Skillnaderna mellan de olika Kanarieöarna

Kanarieöarna är en av de mest populära sol-, sand- och badresmålen man kan välja att åka till. Många känner till dem som en plats där solen skiner året om. Inte så många är medvetna om att varje ö inte är den andra sig lik, med sin egen gnistrande personlighet.

Ögruppen består av 8 huvudöar (plus 5 obebodda öar och flera isolerade klippor). Att bestämma vilken ö som passar dina preferenser bäst är inte helt enkelt, så det är värt att veta vad de större och mindre skillnader är mellan var och en av Kanarieöarna.

Teneriffa - Ön med den eviga våren

Teneriffa - Playa del Duque

Teneriffa är inte en ö med två halvor, utan det är en ö med två delar. Det finns uppbyggda semesterorter, som Playa de las Américas och Costa Adeje, och förutom de så finns resten av ön - den mycket större delen, där de flesta "Canarios" har bott i fem århundraden.

Vad Teneriffa erbjuder sina turister är mångfald. Ön är tillräckligt stor för att vara hem till kosmopolitiska städer med historiska centra, små byar, lantbruksmarker och stora nationalparker där du kan gå och gå, och aldrig träffa en levande själ.

Här hittar du också det högsta berget i Spanien, den höga bergskedjan Teide, vars topp ger en spektakulär upplevelse till besökare som reser till ön med flyg. Och naturligtvis, finns det fantastiska stränder för alla smaker över nästan hela ön.

Mount Teide, Teneriffa

Med en stor befolkning att mätta, varierar restaurangscenen utanför semesterorterna från traditionella restauranger till avant-garde (Teneriffa är den enda Kanarieön med restauranger som har Michelinstjärnor) medan den unika kanariska kulturen (en blandning av spanska och sydamerikanska med ett par droppar av afrikanskt) resulterar i det som verkar vara en oändlig, färgstark fest.

Du behöver inte spendera mycket pengar för att lära känna ön och det finns många semesterbostäder på Teneriffa som passar för alla budgetar.

  • Bäst för: natur, vattensporter, nattliv

Gran Canaria - Stränder och stadsliv

Güigüi

Gran Canaria lider av samma bild som Teneriffa, ofta sedd som en massturism-destination. I verkligheten är de exakt samma, med de mest intressanta platserna utanför semesterorterna. Ironiskt nog är de två öarna ganska lika i personlighet trots den hårda rivaliteten mellan dem.

De människor som gillar Teneriffa borde i teorin även gilla Gran Canaria även om det finns vissa mindre skillnader. Gran Canaria har bättre stränder, och Las Palmas trumfar Santa Cruz när det gäller attraktiva historiska kvarter, en fantastisk citystrand i form av Las Canteras samt en blomstrande, levande musikscen.

Catedral de Santa Ana, på Las Palmas, Gran Canaria

Inlandsbyarna på Gran Canaria anses vara vackrare än Teneriffas och landskapet mer episkt, nästan Arizona-liknande på sina håll. Öborna hävdar att de har den bästa utsikten över Teneriffas megavulkan, även om de inte har Berget Teide med sina fascinerande vulkankratrar.

Återigen är detta ett bra val för människor som gillar mångfald på de platser de besöker.

  • Bäst för: familjesemester, nattliv, saker att se och göra

Lanzarote - Storslagna landskap

Playas de Papagayo, Lanzarote

Människor hänvisar ibland till Lanzarote som en av de mindre "orörda" Kanarieöarna. Det finns ett par skäl till det. Ett av dessa var att en lokal hjälte, César Manrique, var en miljövänlig visionär vars inflytande hindrade lokala politiker från att förstöra landskapen med utveckling av semesterparadis.

Det andra var, som en Tinerfeño en gång påpekade för oss, "ingen bor där." Vad han menade var, på grund av den olämpliga terrängen för jordbruk, var ön inte lämpad på samma vis som de mer befolkade öarna. Således är den kanariska kulturen inte lika påtaglig här och utbudet av restauranger riktade mot den lokala befolkningen inte lika stort.

Vingård, La Geria, Lanzarote

På grund av sitt läge på den östra sidan av skärgården, på en av de äldsta av öarna, är terrängen fylld av vulkaniska kratrar, vilket ger den en hypnotisk, overklig karaktär. Lanzarote saknar dock den grönska som de västra öarna har.

Under de senare åren har öns sportinriktade turism ökat avsevärt med löpare, vandrare och cyklister som åker hit för att utöva sin favoritsport. Precis som de andra östra öarna har Lanzarote ett urval av gyllene stränder, som de västra öarna kan se på med avundsjuka. Om du planerar din semester på ön, kolla in våra semesterhus på Lanzarote.

  • Bäst för: stränder, familjer, par, arkitektur och landskap

Fuerteventura - Strandliv

Den äldsta Kanarieön och den med mest vind. En nästintill konstant bris är välkomnande bränsle för vindsurfare och kiteboarders men kan vara mycket irriterande för solbadare. Fuerteventura är strandparadiset utav Kanarieöarna, med Corralejo-dynerna, som är mer som ett mini-sahara än en strand.

Fuerteventuras semesterorter kan kanske tyckas sakna lite charm, skönheten erbjuds istället av de gyllene stränderna och det turkosa havet.

