En drömsemester i L'Escala: de bästa aktiviteterna!

L'Escala börjar bli ett hett resmål i soliga Spanien! Endast en timme från Gironas flygplats och endast 90 minuter från Barcelonas kulturella metropol, hittar du denna underbara strandstad med ett brett utbud av personliga och kulturellt berikade aktiviteter. Om du inte vet vart du ska semestra i sommar, besök L'Escala och låt dig bli imponerad av allt fantastiskt Katalonien har att erbjuda!

Costa Bravas kust

Besök det arkeologiska museet i Katalonien

Att besöka L'Escala utan att besöka det arkeologiska museet är som att åka till Rom utan att besöka Colosseum. Museet ligger bara en kilometer från stadens centrum, vid en viktigt utgrävningsplats som heter Patrimony of Humanity. Du kommer att få se kvarlämningar från en grekisk hamn från början av den västerländska civilisationen, liksom ett romersk forum som var centret för det antika citadellet.

Dessa ruiner har givit en tydlig bild av L'Escalas historia. Staden grundades av grekerna och blev en viktig handelsstad under sjätte århundradet f.Kr och under den romerska ockupationen, reformerades citadellet och rustades upp. Cirka 300 e.kr, invaderade frankerna Spanien och det gamla riket föll i glömskan, framtills ruinerna hittades i början av 1900-talet och sedan dess har det varit möjligt för oss att besöka denna viktiga del av människans historia.

I utgrävningsområdet kan vi besöka kvarlämningarna av ett grekiskt område med små hus med golv av mosaik, ett grekiskt torg, ett galleri med kolumner och tempel. Två av de grekiska tempel som har stått emot tidens tand är tillägnade Asklepios (läkemedelsguden) och Zeus (gudarnas och människans fader). De romerska ruinerna innehåller cisterner, mosaik, hus med klinkergolv och en oval amfiteater.

Skäm bort dig på ansjovisfestivalen

Spanien är ett land där mat uppskattas högt och där du kan delta i flera olika gastronomiska evenemang, och L'Escala är inget undantag från denna regel. I L'Escala ligger fokus på fisk med sin anjovis som är internationellt känd för sin kvalitet och smak. Du kan till och med säga att L'Escalas anjovis är staden egna små ambassadörer!Indulge at the Anchovy Festival

Varje bar och restaurang i staden serverar denna utsökta delikatess, förberedd på traditionellt vis, med bröd och tomat, eller som tapas. Det finns till och med en festival tillägnad denna goda fisk vilken ger dig ett unikt sätt att bli bekant med den spanska ansjovisen. I mitten av september till början av oktober intar ansjovisfestivalen stadens gator och restaurangerna tävlar om titeln "den bäst förberedda ansjovisen"  - din roll i det hela är att provsmaka dem!

Du går runt i staden och provsmakar de olika restaurangernas ansjovis och andra tapas för att sedan få ditt "ansjoviskort" stämplat. I slutet av evenemanget så kan ditt "ansjoviskort" få dig att vinna ett pris eller två! Detta låter kanske dyrt, men tapas är billigt i L'Escala och säljs för €1.50 styck. Förbered dig på en unik gastronomisk upplevelse!

Ha roligt på

Portalblaus Musik- och Konstfestival är ett av sommarens bästa evenemang i L’Escala, som är redan på sin nionde upplaga 2017.

Om du går på denna festival kommer du inte bara att njuta av den bästa lokala kulturen, musiken och konsten, utan även lära känna L'Escala mycket bättre eftersom flera av stadens utställningar tar plats i historiska byggnader som saltlagret Alfolí de Sal eller amfiteatern i Mar d'en Manassa. Varje år kan du gå på fantastiska utställningar och konserter av artister från hela världen med en spektakulär bakgrund som Medelhavet, arkitektoniska mästerverk eller kvarlämningar från ett antikt grekiskt torg. Festivalen år 2017 äger rum mellan 14 juli till 6 augusti och i årets program ingår en utställning tillägnad Medelhavets flora, Pitanga-gruppens nya cirkusshow, konserter av den kända katalanska gitarristen Quimi Portet och en dansshow av dansaren och koreografen Rafael Amargo. Om du vill gå på något av de stora evenemangen i sommar, boka din semesterbostad i L’Escala i tid så att du får bo på ett bra läge, nära alla roliga och intressanta evenemang.

