Vad du kan se och göra på din semester i Cadaques

Om du någonsin har funderat på att besöka Cadaqués så är det dags att sluta drömma. Den känsla som genomsyrar staden är bohemisk och lugn, som man bara vill ha mer av. Fastna i Cadaqués charm och upptäck det bästa av konst (Dali), de magiska stränderna i Cape Creus och Cadaqués levande kulturliv som aldrig vilar.
 
Panorama utsikt över Cadaques
 
Du har säkert hört talas om Salvador Dalís Casa-Museo i Cadaqués, men visste du att Cadaqués även erbjuder andra högklassiga konst- och kulturupplevelser? Idag delar vi med oss av våra finaste smultronställen, bästa planer och mest spännande händelser som du inte får missa om du vill uppleva Cadaqués till fullo.
 
Cadaques, Costa Brava

Upptäck Gamla stan i Cadaqués

Cadaqués är en traditionell, vacker fiskeby med en fascinerande historia som fortfarande lämnar avtryck i nuet med sin fascinerande arkitektur. Dess gamla stad är en labyrint av kullerstensgator, vitkalkade byggnader och blåa detaljer; fylld med affärer, restauranger och hantverk-verkstäder, här kan du få flera timmar att flyga förbi utan att du ens märker det.
 
Gamla stan, Cadaques, Costa Brava
 
En riktig unik, skönhet i staden är den gamla gatan 'Es Call' där ett judiskt sällskap bodde i hundratals år och, tack vare deras detaljerade arkitektur, är det en verklig resa tillbaka i det förflutna. Ännu en vacker pärla i staden är kyrkan Santa Maria, som byggdes på 1600-talet och från vilken du kan begrunda en magnifik utsikt över bukten i Cadaqués. Du når kyrkan och utsiktsplatsen genom att klättra till den högsta punkten i staden.
 
Cadaques
 
Arkitekturen i Cadaqués är en oerhörd blandning mellan det äldre, som en gammal fiskeby har, och det moderna, som en ny badort har. I Gamla stan ser vi mycket äldre, religiösa byggnader och runt strandpromenaden ligger belysningen på de moderna byggnaderna som kantar till stranden.

De flesta av de moderna strandvillorna tillhör folket som gjorde sin lycka i Amerika och sedan lät sig inspireras av de mönster och motiv som kubaner ofta använder när de bygger sina hem. Tänk dig att kunna leva i all denna charm, där gammalt möter nytt, under din semester. Varför inte hyra din semesterbostad i Cadaqués redan nu?

Cadaques, Costa Brava

Firandet av Sol Naciente den 1 januari

Vill du inleda det nya året på ett magiskt och unikt sätt? Den 1 januari varje år samlas människor från hela världen kring fyren Cabo de Creus för att välkomna årets första soluppgång.
 
Cap de Creus, Cadaques, Costa Brava
 
Cape Creus är den östligaste punkten i Spanien, så det är där dagens första sol landar på den iberiska halvön. "Han som stiger upp tidigt kan Gud hjälpa" är en välkänd fras i Spanien och används mycket under den här högtiden.

Sol Naciente kallas högtiden på spanska och på katalanska kallas det för Sol Ixent. Efter att ha väntat i mörkret på det nya året så börjar 'Sardana dansen' tillsammans med de första solstrålarna som gör sig synlig på horisonten, och varm choklad fördelas mellan deltagarna.
 
Cap de Creus, Cadaques, Costa Brava
 
Känns det unikt och spännande att fira årets första soluppgång tillsammans? Kolla in vår guide till de mest ovanliga festivaler i Spanien, och upptäck med hjälp av den de mest sällsynta och roliga fester landet har att erbjuda.

Utforska Cabo de Creus

Alla katalaners ögon lyser upp när de talar om Cabo de Creus - dess klippor och skogar döljer många naturliga paradis där det verkligen kan verka som om tiden har stannat. Det enda som känns viktigt är att totalt insupa dess lugn och den vackra omgivning när du besöker Cabo de Creus.
 
