12 Vackra städer på kusten Costa Brava

Costa Brava kusten har så många underbara städer och byar att det ibland kan vara svårt att välja vilken destination du ska besöka under din semester. I följande text går vi igenom några av våra härliga favoriter, så att du kan få hjälp med att veta vilken kuststad du ska välja. Många av städerna ligger även väldigt nära varandra så du hinner förhoppningsvis besöka mer än en stad!

1. Pals

Pals

Pals är känd för att vara en av de charmigaste städerna längs Costa Bravas kust. Belägen uppe på en kulle och byggt runt ett fort som står i stadens centrum så har Pals en medeltida känsla som tar dess besökare tillbaka i tiden. Gamla stan i Pals blev erkänd som en plats av historiskt intresse år 1973

Dess lokala gastronomi och traditioner har hyllats genom tiderna och gör det fortfarande - många gastronomiska och kulturella evenemang äger rum året om. Landskapen som omger Pals är verkligen förtrollande med orörda stränder, sanddyner, våtmarker och risfält - allt detta hittar du dessutom i ett och samma naturreservat!

2. Tossa de Mar

Tossa de Mar

Tossa de Mar är den unika staden som erbjuder det vackra Medelhavet och en stor dos av medeltida historia samtidigt.

Faktum är att Tossa de Mar är den sista medeltida staden på hela Costa Brava som fortfarande är omringad av en tidigare fästnings original-mur. Om du tar en promenad runt staden så kommer du att upptäcka att bakom de höga murarna blomstrar restauranger, charmiga kullerstensgator och fantastisk vyer över Costa Brava.

Dess huvudstrand, Platja Gran, är full av färgglada båtar och solbadare, särskilt under sommarmånaderna. Staden är allt som allt oerhört charmig och bildskön - den garanterar en underbar semester längs den spanska kusten.

3. Cadaqués

Cadaques, Costa Brava

Det var denna vita villa med dess spektakulära omgivning som inspirerade den kända konstnären Salvador Dalí till några av hans största verk. Cadaqués har fortfarande, efter alla dess år, en sofistikerad och samtidigt bohemisk atmosfär.

Cadaqués stad har även en fascinerande historia som många gånger kan ses i dess arkitektur och stadsplanering. Staden är hem till Salvador Dalís Casa-Museo (Dalís tidigare hem som senare omvandlats till ett museum) och många moderna byggnader med intressanta former. Den förtjusande gamla stan är som en labyrint av kullerstensgator och klassiska vita hus med blåa detaljer.

För dig som är på semester så är Cadaqués perfekt att besöka med sina unika små restauranger, butiker och hantverksmarknader ett bra resmål som erbjuder ett stort utbud av aktiviteter. Du kan även utforska de magiska vikarna i naturreservatet Cabo de Creus, perfekta för simning och vandring.

4. Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell, Costa Brava

Calella de Palafrugell är en liten by i regionen Bajo Ampurdián som du hittar längs Costa Bravas kust. Med dess klassiska arkitektur, gågator, små träbåtar vid stranden och vackra vikar så är Calella en magisk semesterdestination. Port Bo, hamnen som ligger bredvid Calella de Palafrugell, har förklarats som ett kulturarv av nationellt intresse.

Det finns några sevärdheter i området som du inte får missa under ditt besök till Calella de Palafrugell; den botaniska trädgården och fästningen i Cap Roig samt det iberiska samhället San Sebastián de la Guarda. Om du söker lite välförtjänt avslappning så rekommenderar vi att besöka någon av de vackra stränderna i Calella de Palafrugell. Under årets lopp så håller staden även i många fiestas och evenemang. Besök denna sagolika stad och upplev en oförglömlig semester!

5. Blanes

Blanes, Costa Brava

Den tidigare fiskebyn Blanes ligger högt upp på listan över måsten under en semester längs den spanska kusten. Byn har förtrollande stränder, klippiga vikar, fina kyrkor, en charmig gammal stadsdel, en strandpromenad, imponerande monument och många barer och restauranger. Blanes har även en av de få fiskehamnarna längs Costa Brava som fortfarande är aktiva. Det är spännande att besöka hamnen och få se en del av stadens äldre tradition. Staden har officiellt erkänts som en familjesemester-destination tack vare dess goda utbud av tjänster och faciliteter för barn och barnfamiljer.