Följ floden Fluviá

Floden Fluvià är en av regionens viktigaste vattendrag och passerar i närheten av L'Escala. Att cykla längs floden är ett populärt tidsfördriv och är det perfekta sättet att upptäcka den fantastiska naturen runt omkring L'Escala.

För att starta turen ta dig norrut från L'Escala till Sant Pere Pescador, en liten, lugn fiskeby som kommit till på grund av floden och handeln som förr togs inåt landet via floden. När du väl kommit dit är det bara att börja cykla på vägen längs den vackra floden och sug in det vackra landskapet. I området I'Armentera en bit förbi Cinc Claus, är det en bra plats för fågelskådning och på den sista sträckan på turen passerar du stranden Les Dunes, som är en utmärkt plats för att pausa och koppla av.

Lär dig hur sanddyner bildas

Ansjovis och Salt Museet (MASLE) organiserar guidade turer till den medeltida staden Santa Martí d’Empúries.

Dyner

På vägen dit går du genom vackra sanddyner medans din guide förklarar vad som händer i processerna bakom skapandet av detta viktiga, naturliga element som inte bara är vackert att titta på, utan även är viktigt för områdets ekosystem. Turen slutar vid utsiktspunkten  Torre del Pedró, där du kommer få njuta av en panoramautsikt över byn och Medelhavet.

Hälsa på den lilla prinsen på Riells Avenue

Medans du besöker L'Escala ta en promenad längs Avenida Riells, bredvid stranden Riells, där kommer du att få möta flera karaktärer från den Lilla Prinsen av Antoine de Saint-Exupéry. Även fast det finns statyer på flera karaktär från boken så är den mest populära av dem, den på prinsen sittandes på en stenmur spejandes ut över bukten.

Ta några bilder på denna ikoniska och älskade karaktär, men stanna inte här, gå vidare till stranden och på trappan vid Placa de I'Univers möter du den drömmande räven och lite längre fram stöter du på statyer av en ros, ett baobabträd, vulkaniska stenar och ett palmträd. Gå på en promenad längs gatan Avenida Riells och bli förd genom att landskap skapat av Saint-Exupéry!

Prova på två (nästan) extrema sporter

Paddleboarding

Extremsporter är vanligtvis endast något för de mest våghalsiga och äventyrliga, men i L'Escala kan du få en riktigt adrenalinkick utan några risker! Åk på en tur med en varmluftsballong eller paddelboard (SUP), de är båda säkra men ändå adrenalinfyllda upplevelser.

För att upptäcka Costa Brava med ballong, kan du boka en flygning med luftballongsoperatören Globus Empordá, som organiserar flygningar till den närliggande regionen Empordà. Om du vill utforska kusten till sjöss är paddelboarding det bästa och framförallt det roligaste sättet att göra det på! På stranden Montgó i L'Escala kan du hyra all utrustning du behöver och få en instruktör som hjälper dig att lära dig denna roliga kombination av att surfa och paddla.

Testa på att surfa, vindsurfa och dyka

Dykning

Den vackra kusten Costa Brava erbjuder gott om möjligheter för den som gillar att surfa, vindsurfa och dyka! Dessa aktiviteter är ett underbart och unikt sätt att uppleva Medelhavet. Överallt du går i L'Escala kan du hitta olika sportcenter och operatörer som hyr ut utrustningen du behöver och hos vissa av dem så kan du även boka lektioner i den sport du vill utöva.

Till exempel, om du vill surfa, vindsurfa eller kitesurfa, kan du lära dig det från operatören Ion Club. För dykning och snorkling har du gott om alternativ, till exempel Dive Paradis, Mateua Dive eller Orca Diving Centre. 

Oavsett vilken vattensport du vill lära dig, så är det möjligt i L'Escala!

