Den extravaganta flamenco-klänningen

Feria förberedelser: Att skapa och välja en Flamenco-klänning

Få traditionella kläder är så lätta att känna igen som den Andalusiska flamenco-klänningen är. Det är den sanna ambassadören av Andalusisk kultur, världen runt, och ett självklart moment i en spansk festival, som attraherat fler och fler åskådare varje år. Klänningen har till och med lyckats skapa sig ett namn i den svårflirtade modevärlden.

Om du har planerat att åka på semester i Andalusien i sommar så kanske du redan har hört talas om den berömda Malaga Feria, som äger rum i mitten av augusti. Festivalen är en vecka lång och anses vara, enligt spanjorerna, årets största festival. Om du vill promenera genom stadens historie-rika centrum så kan du läsa vidare och lära dig allt du behöver veta inför din semester!

En del av historian

Flamenco klänningar

Den extravaganta flamenco-klänningen, även kallad för ”traje de flamenco” (flamenco-klänning), ”traje de Sevillana” (Sevilliansk-klänning), ”traje de gypsy” (romersk-klänning), eller det lättare namnet ”traje de guitarra” (gitarr-klänning), verkar ha sina rötter i Sevilla.

Mot mitten av 1800-talet hade Sevilla många jordbruksmarknader, där många av böndernas fruar började gå på tillställningarna i sina handgjorda klänningar, skapade av gamla tyger, föddes flamenco-klänningen. Fruarna skapade ofta mycket volym i sina klänningar, med hjälp av volanger, för att ge deras enkla, gamla tyger mer liv och rörelse, resultatet blev vackra, figursydda klänningar.

Flamenco klänningar

Under Sevilla Ibero-American Exposition 1929, besökte medlemmar ur societeten ett evenemang och bar då traje de Sevillana (uttalas tra-hey), och efter det fick klänningen för första gången en smak av den stjärnglans som den skulle uppleva framöver.

Efter tillställningen ökade klänningens popularitet, och spred sig utanför regionens gränser, och till slut skulle klänningen bli en del av andalusisk kultur. Klänningen behöll de flesta av de välkända detaljerna, så som figuren och accessoarerna, och har sedan dess ackompanjerat den traditionella flamencons evolution, som hela tiden sprider sig mer och mer, både nationellt och internationellt.  

Flamenco klänningar

Klänningen har självklart påverkats av de olika trenderna som är i mode för stunden, många gånger är det, det traditionella i klänningen sammanflätat med det senaste modet. På 60-talet, då blev mini-kjolen populär, kortades den traditionella, hellånga klänningen ned till knälängd och blev oerhört populär. Man kan ännu idag hitta de knälånga flamenco-klänningarna.  

Stilar och accessoarer

Flamenco klänningar

Nu finns flamenco-klänningen i många olika varianter, med olika skärning, mönster, längd, med eller utan ärm, helfärgad eller med den traditionella prickiga designen, som är den äldsta och mest populära. Kvinnorna kan också välja att bära en mer maskulin dräkt, med en kort jacka, byxor, bälte och hatt, som passar bättre om du vill besöka Ferian på häst.

Flamenco klänningar, Viva La Feria, Malaga

Flamenco-klänningen bärs oftast under de olika andalusiska högtiderna som firas, så som Ferias i Malaga och Sevilla, eller under ”Romerias” som är en religiös högtid, eller på andra festligheter, som skönhetstävlingar och modevisningar, men det bärs inte ofta till vardagen.

Klänningen används självfallet även till flamenco-shows, men den skiljer sig ofta ifrån dansarens klänning då en sådan har ett släp (bata) som används just för att förstora bailaoras (dansarens) rörelser.

Flamenco klänningar

Trots att flamenco-klänningens popularitet stöttar sömmerskor världen över så föredrar många att sy sina egna klänningar för hand. Det tar mellan tre till fyra dagar att skapa en klänning för hand, vilket också är ett billigare alternativ om man jämfört med att få sin klänning sydd. Priset på en ny klänning kan variera mycket, du kan få din klänning för allt från 100 euro till 1000 euro, beroende på materialet, designen och kvalitén. Priserna kan även fortsätta över 1000 euro, om du väljer att få din klänning sydd med väldigt hög kvalité.

Flamenco klänningar, Rosapeula, Malaga

Utöver kostnaderna för klänningen så måste även de nödvändiga accessoarerna köpas och det inkluderar; ”mantón de manila”, som är den sköra sjalen som kallas så efter Manilas hamn, sjalen är gjord av silke eller siden och är prydd med inbroderade blommor och fåglar, ”peineta” behövs också, det är en dekorativ kam som sätts i den klassiska hårknuten, skor (endast högklackat), örhängen (cirkulära örhängen är de mest populära), broscher, armband och halsband.

Feria Accessoarer

Det är möjligt att hyra en flamenco-klänning, och många som vill gå på Feria i traditionell andalusisk kostym, väljer att köpa en begagnad eller använd klänning. Du kan hitta allt du söker i specialist butik, där finns det klänningar som passar allas budget.

Flamenco klänningar, Viva La Feria, Malaga

Vi vill tacka specialist Feria butiken Viva La Feria och Rosapeula (Malaga, Spanien) för deras samarbete och hjälp med denna artikel.