Byn Pals: Medeltid historia, stränder, gastronomi och natur

Pals är en av de charmigaste byarna du kan semestra i på Costa Bravas kust. Det är en äkta medeltida by som byggdes högst uppe på en kulle, runt ett fort. Arkitekturen och atmosfären i byn har sedan dess inte förändrats och ett besök i staden idag kan kännas som en resa tillbaka i tiden.

Dess historiska centrum är väl bibehållen och de lokala traditionerna och gastronomin hyllas än idag – något som gör resan till Pals väldigt unik. I området organiseras många kulturella och gastronomiska evenemang under året, så det finns nästan alltid en härlig tillställning att delta i. Landskapen som omringar byn är verkligt förtrollande; oupptäckta stränder, sanddyner, våtmarker och ängar. Alla de magnifika vyerna du ser runt om Pals är del av ett stort naturreservat, som aktivt arbetar för att behålla områdets frodande vegetation.

I följande guide går vi igenom allt du behöver veta för att njuta av Pals till fullo:

1. Gå på en historisk promenad i Pals

Pals

Om du söker en avkopplande aktivitet på din semester så rekommenderar vi en enkel promenad i byn. Insup Pals autentiska skönhet och all den historia som du hittar i dess arkitektur. På din promenad så kommer du att upptäcka små, oväntade detaljer i dess stadsplanering och design, såsom bildsköna valv och dörrar täckta i blommor och annan grönska.

Pals har lyckats behålla så mycket av sin historia tack vare en läkare i området som, efter att staden hade fallit i glömska, tog sig an att restaurera hela byn. Hela Pals blev därefter förklarat som ett område av riksintresse år 1973.

Pals

Den första dokumentationen av Pals leder oss ända tillbaka till 800-talet, dock tros staden ha varit aktiv långt innan dess. Byns namn kommer från latinets ”Palus” som betyder ‘lerig mark’ och fick heta så då Pals var omringat av dammar och lera.

Ett par historiska höjdpunkter

Torre de las Horas, Pals

Det cylinderformade tornet i romersk stil, Torre de las Horas, som betyder ‘timmens torn’, är en unik sevärdhet. Tornet tros ha byggts någon gång mellan 1000-talet och 1200-talet. Huvudvägen genom staden slingrar sig upp mot tornet som står på en kulle.

Tornet är det enda som finns kvar av det som en gång var ett slott. Slottet förstördes under det katalanska kriget under 1400-talet, och formades därefter om till ett klocktorn i gotisk stil, vilket förklarar dess namn - timmens torn. Det finns totalt fyra torn kvar från slottets originalbyggnad, och de är sammankopplade med höga stenmurar som en gång sattes upp av defensiva skäl.

Vid den allra högsta punkten i den mysiga kuststaden Parafrugell i  hittar du Mirador Josep Pla, namngett efter den poet och författare som bodde i området och älskade att skriva om Pals i sina arbeten. Han sa en gång: ”Från denna utsiktsplatsen får du en perfekt panoramautsikt över Medesöarna, berget Montgrí Massif, Canigró och Sierra de I’Albera.”

Iglesia de Sant Pere, Pals

Kyrkan i Sant Pere har existerat i mer än 1000 år. Delar av stenen som kyrkan var konstruerad med kommer från det gamla slottet i Pals. Kyrkan har renoverats många gånger  under årens lopp och har nu blivit en kyrka i många olika stilar i arkitekturen; den har en romersk bas med element tagna från baroque och gotisk stil tillsammans med vissa delar med 1700-tals influenser. Det är fascinerande för man kan verkligen se, med hjälp av de olika stilarna, under vilket århundraden kyrkan har renoverats.

Museum - Casa de Cultura Ca La Pruna, Pals

Den vackra, gamla byggnaden Museu-Casa de Cultura Ca La Pruna byggdes någon gång under 1400- eller 1500-talet. Du finner en permanent utställning över katalanska viner och cavas i dess salar och du hittar även ett apotek, byggt att exakt efterlikna ett 1700-tals apotek, i muséet. Byggnaden är även hem till ett arkeologiskt museum, där du kan spana in de objekt som hittats på ett engelskt krigsfartyg som sjönk under ett krig, år 1808, vid Roses. Roses är idag en härlig badort, med en massor av annat att hitta på, perfekt för familjesemestern.

Pals

Ju mer du utforskar området desto mer små konstgallerier och butiker kommer du att upptäcka, det är perfekta platser för att köpa dina semester-souvenirer på; färggranna katalanska keramikföremål till bra priser.

