De bästa matfestivalerna i Spanien

Om att upptäcka nya rätter och smaker är en mycket viktig del av din semester, kolla vår guide till de mest spännande gastronomiska evenemangen.

Spansk gastronomi handlar om så mycket mer än bara paella och tapas. I åratal har matfestivaler hållits över hela landet för att marknadsföra de mest typiska eller populära rätterna i ett visst område, och för att visa upp de senaste innovationerna i det spanska köket.

Gastronomifestivalen i Madrid

1. Madrids gastrofestival

Nummer ett på vår lista är ett av de mest kosmopolitiska evenemangen i Spanien, Gastrofestival de Madrid. De bästa restaurangerna, museer, marknader och affärer i Madrid kommer samman och bjuder på ett stort utbud av smaker och dofter.

Festivalprogrammet inkluderar innovativa menyer lagade av internationellt kända kockar, workshops, kulinariska rutter och utställningar med temat "Gastronomi" på några av de största museerna i staden. Även om du är allergisk mot gluten är du välkommen då årets festival innehåller glutenfria menyer så att alla blir mätta. Besök Madrids gastrofestival för att få chansen att upptäcka de senaste kulinariska trenderna!

 

Gastronomi i Madrid

2. El Festival Transfronterizo del Gurumelo - Villanueva del Fresno, Extremadura

Denna festival, även kallad "The Gurumelo Transfrontier Festival", hålls i mars i staden Villanueva del Fresno i Extremadura. Det är en svampfestival som firar en viss svampart som finns i södra Europa, känd som "Amanita ponderosa" eller "gurumelo".

Svampen Gurumelo

Just denna svamp är svårfunnen, och varje år strömmar hundratals människor från Spanien och Portugal till festivalen i hopp om att hitta "gurumelon" under arrangemangets guidade turer. För er som inte vill klättra runt i skogen så finns det andra alternativ än svampturen - ni kan delta i kulinariska workshops, matprovningar, se konserter och kika på de kreativa foto- och konstutställningarna.

3. Barcelonas ölfestival

Ölfestivalen i Barcelona är den viktigaste ölfestivalen i södra Europa. Om du brinner för öl, dess utveckling och ett brett utbud av smaker och texturer så rekommenderar vi starkt att du unnar dig en resa till Barcelona i slutet av mars och besöker denna festival.

Barcelonas ölfestival

Det är helt klart värt att ta en tur hit och prova någon av de 350 olika ölsorterna, med öl från bland annat belgiska, engelska och ryska bryggerier. Dessutom förväntas representanter från Brau Beviale ha ett bås under Barcelonas ölfestival, och som experter redan vet, är detta en av de viktigaste ölfestivalerna i världen.

4. Körsbärsfestivalen - Jerte-dalen, Extremadura

Extremadura är en gastronomisk fröjd och när våren gör sitt intåg i de gröna dalarna sker ett naturligt skådespel. Med ankomsten av varmt väder och sol så börjar blommorna på mer än en miljon körsbärsträd att blomma i dalen Jerte. Dess kullar färgas sedan vita av alla de små blombladen som faller till marken, vilket skapar ett fantastiskt och idylliskt landskap.

Körsbärsblomster i dalen Jerte, Extremadura

Körsbärsfestivalen har flera olika faser som varar fram till i början av maj. De första veckorna av festivalen kallas "Despertar del Valle", eller "uppvaknandet av dalen". Därefter, i april, kommer "Floración de los Cerezos". Det är då som blommorna blommar. I början av maj påbörjas den sista fasen av festivalen, "Lluvia de Pétalos", då blombladen på de vackra blommorna börjar falla till marken och ger ett fantastiskt slut på en månad av skönhet.

Firandet äger rum i dalens olika städer och inkluderar gastronomiska- och kulturella evenemang, guidade turer och marknader fyllda med hantverk.

5. Vinfestivalen Vivid  - Empordà, Costa Brava

I april äger Vivid vinfestivalen rum på Costa Brava. Om du är en vinälskare, kan vi lova dig att denna festival kommer att leva upp till dina förväntningar.

Festivalen Vivid  - vin från Emordá, Costa Brava

Med mer än hundra olika aktiviteter såsom; vinprovning, vinterapi, utflykter till vingårdar, öppethus i olika produktioner och specialiserade aktiviteter för yrkesverksamma inom denna sektor så erbjuds det något för alla på denna festival i Empordà-regionen.

6. Den internationella Paella-tävlingen - Baskien

Vad kan vara bättre än att sitta på en varm klippa i solen med utsikt över Biscayabukten och njuta av en god paella?  Detta är platsen för den internationella paella-tävlingen som äger rum varje juli i Getxo, en liten stad i Baskien. Tävlingen sammanfaller med Sankt Jakobs dag, som firas i Santiago de Compostela på samma gång. Tusentals människor samlas i skuggan av Aixerrota (väderkvarn på baskiska) för att prova och njuta av hundratals olika typer av paella som presenteras i tävlingen.

Paella

Med vackra landskap, otrolig utsikt över Getxo-viken och den salta havsbrisen, erbjuder denna festival inte bara besökarna chansen att smaka på paella i världsklass, utan också att njuta av den andliga atmosfären i vackra och historiska omgivningar.

Baskien är också värd till Feria de Primavera de la Miel, som firas i den vackra byn Antoñana, i berget Alavesa. Mässan äger rum i maj, och här kan du köpa den bästa närproducerade honungen och andra typiska produkter som används i det baskiska köket.

