lär känna den vackra regionen Empordà genom denna livfulla festival!

Festivalen Vivid - vin från Emordá, Costa Brava

Om du råkar vara på Mallorca i mitten av April så rekommenderar vi att du tar med Feria del Vino de Pollença på din dagordning. Och om du inte är i Mallorca då - åk dit! Feria del Vino de Pollença är en mässa som hålls i klostret Santo Domingo och här kommer du att upptäcka de bästa vinerna på hela ön.


Om du gillar sherry mer än vin så passar nog Sherry Festivalen dig bättre. Denna festival hålls i en ny spansk stad varje år och har många olika aktiviteter i sitt program! Du kan bland annat gå på olika sherry provningar, delta i föreläsningar och självklart njuta av olika maträtter typiska för området.

6. Getxo internationella Paella tävling, Baskien

Tänk dig en att sitta på en varm klippa i solen med utsikt över Biscayabukten.. vilken annan plats skulle kunna vara bättre för att njuta av en god paella? Detta måste vara precis vad arrangörerna av den Internationella Paella Tävlingen av Getxo, i Baskien, måste ha tänkt! Här samlas, varje år den 25:e juli, tusentals människor i skuggan av la Aixerrota (väderkvarnen på baskiska) för att njuta av upp till 200 olika paellas som tävlar om titeln 'Den Godaste Paellan'!

Med en förtrollande vy över Getxos vik och det ändlösa, blåa havet runt om så är detta den perfekta platsen för tävlingen. I den Internationella Paella Tävlingen så är inte det viktigaste att bara smaka på den bästa paella, den traditionella spanska rätten, utan även njuta av den makalösa miljön, atmosfären och utsikten!

Paella

Förresten, Baskien var också den plats där man först började fira Feria de Primavera de la Miel, speciellt i den vackra byn Antoñana, i berget Alavesa. Mässan äger rum i maj, för att välkomna våren med alla sina fördelar. Här kan du köpa den bästa närproducerade honungen och andra typiska produkter som används i det baskiska köket.

7.  Bläckfisk festivalen i O Carballiño, Galicien

Tack vare kvaliteten på de galiciska flodmynningarna så utmärker sig allt fiske i dessa vatten för sin smak och färskhet. Med sin distinkta konsistens och en lätt kryddig smak, är "pulpo á feira”, en rätt med bläckfisk, en av de mest älskade rätterna i Galicien. I O Carballino, Ourense, anordnas en fest för rätten varje år - som ständigt lockar fler och fler besökare.

Denna festival, som hålls i början av augusti, började faktiskt bara som en middag mellan några vänner på ett kafé. Nu har, det som bara började som en middag, blivit oerhört uppmärksammat och lockar idag tusentals människor som är gärna vill njuta av denna delikatess. Festivalen har växt så mycket att den nu även har uppträdanden av populära band som spelar i takt till att maträtten pulpo á feira serveras!

Bläckfisk festivalen i O Carballiño, Galicien

8. Mässan för bergets gryta i Ucieda, Kantabrien

För dig som gillar husmanskost så rekommenderar vi att du besöker Spanien den första söndagen i september för att delta i Fiesta del Cocido Montañés, beläget i hjärtat av nationalparken Saja-Besaya, Kantabrien. I en naturnära, vacker miljö kan du få smaka på en portion av den mest typiska rätten i regionen - bergets gryta, helt gratis. Grytan består av fläsk, bönor, kål, grönkål och närodlad potatis. Du kommer enklast hit genom att hyra en bil och ett fritidshus i Kantabrien!

När du ätit dig alldeles för mätt så kan du delta i de traditionella tävlingarna, såsom att snabbast hugga igenom stockar med en yxa, eller så kan du ryckas med i de regionala danserna och röra dig till ljudet av säckpipor.

Den galiciska grytan är nästan lika god som bergets gryta - om du vill prova den så finns det även en mässa för den galiciska grytan. Mässan heter Feria del Cocido de Lalín och du hittar den varje februari i Pontevedra.

Bergets gryta i Ucieda, Kantabrien

9.  Festivalen för Jamón, Iberiska Aracena, Andalusien

Hur god är den iberiska jamónen? Som varje år, så återvänder även i år  La Feria del Jamón till Sierra de Aracena, i Huelva, i oktober. Mässan är full av kulinariska aktiviteter som fyller våra sinnen med välmående. Ruta de la Tapa är en rutt som tar dig till flera olika restauranger som erbjuder 2 tapas för 4 €. Efter varje besök så får du skriva ett betyg om de tapas du åt i din tapaporte och i slutändan så röstas en vinnare fram.

Tillställningen precis innan stängning är alltid en av de mest efterlängtade. Här utses vinnarna i olika tävlingar som pågått under kvällen. En tävling har som pris att ge ut en skinka (jamón) lika tung som vinnaren själv är! Det finns många olika tävlingar att delta i, två exempel är "Skärtävlingen" och "Målartävlingen", och ja, även den sistnämnda har med jamón att göra.

 Festivalen för Jamón, Iberiska Aracena, Andalusien

I november så åker vi till Andalusien, eftersom vi inte vill missa när staden Alcaucín firar Fiesta de la Castaña, en traditionell tillställning som firar höstens kastanjer. I denna mässa, vars datum varierar från år till år, så säljs det mer än 300 kilo kastanjer och upp till 200 kilo sötpotatis på torget i staden. Upp till 3500 personer kommer varje år för att njuta av dessa delikatesser och den utsökta glassen som Alcaucín erbjuder, typiskt för staden är att servera den med kanel.

