En resa genom 17 av de mest oförglömliga städerna i Spanien

Spanien är fullt av fantastiska destinationer. När du besöker dessa äventyrliga städer vill du säkert uppleva magiska ögonblick som följer med dig resten av livet. 

Vi har samlat de vackraste bilderna av 17 otroliga destinationer som tar dig med på en tur tvärs över hela Spanien. Du hittar här de viktigaste höjdpunkterna och vi vill väcka ditt intresse att besöka och utforska detta vackra land. När du läser denna artikel kan du för ett kort ögonblick hänge dig i ett äventyr. Njut av stunden.  

17 städer du bara inte kan missa i Spanien

1. Cedeira - A Coruña

Cedeira

San Andrés de Teixido är en liten stad på Spaniens yttersta nordvästligaste hörn i kommunen Cedeira som ligger i provinsen La Coruña. Staden är belägen 140 meter ovan för havet med imponerande vackra omgivningar. Området är en av de mest mystiska och religiösa områdena i Spanien och byborna har tillbett de döda i tusentals år. 

Det sägs att alla galicier vet att förr eller senare måste du göra en pilgrimsfärd här. Om du inte gör det när du är vid liv är det nödvändigt att få de döda, även om detta kommer ofta inte att vara som en människa, utan snarare som ett djur, företrädesvis en liten en. Därför är det viktigt att ta hand om små djur så att du kan stöta på sitt besök här. Områdets motto är därför inte så konstigt: Va de muerto quien ingen fue de vivo. (Gå som död, de som inte gick i livet).

För att hedra Jesu apostel är kapellet namngivet “San Andrés”. Omkring kapellet är staplas det ofta stora högar av sten. Det har staplats av pilgrimer som tror att dessa stenar kommer att tala vid den yttersta domen och tala om vilka själar som kommer att gå till San Andrés.

Foto med tillstånd av Belén Argueso.

+ Semesterbostäder i Galicien

2. Miravet - Tarragona

Miravet 

I den nordöstliga provinsen Tarragona på toppen av den 100 meter höga kullen som angränsar Ebro-floden ligger en gammal by med tillhörande fästningen Miravet som är ett av de bästa exemplar av katalansk arkitektur. Denna gamla mauriska fästningen blev konverterad till ett slottskloster när de muslimska Spanien blev övertaget. 

Det är en fantastisk stad som imponerar alla besökare. De kullerstensbelagda gatorna är smala och du kan fortfarande hitta maurisk konst i de smala gränderna. Du kan också se en gammal oljemålning och du får absolut inte missa den hisnande utsikten från slottet. Du kan också välja att ta en båt från piren för en resa nedåt floden där du kan beundra det vackra landskapet som omger denna fantastiska plats

Foto med tillstånd av Maria Jose Salas Garrido.

+ Semesterbostäder i Tarragona

3. Torla - Huesca

Torla

Namnet Orla sägs kommer från ett torn från 1500-talet och byggdes för att försvara staden mot fransmännen. Staden har sin egen sanna identitet och är en av de bästa destinationerna för både historienördar och naturälskare. Här finns både en rik historia och ett kulturarv och så är detta porten till både Ordesa National Park och Monte Perdido.

Torla ligger i Sobrarbre 100 kilometer från Huesca. Toppen av Mondarruegoberget ligger 2800 meter över havet och är alltid synligt i detta extraordinära område. 

Den gamla staden Torla har, liksom de två städerna ovan, medeltida ursprung, och är vackert bevarade och i mycket gott skick. Torla har vackra stenhus och deras fönster med dubbla bågar och vapensköldar på sina fasader.

Foto med tillstånd av Santi Mendiola.

+ Semesterbostäder i Huesca

4. Picos de Europa

Picos de Europa

Många har hört talas om Picos de Europa, men det är något helt annat att gå en promenad på dessa hissnande linjer i denna vackra landskap där det är möjligt att beundra och uppskatta de vackra byarna, dalarna och bergen. Det är utan tvekan en stor upplevelse! Denna imponerande natur ligger i både Asturien, Kantabrien och Castilla y León. Picos de Europa är en av de största kalkstensformationer i Europa.

Området är hem till över 100 arter av fåglar, inklusive kungsörn och gåsgam. Djurlivet på land är också rikt med både rådjur, vargar och ibland observeras också björn i området.

Foto med tillstånd av Francisco Molina.

+ Semesterbostäder Picos de Europa

5. Somiedo - Asturias

Somiedo

Somiedo i Asturien är en av de många vackra naturområden i Spanien. Området har en yta på 300 kvadratkilometer och har förklarats ett biosfärområde av UNESCO. Detta är logiskt, eftersom området är fullt av vackra landskap med sjöar, gläntor och träd som växer vilda och orörda. Det enda som håller naturen i schack är de vilda djuren som lever i området.

Detta naturområde består av fem dalar: Sapiencia, Valle del Lago, Puerto de Somiedo, Las Aortas og Cigüeñas. Somiedo är full av överraskningar för resenärer, som du kommer att upptäcka när du promenerar nerför områdets stigar. Här kan du få syn på de särskilda stenhyddorna, så kallade Teitos. Och kom ihåg att se upp för björnar i området eftersom denna park är en av de platser med flest vilda brunbjörnar i Europa.

Foto med tillstånd av Diego Garin Martin.

+ Semesterborstäder i Asturias

6. Sierra de Tramontana - Palma de Mallorca

Sierra de Tramonatana Palma de Mallorca

Om det finns en plats i världen där människan samexisterar med naturen i perfekt harmoni, är Serra de Tramuntana på Mallorca ett bra exempel. Det är så perfekt här att området förklarats som UNESCO Världsarv i kategorin kulturlandskap.

Den ligger i nordvästra Mallorca med en total yta på 90 kvadratkilometer som omfattar 18 kommuner bland annat Pollença och Escorc.

Foto med tillstånd av Jesus L.

+ Semsterbostäder i Mallorca

7. Aínsa - Huesca

Ainsa

Aragon har många otroliga vackra vägar som kan köras under hela året men vädret är ofta bäst under sommaren för att njuta av dessa områden. På flykt från morerna bosatte sig visigoterna i dessa nordliga områden och grundade bland annat Konungariket Sobrarbe. Den gamla huvudstaden Aínsa är idag ligger i detta vackra område 580 meter över havet och bör definitivt besökas.

Nära Aínsa är en av de äldsta klostren i Spanien: klostret San Victorian som byggdes runt 600-talet av samma helgon som det är uppkallat efter. Aínsa är en autentisk medeltida by och är av det spanska kulturministeriet deklarerat som naturskyddsområden med monument av historiskt och konstnärligt värde.

Foto med tillstånd av Juan Luis Olaeta.

+ Semesterbostäder i Huesca

8. Hondarribia - Guipúzcoa

Hondarrabia

Många konstnärer har blivit förförda av den medeltida skönheten i Hondarrabia, som ligger vid mynningen av Bidasoafloden på den baskiska kusten endast 25 km från San Sebastían.

Missa inte den äldsta delen av staden, dessa gamla murar- och fiskedistrikt. Du måste också planera att klättra upp till det lilla kapellet Santuario de la Virgen Guadalupe och den vackra kullen som är en del av områdets många andra sevärdheter. Atlantens klimat avnjuts bäst på sommaren och de vackra stränderna gör det enkelt att planera din nästa resa till området redan innan du åker härifrån.

Foto med tillstånd av Chememoro.

9. Peñiscola - Castellón

Peñiscola

Peñiscola är känt för många saker, härovan ser du dess vidunderliga slott, ett konstnärligt historiskt monument med vacker utsikt över staden. Peñiscola är en magisk stad med en spektakulär arkitektur. Det är beläget för provinsen Castellón och den gamla staden ligger på en klippa 64 meter över havet. Hela två flygplatser, Valencia och Reus, ligger i närheten och gör det lätt att ta sig hit. Sierra de Irta är en flott naturpark och ligger alldeles i närheten. 

Den nordliga stranden vid slottet Papa Luna  är både det största och mest kända stranden i området med 5 km fin sand och klart vatten. Allt i allt, är det här ett idealt semester-resmål för hela familjen

Foto med tillstånd av Victor Gutierrez Navarro.

+ Semesterbostäder i Peñiscola

10. Ribadesella - Asturias

Ribadesellas

Den gamla staden Ribadesella grundades av kung Alfonso X på 1800-talet och har deklarerats som en plats av kulturellt intresse. I Ribadesella är medeltida byggnader i skarp kontrast till stadens moderna arkitektur. Staden är uppdelad i två med en bro som leder till stadens fiskehamn.

Ribadesella har en mängd intressanta platser att besöka såsom kyrkor Santa María de Junco och San Esteban de Leces och renässanskapellet Nuestra Señora de Guía i den gamla delen av staden. Andra platser som du bör besöka är stadshuset och grottan Tito Bustillo som innehåller några av de mest beundrade förhistoriska målningarna i Europa.

Foto med tillstånd av Luis Relgada.

11. Cudillero - Asturias

Cudillero, Asturias

Denna atypiska fiskebyn i Asturien är byggd på tre kullar. Höga, smala och färgglada hus står längs de branta smala gatorna och ser ut över ett vackert landskap. Förutsättningarna för dessa hus bör definitivt ses så planera ett besök till utkiksplatserna La Garita eller El Mirador del Pico, och se om du kan hitta fyren. Du bör inte heller missa den oförglömliga platsen, Plaza de la Marina, som är byns torg i centrum av staden.

