Malagas årliga festival

Den årliga festivalen (Feria) äger rum varje år i mitten av augusti och är ett av de största evenemangen i Spanien. Spanjorer från alla olika delar av landet reser till Malaga för att vara med i den nio dagar långa gatufesten som till viss grad är fortfarande okänd av många utländska besökare till Solkusten. Den nio dagar långa gatufesten lockar miljontals besökare varje år.

Malagas Feria går tillbaka till 1487 när Fernando och Isabella, de katolska kungarna, gjorde sitt intåg i staden den 19 augusti.  Sedan dess har Malagaborna firat med sinårliga augustifest, Feria de Malaga

La Feria under dagen

Feria de Malaga

Malaga kommer till liv under sin Feria och visar up sin charmiga och livliga kultur med en blandning av musik, traditionella klänningar, hästvagnar, sherry, tapas och fest. Under dagen förvandlas staden till en stor gatufest då alla butiker, kontor and banker stängs och istället fylls gatorna och torgen med festtält och stånd som erbjuder mat och dryck i kombination med mycket musik och dans.  

Malagas Feria och stadens processioner under påskveckan (Semana Santa) är stadens största och viktigaste årliga händelser. 

En av de stora höjdpunkterna under veckan är den officiella invigningen av festivalen. Varje år firas invigningen med en stor gratis konsert vid stranden La Malagueta (bara fem minuter gåavstånd from Malagas centrum),  och sedan ett enormt fyrverkeri uppträdande vid hamnen. När festivalen har kommit igång så varar den i nio dagar. 

Feria del Real under kvällen och natten

 Feria de Malaga - Ferial Fence 

La Feria är uppdelat i två delar. Under dagen fram till 18:00 så hölls festligheterna i stadens historiska centrum och på natten fortsätter festlighetern på Feria del Real som ligger i utkanten av Malaga. Hit anländer alla runt nio tiden och festligheterna fortsätter tills sent på morgonen! 

Feria del Realär ett enormt nöjesfält med över 200 tält som tillhör olika organisationer från Malaga. I varje tält kan man äta, dricka, dansa och lyssna på antingen modern eller den mer traditionella flamenco musiken. Området har dessutom en stor nöjespark för barnen med många karuseller. 

Det är inte bara själva Ferian som har blivit en enorm och spännande tradition i Spanien, det finns även många mindre, intressanta aspekter som kan upptäckas om du tittar närmare, så som dekorationerna, musiken och drycken, som hör till.

Andalusisk klädsel under Feria de Malaga


En av dessa fantastiska traditionerna är de autentiska klänningarna och kostymerna som bärs av både kvinnor och män. Klänningarna, som bärs av kvinnorna och flickorna, kallas för ”traje de flamenca”, alltså ”flamenco klänning” och tros komma från Sevilla, och därför kallas de även för ”traje de Sevillana” eller ”traje de gitana”, som betyder ”romklänning”.

Flamenco klänning, Malaga

Det sägs att en mer blygsam version av dessa flamencoklänningar bars, från början, av romer i Spanien. Med tiden så blev klänningen en modefluga och kunde ses på kvinnor i alla olika samhällsklasser. Den originella, enkla klänningen, transformerades därefter långsamt till den vackra och extravaganta klänningen vi ser idag. Klänningarna är oftast hellånga, figursydda med volanger och volym. Från knäna och nedåt är klänningarna lösare, vilket tillåter mer frihet i dans och rörelse.

Klänningarna finns i alla olika färger, stilar och med olika mönster, så som prickigt, med spets, randigt, blommigt och mycket mer! Klänningen bärs ofta tillsammans med en tunn, broderad sal som läggs över axlarna och även blommor som sätts i håret.

Spanska kvinnor och flickor lägger mycket tid och stolthet i att välja och bära sina Feriaklänningar, ofta spenderas det flera hundra euro på den perfekta klänningen med matchande accessoarer. Klänningarna används i flera år, och de sys om och förändras ständigt för att fortsätta ha den perfekta passformen. 

Var 

Under dagen fram till 18:00 pågår Ferian inne i Malagas stadscentrum, särskilt vid torgen Plaza de la Merced, Plaza de la Constitucion,Plaza de la Marina och längs gågatan Calle Larios

På kvällen fortsätter den enorma gatufesten till massområdet, Feria del Real, vilket ligger 3 kilometer väst om Malagas innerstad. Inom detta massiva område finner man också stadens Palacio de Congresos y Ferias (Mässor och utställningscentrum).  

Det bästa sättet att ta sig till Feria del Real är med buss. Bussar går från Malagas stora gata, Principal del Alameda (bara några meter från Calle Larios, se nedan) och det tar bara några minuter att köra ut till det stora fest området. Under Feria veckan går bussarna oavbrutet under 24 timmar.