Om du väljer att besöka Blanes under din semester så kan du utforska några av de bästa botaniska trädgårdarna i hela Europa. Du kan även bestiga det lilla berget San Juan (‘Sant Joan’ på katalanska) och på toppen kika på slottet med samma namn som berget. Om inte slottet intresserar dig så kommer nog utsikten att göra det - från toppen av San Juan får du en spektakulär panorama vy över Blanes och hela kustlinjen.

Om du väljer att stanna och bo i Blanes, så kommer du även att ha flera stränder och vikar att välja mellan där du kan koppla av i solen eller njuta av olika slags aktiviteter på stranden. På sommaren är Blanes hem till en av de största internationella fyrverkeri-festivalerna på hela Costa Brava. Den anses vara en av de mest imponerande showerna i Europa.

6. Roses

Roses, Costa Brava

Ännu en vacker stad vid Medelhavets kust är Roses. Staden har ett rikt historiskt arv och ett oerhört unikt läge. Roses är en populär semesterdestination, mycket eftersom staden är omringad av vackra landskap och idylliska stränder.

Det mest kända och besökta monumentet i Roses är den massiva La Ciudadela, som är en femkantig militär fästning med lång historia (1100-talet). Inuti fästningen har arkeologiska fynd från grekiska, romerska och visigotiska bosättningar hittats.
Citadellen i Roses är även värd till en rad konserter som ingår i den berömda festivalen Sons del Mon som äger rum varje sommar. Festivalen är oerhört populär och erbjuder definitivt en oförglömlig upplevelse!

Trinidad slott är en renässans-fästning byggd på 1500-talet precis vid ingången till den otroligt vackra bukten vid Roses - vi rekommenderar att ni packar en matsäck, hyr cyklar och utforskar slottet och området under en dagsutflykt.

Mer naturlig skönhet och grönska finner du i de två naturreservaten runt Roses: Aiguamolls del Empordà (Marismas del Ampurdán) och parken Cabo de Creus. De erbjuder bland annat sina besökare stora vandringsleder, pittoreska stränder och ett spännande megalitiskt komplex.

7. L'Escala

Cala Montgó - L'Escala
Kuststaden L'Escala erbjuder ett brett utbud av kulturellt berikande aktiviteter, traditionella festivaler, naturreservat och utmärkta stränder. Dess huvudsakliga strandområde är en vacker vik med lugnt vatten, omgiven av ståtliga berg. L'Escala är också känt för den söta statyn av prinsen Antoine de Saint-Exupéry som du hittar på strandpromenaden.

Stadens största kulturella attraktion är Kataloniens Arkeologiska Museum, som visar kvarlämningarna av den grekiska hamnen som agerade som en sorts port till västerländsk civilisation, liksom ett romerskt forum som var ett centrum under det antika Spanien. På en av L’Escalas stränder, Moll Grec, får du till och med möjligheten att simma bredvid gamla grekiska och romerska ruiner. I L'Escala kan du verkligen njuta av en fantastisk blandning av kultur och semesteraktiviteter i solen!

Andra kulturella och gastronomiska upplevelser i L'Escala inkluderar ansjovis-festivalen och Portalblau konst och kultur festival, båda unika upplevelser att vara delaktig i. Du kan även åka på en dagstur till den närliggande, medeltida byn Sant Martí d'Empuriés, eller cykla längs floden Fluviá - L’Escala erbjuder massor av möjligheter!

8. L'Estartit

Stranden Platja Gran, L’Estartit, Costa Brava

Den lilla strandstaden L'Estartit ligger på Spaniens östligaste punkt, inbäddat mellan bergen Montgrí Massif och Medelhavet. Det är sällan du både kan koppla av på stranden och utforska de vackraste landskapen i samma området - men här kan du. Om du är på jakt efter både stränder och bergsområden så rekommenderar vi naturreservatet Montgrí, Baix Ter och Medesöarna. Eller varför inte besöka den närliggande medeltida byn Pals?