Borta från dem, innehåller ön några trevliga överraskningar och ett ganska intressant fågelliv. Liksom på Lanzarote betyder en liten lokalbefolkning mindre kultur och ett begränsat utbud av bra restauranger, men det finns några vackra och intressanta historiska byar.

Gamla kvarnar på Fuerteventura

Trots den korta distansen från Lanzarote är lanskapen annorlunda och ständigt i förändring. Över århundradena har vinden skapat mjuka kullar och tilltalande, kurviga former. Det finns också en känsla av att vara närmare Afrika, landskapen har en Nordafrikansk karaktär, som förstärks av de tusentals getter som vandrar fritt över de röda kullarna.

Kolla in våra semesterbostäder och boka ett fritidshus på Fuerteventura.

  • Bäst för: stränder, vattensporter, avslappning och wellness

La Palma - La Isla Bonita

Caldera de Taburiente, La Palma, Kanarieöarna

La Palma är känd som "La Isla Bonita" och är, som namnet antyder, kanske den vackraste av Kanarieöarna. Santa Cruz de la Palma var en plats där båtar byggdes i hamnen, under den tid då äventyrare korsade Atlanten och pirater gjorde dessa delar av havet osäkert.

Ön har en häpnadsväckande vacker natur du inte hittar på de andra Kanarieöarna - som Caldera de Taburiente och vattentunnlarna på Marcos y Cordero. Det finns också mark på ön som är yngre än 50 år, tack vare utbrottet vulkanen Teneguía fick år 1971.

Gatan Calle O'Daley, Santa Cruz de La Palma, Kanarieöarna

La Palmas större städer är livliga och ganska sofistikerade, plus att det finns en stark Sydamerikansk känsla här (de rullar till och med cigarrer för hand på ön). Ön har personligheten av att vara en av de mindre Kanarieöarna fast med kvalitéer som några av de mest populära. På många sätt är La Palma fortfarande som en Kanarieö från det förflutna, och ändå kämpar man för att locka till sig turister.

  • Bäst för: natur, aktiv semester

La Gomera - En annan värld

La Gomera, Kanarieöarna

Den mest vackra av Kanarieöarna är utan tvekan La Gomera, med sitt vilda landskap med en blandning av små terrasser och palmlundar, frodiga regnskogar och ett bergigt landskap som för ens tankar till Atlasbergen.

Ön kännetecknas av en stor mängd raviner, vilket gör det tidskrävande att ta sig runt med bil. Ibland är det till och med snabbare att gå. Därför finns det få vägar men vandringsleder överallt, och La Gomera är en plats dit vandringsentusiaster åker till från hela Europa.

Torre del Conde, La Gomera

Det finns semesterorter på La Gomera, som exempelvis Playa Santiago och Valle Gran Rey, men dessa är mycket små jämfört med de som man hittar på de andra Kanarieöarna. Till och med huvudstaden San Sebastian är en liten by, vars största sevärdhet kanske är att Columbus stannade till här på sin väg mot att upptäcka Amerika. 

La Gomera har även ett par stränder, men de flesta som besöker ön gör det för att njuta av naturen och ta en liten paus från folkmassorna. Hitta det perfekta boendet för din semester på La Gomera.

  • Bäst för: natur, vandring, avslappning

El Hierro - Fridfullhet och natur

Utsikt över Las Playas, El Hierro

Den mest magiska och mystiska ön av dem alla, El Hierro var en gång i tiden ön vid världens rand. Det råder fortfarande en viss känsla i luften: det är inte riktigt som på de andra öarna.

Det finns en fantastisk trollskog, en forntida bosättning till skillnad från någon annanstans på Kanarieöarna, gigantiska ödlor och ett hotell som en gång i tiden var det minsta på jorden.

El Hierro

Dykningen ska vara bättre här än på de andra öarna, medan kullarna, fåren och stenmurarna ibland kan få en att känna att man är i Yorkshire, istället för på en ö nära Afrikas kust. Brist på flygtrafik och en tre timmars färjetur håller besöksantalet lågt, vilket gör att El Hierro, i utkanten av skärgården, förtjänar begreppet "orört paradis".

  • Bäst för: natur, avskildhet

La Graciosa - Utanför turistspåret

Fram till nyligen ansågs La Graciosa officiellt vara en ”holme”, som tillhörde Teguise-kommunen (Lanzarote). Under 2018 erkändes dock ön äntligen som den åttonde bebodda Kanarieön, vilket berättigade den till en form av administrativt oberoende.

Ön ligger mindre än några kilometer utanför Lanzarotes norra kust (färjetrafik avgår regelbundet). Det finns bara två städer (Caleta de Sebo och Casas de Pedro Barba), nästan inga asfalterade vägar samt otaliga vikar med det turkosaste vattnet du kan tänka dig. Detta är rätt plats om du vill koppla av på stranden, njuta av en tidlös atmosfär, vita traditionella hus och vulkanlandskapen.

Playa de las Conchas, La Graciosa

Missa inte att besöka Playa Francesa, en vacker strand som ligger på öns sydsida, samt Playa de las Conchas i norr. Om du letar efter en avkopplande strandsemester borta från allt, är La Graciosa det perfekta resmålet för dig.

  • Bäst för: stränder, natur, avskildhet

Rekommenderade artiklar för dig:

Karta över Kanarieöarna