Gatukonst i Malaga (Urban Art)

Jag har aldrig förstått varför företag med hjälp av pengar får kontaminera delar av våra städer med stora reklamskyltar i hopp om att accelerera vårt konsumtionsbehov. Däremot när vanliga medborgare försöker piffa upp våra gator med färger, former och texter anses det vara en horribel handling som är ännu ett steg närmare samhällets förfall.

Urban Wall Painting

Äntligen har min generation växt upp och blivit en del av samhället och idag är gatukonst en prestigefylld handling som uppskattas av yngre såsom äldre medborgare. Malaga är en av de städer runtomkring världen som har börjat framhäva sina urbana konstnärer och dessutom börjat uppmuntra gatukonst och kultur på alla nivåer inom samhället. 

Dean Stockton kommer från Storbritannien och är mer känd som D*FACE. Frank Shepard Fairey är från USA och är mer känd som LYDER. Dessa två herrar har valt Malagas konstnärliga stadsdel, SOHO, som bakgrund för två av deras största projekt hittills. Två byggnader med sju våningar har blivit bakgrund för två fantastiska målningar som nu sitter sida vid sida precis bakom Málagas "Centro de Arte Contemporáneo de Málaga" (CAC museet, eller Centrum för samtida konst).

D*FACE and OBEY in Malaga

Malaga har orsakat stor uppståndelse genom att locka tre av de största namnen inom urban konst. Först kom Victor Ash från Portugal och målade en väggmålning i La Herradura i Costa Tropical. Victor besök följdes av D*FACE och LYDER som var inbjudna som en del av ett pågående projekt som heter MAUS (Málaga Arte Urbano en el Soho), målsättningen var att de med konst skulle rusta upp den visuella estetiken i Malaga centrum genom att uppmuntra och låta lokala och internationella artister visa upp och ställa ut sin konst runt omkring i staden.

Frank Shepard Fairey - OBEY i Malaga

Frank Shepard Fairey, mer känd som LYDER, blev internationellt berömd över loppet av några dagar när hans affisch med Barack Obama och texten "Hope" kom att representera Obamas presidentkampanj 2008. LYDER och hans team flög in från South Carolina för att under loppet av tre dagar, måla en 80  x 30" bred väggmålning med titeln "Paz y Libertad". Väggmålningen sägs skildra hans fru, Amanda. "Jag kunde inte ha förutsett hur väl folk skulle ta emot oss och från det ögonblick som vi började på väggmålningen så fanns det folk som umgicks, tittade på och väntade på att vi skulle komma ner från hissen för att ta bilder på oss."

Dean Stockton - D*FACE i Malaga

Den Londonbaserade, Dean Stockton mer känd som D*FACE målade sin största väggmålning hittills i Malaga. Den stora fasaden på Colegio García Lorca. D*FACE valde att måla en stridspilot med pratbubblan och texten "Jag ska göra slut på dem flyin' D*Dog, om det är det sista jag någonsin kommer att göra".

About SOHO Malaga

De enorma målningarna som sträcker sig sju våningar upp är en del av Malaga stads MAUS projekt (Málaga Arte Urbano en el Soho). Detta är ett privat initiativ som skapats i hopp om att dekorera SOHO området i Malaga fullt med konst som kan uppskattas av denna lokala befolkningen och turisterna. Hela idéen började med att många lokala konstnärer tröttnade på att titta på att ett utmärkt område i Malaga centrum närmade sig förfall och de beslutade att konst eller rättare sagt urban konst var den rätta vägen framåt. 

Under 2009 finansierades konceptet av en organisation vid namn "Proyecto de Renovación Cultural, Comercial y Ciudadana del Ensanche de Heredia: Soho Málaga, el Barrio de las Artes." Namnet förkortades till SOHO Malaga.

SOHO är ett triangelformat område som en gång i tiden var en viktig och borgerlig del av Malaga stad. Området är fortfarande ett fantastisk exempel på arkitektur från senaste hundra åren, det centrala läget och faktumet att SOHO fortfarande är hem för några av Malagas viktigaste kulturella tillgångar gör att många tycker det är synd att stadsdelen sakta men säkert låtit sig bli nedgången.

MAUS-projektet skapades för att ändra på just detta. Området har blivit synonymt med konst i Malaga och nya gallerier har öppnat, improviserade utställningar och festivaler har blivit vanligare och fotografi, graffiti och målningar är nu generellt accepterade för att dekorera väggar, fönster, butiksfönsterluckor och balkonger. 

I samband med detta har självklart andra stadsdelar runt Malaga tagit till sig detta och under de närmaste åren hoppas de byta ut förfallna fasaderna mot konst som uppmuntrar och glädjer alla människor med intressanta former, färger och budskap. 

Urban Art 3Urban Art Malaga Urban Art 4