Vinresor i Katalonien: Vinprovning i Penedes

I hela Katalonien kan du hitta otroliga dalar med vingårdar, där druvorna till de bästa spanska vinerna växer. I följande artikel kommer vi att guida dig igenom vilka platser som är mest värda ett besök!

Mindre än en timmes bilfärd från Barcelona finns regionen Penedes, hem till det spektakulära berget Montserrat, och här hittar du allt från naturparker, berg och bra fiske till vackra städer. Klimatet här är perfekt för druvorna till den katalanska cavan.  

Turism i Penedés - De bästa vinkällarna i Katalonien

För att upptäcka och prova fler viner, så rekommenderar vi att du drar nytta av ett av våra erbjudanden för hyreslägenhet på landet i Katalonien. Hitta din perfekta semesterbostad för att sedan kunna utforska området, med dess fantastiska landskap.

Cava

Det finns några platser i Penedès som du inte vill missa; du måste få uppleva några av de bästa vingårdar i Katalonien, och i samband med det så får du inte missa de vackra landskapen som omringar gårdarna. Huvudstaden i regionen, Vilafranca del Penedès, är definitivt värd ett besök, och även den vackra turiststaden Sitges, med stränder som är perfekta för bad och fiske. 

Valle de Penedes, Katalonien

Dina Spanien besök kan ha lämnat dig överraskad - kvaliteten på de utsökta, spanska vinerna är hög. Du har säkert, mer än en gång, avnjutit ett bra katalanskt vin, till exempel det goda vinet Rioja en Ribera del Duero, Albariño. Det många kanske inte vet är att Katalonien är en av de största vinregionerna i Spanien.

Bland de större producerande vinområdena i Katalonien har vi vinregionen Penedes, som ligger nära Barcelona, regionerna Terra Alta och Priorat i Tarragona och Costers del Segre området som ligger alldeles intill Lleida. I följande artikel vill vi berätta mer om en av de viktigaste regionerna, regionen Penedes, och alla sevärdheter i dess område. Hyr ett hus på landet i provinsen Barcelona, och njut av ett glas cava från Penedes.

Vingården Sumarroca

Cava: Katalanskt mousserande vin

Kanske har du provat den katalanska cavan tidigare och tänkt att det liknar den franska drycken champagne? Om så är fallet så är det inte något som får yttras i Katalonia, det katalanska folket är stolta och vill inte att deras cava ska förknippas med en annan dryck – den spanska cavan är något av ett landmärke.

Cava är ett mousserande vin gjort enligt traditionella metoder, passande för den katalanska regionen. Cavan är gjord på och anpassad till de många sorters druvor som växer i området, såsom Xarello, Parellada och Macabeo. Olika viner behöver olika mängder socker och mognadstid, medan vinet förvaras i en vinkällare. Det finns även olika sorters torrhet i vin. Det bästa sättet att upptäcka hemligheterna i vinets utveckling är att ta en rundtur och besöka vingårdarna i regionen Penedès.

En vanlig vingård i Penedés

Besök Kataloniens bästa vingårdar

Många vingårdar i Penedes erbjuder härliga, anpassade turer över sina anläggningar och gårdar. Dagsturerna varar vanligtvis i cirka fyra timmar och inkluderar guidade turer i vingårdarna, där du kommer att få ta del av hemliga produktions-tip. Du kommer även att kunna lära dig om hur druvorna hanteras, vilken vård de ska ges och hur viktigt det är för slutprodukten.

När du besöker vingården så kommer du att få en insyn i hur vinet lagras och mognar innan det sätts ut för försäljning. Turerna avslutas oftast med en provsmakning av olika viner från källaren, och om ni har reserverat ett bord så avslutas turen även med en måltid bestående av utsökta katalanska rätter. Till kvällen så kan du koppla av och varva ner med ett glas cava i en av våra lägenheter i Katalonien.

Regionen El Penedés

Det bästa sättet att organisera din resa genom Penedes, är genom Penedes egna hemsidor. Hemsidorna tipsar om de bästa platserna att besöka och förklarar allt som finns i denna vackra katalanska regionen, så som de bästa erbjudandena, tidtabeller, priser och även det bästa sättet att nå olika platser . Alternativen är många och just därför har vi skapat en egen lista med måsten när du besöker den vackra regionen Penedes!  

Cavas Codorníu

Cavas Codornius vingård erbjuder ett besök som är svårslaget! Du anländer till en modernistisk anläggning designad av Josep Puig i Cadafalch som har förklarats som ett historisk och konstnärligt monument sedan 1976. I denna vingård kan du resa tillbaka till Cavans ursprung genom olika roliga aktiviteter, som bland annat guidade turer, frukost och lunch på vingården och provsmaknings kurser. Om vi skulle behöva välja endast en vinkällare att besöka i Penedés, så är det denna. 

