En guide till Flamenco i Granada

Flamenco i Granada


Det finns många anledningar att besöka Granada. Utöver det spektakulära Alhambrapalatset så har Granada många andra turistmål att besöka i det här hörnet av Andalusien. Flamenco är bara en av de populära attraktionerna i Alhambras hemvist. 


Sacromonte-grottorna och Albaicin är båda unika platser att avnjuta Flamenco-shower på. Att uppleva en typisk konsert en sommarkväll är en oförglömlig upplevelse. Det finns också skolor som erbjuder Flamenco-klasser. Du kan lära dig Flamenco under en veckas semester i Granada. 

Flamenco har uppvisats i Granada och runt hela Andalusien sedan 1600-talet. Utsedd till en 
Immateriellt kulturarv av UNESCO för flera år sedan. Det finns många olika platser att besöka och uppleva Flamenco-shower i staden. 

Sarcramonte är det mest typiska området du kan besöka och här hittar du flera olika tablaos. Showerna är uppförda de flesta kvällarna under året. Området Sacramonte ligger uppför backen efter de historiska kvarteren i Granada. Många av byggnaderna finns på en smal gata på ena sidan av Albaicin. Denna plats är nästintill motsatt palatset Alhambra och Generalife. Här hittar du några utmärkta utkiksplatser, en annan magisk del av Granada. 

Naturliga grottor i kullarna är hem till de lokala artisterna. Vägen är helt prickig av fikonkaktus-träd som kantar Camino de Sacromonte. La Buleria, Cuevas El Rocio och andra tablaos som Los Tarantos och Maria La Canastera ligger alla här. Längs vägen denna väg hittar du även museet i Sacromonte.  Denna tolkcentral visar hur ett tidstypiskt grotthus byggs upp. Besökare kan får en inblick i hur det är att bo i en grotta. 

Flamencogrottor är kalla inuti på sommaren. Dessa naturliga grottor är också varma på vintern. Väggarna är oftast dekorerade med kopparskålar och lokal keramik. Här hittar du fotografier av forna generationer av flamenco-artister och kända dansar som uppträtt här.  

Om du tar dig till Camino de Sacromonte för att se en show se till att ha gott om tid. Ibland är den smala vägen tätt trafikerad av minibussar varje kväll. 
Granada - Sacromonte grotthus

Maria La Canastera är en av de typiska Sacramontegrottorna med en autentisk atmosfär. Med rätt storlek att vara intimt också, nära för att få uppleva energin från dansföreställningen. Grottan är oftast öppen att besöka även om det inte är en föreställning på kvällen. De har en hemsida med kontaktinformation och showtider. 

Hemsida till Maria L Canastera
Adress: Camino de Sacromonte s.n, Granada

Cuevas El Rocio är en av de större platserna för Flamenco i Sacromonte. Den har flertalet rum inne och har varit igång sedan 1951. Här hittar du kontinuerligt shower. 

Hemsida till Cuevas El Rocio
Adress: Camino de Sacromonte s.n, Granada

Auditorio La Chumbera är en mer än inomhusteater än en grotta. Showerna utförs av proffs och erbjuds från september till början av sommaren. Information och biljetter hittar du på Theatre Isabel La Catolica i Puerta Real. Det här är en mer finlemmad upplevelse. Om du planerar ett besök hit ät innan då  ingen mat är inkluderat i biljettpriset eller till salu på plats. 

Adress: Camino de Sacromonte s.n, Granada
Grottorna i Los Tarantos

Palacio de los Olvidados

Sefarad-muséet i Granada ligger nära Plaza Nueva och har konserter de flesta helger. Håll utkik på deras hemsidan för ett schema som byts ut varje månad. Många av dem har flamencoshower som vanligtvis börjar kl  21.30. Du kan köpa din biljetter vid ingången till museet före evenemanget. 

Nyligen har de börjat erbjuda workshops också som undervisas av Mula Palmero Flamenco Company som lär ut olika aspekter av flamenco. Du kan lära dig Compas flamencorytmer och grunderna till dansen. 

Här hittar du mer information: Palacio de los Olvidados

Ett annat alternativ är Jardines de Zoraya. Beläget i Albaicin erbjuder denna restaurangen ett utmärkt kök och Flamencoshower. På sommaren sitter du ute i friska luften på terassen. Det är gott om plats inne också under de kyligare månaderna. De har två sittningar så boka i god tid och konfirmera starttiden varje kväll. 

Den Internationella musik- och dansfestival äger rum inne Alhambras marker. Festivalen erbjuder ett stort urval av musik- och danskonster. Det finns många flamencoakter också. Detta sker varje år i junimånad. Biljetter är till salu till slutet av april. De säljs ofta slut snabbt så var snabb när du bokar dessa datum online. 

Teatern i Generalife har sommarkonserter på kvällarna. Vanligtvis en ballet- och flamencoföreställning i juli och augusti. Dessa är måste-upplevelser om du besöker Granada under sommarmånaderna. Alhambras hemsida har all information på flertalet språk om de aktuella showerna.


Templo del Flamenco ligger nära Gran Via bara en kort promenad från Puerta Elvira. Du kan boka i förväg och träffas vid mötesplatsen nära Puerta Elvira då det är lurigt att hitta hit. 

Inne i det stora rummet har en del av byggnaden är väggarna naturliga grottor. Scenen är längst fram i rummet och är smakfullt belyst and de har föreställningar nästa varje kväll. Entrébiljetten hit inkluderar även ett mål mat och föreställningen. Middagen är en tre-rätters måltid med generösa portioner av mat med hög kvalitet. 

Showerna som är typiska här är Cuadro Flamenco. En mix av manliga och kvinnliga dansare med slagverk och spansk gitarr. Showerna är äkta flamenco och de erbjuds med en stor portion improvisation. 

Hemsida Templo del Flamenco  
Adress: Calle Pernaleros Alto, 41

Corral de Carbon

Flamencofestivalerna i Granada

Mars/april

  • Flamencofestivalen organiseras av Instituto Andaluz de Flamenco. Plats:Teatro de la Alhambra on Calle Molinos 56

Juni

  • Internationella Musik- och Dansfestivalen hålls årligen inne på området i Alhambra - biljetter säljs online i april/maj. 
  • Corpus Christi – håll årligen i mitten av juni. Flamenco-shower kan du under fiesta-veckan se runt omkring i hela staden. Se Feria del Corpus programmet för fler detaljer. 
Juli 
  • Veranos del Corral är en sommafestival som hålla i Corrala de Carbon. Biljetter och plats är nära Calle Reyes Católicos.
  • Festival de las Cuevas in Sacromonte – Information får du från Carmen de las Cuevas. Plats: Museo de Interpretacion de Sacromonte vid Camino de Sacromonte.

Vår- & vintersäsong
  • Patrimonio Flamenco varje lördag från november till maj. Plats: Teatro La Chumbera, Camino de Sacromonte.
  • December på Theatre Isabel La Catolica. Här finns flertalet dans- och musikalföreställningar under hela månaden. Biljetter får du Teatro in Puerta Real, i Granada.