De topp 5 bästa stränderna i Cádiz

Costa de la Luz, eller "de la Luz", är den del av Andalusiens kust som sträcker sig från Tarifa och upp till Portugal. Här ligger provinsen Cádiz och några av Spaniens finaste stränder. Kuststräckan på totalt 138 km ut mot Atlanten erbjuder perfekta förhållanden för vindsurfing och kitesurfing och är i stort sett orörd av turister.

Skylt på stranden i Sancti Petri
Medan Tarifas stränder främst besöks av surfare och "hippies", erbjuder Cádiz familjevänliga stränder med lugnare vindförhållanden. Här kan du också spela golf i Novo Sancti Petri eller äta läckra lokala skaldjur i Barbate och Zahara de los Atunes.Fisk och skaldjur i Cádiz

När vi frågar resenärer vad de gillar bäst med stranden på Costa de la Luz svarar de:

1. Gyllene och finkornig sand 
2. Goda förhållanden för vind- och kitesurfing 
3. Familjevänligt
4. Ej överfulla stränder
5. Vacker solnedgång

Låt oss ta en titt på höjdpunkterna vid de fem bästa stränderna på Costa del la Luz. 

Valdevaqueros

Playa de Valdevaqueros

Stranden Valdevaqueros tillhör Tarifa och räknas som den bästa stranden för vind- och kitesurfing, ett paradis mellan kontinenterna och havet. Stranden är 4 km lång och 120 m bred. Här man du hyra utrustning till surfing och ta kurser om du vill lära dig. 

Bolonia

Bolonia Strand
 
Lite längre vidare nordväst på kusten ligger Bolonia. Denna plats är i huvudsak känd för två saker - sina unika, gyllene sandlandskap i konstant förändring och ruinerna av Baelo Claudia, en romersk by som trots årens gång fortsätter att vara i gott skick. 
 
Stranden i Bolonia är listad av Tripadvisor som en av de 25 bästa stränderna i Europa.

Zahara de los Atunes

Costa de la Luz - Zahara de Los Atunes Strand

Zahara de los Atunes är den mest glamorösa stranden på Costa de la Luz och är dessutom familjevänlig. Här finns badvakter, uthyrning av solbäddar och parasoll, duschar, toaletter, strandbarer och restauranger. Atunes som betyder tonfisk avslöjar områdets specialitet. Här kan du äta lokal tonfisk av yttersta kvalitet, tillredd på alla tänkbara sätt, eller kanske så lite lagad som möjligt, nämligen helt rå. 

Playa de los Alemanes

Playa de los Alemanes, Cabo de Plata, Zahara de los Atunes

I området "Atlanterra" i Zahara de los Atunes finns en strand perfekt för snorkling eftersom det har många klippor som utgör ett litet landskap under och över vattenytan. Stranden är nästintill folktom, kanske eftersom dess plats är så dold och bara kan nås via en lång trappa. Det är dock väl värt resan om du vill njuta av lugn och ro.

Sancti Petri – La Barrosa

Sancti Petri Strand

Stranden La Barrosa i Sancti Petri är en 8 km lång gyllene och härlig sandstrand - familjevänlig och ett ypperligt val för dem som önskar sig en ordentlig strandsemester. Sancti Petri ligger i området Chiclane som är en populär turistort. Här finns massvis med semesterbostäder att hyra med direkt tillgång till den fantastiska stranden. Kanske är det mest attraktiva här, solnedgången över en liten ö där Sancti Petri slott ligger. Ön kan nås med färja eller kajak. 

Läs också om Nerjas dolda stränder.