24 timmar i Tarragona

Bara 100 kilometer från Barcelona ligger Kataloniens näst största stad – Tarragona. Tarragona är huvudstaden på Costa Dorada, guld kusten, och har en mycket gammal historia. Om du skulle vilja ta en paus från Barcelonas muller, ta en dagstur hit, då kan du utforska stadens historia och njuta av Costa Dorada.

Tarragona

Romerska monumentens stad

Tarragona är framförallt känt för stadens välbevarade monument, byggda under romarnas tid, som är spridda i stadens alla hörn. Här kommer du att finna antika spår av Spaniens storartade historia. Det är svårt att hitta en annan stad med lika rik historia på den iberiska halvön.
Till att börja med, så var invånarna i Tarragona de ursprungliga Iberierna, sedan blev de Kartagerna och efter 300 f.kr så var Tarragona en del av Romarriket. Det hette ursprungligen Tarraco och var militärbasen som romarna skulle nyttja för att erövra hela den Iberiska halvön. De lämnade den historiska arkitekturen bakom sig, vars söndervittrade men vackra kvarlämnor vi än idag kan beundra. De anika romarnas kvarlämnor av Passeig Arqueológic placerades på UNESCOs World Heritage Sites (världsarv) på 2000-talet. Platsen inkluderar en amfiteater, teater, cirkus, stadsmur, nekropolis och en akvedukt, som ligger utanför staden.

tarraco

Låt oss påbörja vår Tarragona tur med ett besök till turistcentret, där du kan få en gratis karta över staden.

 

Den romerska amfiteatern finner du utanför stadens ringmur, nära kusten.

anfiteatro

Teatern har en kapacitet för 15 000 åskådare, som förr brukade komma hit för att se vilda djur och gladiatorerna slåss mot varandra. Det utövades även stridsvagnskapplöpning mellan gladiatorerna till publikens stora nöje. Från amfiteatern idag kan du avnjuta en magnifik panorama utsikt över havet.

Amfiteatr

Murarna som omringar den gamla delen av staden var ursprungligen cirka 4 km lång. Idag finns det bara kvarlämnat 1 km mur och en port.

Museet Arqueológico Nacional de Tarragona, Kataloniens äldsta museum, har en stor samling historiska romerska föremål såsom skulpturer, mosaiker, mynt, en sarkofag och keramik. Museet har även utställningar, filmer och digitalt tillverkade modeller av byggnader.

Bredvid museets entré hittar du en symbol för romersk kultur – en staty av kvinnovargen Capitoline. Museet är öppet från kl 09.30 till 20.30 under sommarsäsongen, juni – augusti, och 09.30 till 18.00 under vintersäsongen, oktober – maj. Under årets röda dagar är museet öppet från 10.00 till 14.00.

Wilczyca

I centrum finns det två stycken bevarade romerska forum och på Av. De Ramón y Cajal hittar du nekropolen, lite väster om Rambla Nova.

Utanför staden

Det sista av Tarragonas romerska kvarlämnor hittar du 4 km utanför staden. Akvedukten Pont de les Ferreres eller Puente del Diablo, som betyder djävulens bro, användes av de antika invånarna av Tarraco för att transportera dricksvatten från sjön. Enligt legender ska en kvinna, som var trött på att bära vattnet från sjön, ha gjort en överenskommelse med djävulen – på en enda natt byggde han akvedukten i utbyte mot kvinnans själ.  

akwedukt

Strukturen är 217 meter lång och 27 meter hög och består av två horisontella rader med valv. Kanalen, där vattnet en gång flödade, är nu fullt av strosande turister. För att nå akvedukten kan du ta buss nummer 5, mot San Salvador, från huvudtorget i stadens center och gå av vid Pont del Diable.  

Katedralen

Ett annat känt landsmärke, som inte byggdes på romarriket, är Tarragonas katedral, Catedral de Santa Maria de Tarragona. Detta gotiska tempel konstruerades på speciellt vis inom arkitekturen som innebär att katedralen byggdes som ett kors i grunden. Katedralens huvudfasad består av en enorm rosett och porten till katedralen är smyckad med statyer av apostlarna.

catedral tarragona

Rambla Nova

En av de viktigaste platserna på kartan är Balcon de Mediterráneo, en underbar plats som erbjuder en utmärkt utsikt över staden. Många kommer hit för att beundra Medelhavets skönhet men platsen är även startpunkten för Rambla Nova. Precis som Barcelonas kända gågata, La Rambla, är Rambla Nova också alltid en livfull källa till aktiviteter inom staden. Längs med Rambla Nova så kan du hitta charmiga affärer och butiker, vinbarer, caféer och restauranger.

Monument och fontäner

Har du hört talas om de mänskliga pyramiderna i Katalonien?

piramida z ludzi

Dessa mänskliga pyramid-tornen är en unik del av Kataloniens kultur. De är så djupt rotade i Tarragonas lokala traditioner att folket i staden lät bygga monument i deras ära. Als Castellers monumentet, som ligger på Rambla Nova, är ett stort monument som mäter ända upp till åtta meter högt och är skapad med 22 bronsfigurer.

piramida z ludzi

Missa inte Tarragonas andra sevärdheter och många olika fontäner, som passar bra att besöka på varma sommardagar. Ljudet från vattnet bjuder in till en avkopplande paus efter en lång dag av upptäckande. En vacker och nämnvärd fontän är Fuente del Centenario, som du hittar i slutet av Rambla Nova.

fontanny

När du promenerar på stadens gator så kommer du att stöta på många charmiga torg. Leta reda på torget vid namn Plaça dels Sedassos! Vid torget kommer du att hitta en väldigt intressant byggnad, vars ena fasad stolt visar upp en vacker väggmålning.

Plaça dels Sedassos

Sist men inte minst har vi Tarragonas vackra strand, Playa El Milagro. Den gyllene sanden från denna Costa Dorada strand attraherar besökare från hela världen och erbjuder hela 980 meter av sandstrand och en fin vy över hamnen.

costa dorada 

Hur du tar dig dit  

Staden har ett väldigt enkelt upplägg. Från Barcelona, vid Plaça Catalunya, ta metrolinjen L3, i riktning mot Zona Universitaria, och gå av vid Sants-Estacio stationen. Här får du byta tåg och ta ett nytt tåg i riktning mot Reus. Resan tar ungefär en timma men du hinner omöjligen bli uttråkad med utsikten du får över de vackra landskapen längs med hela kusten. Tågstationen i Tarragona är mitt i hamnen. Du kan även ta en buss hit från Barcelona-Nord tågstation.

Tarragona är bara 13 km från Reus flygplats och kan enkelt nås med buss eller regional och express tåg.