När du behöver en paus eller bara vill ta det lugnt en stund så rekommenderar vi att du tar en drink vid en av de härliga uteserveringarna i Pals historiska centrum, mer specifikt Placa Major, ett vackert torg och hem till stadens kommunhus.

Pals - Plaça Major

Om du är hungrig, se då till att beställa den traditionella risrätten Arròs de Pals a la cassola på en av de lokala restaurangerna. Pals har producerat ris under nästan fem århundraden så risrätter är något de kan briljera med. Varje år, tidigt på våren, äger en tillställning rum för att fira riset i Pals - ‘Pals och dess ris’.

2. Upptäck och avnjut Pals ris och gastronomi

Rutter och turer bland risfälten

Risfält, Pals

Tänk dig att upptäcka de otroliga risfälten i Spanien till fots eller med cykel. Du kan även åka ett litet turisttåg som ger dig otroliga vyer över områdets risfält (risfälten är verkligen intensivt gröna under sommarmånaderna) med berget Montgrí i bakgrunden.

Risturen med Xiulet de Pals (det lilla turisttåget) tar ungefär 90 minuter och inkluderar ett besök till en kvarn som har varit en del av risets framtagningsprocess ända sedan 1400-talet. Turen inkluderar även uppvisningar och förklaringar av guiden. Turen finns tillgänglig på tre språk; engelska, tyska och spanska, och går att boka mellan april och oktober. För mer information besök deras hemsida http://www.elxiuletdepals.com/en/route-of-pals-rice/ eller ring 628 59 79 72

Vinfestivalen och Pals gastronomiska kampanj - Pals och dess ris

Pals, Risrätt

Om du besöker Pals i april, eller under de första två veckorna av maj, så kommer du att kunna delta i det unika risevenemanget i Pals: Den gastronomiska kampanjen ‘Pals och dess ris’. I denna tillställning används bland annat riskvarnen, stadshuset och en mängd lokala restauranger för att kunna visa och bjuda på risrätter. Detta är en unik chans att få lära dig massvis om historien och kvalitén på Pals främsta produkt. Du kommer att kunna få guidade turer runt området för att lära dig mer om risets tradition, besöka marknader som erbjuder risprodukter, delta i matlagningskurser, konferenser, hantverksworkshops och mycket mer.

Den bästa delen av hela tillställningen är den speciella menyn, som är framtagen av de lokala restaurangerna, här hittar du bland annat en gryta gjort med Pals egna ris som huvudingrediens, som du kan kombinera med klassiska katalanska förrätter och desserter.

I april äger även Vin Festivalen rum på Costa Brava. Festivalen erbjuder mer än 100 olika aktiviteter i hela Emporadà regionen, såsom vinprovning, vinterapi, vandringar i naturen, turer till vingårdar och olika aktiviteter för professionella inom branschen. För mer information besök hemsidan doemporda.cat.

Den traditionella risplanteringen: en festlig uppvisning i juni

Risfält, Pals

En perfekt tid på året att besöka området är i juni. I juni hålls uppvisningar på risfälten för att mer detaljerat förklara hur människorna i Pals brukade plantera riset för hand - ståendes i vattnet med böjda ryggar, långt innan maskiner hade byggts.

Under risplanteringens festligheter, som i området kallas för La Plantada, brukar de äldre varje år visa hur de sådde ris på sin tid. Denna unika uppvisning följs av en stor frukost och en del aktiviteter som fokuserar på temat ‘livet på landet’ och risplanteringen.

Den traditionella risskörden: en festlig uppvisning i oktober

Risfält, Pals

Det ris som planterades i juni skördas i oktober. På samma sätt som det planterades för hand så kommer det även att skördas för hand, och detta görs än igen av byns äldre invånare. De skördar riset genom att skära av dom via stjälken, därefter läggs de på hög på en stor, trä vagn som dras av hästar. Hela dagen avslutas med en stor rismåltid för alla delaktiga.

En michelin-restaurang, utvald till ‘Världens Bästa’

Om du gillar mat så får du inte missa att besöka den välkända restaurangen Celler de Can Roca som har tre michelinstjärnor och är belägen i Girona. Restaurangen har toppat listan över “De 50 Bästa Restaurangerna i Världen”, inte bara en gång utan flera gånger, som skrivits av tidningen Restaurant Magazine. Glöm inte att boka bord i tid!

Pals ost- och vinmarknad i augusti

Vinmässa, Pals

Om du besöker Pals i slutet av augusti så kommer du att kunna delta i detta härliga, gastronomiska event: Den katalanska ost- och vinmarknaden, på spanska  kallad Fira de Vins y Cavas de Pals. På marknaden så fokuseras det på att ha närodlade produkter från Emporadà regionen.

