8 idéer för din familjesemester i Sitges

Om du letar efter en elegant badort med en trevlig blandning av stadsliv och turistanläggningar, så är Sitges ett utmärkt alternativ. Bara 4 mil från Barcelona ligger staden som lockar till sig människor från världen över med sina fantastiska evenemang, utmärkta restauranger och sin fantastiska kustremsa. Sitges har en tendens att ha bättre väder än Barcelona, då Sitges är skyddat av de gröna bergen i Parc del Garraf.
 
Sitges
 
Den före detta fiskebyn med sin vitkalkade kyrka och härliga sandstränder är en riktig skönhet med en avspänd atmosfär, men på samma gång är det en av de spanska städerna med flest festliga evenemang per år. Och även om du inte lyckas planera in en lokal festival under din vistelse, så finns gott om andra saker att göra under din familjesemester i Sitges!

1. Stranden och andra trevliga områden

Sitges strand
 
Sitges är en fantastisk destination för familjen med mer än 300 soldagar per år. Dess breda, gyllene stränder kommer att kunna hålla dina barn underhållna i timmar! Det finns en hel mängd stränder att välja mellan och de flesta har grundläggande faciliteter som duschar och förfriskningar.

Sandstränderna närmare till centrum är de mest lämpade för familjer eftersom de erbjuder de bästa anläggningarna och löper längs med strandpromenaden - där barnen kan cykla och åka rullskridskor. En annan trevlig plats för barnen och familjen är den stora parken Terramar, som erbjuder lekplatser och rastplatser, i den svalkande skuggan från träden.
 
Stranden Pedalos
 
Om du kollar in vår strandguide för Sitges så kommer du att finna många stränder med uthyrning av kajaker och trampbåtar. Stranden Fragata erbjuder även aktiviteter såsom volleyboll och fotboll, men du får ta med dig din egna boll.

Från juni till september så kommer du att hitta extra aktiviteter på de mer centrala stränderna som, bland annat, lektioner i vattengymnastik och workshops för barn.

2. Upplev en lokal festival med hela familjen

Santa Tecla, Sitges
Det kan bli svårt att hitta tid för alla dessa aktiviteter under sommaren, men det positiva är att det är alltid något spännande evenemang på gång. Till exempel så hålls Sitges Festa Major och Santa Tecla under sommaren. Dessa festivalerna är familjeorienterade då de inkluderar barnvänliga parader med dansande drakar och jättar, vilket barnen brukar älska!

Det kommer även att bjudas på imponerande fyrverkerier på kvällarna, som ses bäst från strandkanten. Om du kan och har tid så spana in de lokala traditionerna under festivalerna, såsom de katalanska mänskliga tornen. En festival i Sitges kommer att erbjuda dig och dina barn en show som ni aldrig kommer att glömma.
 
Santa Tecla, Sitges
Vad sägs om en festival där jättar dansar på fantastiska blomstermattor på Sitges gator? Eller den världsberömda karnevalen i februari i Sitges. Du kan läsa allt om de fantastiska festerna i vår event guide för Sitges. Det finns evenemang året runt i denna fantastiska stad!
 
Sitges
 
Om du besöker Sitges under julhelgen, så erbjuder staden speciella aktiviteter och workshops för barnen i Parc de Nadal ( Park Julkul ). Den 5 januari kan dina barn uppleva magin i paraden Reyes Magos (de tre vise Männen), som vi förklarar mer om i vår guide.

3. Utforska staden 

Sitges

Sitges gamla stad pryds av pittoreska kullerstensgator, torg med vackra vita hus, blomsterdekorationer, trevliga små butiker, bagerier, barer, restauranger och mysiga terrasser.. Efter en härlig dag på stranden, kan du gå en promenad längs strandpromenaden, dit folk traditionellt går hand i hand på sommarkvällarna. En utekväll kan vara allt från en middag med drinkar på en terrass till att gå ut och dansa på stadens barer och klubbar.
 
Sitges strandpromenad
 
Den kosmopolitiska staden är livlig året runt, särskilt under helgen, när stadsborna från Barcelona kommer på besök. Det känns aldrig alltför trångt eller för turistigt samtidigt, så finns det alltid något roligt att hitta på. För dem som gillar kulturella aktiviteter, så finns det några museer i Sitges, till exempel, det vackra Cau Ferrat-museet, som en gång var Santiago Rusiñols verkstad. Där hittar du allt från vacker keramik till målningar av Picasso och andra konstnärer.
 
Palau Marycel, Sitges
 
Eller så kan du besöka Palau Marycel, med sin medeltida konstsamling. Museerna i Sitges erbjuder workshops för familjer, vilka är gratis för barn under 12. Ifall du vill besöka flera museum, finns det en vuxenbiljett som ger dig ett bättre pris på stadens museum.

