En guide till Malagas museum

Om du tänker dig att Malaga, som ligger på spanska solkusten, grundades 770 BC av fenicierna kan du enkelt uppskatta vilken lång historia och mångkultur som finns här. Och var och en av kulturerna har lämnat spår. 

Här finns något för alla: från de feniciska väggarna, islamiska artefakt, moderna målningar och vin till glas, dockor, bildar och till med flyg. Här är en lista på några av Malagas bästa museum.

Picasso-Museet 

Picasso Museet i Malaga

Málagas mest kända son, inom konsten, Pablo Ruiz Picasso och museum tillägnat honom ska namnges först. Inrymt i det vackert restaurerade Palacio de Buenavista, visar tolv salar en permanent samling av målarens och skulptörens arbete från flera perioder. Dessutom visas här tillfälliga utställningar. Museet öppnades 2003.

Sedan erbjuds en överraskning. Lämna Picassos värld en stund och gå ner i källaren där du kan skåda antika romerska och feniciska väggar och ruiner som upptäcktes under restaurationen av palatset. 

Museet ligger några få steg från Malagas katedral i hjärtat av Malagas historiska centrum. Utanför erbjuds du en utmärkt vy över Alcazaba och slottet Gibralfaro. Museet har ett café på markplan som stänger en halvtimme innan museet. Missa inte museishopen där du kan köpa böcker om Picasso och hans konst samt reproduktioner av hans verk. 

AdressPalacio de Buenavista, Calle San Agustin 8, hemsida

Öppettider: Tisdag och Torsdag kl.10 till 20:00, fredagar och lördagar kl 10 till 21:00, söndagar och helgdagar kl 10 - 20:00. Stängt på måndagar och Juldagen, Nyårsdagen och 6 januari.

Inträde: 10€ för en biljett till både permanent- och den temporära utställningen. Specialpris för grupper, studenter, barn och seniorer. 

Inträde är gratis på söndagar mellan kl 18 och 20. 

Se upp: Detta museum är extremt populärt och det kan vara långa köer i högsäsong. Du kan köpa dina bilejtter i förväg genom att ringa: 902 360 295.

Casa Natal Picasso

Picasso statue Plaza Merced

Du kan lika gärna slutföra din Picasso-upplevelse genom att också besöka Casa Natal i Plaza de la Merced i närheten. Vissa människor tror att detta faktiskt är Picasso-museet, men det är inte, det är huset där Picasso föddes 1881.

Det är ett vacker tre våningars radhus. Den första våningen hyrdes av Picassos far, som också var en målare, tills familjen flyttade till Galicien.

Idag är det säte till Picasso Foundation och ett kombinerat centrum för research, museum och konstgalleri. Markplan upptas av en utställningshall som visar verk av Miro, Brasso och ett antal andra konstnärer. Första våningen innehåller fler av Picassos verk, grafik och keramik samt personliga memorabilia som ger en överblick av hur livet var för honom i hans tidiga dagar. Tredje våningen inhyser ett stort bibliotek och ett centrum för research. 

Här är det mer intimt och mycket smalare än Picassomuseet. Det är idealiskt om du vill lära känna mästaren. Det är också billigare och har bättre öppettider. 

AdressCasa Natal de Picasso, Plaza de la Merced s/n, hemsida

Öppettider: Måndag till söndag: kl 9.30 till 20:00, inte stängt under siestan. Stängt på bankhögtider. 

Entré-avgift: Kombinerad biljett med audioguide: 3

Gratis inträde för alla på söndagar. 

Carmen Thyssen-museet

Patio Thyssen Museum

Från skönhetsdrottning till vinsamlare, Carmen Thyssens liv var lika färgstarkt som konsten som visas på museet som bär hennes namn. Här hittar du 230 verk från hennes privata kollektion. Mestadels dedikerad till 1800-talets spanska målare som Zurbaran och Romero Torres, temat är Andalusien. Museet öppnade så sent som 2011. 

Museet ger dig ytterligare en möjlighet att beundra en vacker byggnad liksom vacker konst. Etablerad i ett 1700-tals palats som heter Palacio de Villalon, är mitten traditionell, en andalusisk uteplats med kolonner kring vilka fyra sektioner av museet är grupperat. Utöver den permanenta samlingen finns det temporära utställningar och kulturella evenemang som t. ex. flamencoshower. Här anordnas även sommar-workshops och evenemang under påsken. 

Adress: Calle Compania 10, hemsida

Öppettider: Tisdag till söndag: kl 10 till 20:00. Måndagar stängt utom på bankhögtider. 

Entréavgift: Kombinerad biljett 8€, reducerade priser för studenter, barn och seniorer.

Vinmuseet

Vin

Om du är törstig efter att kikat på fantastisk konst. Kom i stämning genom ett besök till Malagas vinmuseum. Återigen ett museum som huserar i en 1700-tals byggnad som heter Palacio de Biedmas som är belägen i stadens centrum. 

Markplan exponerar en kollektion av över 400 märken av vinbuteljer från regionen samt affischer, de mest intressanta är första våningen. 

Malaga är känt för sitt söta dessertvin, muscatel. Konsten att tillverka vin från fenicierna till grekerna, romarna och araberna till nutid finns dokumenterad här. Här återfinns också vinprovning som inkluderas i entréavgiften. Du kan få prova ett sött vin och ett torrt Malagavin. Om du blir förtjust och vill ha mer, köp fler för 1€ per smakprov.

AdressPlaza de los Vineros 1, off Calle Carreteria, hemsida

Öppettider. Tisdag till fredag: kl 12 till 14:30 och 16:30 till 19:30. Måndagar stängt likaså på 1, 6, 24, 25, 31 januari samt torsdag och fredag på Semana Santa (påsken).

Entré: 5 inklusive två vinprovningar. Ytterligare provning: 1€.

Flamenco Konstmuseum - Peña Juan Breva

Flamenco muesum Juan Breva

Från muscatel till en annan typisk andalusiskt kännetecken: Flamenco. Om du skulle vilja lära dig allt om denna dramatiska dans, besök flamencomuseet. 

Här huserar en kollektion av mer än 5000 stycken, nästan hälften av dem sällsynta skivkollektioner av flamencomusik. Ytterligare finns här gitarrer, några av dem mer än 200 år gamla, fotografi, traditionella flamencoklänningar och kostymer. Det lilla museet har en tapasbar inuti så du kan också provsmaka en annan specialitet från södra Spanien. 

AdressCalle Ramon Franquelo 4.

Öppettider: Tisdag till söndag: kl 10 till kl 14:00. Stängt på måndagar. 

Entrés: Nästintill gratis, en donation på  1€ uppskattas. 

Moderna konstmuseet

Malaga Center för Modern Konst CAC

Från liten till stor, modern konstälskare ska inte missa ett besök till ett av de viktigaste centren för modern konst på CAC. Det ligger i en gammal grossitmarknad på en av stränderna av Guadalmina-floden, 2400 m2 av stark lageryta bildar en lämplig bakgrund till en kollektion av mer än 400 konstverk. Nästan alla är lån från privata samlare från en period mellan 3 och 5 år. 

Tyngden ligger på konst från 1950 till nutid, inklusive kända nordamerikanska konstnärer som Lichtenstein och Stella. Att tillägga så finns det workshops för människor i alla åldrar och återkommande program för nya spanska konstnärer. 

Adress: Calle Alemania s/n, bakom Alameda tågstation, hemsida

Öppettider: Vinter: Tisdag till Söndag kl. 10 till 20:00, Sommar: Tisdag till söndag kl 10 till 14:00 och kl 17:00 till 21:00, måndagar stängt likaså 25 december och 1 januari. 

Entré: Gratis

Glas- och kristallmuseet

Glass museum Malaga - Museo de Vidrio y Cristal

Här är ytterligare ett insidertips. Malagas glasmuseum är en juvel. Privatägd av Gonzalo Fernandez  Prieto. Här känns det som att du besöker ett rikt, priviligerat hem snarare än ett museum. Så sent som 2009 öppnade museet som huserar i ett 1700-tals palats och ägaren har samlat över 700 olika glas. Artefakterna som visas är allt från ljust färgade feniciska kärl från 500-talet BC till moderna tiders Lalique och Whitefriars kärl. 

Däremellan kan du beundra prerafaelitiska glasmålningar samt exempel på katalanska, venetianska, holländska och Bohemianska glas. Än mer kompletterar antika möbler, speglar och målningar glasen från varje period som förbättrar atmosfären att stiga in i någons vardagsrum. Til detta bidrar även uteplatserna och trädgårdarna.

AdressPlazuela Santisimo Cristo de la Sangre 2, mitt emot krykan San Felipe Neri, hemsida

Öppettider: Tisdag till söndag: kl 11 till 19:00. Stäng på måndagar och under augusti månad. 

Entré: 5 Endast guidade turer.

Bilmuseet

Museo automovilístico

Bilfanatiker eller inte, kommer du att bli förtrollad av vad detta museum som inrymmer den privata samlingen med över 80 vintage och moderna bilar som tillhö portugisiska Joan Magalhaes. För en samling av detta slag, behövs ett stort utrymme och det påträffats i en extraordinär byggnad: Málagas gamla tobaksfabrik som byggdes 1927. Med högt i tak och höga, smala fönster, omsorgsfullt förvandlat för att visa de skatter till bilarnas bästa sidor.

Från en bil som ser mer ut som en häst-och-vagn sans hästen till Swarowsky-kristaller som täcker motorhuven av en Rolls Royce; här hittar du en otrolig mångfald av lyx och lust. Bugatti, Ferrari, Bentley, Jaguar och Mercedes, alla de stora namnen är representerad, med veteranbilar samt moderna modeller, inklusive en soldriven modell.

Detta museum handlar mycket om bilen som ett objekt för mode, konst och glamour. Anpassade exemplar, plåtarbete som målats av konstnären Sonia Delaunay, leopardmönstrad klädslar, allt finns här och du kommer se det.

Naturligtvis finns här också tillbehör såsom hattar, vintage-solglasögon, designerhalsdukar och hand-bearbetade läderbagage som kompletterade bilarna på display i museet. Bar de över 300 hattar kommer att glädja modeentusiaster även om de inte är galna i bilar.

Bäst av allt, om du har uppemot 500 över kan du hyra flera av dessa skönheter för dagen och det inkluderar en chaufför. Din bild tagen lutad mot en av skönheterna är naturligtvis mycket billigare.

Adress: Avenida Sor  Teresa Prat 15, hemsida

Öppettider: Tisdag till Söndag kl. 10 till 19:00. Stängt på måndagar och 25 december och Nyårsdagen. 

Entréavgift. 6.50

Flygplatsmuseet

Museet för flygplatser och luftfart i Malaga

Från bilhistoria till flyghistoria är det bara en fråga om några kilometer i samma riktning.

Dyk ner i den gamla goda tiden av när människor brukade klä upp sig när de skulle flyga, en tid då ingen säkerhetskontroll fanns, flygvärdinnor var skönheter och service var på topp. Sätt siktet mot flygplatsen, vid rondellen vid San Miguel Bryggeriet, följ skylten till General Aviation och gå in i den gamla terminalen som användes som Malaga flygplats 1948-1968.

Tack vare vänner till museet, har Malagas flygresehistoria kommit till liv med gammaldags incheckningsdiskar, tillträde till den gamla flygledartornet, utställningar av flygresetillbehör och en hemmagjord flygsimulator där du kan, utan risk att krascha , bli en pilot för Boeing 737.

En ny flygel innehåller plan som en renoverats som t.ex. DC-3, DC-9 och en liten Beechcraft som en gång tillhörde den marockanska kungafamiljen. Det är också ett bra ställe att ta barnen.

Adress: Terminal 1 Malaga flygplats, hemsida

Öppettider: Tisdag till söndag kl 10 till 14:00, tisdag eftermiddagar 16:00 till 20:00. Stängt på måndagar, torsdag och fredag under påsken, 25 december och 1 januari. 

Inträde är gratis men det behövs ett tillstånd för att få använda flygsimulatorn. 

Malaga har det största antalet museum i Andalusien och det här är en summering av mindre än hälften. 

Att besöka museum i Malaga och generellt i Spanien kräver planering på grund av de varierande öppettiderna. Som regel har alla stängt på måndagar och mellan kl 14-17:00 som så klart är siestatider. Men inte alla, så kolla noga i förväg för att undvika missförstånd och tråkigheter för en resa i onödan. 

Ett viktigt museum är arkeologimuseet som inte är inkluderat här på grund av att det är stängt för flytt.