Spaniens bästa resmål i april

Våren är en fantastisk årstid för en semester i Spanien. Naturen sjuder av liv, det är soligt och varmt, men inte sådär hett som det kan vara under sommaren. Dessa 6 resmål nedanför erbjuder något speciellt för en semester i Spanien i april. Välj bland städer med kulturella festligheter och evenemang, platser med underbar natur och pittoreska byar, som fortfarande är relativt oupptäckta.

Granada

Granada är uppdelat i flera vackra stadsdelar - där var och en återspeglar en särskild del av historien. Hyr en semesterbostad i Albaicin-kvarteren, som grundades under den moriska ockupationen, och är känt för sin bohemiska atmosfär med marknader, smala kullerstensgator och den bästa utsikten över Alhambra-palatset. Eller semestra i Sacromonte och fördjupa dig i romernas unika historia. Här har de små vita husen där lokalbefolkningen bor huggits ut ur berget, och man kan bland annat uppleva autentiska flamenco-shower. Barrio Realejo är det gamla judiska kvarteret och ligger närmast Alhambra-palatset - njut av stans bästa tapasbarer samt fantastisk arkitektur och gatukonst.

Den magiska och känslomässiga atmosfären under Semana Santa (påsken) är det som huvudsakligen lockar folk till Granada i april. Granada har ett av Spaniens största firande av ”den heliga veckan” och är ett resmål som verkligen rekommenderas. Processionerna är mycket påkostade och man får chansen att uppleva historiska statyer som annars är svåra att se. Människor samlas ute på gatorna för att få en skymt av broderskapen som stolt bär sina heliga statyer genom staden, ledsagade av rökelse och dramatisk musik.

Bada i öl på Spaniens första ”öl-spa” som hittas på Calle Párraga, mitt i centrum. Sätt dig ner i en trätunna fylld av öl, slappa på en ”maltsäng” och känn de näringsrika ingrediensernas verkande på din hud. Kanske en ansiktsbehandling? Priser börjar från 50€ per person, och på grund av att detta fenomen blir allt mer populärt rekommenderar vi att boka i förväg. 

Murcia

Semestra i Murcia för att uppleva genuin spansk kultur och många spännande traditioner. Ett tips är att utnyttja det fria inträdet till många av stans museer. Staden är även känd för sin tapaskultur och många närliggande byar med fantastisk islamisk arkitektur. Murcia är en utmärkt bas för en semester i Spanien under våren!

Upplev gärna firandet Bando de la Huerta, som utgör den viktigaste och största dagen av vårfestivalen Fiestas de Primavera i Murcia. Många traditioner i detta område härrör från deras långa historia av frukt- och grönsaksodling. Bando de la Huerta-festen börjar med ”blomsteroffringen” till Jungfrun Virgen de la Fuensanta. Sedan hålls en stor parad med vagnar som dras av tjurar och dessa åtföljs av lokalbefolkningen klädda i de traditionella folkdräkterna ”huertanos". Detta är en viktigt dag då man firar sitt kulturella och historiska arv.

Hyr en semesterbostad i Mar Menor och upplev den största saltvattensjön i Europa. Det spektakulära naturreservatet är avskilt från Medelhavet av La Manga - en 22 kilometer lång landremsa. På grund av det komplexa ekosystemet övervakas lagunen noggrant, och är faktiskt en av de mest skyddade platserna längs den spanska Medelhavskusten. Leran och gyttjan vid La Puntica är kända för sina helande egenskaper, och det varma klimatet gör att du kan bada här året runt. Tack vare de naturliga omgivningarna och faciliteterna är Mar Menor även populärt bland vattensports-entusiaster. Vad mer behövs för en vårsemester i Spanien?

Katalonien

En av de bästa årstiderna för att hyra en semesterlägenhet i Katalonien är utan tvekan april. Allt eftersom våren fortskrider vaknar regionen till liv och erbjuder ett stort utbud av evenemang och fester. Hitta ett boende i Barcelona stad - ett pulserande centrum för konst och katalansk kultur. Besöker du istället den katalanska delen av Pyrenéerna erbjuds du den perfekta semestern i naturen.

En aktiv resa? Vandra eller cykla en av Europas mest ikoniska pilgrimsfärder: Camino de Santiago, eller upptäck bergslandskapen med djupa kanjoner till fots på Alto Aragón-rutten. Med sina snöklädda toppar, frodig skog och stenbyar vackert utplacerade på bergsmassiven, har Kataloniens del av Pyrenéerna några av Spaniens vackraste landskap.