Vingården i Codorniu

Denna vingård har varit aktiv ända sedan 1600-talet, vilket gör det till det äldsta familjeföretaget i hela Spanien. Själva anläggningen är i princip en labyrint av underjordiska rum, där vin ligger för jäsning och cava produceras. Under besöket kommer du att få besöka några av dessa rum, trädgårdar och vingårdarna runtom. När turen är avslutad så får du nöjet att provsmaka några av de bästa cavorna som Codornius vingård har att erbjuda.

Tid: 90 minuter
Pris: Vuxna 12 €. Barn (8-17 år) 8 €. Barn (0-7 år) gratis. Studenter, föräldrar och personer över 65 år: 9 €.
Språk: (kastilianska, katalanska, engelska och franska)
Öppettider: Du kan få en guidad tur i ovanstående språk. 
Kontakt: (+34)938 913 342 eller reservas@codorniu.com 

Cavas Freixenet

 
Cavas Freixenet, Catalonia

Freixenet erbjuder turer av alla slag, allt från personliga visningar med ett fåtal personer till stora grupper. Det finns även turer som är speciellt utformade för barnfamiljer, där besöket är särskilt riktat till de små barnen, med andra historier och aktiviteter än vad den vanliga turen erbjuder.

Cavas Freixenet, Catalonia

På denna gården så får du en insyn i cavans produktion då du, tillsammans med en guide, blir nedsänkt i de grottor som är hem till den mognande cavan! Vingården har även ett litet tåg som är oerhört populärt bland barnen då de kan hoppa i och åka med på en tur genom de mest moderna faciliteterna. Det hela avslutas självklart med en provsmakning!

Cavas Freixenet, Catalonia
Öppettider: 9:30 till 16:30
Språk: Katalanska, kastilianska, franska, tyska och ryska.
Kontakt: (+34)938 917 096 eller kontakta dem via deras hemsida.
 

Sumarroca

Copas de Cava Rosa

En annan vingård i samma region är Sumarroca, som ligger i Subirats. Denna vingård har en otrolig omgivning och bjuder på spektakulära mat och vin upplevelse! Här erbjuds det även kurser, turer och informativa föreläsningar på ämnen så som; cava produktion och världens cava, för de riktigt nyfikna!

Det finns många olika aktiviteter på just denna gård, beroende på vad du söker. Vingården håller turer i sina anläggningar och gårdar, som alltid avslutas med en provsmakning av flera drycker som har producerats i vingården. Du kan även prova på deras vinprovning i källaren eller deras provsmakning i köket med typiska produkter, kryddor och varor ur det katalanska köket, så som bröd med tomat, ost och korv från området. Dessutom kan du boka grillar som står i gårdarna på vingården, för att bjuda vänner på mat.

Bodegas Sumarroca

Denna gården är perfekt för att avnjuta en lunch eller middag med magnifik utsikt över vingårdarna och det vackra landskapet. Luften här känns väldigt frisk med härlig grönska runtom, så om du letar efter en komplett cava-upplevelse, så är detta din plats!

Besökstider och priser beror på när på året som ditt besök görs, men allra oftast är det möjligt mellan måndag - lördag. För mer information råder vi dig att kontrollera deras hemsida innan ditt besök!

Telefon: (+34)934 750 125 

Bodegas Sumarroca

Cavas Ferret

En av de mest traditionella vingårdarna i Katalonien är vingården Cavas Ferret, som startade upp för mer än 70 år sedan, 1941. Sedan dess har vingården specialiserat sig på produktion av viner av väldigt hög kvalitet, med slutprodukter som erhållits internationell prestige.
 
Cava i Penedes

Öppettider: Från maj till oktober på lördagar från 11:00 till 12:00. November och december: lördagar och söndagar från 11:00 till 12:00. Vi rekommenderar att alltid att få öppettiderna bekräftade inför ett besök.
Turer och besök: Grupper av fyra till 20 personer.
Reservation: Tel: 938 979 148

ArtCava

Botella de Cava

Hela regionen Penedes är hem till mindre, traditionella, familjeägda vingårdar som erbjuder en närmare, personligare upplevelse för sina besökare.

Denna Artcava vingård ligger i en byggnad, tidigare använt som bondgård, som är byggd för nästan 300 år sedan i hjärtat av Penedés Valley. Deras produktionsmängd kan inte jämföras med de stora vingårdarna i regionen – den överstiger inte 15.000 flaskor per år. Gården kan däremot erbjuda vin av otroligt hög kvalité från en underbar verksamhet. På denna lilla gården kan du även göra, med professionell hjälp, din alldeles egna, personliga flaska cava. 

