Mer än bara stränder: 12 dagsutflykter som du inte får missa på Costa del Sol

Om du är på semester på soliga Costa del Sol, och vill ta en paus från de förtjusande stränderna, det förfriskande havet och det levande nattlivet en stund, så kommer du att märka att det fortfarande finns så mycket annat att upptäcka. Detta hörn av Andalusien besitter en lång och fascinerande historia, samt otroliga, hisnande landskap som verkligen förtjänar att upptäckas!

Vi har noggrant valt ut 12 av de mest intressanta platserna att besöka i området runt Costa del Sol, alla perfekta för en dagsutflykt!

1. Acebuchal

En gata i Acebuchal

Byn som även kallas ”den borttappade byn”, är belägen endast fem kilometer från Nerjas stränder och är omgiven av åsen Sierra Tejeda, bergskedjan Almijara och naturreservatet Alhama. Byn är en av de mest pittoreska, och dolda, skatterna i hela regionen.

Achebuchal

Denna lilla by har upplevt många fruktansvärda episoder under Franco-förtrycket i Andalusien. Efter att byn övergavs i slutet av 1940-talet har den bara blommat upp mer och mer för varje år, nu erbjuder byn en oerhört vacker syn för sina besökare. Acebuchal är ett fascinerande exempel på en typisk Andalusisk by som tiden inte har rört.

2. Frigiliana

Frigiliana

Ett par kilometer från Acebuchal ligger ännu en tjusig by – Frigiliana. Denna by anses vara en av de vackraste ”pueblos blancos” (vita byar) i Andalusien. Frigiliana ligger högt uppe på en liten kulle som ser ut över de drömliknande landskapen. Byn är en favorit bland både lokalbefolkningen och besökare. De som är villiga att lämna Nerjas vackra stränderna i några timmar kan istället njuta av denna byns traditionella gastronomi, eleganta landskap och lära sig mer om stadens historia och miljö.

Frigiliana är belägen i den granna regionen Axarquia, ett landsbygdsområde som kännetecknas av böljande kullar, åkrar och ängar. Det är känt för att vara ett av de få områden i Andalusien där ekonomin fortfarande är baserad på produktionen och handeln med naturresurser, som odlas med hjälp av traditionella jordbruksmetoder. .

3. Ronda

Ronda

Historia, natur, gastronomi och konst. Den vackra staden Ronda har ett rikt historiskt och konstnärligt arv, romerska och moriska monument, en böljande grönska, några av de mest eftertraktade samt uppskattade spanska vinerna och ett häpnadsväckande, dramatiskt läge på sin höjd, som allt bidrar till att Ronda är en av de mest besökta och mest fotograferade städerna i Andalusien.  

Ronda

Mindre än en timmes bilväg från Marbella ligger denna pittoreska staden, på en klippig höjd, närmare 800 meter upp. Staden ser ut över en otrolig dal och erbjuder spektakulära vyer över Serrania de Ronda, ett landsbygdsområde späckat med pueblo blancos och natursköna, intressanta miljöer..

4. El Torcal

El Torcal, Antequera

El Torcal är ett av de viktigaste och mest unika naturreservaten i Andalusien. Det är beläget bara några kilometer från Antequera, i Malagas provins, och är fyllt av fascinerande stenformationer. Några av stenformationerna är bland de äldsta i Europa, vilket ger landskapet en surrealistisk och nästan utomjordisk känsla. 

Ibex in El Torcal, Antequera

Naturreservatet är även hem till många arter av växter och djur, så som stenbocken, kungsörnen och gripen. Här hittar du även viktiga arkeologiska platser, grottmålningar och dösar. Det finns också ett astronomiskt observatorium och vackra stigar för vandrare och naturälskare.

5. Granada

Alhambra, Granada

Granada får helt enkelt inte missas! Lite mer än en timmes bilväg från sol och bad i Costa del Sol, kan du besöka en av de tjusigaste och mest fängslande städerna i Spanien, det otroliga Granada.  

Granada arabiska marknaden

Utöver det berömda området Alhambra så finns också den otroliga stadsdelen Albaycin, flamencon och grott-husen i Sacromonte distriktet, de förtrollande bergen i Sierra Nevada och den ständiga konsten samt kulturen i varje hörn!

6. Caminito del Rey

Caminito del Rey

Fram tills nyligen var denna led känd som ”den farligaste stigen i världen”, Caminito del Rey renoverades nyligen till en säkrare och behagligare led att gå. På bara några månader så har det nu blivit en av de mest besökta platserna i Malagas provins. 

Caminito del Rey, El Chorro

Leden byggdes i början av 20-talet som en väg för byggnadsarbetare för kraftverket som låg vid ravinen El Chorro. I dagsläget har leden Caminito väldigt få risker, men det erbjuder fortfarande en stor adrenalin-kick och en magnifik vy. Detta är verkligen ett äventyr du inte får missa!

7. Mijas Pueblo

Mijas Pueblo

Mijas Costas är en väldigt populär turistdestination vid Costa del Sol och är belägen bara några få kilometer från stranden. Uppe på en kulle, med en härlig utsikt över kustlinjen, ligger centrumet för den gamla staden – Mijas Pueblo. Detta är en av de mest välvårdade vita byarna i området.

Missa inte ett besök till de arabiska väggarna och gårdarna, som erbjuder några av de mest spektakulära vyerna över Costa del Sol, och om du har tid – åk då även till det förtjusande lilla kapellet Virgen de la Pena. De bergiga omgivningarna i byn erbjuder flera alternativ för friluftsentusiasten, men det finns mycket att hitta på här, till exempel avkoppling och olika matupplevelser!

8. Comares

Via Ferrata Puerta de la Agua, Comares

Om du söker närhet till natur och adrenalin så är Comares en plats för dig! Belägen i Malagas provins hittar du denna bergsby som erbjuder olika klättringar, hikingturer och stigar. Du kan även ta en åktur i en av Europas längsta linbanor!

Comares, Axarquia, Malaga

För att få den kompletta Comares-upplevelsen så måste du även smaka på den utsökta gastronomin, typisk för området. Du prova den välkända rätten ”migas” tillsammans med ett sött vin. Staden omringas av natursköna landskap, och har ett intressant kulturarv. Man tror att staden grundades runt 700 f. Kr. och från 800 f.Kr. och framåt, var staden var hem till en morisk fästning.

9. Grottorna i Nerja

Nerja caves

De underjordiska grottorna i Nerja är några av de mest imponerande naturattraktionerna i Spanien. De upptäcktes av misstag 1959 av en grupp pojkar, och har sedan dess avslöjat många underverk för forskare genom åren.

Med allt från den längsta kalkstens-kolumnen i världen, till grottmålningar skapade av neandertalarna, som levde för mer än 42,000 år sedan, så döljer grottsystemet i Nerja otaliga, imponerande och underbara arkeologiska och geologiska skatter. En plats som måste besökas!

10. Parken Los Alcornocales

Alcornocales Natural Park

Denna magnifika parken har fått sitt namn från de tidigare "boende" här, det vill säga korkeks trädet, eller på spanska "Alcornocales".

Denna park har en otroligt rik biologisk mångfald och är hem för mer än åttio olika arter av växter, och även djur så som hökar, örnar, gamar och många arter av däggdjur. Du kan även hitta många arkeologiska fynd från Alolitica och neolitiska epoker och även bronsåldern, i parken. Inne i parken finns vackra moriska byar, så som den otroliga Castellar de la Frontera .  

Natural park Los Alcornocales (Cadiz)

Parkens mest karaktäristiska särdrag är definitivt dess landskap som är otroligt frodig året om, tack vare det konstanta flödet av fuktiga vindar från Atlanten. Det är en spektakulär park, som är ett perfekt utflyktsmål om du vill spendera dagen med att se djur, vandra, cykla, rida eller avnjuta en guidad tur i jakt på den prisbelönta svampen som går att finna i området!

11. Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas, Cadiz

Detta är byn som bär upp ett berg! Den vackra pueblo blanco, Setenil de las Bodegas, har vissa särdrag som har gjort byn känd över hela Spanien – många av husen i Casco Antiguio (den gamla staden) är inbyggda rakt in i den klippiga sidan ett berg!

I denna regionen så kan du hitta fler byar med hus byggda i berget (så som i Guadix eller Sacromonte distriktet i Granada) men ingen annanstans i Spanien är denna metod att bygga på så spektakulärt nyttjad som i Setenil de las Bodegas.  

Setenil de las Bodegas, Cadiz

Om du söker efter platser som påminner om förtrollande vykort så är Setenil platsen för dig! Glöm inte att promenera igenom byn och avnjuta de underbara vyerna och naturen i området, och lämna definitivt inte byn utan att ha besökt en av de bedårande restaurangerna som erbjuder hemmagjorda specialiteter.  

12. Malaga

Malaga

Huvudstaden i Costa del Sol är definitivt värt ett besök. Staden erbjuder många museum, romerska och arabiska monument, en livlig hamn, stränder, nattliv och ett brett utbud av restauranger!

Malaga, katedral

Jämfört med kustlinjens orter så händer det alltid saker i Malaga City, året om, vilket gör staden till en livad och intressant stad att befinna sig i. Staden erbjuder många spännande evenemang, så som Semana Santa vid påsk, den årliga filmfestivalen och Ferian i Augusti. Det bjuds även ständigt på flamenco shower och musik konserter av olika typer. Om du lyckas ta dig till Malaga så kommer du att bli bortskämd av stadens alla möjligheter!

El Pimpi

Map