Topp 10 stränderna på Lanzarote

Några av Kanarieöarnas vackraste stränderna återfinns på Lanzarote. Stränderna här varierar, allt från vikar med den svarta vulkaniska sanden till långa stränder av gyllene sand och turkost vatten. Inget sandkorn har lämnats orört i vår jakt efter de finaste stränderna på Lanzarote!

I vår guide kan du se kommunerna stränderna ligger i, och börja planera vilka du ska besöka från din semesterbostad på Lanzarote. Vi ger dig även praktisk information om stränderna, så du vet vad att förvänta dig vid ankomst.

1. Playa FrancesaPlaya Francesca - Lanzarote

Om du vill ha ensamtid, ta en färja från Órzola till La Graciosa, Kanarieöarnas inofficiella åttonde ön. Det påstås att Robert Louis Stevensons "Skattkammarön" utspelades här. Idag hittar du dock fler båtar än piratskepp. Playa Francesa, La Graciosas skönhet till strand, ligger en 45-minuters promenad från huvudstaden Caleta de Sebo. 

En huvudstad där lokalbefolkningen måste sopa detta bonsai-metropols gator rena från sand varje morgon och där det enda sättet att ta sig runt är med 4x4, cykel eller med hjälp av dina fötter. Vilket alternativ väljer du?

Kommun: Teguise.

Strandlängd: 435 meter.

Passar bäst för: Familjer, vänner och snorklingsentusiaster.

2. Playa de PapagayoPlaya de Papagayo - Lanzarote

Titeln gör det inte helt rättvisande då det finns fler än en Papagayo-strand. Hursomhelst, den huvudsakliga Papagayo-stranden är den sista du möter innan Punta del Papagayo när du reser öst från Playa Blanca. Dessa otillgängliga stränder nås bäst till fots eller med ett fyrhjulsdrivet fordon på grusväg. Ett annat alternativ är att ta vattentaxi.

Det är bäst att ta med din egen mat och dryck. Det finns en chiringuito (strandbar) ovanför Papagayo med turistpriser istället för lokal prissättning. Strandbaren är dock en grym plats för att se solen gå ner över detta idylliska landskap.

Kommun: Tías.

Strandlängd: 120 meter.

Passar bäst för: Familjer med yngre badgäster och snorklare.

3. Playa ChicaPlaya Chica - Lanzarote

Hyr en semesterbostad i Puerto del Carmen för att befinna dig ett stenkast från en av Lanzarotes finaste stränder. Playa Chica är en skyddad strand märkt av det lugna havet. Detta utgör dess populäritet bland dykare, som är ivriga att se den inte så svårfångade Feliz, en 50-kilos "grouper fish".

Kommun: 
Tías.

Strandlängd: 90 meter.

Passar bäst för: Dykare, par och familjer.

4. Playa de FamaraPlaya de Famara - Lanzarote

Vad som ser ut att vara en oändlig strand sträcker sig mycket riktigt så långt ögat når i flera kilometer. Ta hänsyn till vinden om du planerar att äta på stranden. Som tur är finns det barer med strandvyer där chansen är mindre att du får äta en sandig smörgås. 

Playa de Famara är en av de stränder som besöks frekvent av surfare. Magic Seaweed erbjuder en gratis 10-dagars surfprognos om du planerar att surfa på vågorna på din semester. Denna sida täcker dyningar och vindförhållanden. Famara är också en av Lanzarotes bästa nudiststränder.

Kommun: Teguise.

Strandlängd: 6 km.

Passar bäst för: Surfare och nudister.

5. Playa FlamingoPlaya Flamingo - Lanzarote

Palmerna och parasoll håller dig sval när värmen från en årslång sommar möter din kropp. Du hittar mer skugga på terrasserna vid barerna och restauranger på strandpromenaden ovanför denna populära strand i Playa Blanca-orten. Ta på dig flip flops för att skydda dig mot den heta vita stranden.

Kommun:
Yaiza.

Strandlängd: 200 meter.

Passar bäst för: Familjer och grupper av vänner.

6. Playa de las ConchasPlaya de las Conchas - Lanzarote

På den lilla ön La Graciosa finns en rad bukter, kända som Playa de las Conchas. Denna "La Graciosa"-strand, ett av de bästa nudistställena på Lanzarote, är mer ett ställe för att bättra på sin solbränna än en plats för bad. Titta bara på vågorna i bilden! Om du aldrig testat naturism förut är detta en bra plats att börja på då det lätt finns mer snäckskal än människor här.

Om du vågar dig ut i vattnet kommer det troligtvis inte vara för så länge då strömmarna har en boomerang-effekt. Bäst är det att luta sig tillbaka och titta ut över grannöarna Montaña Clara, Roque del Oeste och Alegranza. Minimera din aktivitet och låt dig omfamnas av nu:et istället.

Kommun:
Teguise.

Strandlängd: 610 meter.

Passar bäst för: Nudister, naturälskare och par.

7. Playa BlancaPlaya Blanca - Lanzarote

Semestra i Playa Blanca och upplev vad som en gång var en charmig liten fiskeby. Idag är det en av Lanzarotes mest populära stränder och familjevänligaste orter. Det är nära till hands till ett överflöd av restauranger. Vad sägs om att kyla ner dig med en glass från ett av kaféerna? Från busstationen tar det bara 10 minuter att gå ner till stranden.

Kommun: Yaiza.

Strandlängd: 40 meter.

Passar bäst för: Familjer och grupper av vänner.

8. Playa Caletón BlancoPlaya de Caletón Blanco - Lanzarote

Precis som på andra Kanarieöar som Gran Canaria och Teneriffa, missar många turister Lanzarotes norra kustlinje på sin väg ner till turistmålen på de södra delarna. På den norra sidan kan du dock hitta några av Lanzarotes bästa stränder. Se till att besöka Playa de Caletón Blanco, där lavastenarna är en stor kontrast till den kritvita sanden.

En del av malpais (stenöknen) hör till La Corana-vulkanen. Här är det vilda Lanzarote. Du hittar ingen parkeringsplats, men du kan lämna bilen på stranden. De naturliga simbassängerna som skapas av tidvattnet är utmärkt för unga paddlare och familjer på semester på Lanzarote.

Kommun: 
Haría.

Strandlängd: 500 meter.

Passar bäst för: Naturälskare och familjer.

9. Playa de MujeresPlaya de Mujeres - Lanzarote

Papagayos största strand är också den mest besökta. Det har förstås att göra med att det är den första i raden av Papagayo-stränderna du möter när du reser från Playa Blanca. Det här är en idealisk destination för strandälskare och historienördar, som kan utforska kalkstensbrott och bunkrar som användes under andra världskriget. Playa de Mujeres är också en populär strand för nudister på Lanzarote.

Kommun: Yaiza.

Strandlängd: 395 meter.

Bäst för: Nudister och grupper av vänner.

10. Playa de la CeraPlaya de la Cera - Lanzarote

En tredje och sista Papagayo-strand är också den sista på vår lista över de 10 bästa stränderna på Lanzarote. Precis som de andra Playas de Papagayo är dess skönhet bevarad av dess otillgänglighet. Hyr en 4x4 eller ta fram dina vandringskängor för att nå en av öns underverk via grusvägar.

Kommun: Yaiza.

Strandlängd: 105 meter.

Passar bäst för: Par och naturälskare.

 

Rekommenderade artiklar för dig: