Spaniens tio bästa höstdestinationer

Den spanska hösten är inte alltid så traditionellt höstig. Åtminstone inte överallt. När det i södra och sydöstra Spanien - Murcia till Andalusien - är sommarväder till slutet av oktober med riktigt varma dagar runt 30 grader, råder det i Nordatlanten redan svalare väder perfekt för vandring.

En sak är säker, det är varmare och torrare än i Sverige. Här har vi sammanställt en lista över de vackraste målen för höstlovet för alla smaker.
 
Canillas de Albaida, Malaga, Andalusien
Spännande sightseeingturer i Barcelona, Valencia eller Malaga, plocka kastanjer och vinprovning i Katalonien, surfa i Baskien, bergsklättring på Teide-vulkanen, ökenturer på hästryggen genom Tabernas och tips om de varmaste platser för en skön strandsemester i höst.

Dessa är de bästa idéerna för en familjesemester, solo- eller i parresa i höst i Spanien.

Strandsemester i höst - Murcia - Almeria - Ibiza

 
Du kan bada i Medelhavet långt in i oktober. I sydost håller vattentemperaturen sig varm längst. Den som inget hellre vill än att lägga ut sin handduk och bada i det varma havet för liten kostnad bör ge Murcia-regionen en chans. På badorterna Mazarron, Águilas är vädret fortfarande skönt somrigt. Vid La Manga - finns en härligt varm saltvattenlagun, Mar Menor.
 
Cala Cerrada i Murcia ligger vid Cartagena 
Den lilla staden Águilas är omgiven av fantastiska stränder och har fördelaktiga priser på semesterbostäder och restauranger. Här är du långt borta från lyxen vid Golden Mile i Marbella. Så om du fortfarande vill bada i lågsäsong, res definitivt till Costa Calida i Murcia. Calida är "varm". Detta hörn av Spanien har under hela året den varmaste medeltemperaturen både på land och i vatten.

Klimatindex Mar Menor i Murcia från september till november
Medeltemperatur: 18 till 30 grader
Vattentemperaturen: mellan 19 och 24 grader
 
Castillo Macenas vid Mojacar-stranden, Almeria, Andalusien
Almeria ligger långt öster i Andalusien och är mindre utvecklat för turism än övriga regionen. Den har sin speciella charm. Du som reser till Almeria på vintern hittar bra strövområden, intressanta gamla moriska byar och arkitektur från morisk tid som Alcazaba från Almeria, Spaniens näst största moriska fästning efter Alhambra.

För bad lämpar sig strandbyn Mojacar bra, med ett 17 km långt område med många roliga strandbarer. Här är det något på gång varje kväll till mitten av oktober. De bästa stränderna ligger i den södra delen av Mojacar Playa där vattentemperaturerna till slutet av oktober fortfarande är riktigt trevliga för bad. Härifrån är det inte heller långt från naturparken Cabo de Gata där det finns några av de mest vilda och vackra stränderna i Andalusien. Halvvägs dit kan man göra ett stopp på den fantastiska Playa de los Muertos och i Aguamarga.
 
Strandliv vid Mojacarstranden, Almeria, Andalusien
Ibiza är inte en ren partyö, men som hela Balearerna är den en riktig naturlig skönhet. Eftersom högsäsongen äntligen är över, är det fortfarande mer avslappnat än på sommaren och du träffa andra människor på ön.
 
Fram till mitten av oktober kan du fortfarande bada vid de underbara stränderna eller ta en mysig rundtur runt ön. I september klättrar termometern fortfarande ofta till 30-grader-märket. I november är det klart svalare och fuktigare. Du bör definitivt packa långbyxor och regnrock. Senhösten är ideal för vandring och cykling. Havet är förvånansvärt varmt länge runt Ibiza. Med lite tur kan du fortfarande simma även i början av november.
Cala d'Hort, Ibiza, Balearerna 
Den kulturella höjdpunkt är öns huvudstad, Eivissa, med sin underbara medelhavscharm. Priserna för fritidshus faller från mitten av oktober och du kan även njuta av en riktigt lyxhus med havsutsikt, vilket skulle vara alltför dyra annars.
 
Ibiza klimatindex från september till november
Medeltemperatur: 16 till 23 grader
Vattentemperatur: 20,4 till 21 grader

Kanarieöarna i höst - Simning, promenader, surfing

 
Kanarieöarna kan du resa till under hela året, men på hösten är Atlanten mycket varmare än på våren eller ens på vintern. Så om du fortfarande vill bada, bör du boka senast i början av november. De bästa stränderna finns på Gran Canaria, Lanzarote Playa Papagayo eller Famara för surfing, Fuerteventura med kilometerlånga sandstränder i Corralejo eller på den ensamma ön La Graciosa utanför Lanzarote.
 
Corralejo i Fuerteventura, Kanarieöarna
Som tropisk grön vandringsö är Teneriffa bäst med de fantastiska Anagabergen, La Gomera eller La Palma.
 
För den som planerar att bestiga det högsta berget i Spanien är hösten det idealiska klimatet då Teidevulkanen fortfarande är snöklädd på den största kanarieön Teneriffa. Det är inte heller för varmt för promenader i middagssolen. Du kan ta bilen en bit in i Teide nationalpark och sedan ta en linbana för att nå toppen på 3 555 meter. För vuxna är kostnaden 27 euro, för barn 9,50 euro. För den som vill klättra till den högsta punkten krävs ett tillstånd av nationalparkens administration, annars kan du vandra endast inom området vid linbanestationen.
 
Teneriffa och Vulkanen Teide
Tillgång till Teide är endast tillåtet för ett begränsat antal besökare. Därför är hösten som lågsäsong ett bra tillfälle att försöka bestiga berget.
 
Klimatindex Kanarieöarna från september till november
Medeltemperatur: 18 till 30 grader
Vattentemperatur: 20,4 till 21 grader

Stadsturen till Barcelona, Valencia och Malaga

 
Dessa tre städer ligger nära havet, men utstrålar trots liv och rörelse som alla storstäder har, ett avkopplande lugn. Det finns storslagna stränder i staden, där du kan komma bort från stadslivet och unna dig en skön paus.
 
Playa Nova Icaria Barcelona
I oktober kan du fortfarande uppleva mycket varma dagar i Barcelona och även njuta av bad. Surfa vid stränderna Barceloneta eller Bella Mar som är upptagna under hösten på grund av den första stora vågen av surfare. Gå en underbar promenad längs strandpromenaden i gamla Port Vell fram till sent in på natten för att äta ute. Priserna är något mer måttliga under lågsäsongen och det märks som turist i en Spaniens dyraste städer.

Musikstjärnor älskar Barcelona. Höstprogrammet 2015: 

  • Nickelback (2015/11/05 vid Razzmatazz)
  • Alejandro Sanz (2015/09/16 - 17, Palau Sant Jordi)
  • Flamenco-festival i september (Palau de la Musica Catalana) 

Barcelona klimatindex från september till november

Medeltemperatur: 16 - 25 grader
Vattentemperatur: 15 - 22 grader 

Valencia är Spaniens tredje största stad och har mycket kultur, arkitektur, historia och en ny Science Park att erbjuda. I oktober är den genomsnittliga temperaturen runt 20 grader och det kan vara mycket varmare, men även kallare dagar. Solen skiner åtminstone ytterligare 6 timmar per dag, och klimatet är milt tack vare havet.
 
Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia
 
En promenad genom staden till katedralen från 1300-talet, den gamla silkesmarknaden från 1500-talet och den imponerande tjurfäktningsarena är några av höjdpunkterna i den historiska stadskärnan. Alla som är intresserade av modern arkitektur och naturvetenskap bör besöka konst- och vetenskapsstaden - Ciudad de las Artes y de las Ciencias.
 
När du är i Valencia, gör en avstickare till Costa del Azahar och till de gamla städerna Gandia, Cullera eller Peñíscola med sitt slott från 1000-talet. Här finns också många fina stränder. Om du vill vara lite mer aktiv och ta vara på de lite kallare dagarna kan du klättra upp på den imponerande klippan Felsen von Calpe. På sommaren det är för varmt.
 
Valencia klimatindex från september till november
Medeltemperatur: 14 - 23 grader
Vattentemperatur: 17 - 23 grader
 
Malaga är alltid värt en resa men särskilt trevligt på hösten då turistströmmarna mot Costa del Sol gradvis minskar. Malaga är bekvämt som bas för utflykter i omgivningarna till det underbara inlandet El Torcal eller de berömda serpentinvägarna till ravinerna längs Camino del Rey, som på nytt har öppnat för nya besökare under hösten.
 