Ta in den romantiska stämningen under St. Jordi - en dag med anor från 1400-talet då romans och litteratur firas. Den ursprungliga idén med Sant Jordi var att männen skulle ge kvinnorna en ros, och i gengäld gav kvinnorna en bok till männen. Idag finns det inga normer, utan vem som helst kan motta och ge blommor eller böcker - och det behöver inte heller finnas någon underliggande romantik gest bakom. Gåvor mellan vänner eller inom familjen är vanligt. Under Sant Jordi fylls gatorna och torgen med folk som säljer böcker och rosor. Från Kataloniens alla hörn kommer människor till Barcelona för att fynda böcker hos bokhandlarna och dricka gott på någon av stans Vermouth-barer. Den härligaste atmosfären hittar du längs Las Ramblas och Passeig de Gràcia!

Sevilla

Den bästa tiden på året för att besöka Sevilla - huvudstaden i Andalusien - är på våren innan temperaturerna blir allt för höga. Bo i Sevilla stad och utforska den spännande arkitekturen: en excentrisk mix av morisk, gotisk och barockstil. Strosa omkring i de förtrollande kvarteren som är proppfulla av andalusisk kultur, traditioner, utmärkt matutbud och charm. 

Upplev även det vardagliga och stilla livet i någon av de närliggande byarna. Hitta ett hus på landet i Sevilla-provinsen och upptäck vitkalkade byar, som ligger vackert utspridda i naturen. Moron de La Frontera, Osuna och Marchena är belägna mitt på landsbygden, och erbjuder både orörd natur såväl som fantastisk andalusisk gastronomi.

En händelse i april som du inte får missa är Feria de Abril de Sevilla. Klä dig som lokalbefolkningen och ta in deras färgsprakande firande av de andalusiska traditionerna. Festen är ett riktigt spektakel med vacker klädsel, hästvagnar, blomsterarrangemang och flamenco-musik. Besökare kommer från hela Spanien för att delta i denna stadsfest. Själva festområdet ligger strax utanför centrum, och består av hundratals "casetas" - små barer. Här hålls det flamenco-shower och serveras typisk mat och dryck från regionen.

Menorca

Menorca är en liten Balearisk ö som är ett orört paradis med vacker natur och drömstränder. April är den perfekta tiden på året för att hyra en strandvilla på Menorca - innan sommarturisterna anländer. Hyr en bostad i Binibeca, en pittoresk fiskeby som är idealisk för en avslappnade strandsemester. Cala de Blanes är däremot en mer fartfylld plats på ön. Med många aktiviteter och ett stort utbud av affärer och restauranger är detta ett perfekt resmål för familjer.

April på Mallorca bjuder ofta på trevliga 20 grader, vilket är perfekt för att utforska de intima badvikarna. Vandra längs kusten och glöm inte snorklingsutrustningen för att bekanta dig med det unika livet under havsytan. Några av de bästa ställena för att snorkla på Mallorca är vikarna Cala Moragues och Cala en Calderer. För familjer med barn och förstagångsdykare anordnar Blue Islands Diving skräddarsydda turer.

Cáceres

Denna sagolika medeltida stad är huvudstaden i regionen Extremadura. Cáceres kännetecknas av sina smala kullerstensgator, små palats och fästningar - och är ett idealiskt resmål för en semester i april. Staden är klassat som ett världsarv av Unesco och har många historiska skatter ifrån de romerska, arabiska, judiska och kristna civilisationerna som levt och verkat här.

Delta i Fiesta de San Jorge, som hålls till stadens skyddshelgons ära. Festivalen firar den kristna återvinningen av staden från morerna, samt San Jorges seger över draken. Under dessa dagar kan man uppleva många spännande händelser som exempelvis processioner, bränningen av draken och brastävlingen. Hyr en semesterbostad i Cáceres för att inte missa allt detta!

Besök Valle del Jerte för att uppleva Cáceres vackra naturlandskap. Här kan du vandra bredvid vattenfall som Garganta de las Nogaledas, och ta ett dopp i dalens naturliga sötvattenpooler. Våren är den bästa tiden för att besöka området, särskilt under körsbärsfestivalen som äger rum i mars och fortsätter in i april. Över en miljon körsbärsträd blommar för fullt under denna period och dalen fylls av rosa och vita kronblad. Kan det bli vackrare? Lokalbefolkningen har delat upp körsbärsfestivalen i tre faser: ”dalen vaknar till liv”, ”körsbärsträden i full blom” samt ”kronbladsregnet”, som avslutar festligheterna. Under hela festivalen arrangerar dalens byar olika aktiviteter för att fira områdets kultur, gastronomi och traditioner - gamla som nya.

Nu vet du vilka Spaniens bästa resmål är framåt vårkanten - hitta den perfekta semesterbostaden och ha en alldeles underbar vårsemester i Spanien!