El Hierro - En naturnära semester på en utav Kanarieöarna

Om vi åker tillbaka till tiden då människan trodde att jorden var platt så kunde det ha sagts att El Hierro var så långt västerut du skulle kunna komma innan du ramlade av jorden.

Nuförtiden så är det mycket enklare att resa till de gröna Kanarieöarna. Och vi kan lova att du inte kommer att ramla av jorden! De flesta som nu besöker ön är självständiga resenärer som planerar och organiserar allt själva. Många väljer att hyra hus i Teneriffa eller på en av de andra Kanarieöarna och därefter besöka El Hierro i några dagar under sin vistelse.

På en väldigt kort tid har ön El Hierro fått ett gott rykte världen över för att vara en perfekt semesterdestination för naturälskare. Denna öns gröna paradis är extremt vacker och unik. Ön har även lyckats förbli ganska orörd, till skillnad från grann-öarna. På El Hierro kommer du inte att kunna hitta några gallerior för shopping eller högljudda, engelska pubar – och precis det är den allra största charmen med El Hierro.

Naturälskare, detta är för er.

En annorlunda ö

El Hierro, en av Kanarieöarna

El Hierro är den minsta av Kanarieöarna, endast 10.000 personer kan stolt kalla denna otroliga plats för sitt hem. Dess landskap har inte alls förstörts av hotell och artificiella stränder. El Hierro erbjuder sina besökare en chans att komma i nära kontakt med naturen med resor genom de vackra landskapen, små byarna och fascinerande skogarna.

El Hierros charm ligger i dess spektakulära, unika natur. På denna lilla ö, som endast är 30 kilometer från kust till kust, så förändras både landskap och väder ständigt. På ön kan du ena minuten stå i tungt regn och bara några få minuter senare stå under en klar himmel med solsken.

Denna magiska ö har även en förtrollande undervattensvärld och ett hav fyllt av hemligheter. Många dykare reser hit för att upptäcka öns unika marina liv.  

En självförsörjande ö

El Hierro, kanarieön

Den rika naturen på ön är extremt värdefull och viktig för de som bor där. El Hierro har det ambitiösa målet att själva lyckas skapa tillräckligt mycket energi på ön för att möta alla dess invånares behov och krav. De gör detta genom att använda sig av förnybara energikällor. El Hierro öppnade nya vatten- och vindkraftverk år 2015 och det hjälper till att ge mer än hälften av den energi som krävs av ön och invånarna.

Ett annat mål är att alla boende på ön endast ska köra miljövänliga el-fordon. När du besöker ön så kommer du att märka att det finns väldigt många laddningsstopp, även på de mest underliga platserna.

Dessa viktiga miljöprojekt på El Hierro har uppmärksammats världen runt, och öns gröna tänk attraherar många turister och forskare. Det miljövänliga El Hierro är också ett av Unescos erkända bio-reservområden.
El Hierro kanske kan klassas som en av de mest gröna öarna i världen – både till utseende och tänk.

El Hierros mångsidighet

La Frontera, El Hierro

Som tidigare nämnt så förändras öns landskap varje minut, du kommer att kunna se slående grönska, dimmiga skogar, bördiga dalar, vulkaniska landskap och som grädden på moset – en utsikt över den oändliga Atlanten som gör underverk för den resande människans själ. Här kan du sätta dig och förlora dig i öns lugn.

För att bäst och enklast upptäcka alla El Hierros fantastiska platser så kommer du att behöva hyra en bil.  

El Hierro, Kanarieön

El Hierros västkust är den delen av ön som är minst befolkad. Vi rekommenderar att du kör den lilla, slingrande vägen från El Pinar till den lilla byn Sabinosa, och sedan hela vägen upp till staden La Frontera. Det är ett bra sätt att få ta del av hela öns landskap – och tro oss, du kommer inte att bli besviken. Glöm inte att kolla väderleksrapporter och även vägarnas skick innan du ger dig av, ibland kan vägar vara avstängda på grund av jordskred.  

La Frontera, El Hierro

Om du är på jakt efter långa, vita stränder så är El Hierro inte så passande, det finns knappt några stränder alls på ön. Det som finns däremot är många spännande, vackra, naturliga pooler, som erbjuder ett precis lika friskt bad. Du kommer även att hitta många rastplatser med picnic-bord och grillplatser längs med vägen. Många av dessa platser har trappor ner till havet så att du enklare ska kunna bada!

Om du skulle föredra att bo en av Kanarieöarna som erbjuder vackra, långa stränder istället så kan du ta dig en titt på vårat utbud av boende på Fuerteventura. Denna omtalade ö är känd för sina oslagbara stränder. Det är en perfekt plats att bo på för att därefter utforska de andra öarna. Det är jätteenkelt att ta sig till El Hierro härifrån.

De bästa naturliga poolerna på El Hierro är Charco Azul och La Maceta, båda belägna i La Frontera och Pozo de Calcosas, som du hittar på öns norra tipp.  

Pooler i Pozo de Calcosas, El Hierro

Undervattensvulkan

En annan anledning till att El Hierro är så populärt världen över är de fascinerande hemligheterna som går att finna djupt ner i havet runt ön. Det finns nämligen en undervattensvulkan som sprutar upp vatten från havet precis framför den lilla fiskehamnen i byn La Restinga. Det ser ungefär ut som om vattnet kokar.

År 2011 var alla 600 personer som under tiden bodde i La Restinga tvungna att evakuera området när vulkanen började skjuta upp enorma mängder gaser i luften efter ett allvarligt jordskred.  

Byn La Restinga, El Hierro

Vulkanens gaser gjorde att havet såg grönt ut och bitar av magma kunde hittas i vattnet och längs med stranden i den lilla fiskebyn. Vulkanen kommer hela tiden närmare och närmare havsnivå och just nu så är vulkanens spets endast 70 meter under ytan.

Kommer denna vulkanen att skapa ytterligare en Kanarieö i framtiden? Det återstår att se!

Hur du tar dig hit

Stranden las Playas, El Hierro

Du kan nå El Hierro från grann-öarna Teneriffa, La Comera och Grav Canaria. Det går flyg och färjor regelbundet till öarna och priserna skiljer sig inte mycket.

Kanarieöarna har sitt egna flygbolag, Binter, som erbjuder flyg varje dag mellan Teneriffa och Gran Canaria till El Hierro. Flygbolaget erbjuder även flyg från andra Kanarieöar till El Hierro men då måste du nästan alltid mellanlanda i Teneriffa eller Gran Canaria först.

Du kan alltid bo på en av Kanarieöarna och därefter göra utflykter till andra platser, så som El Hierro. En egen, privat lägenhet på Gran Canaria kanske är ett bra alternativ, eller varför inte hyra en stuga på Lanzarote? Lanzarote är den av öarna som ligger längst bort men ön har mycket aktiviteter att erbjuda som passar alla åldrar!

Ett långsammare, men bekvämare, alternativ är att resa till El Hierro via färja. Naviera Armas reser till El Hierro sex gånger i veckan från Los Cristianos, Teneriffa. Samma företag erbjuder även förbindelser mellan El Hierro och ön La Gomera.

Karta över El Hierro