Vandringsleden Camino del Rey i Malaga
 
Nerja erbjuder magnifika grottor och underbara stränder. På 45 minuters bilfärd österut är du där och kan även göra en tur upp i bergen till de vita bergsbyarna Frigiliana och Acebuchal. Dessa är magiska moriska byar där tiden stått stilla. Du kan gå länge blad de vita vackra husen.
 
Men själva Malaga som stad är lika bedövande. Man kan gott tillbringa tre till fyra dagar bara i stadskärnan utan att tröttna. Den vackra moriska Alcazaba med sina närliggande botaniska trädgårdar och strandpromenaden är stora attraktioner där du kan strosa runt utan stress. Du kan också bada i mitten av staden på någon av Malagas 15 stränder.
 
Playa de Malagueta in Malaga
Och vad gäller tapas har den andalusiska hamnstaden allt. Det finns många fantastiska tapasrestauranger i Malaga där du sitta mysigt.
 
Malaga är också en stad med många muséer (modern och klassisk målning) och är en berömd plats för gatukonstnärer som Obey eller D*FACE är Malaga och med sitt Soho är det riktigt trendigt. Eftersom kvällarna tills långt in i oktober är milda och mysiga är det också värt att besöka takterrasser och sitta ner. De är fördelade över hela staden.

Det gamla Katalonien och dess lantliga charma

 
Hösten i Katalonien är den bästa säsongen för alla som älskar god mat och gott vin. I bergen i Pyrenéerna hittar du härliga hästkastanjer och stensoppar.
 
Vackra gamla kastanjeträd finns det till exempel i Parque Natural del Montseny med det största och förmodligen äldsta kastanjeträdet i Spanien finns i Can Cuch i Canoves.
 
Monasterio de Montserrat i Katalonien
 
 
 
Runt Alla Helgona (Todos los Santos den 31 oktober) firas festivalen La Castanyada skördefest med färskrostade kastanjer och regionalt välsmakande Muscatvin. Det finns läckra katalanska specialiteter sådana castañas (Maroni), panellets (mandelkex), boniatos (sötpotatis) och Fruta confitada (kanderad frukt). Det är en slags katalanska Halloweenfestival där de döda hedras och det är alltid kultiverat och kulinariskt.
 
Skörden påbörjas i september med många festivaler i Penédes, där utmärkta röda viner och den världsberömda Cavan finns(spansk champagne) som odlas och skördas på hösten. En rundtur till de bästa bodegas för att njuta av vinskörden är en riktig sinnesupplevelse. Det finns många turer genom vinland som du kan direktboka från Sverige, men det går också bra på egen hand. Bara hyr en villa i Penedés och kör runt i vinområdet idealiskt med en cykel och ha kontroll över alkoholen så du inte blir stoppad av polisen. 
 
Skörden börjar i slutet av augusti och fortsätter i september.
 
Läs mer om vinturer i Penedès
Consorci de l'Alt Penedès Promoció Turística de
E-post: info@enoturismepenedes.cat
Tel .: + 34 938170160

Du kan göra härliga besök till de gamla städerna som Girona, som är omgiven av en imponerande stadsmur, eller besök staden Vic med sin medeltida charm och beundra de romanska kyrkorna i Besalú. En av de mest kända byggnaderna i Katalonien är Montserratkloster nära Barcelona. Nu är det värt att besöka eftersom färre turister är där och det är inte så kallt i väggarna som på vintern då snön kan ligga på marken här. 
 
Cala de l'Home Mort in Sitges, Katalonien
Som badort ligger Sitges eller Tossa de Mar lockande. Där det är behagligt tomt och även mycket billigare än på sommaren vid denna tidpunkt.
 
Sitges klimatindex från september till november
Medeltemperatur: 16 - 21grader
Vattentemperatur: 18 - 24 grader

Vilda vackra Baskien - Surfarparadiset 

Varje år lockar Atlanten surfare från Spanien och andra delar av världen med sina storslagna breda sandstränder. I Baskien hittar du några av de finaste och bästa surfställen i Europa med riktigt naturliga stränder med små byggnader och med magnifika berg i bakgrunden. En av de bästa surfstränderna kallas Zarautz och det finns homonyma staden.
 
Från och med oktober börjar surfsäsongen som sträcker sig till i vintern. Men då bör du klä dig i neopren som omfattar även fötter med surfskor, eftersom vattentemperaturen är mycket kylig. Baskerna är hårdhudade och får inga kylskador.
 
Med utsikt över stranden Zurriola, San Sebastian, Baskien 
 
Även om det är på den baskiska Atlantkusten är kallare än i södra Spanien känns hösten märkligt varm även i regnet. Medeltemperaturen varierar från september till november 12-21 grader. Solen skiner 3-5 timmar under senhösten då den berömda regnfasen börjar i Baskien.
 
Kända sevärdheter i området inkluderar den vackra staden San Sebastian nära havet och de berömda grottorna i Altamira i Kantabrien.
 
Klimatindex San Sebastian september-november
Medeltemperatur: 12 - 20 grader
Vattentemperatur: 16 - 21 grader

Afrika! Den lägst hängande frukten i Tarifa

 
I den sista utposten av Andalusien går det verkligen inte att känna sig mer europeisk. I Tarifa är Afrika så nära att du nästan vill simma över. Gibraltarsundet är mycket vältrafikerat med alla fartyg från hela världen som vill in i Medelhavsområdet och pressar sig igenom det trånga sundet.
 
Man får ofta vända sig efter vinden när luft från den kallare Atlanten blandas med det varma Medelhavet, och en hel del vind uppstår.
 
 
Strandliv i Bolonia, Cadiz, Andalusien
 
Kitesurfare från hela världen reser till Tarifa. De flyger över vågorna och genom luften. Om vinden blåser ut från land kan du ganska snabbt drivas med din kite mot Marocko. Så du bör vara försiktig och välj dagar när vinden från Levante (östanvind och frånlandsvinden) blåser.
 
De långa breda sandstränder är idealiska för mjuka landningar, såvida inte några galna kor har baddag, Här även fotograferat av det berömda resemagasinet National Geographic - följ länken och njut!
 
 
Fästning och hamnen i Tarifa, Andalusien
 
Tarifa är en speciell liten surfargemenskap och en fiskeby. Leta därför efter ett semesterhus nära t ex Playa de Bolonia, som är en av de vackraste stränderna i Cadiz.
 
Också värt att se är de vita byarna i Cadiz regionen och platser som Vejer de la Frontera, Medina Sidonia, Arcos de la Frontera, Zahara de la Sierra eller Troglodytbyn Setenil de las Bodegas.
 
Tarifa klimatindex från september till november
Medeltemperatur: 16 - 21 grader
Vattentemperatur: 19 - 23 grader

Tabernas-öknen

Denna torra ökenregionen ligger i den andalusiska provinsen Almeria och är exotisk. Det är många vilda västernfilmer som spelats in här som var tänkt att ha spelas in i Afrika.
 
Kulisser för vilda västernfilmer, Mini Hollywood, Almeria, Andalusien 
   
På sommaren är det här mer än 40 grader varje dag och du kan glömma besöken till i landskapet kring byn Fort Bravo om du vill undvika få solsting. Det finns många bra ridvägar genom öknen, eller leder där man kan ta en mountainbike-tur. Allt detta är mycket bättre från slutet av september när det äntligen är lite svalare i regionen. Du rekommenderas ändå att ha en solhatt, bär med tillräckligt dricksvatten och en GPS-enhet.
 
Öknen är ganska stor och det finns få som erbjuder guidning. Det är bättre att gå en guidad tur med utsikt över bergen tillsammans med ökenspecialisten Sierra Nevada Tours.
 
Europas enda öken, Desierto de Tabernas, Almeria, Andalusien
 
I Tabernasöknen finns det många bra aktiviteter för hela familjen om du vill kombinera lite äventyr med naturupplevelser under höstlovet. Bortsett från Fort Bravo, finns det zoo och de västerländska städerna Mini Hollywood och Western Leone, där tipier, timmerstugor och salonger från kända filmer ligger direkt i ökensanden. Barnen har mycket roligt här.
 
Tabernas klimatindex från september till november
Medeltemperatur: 20 - 26 grader
OBS! på natten kan det vara bara ca 10 grader då det i öknen blir ganska kallt.