Tossa de Mar, Spaniens vackraste ringmur

Tossa de Mar

I Girona hittar du en av spaniens vackraste städer: Tossa de Mar. Staden var en gång en mötesplats för konstnärer från hela världen och gavs namnet ”blå paradiset” av konstnären Marc Chagall. Tossa de Mar sken starkt när Ava Gardner filmade Pandora and the Flying Dutchman(1951) i staden. Hennes tid är fortfarande ihågkommen och ärad genom en staty av henne som står stolt i staden. Man kan idag även finna bakelsen ”besos de Ava Gardner”,  som betyder Ava Gardners kyssar, som säljs i områdets olika bagerier. 


La Vila Vella slott ger Tossa de Mar en medeltida känsla: den inre ringmuren markerar den mycket charmiga delen av staden, gamla staden. I stadskärnans centrum finns det många affärer och caféer och det lider ingen brist på restauranger som serverar klassiska rätter från havet som är tillagade med närodlade ingredienser.  

Med sitt medelhavsklimat ligger temperaturen under sommaren i genomsnitt runt 30°C, men det går fortfarande att undvika värmen om man vill, det gör man bäst genom att besöka de närliggande grottorna eller ta sig till stranden. Precis i centrum av staden löper stranden Playa Gran, som är Tossa de Mar´s mest välkända strand, som är härliga 385 meter lång. Du kommer troligen bli väldigt glatt överraskad om du börjar leta efter strändernas dolda vikar. 

La Vila Vella slott

Tossa de Mar

La Vila Vella slott är en ikon för Tossa de Mar och den klassiska bilden du troligtvis kommer att se på stadens vykort
. När du blundar och tänker tillbaka på ditt besök i staden så kommer du se bilden på det ståtliga slott som ser ut över havet på ett beskyddande vis precis som på medeltiden, då slottet skyddade staden från pirater.

Vila Vella är ett medeltida under som skyddar den charmiga gamla staden från fallande klippblock. Om du är uppmärksam kommer du att se en liten öppning i muren som är känd som ”el agujero del demonio”, demonernas hål – från det kan du se platsen där fiskarna lämnade sina båtar efter en lång dag ute på havet.

Tossa de Mar stränder och vikar

Tossa de Mar beach

Stränderna och vikarna som Tossa de Mar erbjuder är bland de vackraste i Spanien
. Förvänta dig underbart rena stränder med rent vatten och fin gyllene sand. Några stränder är mer urbana, med allt du kan behöva lättillgängligt och nära, medans andra är en bit bort och svårare att nå.

Det kristallklara vattnet med en spännande havsbotten gör Tossa de Mar till ett paradis för dykning och snorkling, så glöm inte cyklopet hemma! Känner du för att prova på en ny vattensport, eller för att slappna av på stranden i det varma medelhavsklimatet, då är Tossa de Mar platsen för dig. Det finns inget som går upp mot ett perfekt fritidshus för dig och din familj vid stranden i Tossa de Mar.

Gastronomi i Tossa de Mar

Tossa de Mar cafe

En klassisk maträtt i Tossa är den kända ”Simitomba”, den lokala fiskarens favorit!
Simitomba är gjort av dagsfångad fisk som man sedan rökt och serveras med potatis, vitlök, salt, tomat, saffran, olivolja och aioli. 

Varje år, under september månad, så drar en gastronomisk folkfest igång med Simitomba i fokus. Under festen har 15 olika lokala restauranger äran att få laga sin egen variant av Simitomba, inspirerade av denna kustliga tradition.

Sevärdheter - Muren och fyren i Tossa de Mar

Muralla de Tossa de Mar

En av de största attraktionerna i Tossa de Mar är den imponerande medeltida ringmuren, som byggdes mellan det tolfte och trettonde århundradet. Vi rekommenderar dig att gå runt muren på kvällen då utsikten blir spektakulär vid dagens sista strålar.

På murens högsta punkt hittar du den gamla fyren och vakttornet faro de Tossa de Mar. På denna plats låg det tidigare ett slott, men idag hittar du istället museét Center Interpretació dels Fars de La Mediterrània, ett museum där du kommer att få lära dig platsens historia.

Festen Las Fiestas Mayores

Alla dessa spännande attraktionerna och stora festivalerna som du hittar i Tossa de Mar, är skäl nog att besöka staden för den som söker en semester fylld av spänning och kultur.

Festen Festa Major d´Hivern och festen San Vincente som börjar den 20 januari och är en festival som inkluderar mässor, traditionella parader, utställningar allt i enlighet med en 600 år gammal tradition. Detta är "Voto del Peregrino", en pilgrimsfärd som går 40km mellan Tossa de Mar och Santa Coloma de Farners med över tusen deltagare.

Redan i juni så börjar sommar festen La Festa Major d'Estiu eller festmåltiden i San Pere. Dessa två festivaler hålls runt den 20 juni och erbjuder en fest fylld med konserter, dans, aktiviteter för barn och fyrverkerier.

Panorámica desde Tossa de Mar

Den Internationella Festivalen Rumba Catalana

I juni blir stranden Gran Playa i Tossa de Mar värd till en musikfestival med temat Rumba, som är en katalansk musikgenre med glada vibbar och tung rytm. På denna festivalen får du chansen att njuta av de bästa banden i en av Kataloniens mest karakteristiska genrer.

Denna gamla fiskebyn har på senare år utvecklats till ett ypperligt turistmål, omgiven av många vackra stränder, med hög kvalitet. Det finns även ett livligt uteliv under sommarmånaderna, med över tjugo barer och ett par klubbar runt om i staden. Staden Tossa de Mar har lite av allt, så tveka inte, boka ditt fritidshus i Tossa de Mar nu och gör dig redo för en oförglömlig semester.

Karta över Tossa de Mar som inkluderar stränder, vikar, och platser att besöka.