Sol, hav och Figueres bästa stränder

När du besöker staden Figueres så får du definitivt inte missa arvet från Dali. Gatorna i den här staden är fullmatade av tradition och kultur, och är därför hem till några av de bästa museerna i Katalonien, såsom Dalís Teatro-Museo. Men trots stadens rika kultur så besöker de flesta området på grund av en annan sak - för att upptäcka Costa Bravas förtrollande stränder.
 
Platja d'Aro - Cala del Pi
 
Figueres ligger norr om provinsen Girona, bara en kort promenad från gränsen till Frankrike. Om du vill upptäcka städerna och stränderna i norra Spanien och längs med Costa Bravas nordligaste del så är Figueres den perfekta staden att utgå ifrån.

Stränderna i Portbou

Om du reser med familjen så är det bästa alternativet att bo i närheten av staden Portbou och Portbous underbara strand Playa Gran de Portbou. Stranden består av grov sand och grus, och är belägen i Portbous centrum. Den erbjuder många typer av tjänster, vilket brukar underlättar familjesemestern, med allt från en strandpromenad och duschar till en stor parkering och butiker.
 
Cala Pelosa, Cap de Creus
 
Söker du en strand som är mer naturlig och paradis-liknande så ska du besöka viken Cala del Tres Platgetes, som nås enklast genom att följa vandringsleden Camino de Ronda från Portbou. Denna viken består av främst en huvudstrand och två mindre stränder som ligger tillsammans med huvudstranden. Tillsammans skapar de Cala del Tres Platgetes, vilket betyder ‘Viken med de tre stränderna’. Alla stränderna är skyddade från Tramontana vinden tack vare klipporna och skogen som ligger alldeles intill.
 
I närheten av Cala del Tres Platgetes hittar du även La Cala del Pi, som är en liten vik med mörka stenar och kristallklart vatten. Viken är känd för sin intima och avslappnade miljö, optimal som nudiststrand, och för dess perfekta förhållanden för dykning och snorkling.

Stränderna i Llança

Den 7 kilometer långa kusten som staden Llança har försäkrar sina besökare att det finns något för alla. Du hittar allt från de mest populära stränderna, fulla av olika slags tjänster och aktiviteter, till de mer intima och naturliga vikarna, helt orörda av människan.

Llança ligger bara 20 kilometer från Figueres, vilket gör det till ett mycket bra alternativ för olika dagsutflykter. Det är en typisk Medelhavsby, omgiven av magnifika stränder, belägen i naturreservaten Cabo de Creus och Sierra de la Albera, som båda även är fulla av vandringsleder.
 
Cala Càlitjas i Cabo de Creus
 
Playa del Puerto och Playa de Grifeu är två av de viktigaste stränderna i området och tack vare kvalitén på dess vatten, renligheten och alla de tjänster som erbjuds så kan båda stränderna varje sommar vinka en Blå Flagg, som de tilldelats.
 
Playa Bramant, Llanca, Costa Brava
I dess omgivningar finner du många vackra, mindre vikar, såsom stranden Canyelles (även kallad playa del Cros). Men av alla stränderna och vikarna i området så utmärker sig playa de Bramant mest. Den ligger mindre än en kilometer från staden Llançà och är känd för sitt karga landskap. Stranden omges av en cirkulär stenvägg som lämnar endast en liten öppning där du kan nå havet från själva stranden (se bilden ovan). Eftersom stranden är väldigt unik så kan du ibland hitta en del turister här men vanligtvis så är den inte många som besöker den. Passa på att njuta av en simtur mellan väggarna som leder ut till havet under ditt besök!

Stränderna i Roses

Playa de Canyelles Petites

Vi byter nu riktning och åker söderut, till Cap de Creus. Vi skulle säga att ett besökt till Figueres är nästan lika bra som ett besök till Roses, som har en magnifik kustlinje och stränder som ser ut som på vykort. Roses har många centrala stränder som oftast är ganska fullsatta, speciellt under sommaren, men de är ändå ett perfekt av för familjer.

