Vila Vella, den charmerande gamla stan i Tossa de Mar

Om du aldrig har varit i Tossa de Mar kommer du enkelt att känna igen dess kustlinje. Den huvudsakliga stranden Platja de Mar är full med färgglada båtar och soldyrkare särskilt på sommaren. Och strax söderut hittar du en liten men hög halvö med medeltida murar som skyddande omger den gamla staden Vila Vella. Tossa de Mar är den där sällsynta staden där du samtidigt kan titta på Medelhavets vågor och njuta av en charmig utsikt över medeltida historia - utan att ens vända på huvudet.

I själva verket är Vila Vella den sista befästa medeltida stad på Costa Brava och den är fortfarande mer levande än någonsin. Ta en promenad runt byn och du kommer att upptäcka att bakom dessa höga murar finns blomstrande restauranger, charmiga kullerstensgator och hisnande vyer över Costa Brava.

Platja Gran Tossa

Historia

Den medeltida fästning vet vi var aktivt till 1100-talet och byggdes för att skydda staden mot nordafrikanska pirater. Den har också sju försvarstorn: fyra stora torn och tre cylindriska torn. Den reformerades under mitten av 1300-talet och var helt klar i 1387, Otroligt att väggarna är intakta och välbevarade. Under 2000-talet byggdes det upp till den ikoniska plats som det är i dag.utsikt Tossa de Mar

Promenera upp till Vila Vella

Om du önskar dig en eftermiddag fylld med historia planera att vara här åtminstone ett par timmar. Du går uppför backen och får rejäl motion. När du går längs vägen som leder mot toppen kommer du njuta av olika panoramavyer som breder ut sig nedanför då vägen svänger runt udden. 

fönster till Tossa de Mar

När du går upp fästningen hittar du en blomstrande stadsdel med restauranger som serverar paella och vin, kaféer och butiker och vackra stenbeklädda hem. Du kan även avnjuta lunchen med utsikt över kusten.

Det är också roligt att hitta pittoreska hörn och att gå vilse i de smala kullerstensgränderna. Det som är glatt överraskande är mängden frodig grönska runt gatorna som andas liv i denna gamla medeltida stad.

Det är svårt att inte vilja fotografera speciellt med de hundratals vyer som möter dig i varje hörn du går. Du kommer se Medelhavets vackra vidder med båtar som fyller sanden på Platja Gran till de steniga, branta klipporna på den motsatta sidan.

gata i Tossa

Ava Gardners monument

På vägen dit kommer du stöta på en kitschig staty av Ava Gardner. En hyllning till den amerikanska skådespelerskan som spelade i 1951 års film: "Pandora och den flygande holländaren". Filmen spelades in i Tossa de Mar och staden blev kär i Ms Gardner. Kärleken var besvarad och skådespelerskan, återvände. Hon älskade Spanien så mycket att hon även bodde i Madrid under ett par år. Skulpturen restes 1998 mer än 50 år efter filmen släpptes för att hedra de starka minnena från filmen. En bronsfigur i naturlig storlek ser längtansfullt ut över bukten.

     trädgårdsmästare i Tossa

Museet La Villa Vella

Här huseras en nationell och en internationell samling. Museu de La Villa Bellas har arkeologiska fynd från romerska perioderna hela vägen till samtida målningar och skulpturer. Det skulle inte vara fullständig samling om de inte hade en par verk av den franska målare Marc Chagall arbete, som var en av de berömda intellektuella som bodde i Tossa de Mar som gett staden namnet "det Blå Paradiset".

Esglesia Vella de Sant Vicenç

En oslagbar sevärdhet är skelettet av Esglesia Vella de Sant Vicenç, en gotisk kyrka som byggdes på 1400-talet. Fransmännen lagrade sprängämnen i det i den 1700-talet och förstörde det. Lokalbefolkningen tog senare stenar av den återstående byggnaden till att bygga eller återuppbygga sina egna hem. Idag finns endast en del av huvudgaveln och väggarna kvar. Det övergavs på 1700-talet då en ny kyrka byggdes.

utsikt i Tossa

Far de Tossa (Fyren i Tossa)

Den högsta punkten ligger 70 meter över havet och är nu en fyr. Inne i fyrens informationscenter där du kan lära dig om fyrar, dess historia genom århundraden och evolutionen till en viktig symbol för livet på och vid havet.  Gå mot den bakre delen och du hittar en terass med en vacker, frisk utsikt över havet. 

Tips på hur du tar dig upp till Vila Vella

Det är inte en svår klättring. Men om du har med dig en barnvagn eller en rullstol kommer du känna av utmaningen. För er med känsliga knän rekommenderar vi att ta turisttåget. Det är en tur på ca 25 minuter som går i sakta mak uppför kullen och gångare står tätt längs husväggarna när tåget passerar. 

Om du tar tåget tar det dig hela vägen fram till toppen av Far de Tossa (fyren). Föraren ger dig 15 minuter att gå runt och ta bilder innan det är dags att åka nerför härifrån. Du kan förstås hoppa över åkturen men då får du gå ner hela vägen. 

Vi rekommenderar starkt denna promenad som är väl värd utmaningen. 

Nödvändig information 

Far de Tossa de mar

Hemsida

Tisdag - Lördag, 10:00 - 17:00. Söndag 10:00 - 14:00. Måndag, stängt.

€3. Studenter och seniorer, €1.5. Barn  under 12 år är gratis

Museu Municipal de Tossa de Mar

Plaza Pintor Roig i Soler, no. 1. 9:00 - 21:00 på sommaren. €3. 

Turisttåget

Tåget körs av Dicotren och avgår var 30:e minut från huvudgatan vid Platja Gran. Det är en halvtimmes tur.

Har du besökt Tossa de Mars Vila Vella förut? Berätta gärna och dela med dig av dina bilder och historier!