Under två vackra kvällar erbjuder Ca La Pruna sin gård för att hålla den härliga ost- och vinmarknaden på. Marknaden hålls för både lokalbefolkningen och turister, här är alla välkomna att smaka och upptäcka de olika katalanska ‘Denominaciones de Origen’. Du behöver inte gå på båda dagarna, då du kan även köpa enkelbiljetter för att endast delta i en vinprovning eller en ostprovning - eller båda två kombinerat!

Vinmässa, Pals

Nit d’Espelmes: en magisk sommarnatt i Pals, augusti

Om vi tar ett steg bort från de gastronomiska tillställningarna som området håller, så hittar vi bland annat den unika tillställningen Nit d’Espelmes, som Pals håller i mitten av augusti. Under denna vackra festival så byts hela byns elektroniska ljus ut mot levande ljus.

Mer än 10.000 levande ljus tänds för att ge den charmiga staden Pals en underbar atmosfär samtidigt som artister från hela världen håller utomhuskonserter - resultatet blir verkligen magiskt. Den katalanska tillställningen är så populär att det nu finns ett italienskt evenemang inspirerat av Nit d’Espelmes, det italienska varianten heter Notte delle Candele och firas varje år i staden Vallerano.

Espelmes, Pals

3. Koppla av i naturreservatet

Pals är del av naturreservatet Montgrí, les Illes Medes i el Maix Ter. Om du gillar att röra på dig och vara aktiv så kommer du att gilla denna parken som erbjuder ett stort antal olika utflykter till fots, cykel eller på häst.

Det är även en fin promenad eller cykeltur till fågelobservatoriet. Det finns många, stora våtmarker i naturreservatet som lockar spännande fåglar - så om du gillar att fågelskåda så är detta en plats för dig.

Basses d'en Colls, Pals

Söker du en riktigt bra hike eller cykeltur så kan du ha bergstoppen Massís del Quermany som ditt mål. När du väl nått toppen så kommer du att belönas med en spektakulär utsikt över den medeltida byn i Pals som ligger belägen uppe på Mont Aspre, risfälten, våtmarkerna, Pals stränder, Medesöarna, Pyreneerna och bergskedjan Gavarres. Ta med dig en kamera så att du kan ta några fina bilder som minne från din hike, eller så sitter du bara i lugnet och låter vyn sjunka in.

Glöm inte heller att spana in Parc Aventura Costa Brava om du reser med barn, parken erbjuder ett utomhusäventyr för hela familjen. För mer information om familjevänliga aktiviteter i Pals, spana då in vår guide.

4. Lek eller koppla av på stranden

Den charmiga byn Pals är egentligen inte en strandstad, vilket ger byn en lugnare atmosfär (speciellt under juli och augusti) och en lantlig känsla. Bara 3 kilometer från byn finns dock en förtrollande strand som är en av de längsta på Costa Brava.

Basses d'en Coll, Pals

Platja de Pals är en lång gyllene sandstrand och även en del av naturreservatet. Denna stranden är inte bara en plats att besöka för när du vill sola och njuta av de underbara utsikterna över Medesöarna, utan även ett härligt område för långa promenader runt sanddynerna och de unika ekosystemen, såsom våtmarkerna och risfälten.

Vattensporter, golf, dykning och andra roliga aktiviteter kan även utövas på denna stora stranden med utrymme för allt. Om möjligt, försök då att besöka stranden under de mindre livade sommarmånaderna för att hinna med allt. September och oktober brukar ta med sig underbart väder till den spanska kusten och vattnet är fortfarande varmt efter den långa sommaren. Hitta all information du behöver i vår guide till Platja de Pals.

5. Upplev de bästa utflyktsmålen i närheten av Pals

Det finns många dagsutflykter som du kan göra i och runt Pals. Om du älskar den medeltida känslan som Pals har, så rekommenderar vi att du även besöker Peratallada, som har en medeltida mur ståendes runt staden. Peratallada ligger endast 10 kilometer från byn Pals.

Begur

Grannstäderna och badorterna Begur och Palafrugell är båda två extremt vackra byar med många vikar och stränder. Du kanske redan känner till några namn; Sa Tuna och Tamariu.

Den bildsköna och historiska staden Girona ligger endast 45 km från Pals och är ett väldigt bra alternativ för en dagsutflykt. Om du söker något större så erbjuder Barcelona mycket att göra på en dagsutflykt och ligger ungefär 130 km från Pals. Med så många saker att se och göra både i och runt Pals så börjar vi tro att en enda semester till området inte räcker!

Karta