L'Estartit erbjuder även dess besökare ett brett utbud av populära festligheter, restauranger, barer med terrasser och en trevlig strandpromenad där du kan njuta av sommarkvällarna. De har faktiskt vunnit den prestigefyllda familjesemesterpriset, som ges av den katalanska turistbyrån (ACT), för att staden är ett bra semestermål för familjer.

9. Figueres

Museet Teatro-Museo Dalí, Figueres, Costa Brava

Bortsett från Cadaques så är Figueres den stad som lockar flest turister, den tidigare teatern, Teatro de Figueres, valdes av Dalí för att hysa rum för sitt prestigefyllda och otroliga museum. Torre Gorgot är en del av byggnaden och är det enda torn som lämnats kvar från de tidigare medeltida väggarna. I gamla stan finns det fortfarande kvar ett par historiska landmärken, som det medeltida torget Placa del Ayuntamiento och kyrkan Iglesia Sant Pere. En del av de gamla judiska kvarterna har också bevarats.

Endast 800 meter från Dalí-museet, i Rosesbukten, kan du besöka Kataloniens största monument och en av de största militära fästningarna i Europa. Slottet San Fernando, täcker en yta på hela 32 hektar. Figueres är Alto Ampurdiáns huvudstad och står som värd för ett par viktiga festivaler varav flera är relaterade till Empordà-regionen.

10. Girona 

Girona

Staden med en av de största flygplatserna på Costa Brava är den fantastiska staden Girona, som kan vara värd ett besök under semestern. Du känner säkert igen bilden på floden genom den gamla staden och de pastellfärgade husen i bakgrunden. I den förtrollande gamla staden kommer du att gå längs pittoreska gator med en härligt, mysig atmosfär, som genomsyrar stadens kulturella centrum.

Gå längs med den gamla ringmuren med dess fantastiska utsikt, förlora dig själv i de judiska kvarteren, ta ett bad i de arabiska baden från 1000-talet och 1100-talet, ta en tur bland de historiska landmärkena. Den imponerande katedralen i Girona står ut med sin gotiska arkitektur. Torget Placa de la Catedral är en fantastiskt, vacker plats att besöka med den stora stentrappan som leder upp till katedralen. Det är inget under att den stora serien Game of Thrones har delvis filmats här!

Är du i staden under maj månad, så får du inte missa festivalen Temps de Flor. De massiva blomdekorationerna på stadens gator gör staden ännu vackrare.

11. Empuriabrava

Empuriabrava, Costa Brava

Empuriabrava kallas ofta för "Spaniens Venedig". Med sina 25 kilometer av navigerbara kanaler till det största marina bostadsområdet i hela Europa. En pittoresk syn! Det vackra naturområdet som staden ligger i, bidrar till en avkopplande semester. 

Denna lyxiga stad på Costa Brava är omgiven av medeltida byar och vackra stränder med gyllena sand. Du kan välja att koppla av på en av de underbara stränderna som är en del av naturreservatet L'Emporda, eller utforska områdets historia. Du kan även uppleva en medeltidsfestival här!

12. Lloret de Mar

Lloret de Mar, utsikt från Castillo San Joan

Sist men inte minst hittar du Lloret de Mar, en av de mest populära semesterorterna på Costa Brava. Staden är särskilt populär bland de yngre turisterna, men är även väldigt lämplig för en lyckad familjesemester.

När allt kommer omkring, har denna stad både kultur och natur att erbjuda - allt från medeltida slott till informativa museer och lugna parker till fantastiska stränder! Här hittar du även den största vattenparken i Europa: Water World. Oavsett vilken stad du väljer att besöka på Costa Bravas kust, så kommer det finnas mycket att se och göra för alla.

Karta

På kartan nedan hittar du alla städer som nämnts i våra lista. Från Blanes i söder till Cadaqués längst i norr.