De centrala stränderna i Roses erbjuder alla typer av bekvämligheter, tjänster och aktiviteter du kan tänka dig: uthyrning av solstolar och parasoll, duschar, toaletter, restauranger, barer, båtar, vattenskidor och mycket mycket mer!

Cala Montjoi, Roses

Om du har möjlighet att åka en bit utanför Roses centrum så kommer du att hitta några av Spaniens mest natursköna platser - Cap de Creus sydkust är full av vackra stränder; Cala Rostella, Cala Montjoi och Cala Joncols. Vid samtliga stränder kan du njuta av kristallklart, lugnt vatten omgiven av rik växtlighet. Nästan alla av dessa små undangömda vikarna saknar faciliteter, barer och butiker. Om du vill åka till naturreservatets vackra stränder glöm då inte att packa ner egen mat, solskyddsfaktor och vatten!

Empuriabravas stränder

Ännu en av Costa Bravas vackra städer, belägen alldeles intill Figueres, är Empuriabrava. Empuriabrava är ett måste under din semester i området. De många kanalerna som går igenom staden har gjort att Empuriabrava ofta kallas för Spaniens Venedig och liknar den italienska staden mycket.

Med sin 7-kilometers kuststräcka så är vi säkra på att du kommer hitta iallafall en strand du tycker mycket om. En av de mest bekväma alternativen för familjer är stranden Playa de Empuriabrava, då den ligger i stadens centrum och har alla typer av tjänster, såsom duschar, toaletter, badvakter, restauranger och uthyrning av olika saker.
 
Empuriabrava, Costa Brava
 
Det är enkelt att komma ut i naturen då, Empuriabrava ligger inom gångavstånd från naturreservatet Ampurdián, som är full av naturliga oaser med klart vatten och gyllene sand, perfekt för avkoppling. Här kan du njuta av sol, hav och natur av det renaste slaget.
 
Empuriabrava's kust
 
De bästa stränderna i naturreservatet är Playa de la Rubina och Playa de Can Comes. De båda stränderna är helt orörda av människor och därför helt rena och naturliga. Stränderna passar speciellt de som älskar kitesurfing och vindsurfing. Det är enkelt att upptäcka några av Spaniens bästa stränder både från Empuriabrava och Figueres.

El Salto de la Caula i Boadella i les Escaules

Hittills har vi bara pratat om de bästa stränderna på Costa Bravas kust nära Figueres, men tänk om du kunde tillbringa en dag på en flod och bada i ett vattenfall! Bara 13 kilometer från Figueres ligger staden Boadella, belägen i les Escaules, som är hem till legendariska "Salto de La Caula" - ett 30 meter högt vattenfall.
 
Platsen är verkligen ett paradis där du kan både bada och upptäcka en spännande natur - i området hittar du många grottor som verkar vara bebodda för flera hundra år sedan. Platsen gör för en perfekt dagsutflykt! För att återfå styrkan så rekommenderar vi ett stopp vid restaurangen som ligger alldeles i närheten, som specialiserat sig på gastronomi från Emporadà.
 
Salto de la Caula vattenfall, Costa Brava
Om du föredrar att röra lite mer på dig så kan du istället åka på dagsutflykt till naturreservatet Darnius Boadella som enkelt kan nås via kajak eller kanot. Det är en fantastisk naturupplevelse är att följa Mugaflodens strömmar och slutligen nå ruinerna av byn Sant Llorenc de la Muga, som dolts av naturreservatets havsyta under många år.
 
Detta var våran guide över de bästa möjligheterna till en sol- och strandsemester i Costa Bravas område. I den lilla byn Figueres finns det gott om valmöjligheter på stränder - det är i Figueres som du hittar Costa Bravas vackraste pärlor. Varför inte boka din semester till Figueres redan nu, innan sommaren tar slut? Gör dig redo att njuta av en sommardröm.

Karta