El Hierro, ett UNESCO Biosfärreservat vid världens ände

El Hierro är en kanarieö som inte många känner till även om det här förut var jordens ände, den sista platsen innan havet rann över kanten. På en antik karta kan du fortfarande läsa att frasen: förbi El Hierro finns drakar. 

El Hierros andra namn, inte smeknamn, är Meridianön. I århundraden var denna lilla ön hemvist till noll-meridianen, longitudlinjen som utmärker den västra delen av världen!

Havsbassänger, El Golfo, El Hierro, Kanarieöarna

Ett vulkanutbrott under havet strax utanför El Hierros sydkust under 2011/2012 orsakade knappt en krusning i de brittiska tabloiderna trots sin närhet till turistmagneterna Teneriffa och Gran Canaria. Ön ligger tyst belägen och sköter sig själv ute i Atlanten, bortglömd av alla utom de mest nyfikna resenärerna. Under första kvartalet 2015 välkomnade både Fuerteventura och Lanzarote över en miljon besökare var. På Gran Canaria var det närmare två miljoner och på Teneriffa två och en halv miljon besökare. På El Hierro var motsvarande siffra drygt fem tusen.

Och ändå är det förmodligen den mest magiska och charmerande av alla Kanarieöarna. Det har också varit ett UNESCO biosfärområde sedan 2002.

Vad är ett UNESCO Biosfärreservat?


För att utses till ett biosfärreservat måste specifika områden visa en stark historisk länk mellan människa och natur. För en längre förklaring kan du läsa vår artikel om Anaga på Teneriffa som blev tilldelad sitt reservatstatus 2015

Sabine träd, El Hierro, Kanarieöarna

Varför är  El Hierro ett UNESCO Biosfärreservat?

El Hierro är den minsta, yngsta och möjligen grönaste på Kanarieöarna. Mycket av ön är frodig, täckt av träd av tall och vintergröna lagerskogar. Ett område har det mest ovanliga samling träd som du kan hitta någonstans: silverfärgade vridna enar (Sabinas) med knotiga, vindpinade grenar som gör att träden ser ut som häxor med en dåliga hårdagar. Höglandet på E Hierro har mer gemensamt med norra England än de torra markerna i östra Kanarieöarna - får är ulliga och herdarna ser ut som hård granit. Vid kusten arbetar fiskare med öns myndigheter för att skapa ett marint reservat i La Restinga för att ta ett långsiktigt, hållbart förhållningssätt till sin omgivning. Havet runt El Hierro är rikt med marint liv och lockar dykare från hela världen.

Fiskebåtar i huvudhamnen i Valverde, El Hierro, Kanarieöarna

Denna respekt för miljön sätter El Hierro högt på kartan skilt från sina grannar där utvecklingen ibland inte alltid varit välvilligt inställd mot naturen. Lanzarotes Unesco biosfärområde-status var hotad för några år sedan eftersom politikerna avvikit från den väg som fastställs av den kanariska ekovisionären César Manrique.

El Hierro ligger inte på latsidan. Statusen som biosfärområdet är inte tillräckligt. De miljömedvetna öborna försöker få till Geo-Park status, vilket skulle göra att de blir den första ön i världen som har båda titlarna. Ön siktar också in sig på att vara den första i världen som är helt självförsörjande på energiförbrukning tack vare en innovativ hydroeolisk växt. År 2015 fanns det korta perioder när hela ön drevs endast av antingen vind eller vatten.

Som vi sa förut, El Hierro är den grönaste Kanarieön... på flera sätt än ett. 

Utsiktsplats över Las Playas, El Hierro, Kanarieöarna

Höjdpunkter på El Hierro Biosfärreservat

Om du bara kunde besöka tre platser på El Hierro är detta våra val:

Sabine-skogen – Dessa förtrollande, och kanske förtrollade träd, på kullarna på västra delen av El Hierro måste ses för att du ska tro på det. 

Solnedgång från El Golfo – mer specifikt en öl på en terass på vad som var världens minsta hotell på kusten till Las Puntas

Under vattnet – El Hierro är helt enkelt den bästa platsen för dykning på Kanarieöarna.