7. Fiesta del Pulpo - O Carballiño, Galicien

Tack vare kvaliteten på de galiciska flodmynningarna så utmärker sig allt fiske i dessa vatten för sin smak och färskhet. Med sin distinkta konsistens och en lätt kryddig smak, är "Pulpo á Feira” en av de mest älskade rätterna i O Carballiño, en stad vid Ourense. Denna smakrika rätt hyllas med en fest som lockar många besökare år efter år.

Bläckfisk i O Carballiño, Galicien

Denna festival - som hålls i början av augusti - började faktiskt bara som en middag mellan några vänner. Nu har, det som bara började som en middag, blivit oerhört uppmärksammat och lockar idag tusentals människor som är gärna vill semestra i Galicien och smaka på denna delikatess.

8. Cocido Montañés-festivalen - Ucieda, Kantabrien

För dig som gillar husmanskost så rekommenderar vi att du besöker Spanien den första söndagen i september för att delta i Fiesta del Cocido Montañés, beläget i hjärtat av nationalparken Saja-Besaya, Kantabrien. I en naturnära, vacker miljö kan du få smaka på en portion av den mest typiska rätten i regionen - bergsgrytan Cocido Montañés. Grytan består av fläsk, bönor, kål, grönkål och närodlad potatis.

Bergsgryta i Kantabrien

När du ätit dig alldeles för mätt så kan du delta i de traditionella tävlingarna, såsom att snabbast hugga igenom stockar med en yxa, eller så kan du ryckas med i de regionala danserna och röra dig till ljudet av säckpipor.

9. Den iberiska skinkfestivalen - Aracena, Andalusien

Varje år i oktober återvänder La Feria del Jamón till Sierra de Aracena i Huelva, full av kulinariska aktiviteter som fyller våra sinnen med välmående. Ruta de la Tapa är en tapasrutt som tar dig till flera olika restauranger som erbjuder 2 tapas för 4€. Efter varje besök så stämplar baren eller restaurangen i ditt "tapaporte", och i slutändan så röstas en vinnare fram.

Tillställningen precis innan slutet på festivalen är alltid en av de mest efterlängtade. Det hålls en tävling som heter "Din vikt i skinka", där deltagarna bokstavligen kan vinna sin egen vikt i iberisk skinka. Skinkskärning anses vara en konst, så missa inte heller "Concurso de Cortadores, tävlingen där man ska skära skinkan på bästa sätt.

 Festivalen för Jamón, Andalusien

Liksom den iberiska skinkfestivalen hittar du också kastanjfestivalen i Andalusien som firar den välsmakande och söta kastanjen. Datum på denna fest varierar från år till år, men den hålls normalt i november. Firandet görs genom att de delar ut 300 kilo kastanjer och upp till 200 kilo sötpotatis på torget i staden. Upp till 3500 personer kommer varje år för att njuta av dessa delikatesser, i tillägg till den goda och traditionella kärnmjölken som är så typisk för Alcaucín.

10. Ostfestivaler

Lukten av ost genomsyrar luften i Spanien. Besökare kan njuta av matlagningsworkshops, provsmakningar, utställningar, guidade turer och mer under hela året.

"Concurso de Quesos de Idiazábal de Pastor" är en av de mindre, men fortfarande populära ostfesterna. Den firas i oktober, och här visas några av de bästa ostarna från Baskien upp. Utöver ostar så kan du även smaka på andra typiska produkter för Baskien, såsom cider, olika röda viner och rostat lamm.

Queso Idiazabal

I oktober firas även "Semana de la Torta del Casar" i Cáceres, Extremadura. Casar-tårtan är egentligen inte en tårta, utan ett stort osthjul, och festivalen firar med en mängd olika aktiviteter, inklusive provsmakningar av europeiska ostar samt Torta del Casar restaurangrutter.

Vi rekommenderar även ostälskare att besöka La Feria Nacional del Queso de Trujillo, ostmässan i Trujillo, Extremadura. Under denna mässa, som hålls varje år i maj, kommer du att hitta ett stort urval av de bästa nationella och internationella ostarna tillsammans i ett mångsidigt och kulturellt program.

11. Skördefestivalen av Cava - Penedés

Vill du njuta av kvalitetsviner i förtrollande, vackra miljöer på din semester? Då får du inte missa La Verema del Cava. Under skördesäsongen så öppnar de största och viktigaste katalanska vingårdarna i Penedés sina dörrar för att välkomna in den nyfikne som vill upptäcka cavans hemligheter och historia - den mest typiska drycken i Katalonien.

Penedés berömda cava

Det finns en mängd aktiviteter som promenader i månskenet genom vingårdar, filmvisningar, livemusik, och provsmakning. De allra bästa restaurangerna i Penedés är även de anslutna till projektet och erbjuder avsmakningsmenyer på lokala råvaror.

I december firas också Feria del Gallo de Vilafranca i Penedés huvudstad, en festival vars traditioner går ända tillbaka till medeltiden. Här kan du smaka på olika maträtter av den berömda Gallo del Penedés tillsammans med utsökta, närproducerade viner.

Som du kan se i vår guide till de gastronomiska evenemangen handlar inte allt i Spanien om tapas och paella. Detta är bara ett urval i det stora utbudet av gastronomiska fester som äger rum i Spanien i år, och det finns verkligen något som passar för varje smak. Åk till Spanien och upptäck det bästa av dess mat!

Rekommenderad läsning: