Figueres bästa evenemang och attraktioner

Som en favoritdestination för konstälskare har Figueres blivit som en huvudstad för övre Ampurdián. Med dess attraktiva läge - alldeles intill Costa Brava och bara några steg från Frankrike så finns det många inhemska och utländska turister i området. Varje dag kommer det besökare till denna stad för att upptäcka de landskap som inspirerade Kataloniens största konstnär Dalí.
 
Gamla stan Figueres
 
Figueres är mycket mer än bara en inspirationskälla för Dali, det är även en perfekt spansk semesterdestination. I följande guide vill vi visa på stadens rika kulturarv, och de bästa evenemang som Figueres erbjuder hela året om. Staden har även enastående vackra stränder som du inte får missa under din semester.

Besök Teatro-Museo Dalí

Vi startar vår Figueres-guide med ett besök till stadens höjdpunkt: Dalís Teatro-Museo. Muséet är en unik och drömlik byggnad som bjuder på en surrealistisk upplevelse som kittlar din fantasi. Byggnaden såväl innehållet har ritats och skapats av Dalí själv.
 
Teatro-Museo Dali, Figueres
 
Dess röda fasad, omgiven av cypresser och utsmyckad med stora, vita ägg i keramik välkomnar oss. Dalís Teatro-Museo byggdes om av vad som tidigare var Figueres stadsteater och designades då helt av den katalanske konstnären. Byggnaden var tänkt att erbjuda besökarna en sann Dalí-upplevelse och just därför är själva byggnaden även ett av hans verk.
 
Teatro-Museo Dalí i Figueres
 
Teatro-Muséet håller några av Salvador Dalís mest framstående verk, med allt från hans första skapelser till några från hans sista år. I en byggnad precis intill, som är lika smyckad i designen som Teatro-Muséet, hittar du mer av Dalís magiska och surrealistiska verk. Dalís Teatro-Museo är ett måste! Vi rekommenderar att du köper biljetter på internet istället för på plats, så slipper du de långa köerna som kan uppstå, speciellt på sommaren.

Promenera i Castillo de San Fernando (slottet San Fernando)

Vi går nu vidare till viken Rose, belägen endast 800 meter från Dalí muséet, för att besöka det enorma slottet San Fernando (Castell de Sant Ferran på katalanska). Det är en militär-fästning som går tillbaka till 1700-talet. Trots att slottet är så gammalt så befinner det sig i ett beundransvärt skick. Dess enorma storlek, som sträcker ut sig på en yta på över 32 hektar och har en omkrets på mer än 3 kilometer, gör slottet till det största monument i Katalonien och en av de största militära-fästningarna i Europa.
 
Castillo de San Fernando
 
Du kan enkelt utforska anläggningen genom en av de guidade turerna som erbjuds. Turerna är att rekommenderas då du får lära dig mer om fästningens sofistikerade teknik och historia. För att helt förstå dess storlek, så kan vi berätta att i det tillhörande kungliga stallet ryms det mer än 450 hästar, och i de underjordiska cisterner kan det lagras upp till 10.000 liter vatten.

Ta vägen genom den historiska staden Figueres kulturarv

Den gamla staden Figueres är känd för sitt rika kulturarv, full av medeltida, neoklassiska och modernistiska arkitektoniska pärlor och monumentala arv. Under medeltiden hade Figueres en mur som gick runt hela staden. Men idag är det enda som består av dessa väggar tornet Torre Gorgot, som byggts in som en del av Dalís Teatro-Museo. Att Figueres varit en medeltida stad kan även ses på platser som Plaza del Ayuntamiento (Rådhustorget) och runt Carrer Magre, där de judiska kvarteren var belägna en gång i tiden. Ett annat medeltida monument som är värt att besöka är kyrkan Sant Pere, som är byggd i gotisk stil, på resterna av ett gammalt, romerskt tempel.
 
Monument av Dali i Figueres
 
Figueres centrum ligger på la Rambla, stadens huvudgata, som är full av affärer, barer och restauranger. Här finner du vackra, modernistiska byggnader från det sena 1800-talet och början av 1900-talet. Av alla de byggnader så är Casa Cusí, Casa Salleras och Casa Puig-Soler de mest kända.

Kataloniens leksaksmuseum

Innan vi går vidare till Figueres bästa tillställningar och evenemang så vill vi presentera ett av Kataloniens mest originella museer: Museo del Juguete (leksaksmuséet). Kataloniens leksaksmuseum ligger i hjärtat av Figueres och är hem till mer än 4000 leksaker, inklusive flygplan, dockor, bilar och tåg.
 
Några av dessa små skatter har tillhört områdets mest kända människor. På plats kommer du att kunna se leksaker som bland annat Salvador Dalí, Joan Miró och Federico García Lorca har lekt med. Vi rekommenderar verkligen ett besök till museet under din semester i Figueres.

Vin i Empordà

Bortsett från Dali, så är den största anledningen till att regionen Empordà besöks så flitigt, dess vin. Vinproduktionen och traditionen i Empordà går ända tillbaka grekerna och romarnas tid. Idag producerar området viner som kvalitetsmässigt klassas som bland de bästa vinerna i världen. Figueres håller i september månad "Muestra del vino del Empordà" (Empordàs vinmässa) med vinprovningar, mat och andra typer av aktiviteter med anknytning till regionens dryckes-delikatess.
 
Museo-Teatro de Dalí i Figueres
 
Ännu ett evenemang som hålls i samband med Empordàs vintradition är Festival Vivid. Festivalen firas genom olika evenemang utspridda runt Costa Bravas kust under hela april månad. Denna festivalen så pass uppskattad och välarrangerad att vi bestämt oss för att inkludera den i vår lista över Spaniens bästa gastronomiska evenemang - om du uppskattar vin så är festivalen ett måste. Endast Medelhavet och de ljuvliga dofterna av de katalanska bergen kan skapa viner så fulla av nyanser.

El Festival Acústica - Den akustiska festivalen i Figueres

Sommarmånaderna är den bästa tiden att besöka Figueres, särskilt under Figueres akustiska festival. Under festivalen har staden många musikaliska framträdanden runt hela centrum, utspridda mellan månaderna augusti och september. Som namnet antyder, så är uppträdandena nästan enbart akustiska, så stämningen är mycket avslappnad. Det är perfekt att avsluta en dag av sightseeing med en härlig spelning i stadens centrum.
 
Festivalen har blivit ett riktmärke på den katalanska musikscenen, efter att haft 3000 åskådare under 2001, så har festivalen växt till att ha otroliga 60.000 besökare varje sommar.

Festival Internacional del Circ Elefant d’Or i Figueres

Festival Internacional del Circ Elefant d’Or i Figueres har, på bara fem år, blivit en av de bästa cirkusfestivalerna i världen, och den näst största cirkusfestivalen i Europa. Den har för närvarande mer än åttio cirkuskonstnärer från 13 olika länder delaktiga i föreställningen och lockar mer än 20.000 åskådare varje år. Om du har möjligheten att se en av de ryktbara föreställningarna så garanterar vi att du lämnar showen med ett minne för livet.
 
Teatro-Museo de Salvador Dalí i Figueres
 
El festival Internacional del Circ tar oss till en värld full av akrobatik, magi och spänning i händerna på några av de bästa internationella cirkuskonstnärerna. Du kommer att få se olika nummer av balansgångar, koreografier, piruetter och mycket mer. Showen består av mer än tjugo olika delar, alla i temat ‘cirkus’, under det stora tältet som är installerat på Tivoli i Figueres. I slutet av föreställningarna kommer en särskild jury att tilldela priset Elefant d'Or (den gyllene elefanten) till de som utförde den mest framgångsrika föreställningen.

Figueres ‘Comedy Festival’

Vi avslutar vår guide med en av de festivaler som är på uppgång just nu på både Kataloniens och Spaniens kulturkarta - vi talar om Figueres Comedy Festival. Festivalen har fått mycket uppmärksamhet eftersom det är en festival som tilltalar många. Vi är säkra på att den har lyckats frambringa mer än ett leende under sina underhållande föreställningar.
 
Vanligtvis hålls festivalen i april och består bland annat av en inomhusteater, olika monologer, workshops i skratt-terapi, tävlingar och även ‘yoga med skratt’. Några av deras aktiviteter är helt gratis - vi rekommenderar att du spanar in festivalens program på deras hemsida.

Ladda upp med positiv energi i den fullspäckade Comedy Festival i Figueres!
 
Festival Internacional de Circo: Elefant d`or
Har du tidigare funderat på att besöka Figueres? Tack vare sitt makalösa läge i hjärtat av regionen Ampurdián och inom gångavstånd från Costa Brava, så vet vi att Figueres är en perfekt semesterdestination. Figueres passar både dig som gillar bergen och dig som är mer av en strandmänniska. Boka din semesterbostad till Costa Bravas kust och njut av det rika kulturarv som du hittar här. Glöm inte att planera semestern så att du samtidigt kan njuta av några av Kataloniens bästa tillställningar under ditt besök.