Masía ArtCava

Turen börjar med information om regionen Penedes och de närliggande gårdarna. Lägg märke till den gamla bondgården som rymmer vinkällaren, det är ett hus med mycket historia. Du kan därefter besöka köket, uteplatsen och matsalen. Försök att föreställa dig hur livet var på den tiden, då vuxna och barn samlades runt elden i ugnen för att njuta av lite välförtjänt mat. Slutligen får du besöka det underjordiska området där det mousserande vinet lagras. Här får du även visat för dig den traditionella metoden som mognar cava.

En flaska Cava inspekteras

Turen börjar med information om regionen Penedes och de närliggande gårdarna. Lägg märke till den gamla bondgården som rymmer vinkällaren, det är ett hus med mycket historia. Du kan därefter besöka köket, uteplatsen och matsalen. Försök att föreställa dig hur livet var på den tiden, då vuxna och barn samlades runt elden i ugnen för att njuta av lite välförtjänt mat. Slutligen får du besöka det underjordiska området där det mousserande vinet lagras. Här får du även visat för dig den traditionella metoden som mognar cava.

En vinkällare i Penedés

Vilafranca del Penedes: Vinturismens huvudstad

Regionen Penedes är utan tvekan den mest kända och besökta vinregionen i Katalonien. Det är även en vacker region där den ligger mellan slätterna, nära Medelhavet. Huvudstaden är den lilla staden Vilafranca del Penedes, och är full av historiearv, gastronomi och bra vin. 

Vilafranca del Penedes, Katalonien

I Vilafranca kan du ta en härlig promenad genom de smala kullerstensgatorna i de gotiska kvarteren, där kan du besöka det kungliga slottet, som idag är ett vinmuseum, eller den majestätiska basilikan Santa Maria. Arvet från staden har gjort dem kända för sin rika modernistiska arkitektur, vilket speglar den snabba expansionen av staden under 1800-talet.

Vinmuseum i Vilafranca

Det bästa alternativet för boende är att hyra lägenhet i Barcelona centrum och senare ta dagsutflykter till dessa platser och upptäcka charmen i Penedes.

Sitges: Terraser med havsutsikt

Vi avslutar vår resa när vi når den vackra fiskebyn Sitges, som är ett obligatoriskt stopp och bara 35 kilometer från Barcelona. Med bil, bör resan från Vilafranca till Sitges inte ta mer än en halvtimme. Denna by med sina vackra stränder och vänliga atmosfär är slutet för vår Cava-rutt i Katalonien.

Sitges, Katalonien

Sitges blir mer och mer internationellt välkänt, mycket på grund av sin färgstarka karneval och filmfestivalen Fantasy Film Festival, som hålls på gatorna. På sommaren är det en av de största destinationerna för sol och strand i Katalonien, eftersom du enkelt kan hyra lägenhet i Sitges med utsikt över havet och nära till restauranger. Det är en idealisk plats att njuta av sol och bad, eller promenera genom staden och längs med strandpromenaden, som löper parallellt med Medelhavet.

Sitges, Katalonien

Sitges är staden som är värd ett besök hela året om, särskilt under hösten och våren, när det är mer livat i staden. På de många kaféerna och restaurangerna som finns kan du prova de bästa rätterna från det lokala köket, som är rik på färsk fisk, grönsaker och naturligtvis, de bästa sorterna av cava från Penedes.

Inget är bättre än att ta en paus i Sitges för att njuta av smaken av Medelhavet, medan du beundrar solnedgången från någon av restaurangerna på stranden innan du återvänder till ditt semesterboende i provinsen Barcelona och upptäcker allt som storstaden har att erbjuda!

Resväg

För att enklast besöka Penedès regionen kan du ta tåg från Barcelona och Tarragona mot Sant Sadurní d'Anoia och Vilafranca del Penedès, de största städerna för vinproduktionen. Om du åker med bil, kör längs motorvägen AP-7. Från Vilafranca och Sitges bör det inte ta längre tid än 30 minuter för att återvända till Barcelona. Du kan köra ut direkt på C-31, som förbinder båda platserna. I hela Barcelona provinsen erbjuder vi uthyrning av olika typer av hus, något som passar alla i smak och budget.

Vi rekommenderar att besöka Penedès vingårdar särskilt för de som älskar vin, men också för alla par och grupper av vänner som vill tillbringa en annorlunda dag i en av de viktigaste och vackraste regionerna i Katalonien. Ifall du är vinintresserad så kan du även åka som vinturist till Ronda. Du kommer inte att vilja missa det!