Stadens traditionella rätter baseras på allt från havet. De bästa rätterna med kummel och bläckfisk kan hittas här och är av den bästa kvaliteten. Du bör inte lämna staden utan att först smaka på den lokala "Curadillo" eller "Casadielles".

12. Hayedo de Montejo de la Sierra - North of Madrid

Hayedo de Montejo de la Sierra

Hayedo de Montejo de la Sierra är ett naturområde eftersom det kräver lite förberedelser att komma till men det är verkligen värt ansträngningen. För att besöka en av de tre huvudvägarna måste du först få tillstånd från ett miljöcentret och turen runt området leds av en guide. Detta görs för att säkra denna ömtåliga miljö eftersom det inte andra liknande platser i närheten.

Mångfalden av träd och andra växter är stor och det är verkligen en upplevelse att flytta runt i denna skönhet. Hösten är den vackraste tiden för ett besök.

Foton med tillstånd av Alejandro Rubio Cárdaba.

+ Semesterbostäder i Madrid

13. Tossa de Mar - Girona

slottet i Tossa de Mar

Den gamla fiskebyn Tossa del Mar ligger på Gironakusten halvvägs mellan Barcelona och franska gränsen. De närmaste flygplatserna är Barcelona och Girona och här hittar du ett typiskt medelhavsklimat. Med en medeltemperatur på 30 grader Celsius under sommaren är Tossa del Mar är en populär destination för turister.

Den mest kända och populära stranden kallas Grande (Stora) och en av stadens skatter är det medeltida slottet La Vila Vella. De smala gatorna med panoramautsikt skyddas av de ursprungliga väggarna från medeltiden som bidrar till att göra detta till en mycket speciell plats.

14. Cadaqués - Costa Brava

Cadaqués

På Costa Brava hittar du en liten stillsam fiskeby Cadaqués. Dess namn kommer från orden Cap d'Aqués, eller "stenudde" på svenska.

Denna typiska fiskeby är charmerande och kan skryta med att vara hemstid till Salvaro Dalí. För att ta sig till ben är du tvungen till att köra genom ett område med slingrande vägar om ibland kan vara en utmaning, men det är också en vacker väg, så njut av åkturen. Nära staden ligger Cabo de Creus Natural Park.

Foto med tillstånd av Miguel Angel.

15. Las Médulas - León

Las Medulas

Nordväst om Aquilanos-bergen och i närheten av León ligger Las Médulas, Bierzo,  som deklarerades till ett UNESCO Världsarv 1997. Du kommer aldrig att tröttna på denna enorma utsikt som är resultatet av den romerska efterforskningen efter gul och andra mineraler. 

Det romerska landet i Las Médulas var höghaltigt i mineraler och med tidens tans och när erosionen gjort sitt är det en av de vackraste platserna som skapats i Spanien. Dess sporadiska terräng kommer från utgrävningen av guld och uppfinningsrik ingenjörskunskap på den tiden. 

Foto med tillstånd av Oscar Martin.

16. Bahía de la Concha - San Sebastián

La Concha

San Sebastián är den provinshuvudstad i Baskien. Den ligger vid Bahía de Concha (musselskalsbukten) och blev omskrivet på Condé Nast Traveller Golden List 2013 som den bästa turistdestinationen i landet. San Sebastíans är också känt för att ha något av den bästa maten i världen. 

Utsikten från berget Urgull och Igueldo är otroligt vacker och bör bestämt inte gå dig förbi. Du bör också besöka den gamla stadsdelen, där de gamla och hårt trafikerade gator frestande bjuder in dig att smaka det lokala kökets läckra rätter och deras berömda pintxos.

San Sebastián är rikt på historia och har en stor arkitektonisk mångfald och därutöver också känt för sina stränder såsom La Concha som är en av de mest spektakulära. 

Foto med tillstånd av Juan Pablo de Miguel. 

17. Stränderna i Cádiz

stränderna i Cádiz

Vår sista destination är några av de vackrast stränderna i södra Spanien, nämligen stränderna i Cádiz-provinsen. Gå en tur barfota i den härliga sanden och utforska så många av de paradisliknande stränderna som möjligt. De ligger som pärlor på ett snöre längs hela kusten. Dessa ändlösa sträckor av fin sand och klart vatten är omgivna av betagande skönhet och är ren balsam för själen. 

Cádizprovinsen har också andra skatter. Från de romerksa ruinerna i Bolonia till tornet Pueco en Sancti Petri till inbördeskrigets kvarlämnade bunkrar i Zahara de los Atunes. Cádiz är verkligen en helt unik och speciell destination. 

Foto med tillstånd av Juan Antonio Ocaña.

Karta