Cap de Creus, Cadaques, Costa Brava
 
De bästa vikarna i Cabo de Creus är belägna på Costa Bravas kust. Här kommer den varma sanden och det fräscha, kristallklara vattnet att locka dig till ett dopp. Dessutom har en stark havserosion skulpterat unika klippformationer i roliga former som påminner om olika djur; en ser ut som ett lejon, en som en kamel och en som en drake!
 
Cap de Creus
 
På Cabo de Creus kommer du att finna väldigt många vandringsleder, de passar både de som vill promenera  i lugn och ro och de som vill ta en joggingrunda och för de som vill cykla. Efter, eller under, din träning så kan du gå ner till havet för att ta ett svalkande dopp vid en av de vackra stränderna. Vi rekommenderar även att du stannar upp och njuter av solnedgången från en utsiktsplats på vandringsleden - det är magiskt!

San Sebastiáns festival den 20 januari

Den 20 januari står vi återigen inför firandet av den mest traditionella tillställningen i Katalonien - firandet av Cadaqués. Varje år, på detta datumet, bestiger invånarna i Cadaqués tillsammans berget Ermita de San Sebastián som är 400 meter högt och det tar cirka två timmar.

I kapellet, som endast är öppet på just denna enda dag under hela året, hålls sedan en stor mässa och därefter börjar 'Sardana dansen'. Lunch hålls utanför i gården efteråt. Även du inte är från Cadaqués så kommer du att bemötas med värme och vara välkommen att delta i firandet - du bör inte missa detta om du får chansen till det!

Salvador Dalís konst på Casa-Museo

Från den sekund som du kliver över tröskeln till Salvador Dalís Casa-Museo omsluts du av en värld av fantasi och magi. Museet kallas för Casa-Museo (hus museét) eftersom den exceptionella katalanska konstnären både levde och arbetade här. 

Dalí behandlade sitt hem som en levande varelse, som växte tillsammans med honom under olika perioder i sitt liv. I över fyrtio år hade Dalí expanderat och ändrat sitt hus genom att lägga till eller ta bort rum och, självklart, bygga till många surrealistiska detaljer, som gör att hans bostad idag klassas som ett lika stort konstverk som själva konsten han skapade.
 
Salvador Dali museét
 
Hans målningar och skulpturer är tillgängliga i alla husets rum, i verkstaden, trädgården, biblioteket, till och med hans sovrum. Ett besök är ett måste och utlovar en spännande flykt från verkligheten - en resa till den fascinerande världen av Salvador-Dalí.

Salvador Dalís Casa-Museo ligger i Portlligat, en liten fiskeby belägen i en vik som är en del av kommunen Cadaqués. Hans utsikt över havet, landskapet, olivträden, vingårdarna och omgivande klippor är värt att stanna upp och njuta av under ditt besök. För att hinna med allt under ditt besök så rekommenderar vi att du bokar en heldag av din semester, så du inte missar att upptäcka området.

Cadaqués museum

Ett annat obligatoriskt kulturstopp är Cadaqués museum. Stadens museum är ett museum med konstverk av många olika slag, men med en gemensam nämnare: människorna, kulturen och historien i Cadaqués. Det är verk som har inspirerats av denna stad och som, på ett eller annat sätt, har försöker fånga Cadaqués själ och skönhet.

Utställningen belyser Salvador Dalí, regionens största konstnär, men även verk av Richard Hamilton, Arranz Bravo, Antoni Pitxot. Utöver denna stående utställningen så har Cadaqués museum ständigt en rad tillfälliga utställningar.
 
Stranden Playa de Portlligat
 
Cadaqués är en av de charmigaste städerna på Costa Brava. Om du letar efter platser med en magisk atmosfär så rekommenderar vi att du kikar igenom denna  artikel över Spaniens mest oförglömliga platser.
 