4. Njut av utomhusaktiviteter 

Sitges

Sitges har inte mindre än tre marinor som erbjuder möjligheten att njuta av vattensporter, särskilt runt marinan Aiguadol, så om du letar efter fler aktiviteter för dina barn än att leka och bada på stranden, så kan du  skriva upp dem på lektioner i segling eller surfing.

Bokar du en strandvilla eller en lägenhet nära stranden kommer det att bli en bekväm vistelse för vuxna som barn. I Sitges kan du också hitta företag som organiserar utomhusaktiviteter som ridning, mountainbike eller båtturer, det finns gott om alternativ!

5. Ett besök till parken Garraf

Sitges omsluts av fantastisk natur att njuta av. Vad sägs om en utflykt till den vackra Garraf Natural Parc? Parken har en härlig medelhavskänsla  och erbjuder workshops, utställningar, guidade turer och flera promenadsträckor. Det finns även anpassade resvägar för handikappade och rullstolsbundna - du kan bland annat välja att åka på en guidad tur i en minibuss som avgår från turistbyrån i Sitges.

En av de vackraste promenaderna du kan ta i naturreservatet är den till slottet Castillo de l'Eramprunyà. Turen börjar på la Ermita de Nuestra Señora de Bruguès (se på kartan längst ner) och går längs med vägen Gavà en Begues. Alldeles intill kapellet Ermita,  finns den traditionella restaurangen Señora de Bruguès som du kan besöka, men du kan även slå dig ner och njuta av en picknick i naturen nära slottet - där du kommer få njuta av en fantastisk utsikt.
 
Stranden i Garraf, Sitges
Om du letar efter en avkopplande dagsutflykt, varför inte packa med en lunch och ta tåget till naturreservatet Garraf över dagen? Ni kan passa på att bada och leka på den charmiga stranden där du kan hyra en kajaker eller trampbåtar.

6. En dagsresa till Barcelona

Sitges ligger bara 32 km söderut från Barcelona (40 minuter utan byte) så du kan alltid besöka denna fantastiska stad när du känner för att göra något nytt! Barcelona har så mycket att erbjuda, även för barnen! Vi rekommenderar att ni går längs strandpromenaden i Barceloneta och tittar på alla de gatumusikanter och konstnärer som underhåller här. Om ni blir sugna på något sött, varför inte prova de utsökta, friterade churros som doppas i choklad?

En dansande jätte - Barcelona

Liksom i Sitges finns det sommarfestivaler i Barcelona, men i storstaden så erbjuds festivalerna per område, såsom La Festa Major i området Poble Nou och Festa Major i området Gràcia. Den största sommarfestivalen i Barcelona, La Mercè, involverar hela staden och äger rum i september. Flera av dessa festivaler har familjeorienterade aktiviteter på dagtid, inklusive parader med dansande jättar, som till kvällen blir mer festliga.

7. Utforska cavans värld

Vingården Sumarroca, Vinregionen Penedès

Sitges ligger mitt i hjärtat av Penedès vinregion, som främst är känd för sin cava och sin vackra natur. Det är mindre än en halvtimme med bil från Sitges till Vilafranca del Penedès, huvudstaden i vinregionen, så om du uppskattar cava och vin så rekommenderar vi verkligen en tur till området!

Om du har planerat att resa med dina barn och tror att en vinutflykt kan bli tråkigt för dom så kan du spana in bodega Freixenet, i vår Penedès cava rutt. Denna vingård erbjuder turer som är särskilt utformade för familjer med barn - en underhållande audiovisuell presentation följt av en miniatyr tågresa, varpå barn kan smaka juicer medan de vuxna smakar på viner.

8. Aktiviteter med barn

Aqua León, Tarragona

Den vackra staden Tarragona ligger endast 40 km söder om Sitges och är helt perfekt för en dagstur! Hit kan du åka om du vill hitta på något roligt med dina barn - den stora parken Aqua Leon Water Park och Zoo ligger nämligen i Tarragona! Här hittar du en mängd aktiviteter, inklusive vattenrutschkanor och vågmaskiner. En biljett ger dig inträde till både vattenparken och Zooet.

Det finns en buss som avgår från Sitges turistbyrå som tar dig direkt till Aqua Leon. (För bokning och information: telefonnummer 34 97 768 7656)

Port Aventura, Tarragona

En annan, spännande aktivitet nära Tarragona är den imponerande temaparken Port Aventura, baserat på den stora temaparken i Florida. Den har sin alldeles egna järnvägsstation, så du kan åka hit med tåg från Sitges. Du får först åka till Tarragona och sedan byta tåg, därefter är det bara en kort tågresa till Port Aventura. För biljetter och information gällande tågen så kan du spana in hemsidan www.renfe.com, där du kan välja att ändra hemsidans språk högst upp på sidan.

Karta