Extremadura: en gastronomisk reseplan

Om inte Extremadura fängslar dig med sina landskap, dess natur och pittoreska byar kommer detta område verkligen vinna ditt hjärta genom magen. Köket i Extremadura är rikt och varierat förutom att den lockar med några av de bästa skinkorna i Spanien.
 
År 2016 utsågs Mérida ibero-amerikansk kulturella huvudstad för Gastronomi som har ökat fokus på mat och uppfinningsrikedom av de lokala krögarna. Så använd varje tillfälle att smaka på Extremaduras läckerheter. Ge dig ut på en resa från norr till söder där vi besöker de mest anmärkningsvärda restaurangerna, provar de lokala specialiteterna och erbjuder bra förslag för restauranger i området.

Valle del Jerte

Valle del Jerte -Jerte-dalen
 
Om du har hört talas om Valle del Jerte(Jertedalen) är det ofta på grund av la Fiesta del Cerezo en Flor (fest för körsbärsträdens blomstring). Under våren finns här en tjock filt av vita blommor som täcker hela dalen. Det är en unik naturupplevelse som lockar tusentals besökare varje år och som bara varar i två veckor.
 
Träden som blommar här i dalen är en speciell typ av körsbär, La picota, vilket är mycket uppskattat av lokalbefolkningen . Den lokala användningen av denna typ av körsbär i många recept och regionala rätter och frukten återfinns i både desserter och gazpacho, förutom att finnas i såser för kött, sallader och även i sprit / snaps.
 
Även om körsbär är utan tvekan den största attraktionen äe andra frukter som kastanjer, plommon och fikon också vanliga ingredienser i recepten i området. Jerte River levererar en annan klassisk råvara från dalen nämligen öring. Vi rekommenderar att beställa öring-a-al-Jertel som är typiska för staden Navaconcejo. Öringen är lätt stekt och sedan tillagas den i ugn med vitlök, skinka och pinjenötter.
 
Förslag på ställen att äta på i Valle del Jerte:
Restaurante Típico Valle del Jerte, Calle Gargantilla 16 y Plaza Independencia 13, Jerte
Garza Real, Plaza Mayor, Valdastillas

La Vera

Salladen: rin-ran
 
På andra sidan av dalen ligger regionen La Vera, känd för sin fantastiska paprika. Denna krydda används i många rätter i området och i alla versioner (söt, kryddig eller halvsöt). Så gör du här migas eller salladen rin-ran som tillagas med tomater, lök, paprika och olivolja. Förvänta dig en speciell variant med paprika.
 
En av La Vera mest berömda rätter är en gryta av lamm eller get med grön paprika, torr "choricero" peppar, lagerblad, vitt vin och paprika. Detta är en maträtt som du absolut inte får missa under ditt besök i området. Avsluta måltiden med ett glas likör av sorten "licor de Gloria" och med lite mindre om du måste köra naturligtvis. Denna likör kommer ursprungligen från staden Guijo de Santa Barbara och har en söt smak och är gjord av druvmust .
 
Förslag till ställena att äta på i La Vera:
Villa Xarahiz, Ctra. EX203 km 32,800, Jaraíz de la Vera
Restaurante La Fragua, Calle Toril 4, Garganta la Olla

Cáceres och närliggande områden

I denna stad, som fick namnet Spaniens gastronomiska huvudstad år 2015 kommer du att hitta de mest varierande köken i regionen. Den gamla staden Cáceres är full av restauranger som serverar allt från de mest traditionella till de mest innovativa rätter från Extremadura. Prova lokala gryta, det lilla speciella "pestorejo" som är grishuvud och läcker dessert "pasteles borrachos" (fyllda kakor).
 
"La Torta del Casar" är en av de mest kända produkterna från Extremadura och kommer från den närbelägna staden Casar de Cáceres. Det är dock inte en kaka som namnet antyder men en stor rund fårost. Den har en mycket intensiv smak och en krämig konsistens vilket ger dig fler sätt att njuta av den. Smält mitten av den och äta den med andra små rätter eller använda den till en sås med en köttig rätt som t.ex. en fläskfilé från den iberiska grisen.
 
Förslag till ställen att äta på i Cáceres:
La Minerva, Plaza Mayor 26
Eustaquio Blanco, Avda. Ruta de la Plata 2
Torre de Sande, Calle Condes 3
Atrio, Plaza de San Mateo 1

Mérida och närliggande områden

Salladen: Zorongollo
 
Huvudstaden Extremadura är en stad med ett mycket bra gastronomiskt utbud för besökaren, oavsett om du gillar tapas, en daglig meny eller formella middagar. År 2016, är staden också Capital Iberoamericana de la Cultura Gastronomica (gastronomiska huvudstad för Ibero-America dvs Latinamerika, Spanien och Portugal), så att alla restaurangernas kockar är extra angelägna om att göra ett gott intryck, vilket i sig är ett utmärkt skäl att besöka staden.

I Merida och de omgivande områdena hittar du ett hav av kalla sallader med roliga namn. Ett exempel är "cojondongo", en sallad med vitlök, bröd, olivolja, lök, tomater och paprika och "zorongollo" som är rostad paprika, som också är en typisk rätt i norra Extremadura. Förutom sallader hittar du också spännande kötträtter här. Prova carne de retinto (nötkött med rödvin) där köttet kommer från en speciell ras av nötkreatur som endast finns i Extremadura och västra Andalusien.
 
Förslag till ställen att äta på i Merida:
Rex Numitor, Calle Castelar 1
A de Arco, Calle Trajano 18

Tierra de Barros 

Vin Primavera
 
Vi fortsätter söderut, där vi kommer till en vinregion. Staden Almendralejo är hemstad till vin med klassificeringen Denominación de Ribera del Guadiana. I detta område finns några av Extremaduras mest kända vingårdar som Bodegas Sani, Bodega San Marcos och bodega Peña del Valle. Oavsett om du gillar vitt vin eller rött vin kommer du alltid här kunde hitta ett vin som kommer att vara perfekt med områdets specialiteter som bacalao a la cantina (torsk), tomatsoppa och vitlökssoppa.
 
Förutom de fina vinerna är området kring Almendralejo också duktiga på att kunna leverera utmärkta cavor såsom Vía de la Plata och Marqués de Badajoz.
 
Förslag till ställen att äta på i Almendralejo:
Ñ Restaurante, Hotel Acosta Centro, Plaza de Extremadura s/n, Almendralejo
Restaurante Museo del Vino, Calle Altozano 1, Almendralejo

Zafra och Tentudía

Jamón ibérico de bellota - Iberisk skinka
 
Rutten slutar på gräsytorna söder om Badajoz där du kan njuta av en av Extremaduras fantastiska delikatesser: den iberisk skinkan (jamón ibérico). Det finns tre typer av jamón ibérico beroende på vad grisen har fått för foder.
 
För att betraktas som den bästa sorten av bellotaskinka (ekollon) måste grisen gå fritt på gräs från oktober till februari och dess foder skall uteslutande bestå av ekollon. Om livet för både ekollon och foderblandningar är skinka en "recebo". Om grisen bara matas med mäsk kallas skinka "cebo".
 
El Día del Jamón de Monesterio (Skinkdag i Monesterio) är en fiesta för att fira de lokala skinkorna som lockar många besökare. Här finns det möjlighet att smaka de utsökta iberiska skinkorna gratis. Fiestan äger rum i början av september och är väl värt ett besök.
 
Förslag till ställen att äta på  i Zafra:
La Rebotica, Calle de las Boticas 12
Restaurante Plaza Grande, Plaza Grande s/n – Calle Pasteleros 

Karta