Karnaval i Cadaqués

Februari är synonymt med karneval i Spanien och Cadaqués ger oss inget undantag. Karnevaler i Cadaqués firas på klassiskt, spanskt vis; med en parad av utklädda deltagare och stora flottor som bärs längs med strandpromenaden. Om du reser med familjen så är detta särskilt rekommenderat, då det finns många workshops och aktiviteter som är anpassade för yngre barn.
 
Karneval i Cadaqués

Semana cultural, kulturveckan, i april

Den 23 april firas dagen för Sant Jordi, som är en av de största högtiderna i Katalonien. Enligt tradition så ska du ge bort, eller få, en bok tillsammans med en ros av antingen din älskare eller dina vänner, men i Cadaqués firas högtiden med en kulturfestival som varar i över en vecka!

Cadaqués Kulturvecka har fått många litterära utmärkelser tack vare sina konferenser, utställningar och föreläsningar. Kulturveckan erbjuder även många typer av offentliga evenemang; så du bör inte missa att delta i några dagar, eller hela veckan, om du är i området.

Den amerikanska mässan i Cadaqués

"En American in Cadaqués!" eller "¡Un americano en Cadaqués!" - detta kallas den mässa som äger rum den första helgen i juni i Cadaqués. Strandpromenaden i staden fylls med bås och hantverksprodukter, och många människor klär sig tidsenligt för perioden (tidiga 1900-talet).

Anledningen till denna fest är den nära relationen som fanns mellan Cadaqués och Kuba under åren av koloniala Spanien, då många spanjorer och amerikaner korsade Atlanten för att finna lycka på andra sidan. Tillställningen ger ingen brist på musikföreställningar och gatuteater föreställningar, inklusive amerikanens första ankomst.
 
Festival i Cadaques, Costa Brava

Den internationella musikfestivalen i Cadaqués

Cadaqués är en stad som strävar efter att tillfredsställa sina besökare och invånare, därav arrangeras bland annat en musikfestival varje sommar. År 1970 tog Costa Brava till och med emot ett pris för sin hyllade, internationella musikfestival i Cadaqués. Vi skulle inte kunna definiera stilen eller genren i denna musikfestival för att festivalen erbjuder det mesta; flamenco, gospel, soul, pop-rock, jazz och även klassisk musik. Med så mycket variation så brukar det sägas att den passar de flesta.

Detta år kommer festivalen att hållas mellan den 4-15 augusti och dess program innefattar många internationellt kända artister. Förutom denna festivalen så erbjuds det även gratiskonserter av mindre kända artister, något som kan bli den perfekta avslutning på en dag under din härliga semester.

Lokala festivaler i Cadaqués

I september sammanfaller Kataloniens nationaldag med en sommarfestival i Cadaqués. Dagarna bär med sig en mängd kulturella aktiviteter och besökare. En av aktiviteterna är den ursprungliga dock-tävlingen, där en bit av grön keramik bärs på huvudet under ett lopp, det finns även en simtävling mellan Cabo de Creus och Cadaqués och musikföreställningar på torget.
 
Cadaques, Costa Brava
 
I december äger Vinterfestivalen i Cadaqués rum för att hedra skyddshelgonet La Virgen de la Esperanza. Firandet innehåller sardanas danser, idrottstävlingar, lekar för barn och populära, moderna danser.

Kulturen och skönheten som följer bukten Cadaqués är mer än tillräcklig för att vilja tillbringa några av sina semesterdagar här. Som om dess naturliga skönhet, med klipporna och havet, inte vore nog så anordnar Cadaqués en mängd olika festivaler och tillställningar året om. Boka din semester till Costa Brava och gör dig redo för att njuta av en vecka i paradiset.
 
Cadaques, Costa Brava
 
Sommaren är den tiden på året då det är som allra bäst att besöka Cadaqués. Denna by av vita hus, omgiven av förtrollande natur, håller oändliga överraskningar och möjligheter. Kom till Cadaqués i sommar och njut av en semester som du aldrig förr trott att du hade kunnat ha.