10. Internationella Ostfestivalen i San Sebastián

I november så börjar staden San Sebastian i Spanien att dofta annorlunda än vad det gjort innan - det är den Internationella Ostfestivalen som har börjat. Staden är under dessa dagar värd till över 3.000 internationella ostproducenter som tävlar i att vinna titeln 'Årets Bästa Ost'. För den som besöker festivalen och inte vill tävla så finns det många kulinariska aktiviteter att delta i; matlagning workshops, vinprovningar, utställningar och guidade turer - allt för att du ska kunna upptäcka de internationellt producerade ostarna av högsta kvalitet.

Vi rekommenderar även ost-älskare att besöka La Feria Nacional del Queso de Trujillo, ostmässan i Trujillo, Extremadura. Under denna mässa, som hålls varje år i maj, kommer du att hitta ett stort urval av de bästa nationella och internationella ostarna tillsammans i ett mångsidigt och kulturellt program.

 
Den Internationella Ostfestivalen i San Sebastián
 

Concurso de Quesos de Idiazábal de Pastor, (osttävling) är en mindre, men minst lika underhållande, tillställning. Den hålls i oktober och de tävlande tävlar om titeln 'Den Bästa Osten i Baskien'. Utöver ostar så kan du även smaka på andra typiska produkter för Baskien, såsom cider, olika röda viner och grillat lamm.

I oktober firas även Semana de la Torta del Casar, en vecka av tårtfirande, i Cáceres, Extremadura. Denna mässan går tillbaka till delikatessernas ursprung och har, i och med det, några väldigt intressanta aktiviteter på agendan. Du kan provsmaka europeiska ostar med hundraåriga recept, gå rutten "Torta del Casar" i form av olika restaurangbesök och du kan få turer över de rogivande fälten som det vackra landskapet Cáceres har att erbjuda.

Queso Idiazabal

11. Penedés berömda cava

Vill du njuta av kvalitetsviner i förtrollande, vackra miljöer på din semester? Då får du inte missa La Verema del Cava. Under skördesäsongen så öppnar de största och viktigaste katalanska vingårdarna i Penedés sina dörrar för att välkomna in den nyfikne som vill upptäcka cavans hemlighet - en klassisk katalansk dryck.

Promenader i månskenet genom vingårdar, filmvisningar, livemusik , provsmakning, turer genom verkstäder - alla dessa aktiviteter skapar tillsammans en unik upplevelse som du sent kommer att glömma. De allra bästa restaurangerna i Penedés är även de anslutna till projektet och, om så önskas, så kan du få beställa mat från deras menyer för att vinet som provas på vingårdarna ska passa.

Penedés berömda cava

I december firas Feria del Gallo de Vilafranca i Penedés huvudstad, en festival vars traditioner går ända tillbaka till medeltiden! Här kan du smaka på olika maträtter av den berömda Gallo del Penedés tillsammans med utsökta, närproducerade viner.

Detta är vår guide till Spaniens gastronomiska evenemang 2020. De mässor och festivaler som vi nämnt ovan är en blandning av de mest autentiska och de mest spektakulära vi hittat i detta vackra land. Om du har möjlighet att besöka en eller fler så kan du skatta dig lycklig - för vi tror verkligen att den kulinariska upplevelse som väntar på dessa mässor kommer att lämna dig mållös. Åk till Spanien och upptäck det bästa av dess mat!

Lägenhet i Nerja (Nerja centrum)

(5)
 • 2 sovrum
 • 4 sovplatser
 • 1 badrum
 • 25 m² boyta
 • 6 m² terrass
 • Delad pool
 • Wi-Fi
 • Balkong
 • Trädgård
Id: 28581 Lägg till i kortlistan Ta bort Ta bort
SEK 5 053 - 9 352/vecka   Visa detaljer

Lägenhet i Málaga stad (Centro)

 • 3 sovrum
 • 6 sovplatser
 • 1 badrum
 • 90 m² boyta
 • 8 m² terrass
 • Wi-Fi
 • Delad pool
 • Uteplats
 • Parkering
Id: 50467 Lägg till i kortlistan Ta bort Ta bort
SEK 18 855/vecka SEK 2 694/natt Visa detaljer

Studio i Monachil

 • 4 sovplatser
 • 1 badrum
 • 45 m² boyta
 • Wi-Fi
 • Värme
 • Parkering
 • Privat parkering
 • Garage
 • Hiss
Id: 74301 Lägg till i kortlistan Ta bort Ta bort
SEK 12 067 - 13 575/vecka SEK 1 724 - 1 939/natt Visa detaljer
X
Vinn ett presentkort på 750€!
Abonnera på vårt nyhetsbrev och få möjligheten att vinna 750€ till din nästa semester i Spanien


Jag har läst och accepterat sekretesspolicyen
 Vinn ett presentkort på 750€! 
Spain-Holiday.com använder sina egna och tredje parts cookies för att förbättra våra tjänster och visa annonser anpassade till dina önskemål genom att analysera dina vanor på internet. Ändra konfigurationen och få mer information. här