Stadens uteliv

Tapas

Vad vill du ha när du spenderar en natt ute? En glamourös bar, en taverna, barer på stranden eller en nattklubb? Oavsett vad ditt svar är, hittar du allt detta i L'Escala! I Porto de la Clota hittar du en av de populäraste barerna i staden, Octopuss Tapas & Music Club, som öppnade sina dörrar 1995 och har idag blivit ett landmärke i staden. Med en magnifik terrass där du kan dansa till live DJs och njuta av utsökta drinkar, har blivit en favorit både bland lokalbefolkningen och stadens turister.

Om du föredrar att gå från bar till bar, finns det ingen bättre plats att gå till än de livliga kvarteren Les Barques eller Port d'en Perris, där är gatorna fyllda av barer och kaféer. Några av de mest omtyckta barerna är de två traditionella El Café och El Caravel och den moderna baren La Medusa. Ett annat bra område för en barrunda är Sant Marti d'Empuriés med sina strandbarer, såsom Va I Ve på stranden Riuet och Chiringuito Coconut på stranden Sant Mari. Oavsett vart du väljer att gå så kommer du att hitta livemusik och en livlig fest, tillsammans med goda cocktails och tapas!

Besök den medeltida byn Sant Martí d'Empuriés

Res tillbaka till 900-talet f.Kr. I Sant Martí d'Empuriés, som är en vacker by med en rik historia! Sant Martí har en unik atmosfär med sina kullerstensgator och stenhus. Förr i tiden låg här en av de viktigaste hamnarna i Medelhavet, med handelsförbindelser med fenicier, kartahaginare och greker. Det var regionen Empuriés handelscentrum fram tills 1064. Stadens mest besökta delar är de medeltida ruinerna som berättar en historia som ingen bok kan lära dig. Besök den medeltida väggen som har blivit bevarad och kolla in kyrkan Sant Martí, byggd 1538 ovanpå en romersk byggnad från 926. Ett annat måste är att se det imponerande medeltida slottet som inspirerade författaren Victor Mora att skapa serietidningen Captain Thunder, som handlar om en riddare med samma namn som bor i detta slott. Gatan Passeig d'Empuriés, ansluter byn till L'Escalas stränder och är ett perfekt avslut på dagen efter en historisk sightseeing.

Spendera en dag i Girona

Girona, Costa Brava

Girona är en av de största och viktigaste katalanska städerna. L’Escala och Girona ligger så nära varandra att du bara måste besöka staden! Om du skulle känna att endast en dag inte räcker till för att se den här fantastiska staden, hyr då ett fritidshus i Girona.

Bland de största attraktionerna är den gotiska kyrkan Sant Feliu, byggd på 1400-talet och den imponerande katedralen i Girona, som byggdes 1416 i en blandning av gotisk och barockstil. De arabiska bad som byggdes år 1194 står fortfarande kvar, så ta dig dit och slappna av! Ett av Gironas landmärke är Självständighetstorget, som fått sitt namn efter slaget mellan spanska trupperna och Napoleons armé som så småningom resulterade i Spaniens självständighet.

I kulturell väg så rekommenderar vi ett besök till de judiska kvarteren och till Bonastruc Ça Porta-centrum där det judiska museét ligger. Rolig fakta: flera scener från Game of Thrones är filmade i Girona! Seriens fans kommer att bli glada av att känna igen miljön från serien.

Gå på utflykt i naturreservatet Montgrí

L'Escalas kronjuvel är naturreservatet Montrgrí, som är ett enormt ekosystem med berg, stränder, sanddyner och öar. Tillsammans med Medesöarna och Baix Ter, blev området ett skyddat naturområde 2010 med en storlek på 8000 hektar. Naturreservatet är gratis att besöka och ligger bara en kort bilresa från L'Escalas centrum.

Det är en bra dagsutflykt för barnfamiljer, eftersom Montgrí kommer att bjuda på ett vackert landskap och en bra plats för barnen att leka och lära på. Njut av utsikten, dofterna, den vackra floran och försök att se några av de ovanliga fåglar som bor här. Se till att ta med dig dina badkläder hit, så att du kan ta ett skönt dopp på någon av naturreservatets stränder. Naturreservatet Montgrí är ett paradis för alla som älskar naturen!

L'Escala är definitivt ett måste att besöka, oavsett om du gillar historia, sport eller natur! Regionen väntar på att bli utforskad av dig!